Sectorul CIVES
 
 

Care-i rostul Vietii?

Dedicat discutiilor pe teme diverse (care nu se incadreaza in celelalte sectoare) si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Care-i rostul Vietii?

Mesajde Vizitator » Mie Ian 05, 2005 8:43 pm

In tumultul a ceea ce denumim cotidian, nu de putine ori ajungem sa ne intrebam: care e rostul Vietii? Randurile de mai jos vor ridica mai multe intrebari decat vor da raspunsuri.

Unii spun: cunoasterea… Nimic neadevarat.

Cunoasterea omeneasca nu incepe de la zero cu fiecare act de cunoastere. Dimpotriva: se reazama pe o anumita fundatie, anumite straturi cum ar fi: marile invataturi spirituale ale omenirii, cultura omului evoluind de la anumite “achizitii” – trairi fondatoare care procura un cadru de iluminare, de inspiratie sau de contemplare a formei pure a noului edificiu.

Altii spun: perpetuarea… La fel de adevarat….

Cea mai reprezentativa forma de specificare a omenescului este specificul national.
In sociologie se spune ca “specificul national” este o chestiune de “apartenenta”. Insa apartenenta este o chestiune declarata. Eu ma declar roman, ungur, francez etc.

Dar eul, cel ce se declara, cine este?

Obiectiv, spune Nae Ionescu, eu sunt “vehiculul unei istorii, purtatorul unei traditii”. Acesta este “continutul obiectiv al identitatii” care face din eul meu o realitate, ceva real si deci specificat.
Fara specificare, eul meu este pura virtualitate.
Problema mea ca roman, in timp, este urmatoarea: “cum se perpetueaza romanii IN si PRIN timpul lor, trait de ei ca timp etnic? Suntem purtatori ai acestei intrebari chiar de vrem sau sau nu. Cand raspundem acestei intrebari ma descopar in randul celor care traiesc istoria ca pe o cale a neamului intreg, impartasita de noi, cei ce trecem, cu cei de dinaintea noastra, din vremea noastra si de dupa noi…
Eu ma inscriu in secventa de istorie care-mi revine prin darul vietii NUMAI PRIN si NUMAI DACA solidarizez cu cei de aceeasi apartenenta cu mine; in caz contrar eu sunt un esec.

Cu mine se implineste o speta etnica ori, din contra, se risipeste, se pierde pur si simplu o sansa obiectiva. Cu mine, fiinta sociala numita popor slabeste ori se intareste. Prin urmare omul poate, prin faptele sale, sa confirme caracterul daruit al existentei; prin fapte bune, prin vocatie POATE SI SE POATE adauga “gradinii” vietii, ori o poate urati, murdari, degrada, dezgradi, prin nelimita, nesabuinta, nesimtire etc…, spunea in una din lucrarile sale Ilie Badescu (“Noologia”).

Acest fel de a simti, de a fi, a gandi si a actiona impreuna cu ceilalti se fixeaza, la randul sau, in tipare durabile care au proprietatea de a sistematiza traiul in comun si de a schematiza tema vietii zilnice. Thomas si Znaniecki, sociologi americani, au numit aceste tipare scheme sociale.

Cu ajutorul acestor scheme, omul poate organiza existenta. Ce se intampla in caz de defectiune? Poate avea loc chiar dezorganizarea societatii in intregul ei.

Si totusi: care-i rostul Vietii?
Nu se poate sa nu remarcam ca exista feluri de a fi, de a simti, de a gandi prin care te poti afirma in asa fel incat felul tau de a fi ar deveni ocazia implinirii semenilor tai. Aceste invataturi fac din fiecare dintre noi un “purtator al vasului tainic al implinirii fiintei colective”. Felul in care purtam acest vas al darurilor poate avea consecinte cu totul diferite: unii il poarta cu toata responsabilitatea, altii – din contra – il arunca mereu (caci vasul acesta are proprietatea de a reveni la fiecare ca o invitatie la slujire si deci ca un prilej de reluata implinire a menirilor spirituale ale individului).

Astfel, timpul fiecaruia dintre noi, daruit odata cu Viata, poate fi interval de manifestari implinitoare si deci de bucurie, ori, din contra, poate deveni un cadru de nesfarsite risipiri, de viata fara sens, de suferinta absurda.
Vizitator
 

FILOSOFIA CA DIN MANECA

Mesajde popian » Dum Ian 30, 2005 9:59 pm

GANDIREA CA NUCA-N PERETE.
PI
popian
 
Mesaje: 5
Membru din: Dum Ian 30, 2005 9:18 pm
Localitate: BARLAD

Mesajde colegu » Joi Iun 16, 2005 6:13 pm

nu,serios...adică tu chiar te intrebi serios care-i rostul vieţii?
caută-l pe gugăl.
d-asta sunt eu împotriva windowsului: şi bunica şi puţoiul prepubertar au acces la internet,şi varsă în spaţiul virtual ramolelile ori poluţiile nocturne de juma de creer...

numai bine!
limba română conţine diacritice.dacă nu crezi caută cu gugăl.
colegu
 
Mesaje: 22
Membru din: Joi Iun 16, 2005 5:38 pm
Localitate: whois 127.0.0.1


Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009