Sectorul CIVES
 
 

Rovinieta de balamuc

Dedicat discutiilor pe teme diverse (care nu se incadreaza in celelalte sectoare) si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Rovinieta de balamuc

Mesajde Vizitator » Joi Dec 23, 2004 6:46 pm

http://www.ziua.ro/display.php?id=36025&data=2004-12-23

Politia sta la panda * De la 1 ianuarie, proprietarii de autovehicule vor trebui sa achite taxa suplimentara de drum * Rovinieta poate fi cumparata de la unele oficii postale, benzinariile Petrom sau sediile Companiei de Autostrazi si Drumuri * Unele institutii nu au timbrele, altele nu lucreaza, iar celelalte sunt sufocate de cereri * In schimb, amenzile variaza intre 3 si 70 de milioane de lei


Obligativitatea de a avea rovinieta, incepand cu 1 ianuarie, a bulversat cetatenii, posesori de masini, ocupati acum mai mult cu pregatirea sarbatorilor de sfarsit de an. Lasand la o parte suma importanta ce trebuie achitata, oamenii se lovesc aproape de imposibilitatea de a le cumpara. Rovinietele buclucase pot fi achizitionate de la posta, statii de benzina Petrom si subunitatile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. La prima vedere ar fi suficient. Insa, pe tot cuprinsul Romaniei, sunt abilitate doar 194 de oficii postale sa vanda roviniete. Posta are roviniete, dar sunt cozi infernale. La aceasta se adauga faptul ca oficiile postale vor fi inchise in perioada sarbatorilor, astfel ca presiunea asupra lor va fi foarte mare. Petrom-ul a pus la dispozitie peste 30 de statii de benzina, in toata tara. Exista sansa de a cumpara de aici rovinieta mult cautata, avand in vedere ca au program non stop, dar, pana ieri, erau disponibile numai cele pentru camioane, astfel ca, cele pentru autoturisme nu existau. Mai raman cele de la CNADNR, dar sunt sedii foarte putin cunoscute. De aceea, perioada de achizitionare a rovinietelor ar trebui prelungita putin peste 1 ianuarie, avand in vedere ca ele tot se cumpara pentru tot anul. Nu mai vorbim de cei care, intorsi din vacanta, vor ateriza pe Otopeni si nu-si vor putea misca masina din aeroport. Si Politia rutiera abia asteapta.


Taxa de drum
Toti posesorii de autovehicule vor fi obligati sa achite, de la 1 ianuarie 2005, o taxa anuala de utilizare a drumurilor publice, denumita rovinieta, care va fi diferentiata in functie de categoria vehiculului, de masa totala maxima autorizata si de emisiile poluante. Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), rovinieta, cu o valabilitate de 12 luni, va avea o valoare de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II. In cazul microbuzelor va fi achitata o taxa de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II). Posesorii de autocare vor plati 510 euro (non-Euro), 450 de euro (Euro I) si 390 de euro Euro II). Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovinieta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 de euro sau 60 de euro. Taxa de drum pentru autovehiculele cu masa totala maxima admisa cuprinsa intre 3,5 tone si 7 tone va fi cuprinsa intre 210 euro si 240 de euro, in timp ce la camioanele de peste 7 tone, dar mai mici de 12 tone, valoarea rovinietei va fi cuprinsa intre 420 de euro si 540 de euro, in acord cu nivelul emisiilor poluante.

In functie de masa totala maxima autorizata, numarul de axe si emisiile poluante, posesorii de camioane grele vor achita o taxa cuprinsa intre 450 de euro si 576 de euro (pentru camioanele cu cel mult trei axe), respectiv intre 750 de euro si 930 de euro pentru vehiculele cu cel putin patru axe.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru neachitarea taxei de drum va fi cuprins intre 3 milioane de lei si 4,5 milioane de lei in cazul autoturismelor, intre 15 si 25 de milioane de lei pentru microbuze, intre 30 de milioane de lei si 45 de milioane de lei pentru autocare si intre 10 si 70 de milioane de lei in cazul vehiculelor destinate transportului de marfa.

In prezent, autoturismele, microbuzele, autobuzele, autocarele si vehiculele de transport marfa cu masa de pana la 3,5 tone sunt exceptate de la plata acestei taxe.

Rovinietele pot fi achizitionate de la oficiile postale, in reteaua benzinariilor Petrom si de la sectiile de drumuri nationale din teritoriu. Ministerul Transporturilor ne-a informat ca exista 33 de statii Petrom la nivel national de unde se poate achizitiona rovinieta. Dupa semnarea, la inceputul anului, a Conventiei intre CNADNR si Petrom se va putea achizitiona rovinieta de la 168 de statii.

Pentru cei care se incumeta sa cumpere rovinietele acum, va prezentam lista cu locatiile de unde pot fi achizitionate.


