Sectorul CIVES
 
 

Invitatie

Dedicat discutiilor pe teme diverse (care nu se incadreaza in celelalte sectoare) si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Invitatie

Mesajde Octavian Mihaescu » Mie Feb 23, 2005 12:11 am

Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm

Mesajde Octavian Mihaescu » Lun Mar 14, 2005 7:01 pm

Octavian Mihaescu
Cuvânt al Autorului pentru 20 Martie 05, adresat cititorilor-invitati la lansarea Romanului; Caminu.

Varianta româna;

Traduce; Dr Sabine Krause



Stimati iubitori ai carti



În primul rând multumesc lui Dumnezeu si D-vs dragi cititori fideli ai carti, prezenti in sala. Nu sunt un scriitor,sunt muncitor, care în loc sa aleaga un hoby pe masura proletariatului, la “tradat”, gândesc diferit de masa proletara si mai si scriu ce gândesc. Din pacate romanul Caminul, care trebuia lansat azi, propus si premieri sale Târgului de Carte , nu poate apare, penru ca traducatorul nu a “asudat” Acestui traducator va rog sa-i adresati “nemultumirea” d-vs, dar înainte de-a o face permiteti sa pun si alte “paie pe foc”.

Într-o lume dezineresata de literatura, careia subcultura-i hrana de zi cu zi, într-o lume excesiv de materialista, în care daca nu ai un euro în buzunar cu greu mai gasesti un pahar de apa, sa dai peste un traducator idealist, iubitor al valorilor perene, literaturi, este o minune a lumi Este cazul D-nei Dr Sabine Krause, care s-a angajat fara nici o pretentie materiala traduce romanul unui autor din Ost Europa, unde deasemeni este total necunoscut dar si nedorit.

Dar tot raul spre bine, pentru ca intervenise problema finantari tipariri romanului, care m-a trezit la realitate. Eu credeam ca daca am gasit un traducator german, dispus sa ma traduca gratutit, finantarea va fi floare la ureche Am avut ocazia sa ma împrietenesc, filozofez cu multi patroni, care la unison m-au felicitat insa când le-am propus sa sponsorizeze ideia, au raspuns:

- Da, foarte buna ideia si stringent necesara, dar ce îmi aduce reclama asta? Ce venit concret?

În toate bazele sportive din localitati, majoritatea firmelor au puse reclame viu colorate in calitate de sponsori, pentru ca aduc un minim aduc venit, fie si de imagine vopsita. Un scriitor nu poate oferi o asemena coloratura vie, deci curat pragmtism! Dar nici a mai gândi nu mai este dorit, daca de sponsorizare nici vorba sa mai fie. Deseori am spus adevarul angajatorilor, (exista o astfel de întrebare pusa în unele chestionare), ca al meu hoby este sa scriu carti, articole , poezi! Urmarile le banuiti, nimeni nu dorea sa ma aibe in firma. Odata la o firma mare, renumita, dupa interviu a iesit odata cu mine din comisie un tânar caruia-i se facuse mila de mine (în realitate pe mine ma apucase mila de ei), si spus:

- D-le Mihaescu nu mai spuneti niciodata ca scriieti, sa nu se stie ca mai si gânditi, nimeni nu va angajeza! Nici macar faptul ca cititi litaratura clasica sa nu mai reiasa din vocabularul d-vs, spuneti fotbal, femei, altceva…! Asta se înâmpla în anul Domnului 1997, azi este si mai rau. Daca fac pe prostul, ma cred handicapat mintal, cum o dai tot rau iese?! Ma întreb zilnic cu amaraciune daca merita a mai scriie si gândi?! Presa locala ma lauda, filologi ma apreciaza, întelege, dar ce folos? Sotia, familia, cunoscuti, toti râd de mine, ma tot întreaba câte exemplare am vândut, raportânduse la Hary Potter, spre ex.

Am conceput Caminul, strict pentru România, în Germania nu existau asemenea probleme, nici DDR-ul nu s-a confruntat cu un asemenea rezultat. Astazi însa încep sa îmi fac mari griji si pentru Germania, datorita noi Legi Hartz IV. Ce daca nu va fi stopata urgent, îmi este teama ca în 10-20 de ani si în Germania vor exista pe scara larga asemenea dramtice fenomene cu urmarile descrise în Caminul. Dupa aceasta aberanta lege este convenabil a trai singur, ba mai si obliga pe cei casatorti a se desparte, fara a pune in discutie alte aberati de saracire totala, cu urmarile dramatice de rigoare. Toate acestea aberati, pe un fond devastator de depresie din marile metropole, unde s-au comasat milioane de dezmostentiti( mai bine spus desacralizati) ai soartei, vesnic insingureati neântelesi, este îndeajuns sa analizam manifestarile psihologice ale acestora, ca sa fim siguri ca doar Hartz IV mai lipsea acestei dramatice situati! Cine este vinovat de acest rezultat? Cu sigurnata Autorul si traducatorul care nu aduc profit maxim la bursa.

Schöpenhauer spunea ca sunt trei aristrocarati pe lumea asta;

1) Regeasca, nu este cazul nostru

2) Bankerilor, finantei, nici pe departe nu mai este este cazul nostru

3) Si-a, celor care gândesc, adica a noastra, inclusiv a D-vs stimati cititori.

