Sectorul CIVES
 
 

Observator extern: miscari centrifuge

Dedicat discutiilor pe teme diverse (care nu se incadreaza in celelalte sectoare) si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Observator extern: miscari centrifuge

Mesajde Vizitator » Mie Dec 22, 2004 11:59 pm

Strategia Basescu, formulata în jurul unor principii generoase precum refacerea credibilitatii institutiilor, lupta anticoruptie, integrarea în UE si întarirea rolului României în NATO, ar putea primi curînd si sprijinul Parlamentului la votul de învestitura al Guvernului, dupa cel international, transmis, formal si informal, de ambasadorii occidentali. Nimeni nu are interesul sa provoace acum - cu cinci luni înaintea semnarii tratatului de aderare cu UE - alegeri anticipate, posibile datorita hotarîrii de neclintit a presedintelui de a-si exercita deplin puterea. Asa ca lucrurile ar trebui sa fie simple, în limitele jocului democratic: numirea unui premier, formarea executivului, asumarea programului de guvernare si punerea lui în aplicare timp de patru ani. Si poate chiar se va întîmpla sa avem prima administratie cu happy end din istoria postcomunista a României. Victoria surprinzatoare a candidatului D.A. împotriva partidului-stat a rasturnat însa multe calcule politico-economice. Poate cu exceptia unuia singur, al lui Ion Iliescu. Astazi este limpede ca gratierea lui Miron Cozma a fost tactica, pentru a-i îndeparta de Adrian Nastase pe reprezentantii maghiarilor aflati în asteptarea unui „casus belli" dupa turul al doilea al prezidentialelor, UDMR fiind punctul vulnerabil al guvernului negociat de fostul premier, din cauza intereselor specifice si a sensibilitatii la mesajele externe. Adrian Nastase în continuare la Palatul Victoria, capabil sa polarizeze partidul, ar fi spulberat visul lui Ion Iliescu de a remodela PSD dupa chipul si asemanarea sa.

Echipa presedintelui îsi va desfasura operatiunile pe un teren minat de interese si influente care actioneaza în spatiul politic, inclusiv în interiorul viitoarei coalitii de guvernamînt. În ultimii ani, s-au format nuclee informale de putere transpartinice, compuse din oameni politici, de afaceri si cu legaturi în structurile de informatii. Cel mai vizibil în trecutul foarte recent este grupul Talpes-Tender-Iacubov, primul personaj cu o influenta înca importanta în SIE, dar si altele conectate la noua administratie. Acestea nu vor sprijini initiativele lui Basescu împotriva propriilor scopuri. Daca Traian Basescu le-ar face pe plac, atunci complicitatea va iesi la iveala, iar credibilitatea lui va fi distrusa. Daca nu, acestea vor încerca sa refaca jocurile si sa-l izoleze la Palatul Cotroceni. Prima lovitura primita de Traian Basescu a fost pierderea sefiei celor doua camere ale Parlamentului în favoarea PSD, care îl lipseste de instrumentul cel mai important pentru realizarea strategiilor sale, legislativul. PSD, împreuna cu PRM si PUR, va avea forta sa blocheze legile Guvernului Tariceanu si sa sape fragila cooperare dintre Alianta si UDMR. Chiar daca a pierdut o batalie, Verestoy Attila, prietenul politic si de business al lui Viorel Hrebenciuc, nu se va lasa pîna nu va cîstiga razboiul.

PD si PNL sînt ele însele supuse unor miscari centrifuge. În PD se vor ciocni curînd doua aripi, a vechilor membri si a nou-venitilor dupa 2000 din PNR-ul lui Virgil Magureanu si din Initiativa 2001. Fostul secretar executiv al PSD, Cozmin Gusa, ajuns în PD pe aripile unei Initiative obscure, nu pare ca rîvneste vreun post în administratie, pastrîndu-se liber de contract pentru sefia executiva a partidului. Iar gruparea Patriciu, ale carei interese sînt în alta parte, ar putea destabiliza PNL, la primul Congres, prin cîstigarea unor functii de decizie. Fuziunea celor doua partide ar fi periclitata de un PD condus de Cozmin Gusa si de un PNL controlat de Dinu Patriciu, personalitati puternice cu intentii diferite. Si nu este exclus sa asistam la evolutii dramatice în formatiunile politice ajunse la putere, iar rezultatul sa fie îndepartarea lor de presedinte sau conditionarea acestuia.

VPR
Vizitator
 

Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009