Oficii postale
In Bucuresti sunt 21 de oficii postale, iar in tara, in fiecare judet, in orasele mai importante. Astfel, judetul Giurgiu are 4 oficii postale abilitate sa vanda roviniete (2 Giurgiu, Bolintin Vale, Mihailesti); Ilfov - 3 (Buftea, Otopeni, Voluntari); Prahova - 6 (3 Ploiesti, Campina, Sinaia, Mizil); Arges - 5 (3 Pitesti, Curtea de Arges, Campu Lung); Buzau - 2 (Buzau); Dambovita - 1 (Targoviste); Teleorman - 1 (Alexandria); Dolj - 6 (3 in Craiova, Bailesti, Filiasi, Calafat); Gorj - 4 (2 Tg. Jiu, Tg. Carbunesti, Motru); Olt - 4 (Slatina, Bals, Caracal, Corabia); Valcea - 4 (2 Rm. Valcea, Dragasani, Horezu); Mehedinti - 3 (Turnu Severin, Strehaia, Orsova); Timis - 9 (5 Timisoara, Lugoj, Sannicolau Mare, Deta, Jimbolia); Arad - 9 (6 Arad, Lipova, Ineu, Sebis); Hunedoara - 7 (3 Deva, Hunedoara, Petrosani, Brad, Orastie); Caras Severin - 5 (2 Resita, Caransebes, Oravita, Baile Herculane); Cluj - 9 (4 Cluj, Campia Turzii, Huedin, Turda, Dej, Gherla); Bihor - 8 (4 Oradea, Salonta, Beius, Marghita, Alesd); Bistrita Nasaud - 2 (Bistrita, Nasaud); Maramures - 3 (2 Baia Mare, Sighetu Marmatiei); Satu Mare - 3 (2 Satu Mare, Carei); Salaj - 4 (3 Zalau, Jibou); Brasov - 6 (3 Brasov, Fagaras, Zarnesti, Rupea); Covasna - 2 (Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc); Mures - 4 (2 Tg. Mures, Reghin, Sighisoara); Harghita - 3 (Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Odorheiul Secuiesc); Sibiu - 3 (2 Sibiu, Medias); Alba - 4 (Alba Iulia, Sebes, Blaj, Campeni); Bacau - 3 (Bacau, Comanesti, Onesti); Neamt - 4 (Piatra Neamt, Roman, Bicaz, Tg. Neamt); Vrancea - 2 (Focsani, Adjud); Iasi 2 (Iasi, Pascani) Botosani - 2 (Botosani, Dorohoi); Suceava - 5 (Suceava, Campulung Moldovenesc, Falticeni, Radauti, Vatra Dornei); Vaslui - 3 (Vaslui, Barlad, Husi); Galati - 5 (3 Galati, 2 Tecuci); Braila - 4 (3 Braila, Faurei); Tulcea - 2 (Tulcea, Babadag); Constanta - 9 (4 Constanta, Constanta-Port, Cernavoda, Navodari, Medgidia, Mangalia); Calarasi - 4 (2 Calarasi, Oltenita, Lehliu-Gara); Ialomita - 4 (Slobozia, Fetesti Gara, Urziceni, Tandarei).

Subunitatile postale vor fi inchise in 25 si 26 decembrie. In data de 24 decembrie oficiile postale sunt deschese inte 8:00 si 14:00. Acelasi program va fi valabil si in data de 31 decembrie, urmand ca in 1 si 2 ianuarie subunitatile postale sa fie inchise.


Statii Petrom cu program non stop
Bucuresti: sos. Chitilei 228 A, sector 1; sos. Colentina 446, Sector 2; sos. Pantelimon 454, Sector 2

Alba: Sebes, str. Drumul Sibiului

Arges: Autostrada Bucuresti-Pitesti km. 94; com. Bascov, pe sos. Pitesti-Rm. Valcea; Campulung, pe sos. Pitesti-Brasov, la km. 47

Bacau: Bacau, Calea Moldovei nr. 96

Botosani: Botosani, Calea Nationala nr. 354

Brasov: Brasov, DN km. 165

Buzau: Buzau, str. Unirii, bariera Ploiesti

Cluj: Cluj, Calea Turzii

Constanta: Mangalia, DN 87 Neptun

Dolj: Filiasi, str. Racoteanu nr. 24

Galati: Galati, str. Traian nr. 448

Gorj: Tg. Jiu, str. Victoriei

Harghita: Miercurea Ciuc, str. Zold Peter nr. 12

Hunedoara: Deva, str. Santuhalm, DN 7

Ialomita: Slobozia, sos. Bucuresti-Constanta

Iasi: Iasi, Calea Chisinaului nr. 102-104

Mures: Sighisoara, str. Mihai Viteazu nr. 143; Tg. Mures, bd. 1918

Neamt: Roman, str. Stefan cel Mare nr. 275

Olt: Slatina, str. Textilistului nr. 102

Prahova: Cornu, DN1, km. 100

Salaj: Zalau, bd. MIhai Viteazu nr. 38

Satu Mare: Satu Mare, str. Botizului nr. 45

Sibiu: Sibiu, sos. Alba Iulia nr. 1

Suceava: Suceava, str. Cernauti

Teleorman: Alexandria, sos. Turnu Magurele nr. 1

Timis: Sannicolau Mare, Drumul Cenadului nr. 18

Valcea: Brezoi, DN 7 Rm. Valcea-Sibiu, km. 35

Vaslui: Barlad, str. Tecuciului nr. 3

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania pune la dispozitie cele 86 de subunitati. Adresele exacte ale punctelor de vanzare a rovinietelor se pot afla de la www.andnet.ro.
Vizitator
 

Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009