Din pacate Shöpenhauer nu a prevazut ca va ramâne o singura aristrocratie neatinsa, care nu mai este dispusa face concesi nici unei concurente, mai ales celei umile, a gânditorilor. Omitând ca în realitate ei insusi se afla într-un pericol fara precedent, istoria nazismului si mai ales a comunsimului ne-o relva cât se poate de clar. O lupta de clasa se ascute vaznând cu ochi, ca un bistiriu chirurghical, fereasca-ne Dumnezeu de revolta acestia. Vinovat este capitalul arogant, fara patrie, care se straduieste sa confirme tezele marxiste, într-o proletarizare fara precedent!

Indirect intram si în pasajul citit din Caminul, respectiv “Ostern 68” Intentia mea a fost în a pune acent pe rezultatul desacralizari. Vreau sublinia nu doar cât de importanta este familia ci si sa vorbim de existenta lui Dumnezeu copiiilor nostri, nicidecum sa ne fie teama, de fapt problema este ca insusi parinti nu mai stiu ce sa spuna. Cele discutate simplu,copilareste cu matusa Roji, mai târziu în vremurile de criza, au fost salvatoare. Eu nu pun în discutie o familie instruita, nici Germania de pâna în 1995-2000, care datorita clasei de mijloc, ce oferea tinerilor din sate, personalitate, integra în comunitate pastratoare a traditiilor mostenite, care în fapt au si salvat Germania de la pieire. DDR-ul prin acestea a reusit evita fenomene dramatice precum România si Rusia. Sa nu se creada ca desacralizarea o limitez doar la religie. Dau un exemplu banal;

Am cunoscut într-o firma de constructi, oameni care lucrau din tata în fiu în acea miniscula firma sateasca. Am întrebat pe un un tânar, fiul unui lucrator in pragul pensiei.

- De cce nu continui scoala si preiei meseria tatalui tau?

- Pentru ca nu ma intereseaza, eu sunt zidar, sunt respectat aici în sat, mânuiesc meseria foarte bine. Ce sa fac în Beriln , sa ajung un nimeni prin gara, sa dorm pe strada, fara familie, o femeie care numai de barbat si casa nu vrea tine?

Aparent un raspuns tipic acestui segement social, arhicunoscut, in realitate, astfel de rasunsuri contin o filzofofie sacra. Întrebati tineri de dupa 1995-2000, sa vedeti ce raspunsuri primiti. Ce fenomen s-a petrecut în numai 5-10 ani, de-a schimbat Germania profunda, nu neaparat si religioasa. La aceste întrebari caut sa raspund. Romanul; Caminul, este un avertisment, a cea ce poate urma pe termen scurt. Placheta de poezi; Singuratate, un strigat în pustiu, prefatând romanul în lucru Cateaua Turbata, ce analizeaza aberatiile prezentului pe toate planurile, prevazând un colaps de proporti, mult mai grav decât cel descris în Caminul, a trebuit sa îl transform într-un mic S.F. Nu stiu daca va apare vreodata pe piata! Cum dealtfel nu stiu nici daca Caminul va mai apare, cu toate ca s-a muncit foarte mult la el, depus suflet, gândit fiecare fraza luni de zile, si nu de putine ori am lacrimat. Nu a fost scris pentru gloria mea, nici traducatorul nu la preluat pentru o slava desarta.

Cred ca avem nevoie de-o inflatie de aristrocrati din umila si ultima pozitie 3, a lui Schöpenhaure, asemeni D-nei Dr Sabine Krause, Dl Radu Barbulescu, pentru ca lumea noastra sa recuparereze paradisu pierdut!

In incheiere multumesc în primul rând lui Dumnezeu, de care se rusineaza toata lumea, si dupa aceia D-vs, publicul prezent, Domnei Dr Sabine Krause, Dl Roland Erb, Editorului, Dl Radu Babrulescu si nu în ultimul rând Târgului de Carte din Leipzig. Aici am devenit scriitor în 1999, si tot aici doresc si în viitor lansa daca voi mai scrie vreodata si ajunge publicat. In sinea mea am luat hotarârea sa nu mai scriu, sa nu mai deranjez o societate careia nu îi pot aduce profit maxim la bursa,

.

Va multumesc
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm

Mesajde colegu » Joi Iun 16, 2005 7:37 pm

Schöpenhauer spunea ca sunt trei aristrocarati pe lumea asta;

1) Regeasca, nu este cazul nostru

2) Bankerilor, finantei, nici pe departe nu mai este este cazul nostru

3) Si-a, celor care gândesc, adica a noastra, inclusiv a D-vs stimati cititori.

ori citatul nu e autentic,ori scöpenhuer era cu capu'..
păi şi cea mai dobitoacă fiinţă _gândeşte_,cu mici excepţii cauzate de diverse boli sau accidente grave!cu alte cuvinte,chit că gândim greşit ori corect,tot gândire se numeşte.aşa că cei 3 aristrocraţi sunt cam toţi..da ce mă încălzeşte totuşi că-s aristocrat dacă-s muritor de foame?
prefer prima sau a doua categorie a aristrocraţilor...

alles gute!
p.s. se pare că în traducerea de mai sus se pierd mai mulţi "i"..nu degeaba făcea thomas mann caterincă de traducători ;)
limba română conţine diacritice.dacă nu crezi caută cu gugăl.
colegu
 
Mesaje: 22
Membru din: Joi Iun 16, 2005 5:38 pm
Localitate: whois 127.0.0.1


Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009