Sectorul CIVES
 
 

Un tip dubios: Mircea Dogaru

Forum
Pe marginea activitatii consumate a grupului GID si a celei curente, cordonate in situl www.gid-romania.com

Moderator: gidromania

Un tip dubios: Mircea Dogaru

Mesajde Marius » Sâm Iul 02, 2005 8:24 pm

GID a reprodus un articol semnat de col. Mircea Dogaru despre anul 1940. Articolul e bun si nu am ce critica la el, dar pe Mircea Dogaru îl stiu ca pe unul din falsificatorii istoriei revolutiei din 1989 si apärätorii criminalilor din decembrie 1989. In 1994, maiorul de atunci Mircea Dogaru a publicat, în ziarul "Armata României", un articol în care ia apärarea criminalilor vinovati de mäcelul de la Otopeni din decembrie 1989 si räspîndeste despre revolutionarii din Timisoara minciuna cä acestia ar fi decapitat ostasi ai armatei române.
Problema am tratat-o în cartea "Revolutia din Timisoara si falsificatorii istoriei", capitolul "M.Ap.N. si revolutia" - pärtile 8, 9, 10.
http://timisoara.com/newmioc/58.htm

Iatä articolul lui Dogaru din 1994 si reactiile trezite de acesta, inclusiv în parlament:

8. Maior Mircea Dogariu: "Vae victis"
Domnule redactor sef,

Cu stupoare am aflat, citind nr. 16 (227) al saptaminalului dv., ca trei ofiteri ai Armatei Romane au fost incatusati ca niste borfasi la Timisoara, pentru vina de a fi aparat in zilele agresiunii radioelectronice (1) si terestre acea parte din tara, prima candidata la iugoslavizare! Nu stirea in sine m-a socat! Era previzibila in contextul palpabilei si generalizatei ofensive impotriva armatei desfasurata astazi, cind cei considerati ieri impotriva poporului au ajuns azi democrati, deputati si, mai ales ... patroni! M-a uluit lipsa de atitudine a militarilor garnizoanei Timisoara, care a facut faptul in sine posibil. Cel putin la Bucuresti, in privinta celor trei (acelasi numar ocult) asa-zisi implicati in drama de la Otopeni se mai pastreaza inca un rest de decenta! Sa fi murit la Timisoara, in clipa intoarcerii trupurilor lor in brazda, spiritul generalilor martiri Dumitru Puiu si Stefan Gusa? Straniu, deoarece militarii Timisoarei stiu mai bine decit oricine ce s-a intimplat in decembrie 1989! Au vazut cu ochii lor pe cei care devastau magazinele si au simtit pe pielea lor calitatea pregatirii "revolutionarilor" experti in arte martiale, in oprirea tancurilor cu o coada de matura si decapitarea soldatilor intr-o fractiune de secunda! Au vazut cu ochii lor OZN-urile de tip Super-Puma si Super-Dauphine (ultimile inexistente in dotarea aviatiei romane), aceleasi care au actionat si la Otopeni, Alexeni, Boteni si aiurea! Ei stiu, totodata, mai bine decit oricine ca pe Calea Girocului nu exista decit pomi si unitati militare (2) (noi am aflat acest lucru din presa), deci "revolutionarii" care ar fi trebuit sa asalteze sediul "judetenei de partid" nu aveau ce cauta acolo decit daca erau in misiune ordonata! Au uitat ca s-a tras asupra lor, ca au fost agresati la domiciliu, ca le-au fost agresate familiile? Se complac in lasa satisfactie ca a batut ceasul altora si nu le-a venit lor rindul sa joace in tragedia romaneasca rolul de "acari Paun"? Nu mai cunosc sensul notiunilor de "bresa" si "cap de pod"? Au uitat ca mai exista si un "miine"?

Ce fac militarii Timisoarei, domnule redactor sef? Dorm? Le "fie somnul lin / si codrul aproape", ca tot e frate cu romanul! "Sa nu dea Dumnezeu cel Sfint" sa se trezeasca abia cind vor ajunge la solutia "codru", pentru ca va fi prea tirziu! Padurile noastre au luat demult drumul Ungariei si Austriei, sub forma de cherestea! Si inca ne dor cuvintele lui Brenus: "Vae victis!".

Cu durere,

Maior Mircea Dogariu


("Armata Romaniei" nr. 17 (228) din 27 aprilie 1994)



Note: 1. Ideea diversiunii radioelectronice a fost intens vehiculata. Observam insa ca sustinatorii acesteia nu au izbutit inca sa stabileasca cind a avut loc aceasta diversiune. Conform articolului lui Mircea Dogariu, diversiunea radioelectronica exista deja in 17 decembrie (cind s-au intimplat evenimentele din Calea Lipovei). Conform raportului S.R.I. despre revolutie, aceasta diversiune a inceput abia in 22 decembrie.

2. In Calea Girocului, in locul unde au fost impuscati revolutionarii, este cartier de locuinte.



9. La cererea asociatiei "17 Decembrie": O interpelare a domnului deputat George Stanescu

In luna mai 1994 asociatia "17 Decembrie" a cerut domnului deputat Petru Dugulescu sa faca o interpelare in parlament in care:

- sa protesteze impotriva judecarii in stare de libertate a celor 3 ofiteri invinuiti in legatura cu dosarul Calea Lipovei - decembrie 1989 (gen. Rotariu, lt-col. Paun, cap. Gheorghe).

- sa ceara ministrului apararii nationale trecerea in rezerva a maiorului Mircea Dogariu, care, in saptaminalul "Armata Romaniei" din 27 aprilie 1994 ia apararea celor 3 ofiteri amintiti si ii ponegreste pe revolutionarii timisoreni, scriind ca acestia au decapitat ostasi ai armatei romane.

- sa ceara trecerea in rezerva a colonelului Gheorghe Vaduva, redactorul sef al saptaminalului "Armata Romaniei".

Domnul deputat Dugulescu a inaintat cererea asociatiei "17 Decembrie" domnului deputat George Stanescu care se inscrisese deja pe listele pentru interpelari. In sedinta Camerei Deputatilor din 23 mai 1994, acesta a avut interventia pe care o anexam.

Multumim domnului G. Stanescu pentru interpelarea facuta. Avem insa citeva observatii critice cu privire la modul in care a fost conceputa aceasta:

- credem ca este o greseala incriminarea in bloc a unor institutii ale statului. Noi stim ca au existat militari care s-au impotrivit ordinelor criminale din decembrie 1989, la inceput in mod pasiv, iar dupa ce miscarea revolutionara a luat amploare, in mod activ. Numarul celor care au dat dovada de exces de zel in reprimarea revolutiei este destul de mic. Tocmai de aceea vor fi lesne de inlaturat de indata ce va exista vointa politica necesara pentru aceasta.

- consideram nepotrivit modul patimas in care a fost facuta interpelarea. Oricita revolta ne-ar stirni minciunile lui Mircea Dogariu despre militarii decapitati de revolutionarii timisoreni, nu credem ca este utila afirmatia ca acesta poate si-a ucis conationalii, atita vreme cit nu exista dovezi despre aceasta.

- in locul formularii "va rog sa-mi raspundeti (domnule ministru Gheorghe Tinca - n.n.) ce veti intreprinde ca asemenea murdarii sa nu mai apara in gazetele armatei", ar fi fost mai apropiata de cerintele asociatiei "17 Decembrie" formularea: "va rog sa-i treceti in rezerva pe domnii maior Mircea Dogariu si colonel Gh. Vaduva". Observam ca despre colonelul Gh. Vaduva (redactorul sef al saptaminalului "Armata Romaniei") nu se pomeneste deloc in interpelarea domnului George Stanescu.

- calificarea generalului Niculae Spiroiu drept "merituos" o credem lipsita de obiectivitate. Reamintim ca asociatia "17 Decembrie" a cerut trecerea in rezerva a generalului Spiroiu (vezi "Romania Libera" din 19 decembrie 1992) intr-o vreme cind principalul politician care s-a remarcat in campania anti-Spiroiu, Corneliu Vadim Tudor, il numea pe acesta "cel mai bun ministru pe care l-a avut armata romana" (lucru amintit cu citeva luni in urma de emisiunea militara a TVR). Opinia asociatiei "17 Decembrie" in legatura cu generalul Spiroiu a ramas neschimbata. Asa cum este firesc, sintem nemultumiti de orice om politic care exprima idei contrare celor exprimate de asociatia noastra.

Cu toate aceste obiectii, remarcam bunavointa aratata de domnul Stanescu. Alti politicieni la care asociatia "17 Decembrie" a apelat (Mihai Ruva, Dan Iosif, Vasile Popovici, Tanase Tavala) nu au aratat o asemenea bunavointa.



("Expres" 14 iunie 1994)



10. Din sedinta Camerei Deputatilor din 23 mai 1994


Domnul George Stanescu: Intrebarile pe care vreau sa le adresez in aceasta seara sint adresate, de fapt, domnului ministru al apararii nationale Gheorghe Tinca.

Domnule ministru, oricit ati cauta, nu veti gasi un singur timisorean care sa nu stie ca in zilele de: 17, 18 si 19 decembrie 1989, tot ce a fost de partea regimului comunist: armata, graniceri, militieni, securisti, activisti P.C.R. si chiar pompieri, au fost de partea cealalata a baricadei, impotriva celor multi, a acelor care, din saracia lor, au contribuit, paradoxal, cu virf si indesat, la intretinerea fortelor de represiune constituite din categoriile enumerate mai inainte. Acesti securisti, graniceri, activisti de P.C.R., ofiteri si subofiteri ai armatei au ridicat pumnul si bita, si, din pacate, si arma, impotriva parintilor, fratilor, surorilor, fiilor si nepotilor lor, impotriva acelora care, in mod categoric, suportau mai greu rigorile unui regim oprimator.

Daca se face mereu apel la reconciliere nationala, cum vedeti dumneavoastra, domnule ministru, realizarea acesteia, a reconcilierii nationale, odata ce tratati usor crimele comise de unele elemente care au compromis grav armata pe care in prezent o conduceti? Va da dreptul functia in care ati fost investit sa acordati circumstante atenuante celor care au ordonat, fara sa clipeasca, deschiderea focului impotriva celor de acelasi neam, de acelasi singe cu ei?

Cei trei ofiteri de la marea unitate din Calea Lipovei din Timisoara nu numai ca au vina ca au ordonat deschiderea focului cu armamentul din dotare, dar au si purces apoi la vinatoarea revolutionarilor, in casele unde acestia au cautat sa se refugieze din calea ucigasilor.

Pot fi judecati acesti criminali dovediti, care sint vinovati, altfel decit imbracati in zeghe, in haina dezonoarei? Este drept sa fiti de partea acestor criminali, pe care-i considerati intr-un fel victime, odata ce au primit "ordin" sa deschida focul impotriva semenilor lor?

Credeti, domnule ministru, ca luind apararea acestor criminali, veti salva onoarea armatei, care in felul acesta nu va putea redeveni curind ceea ce a fost in trecut? Cum calificati aprecierile din articolul aparut in gazeta "Armata Romaniei" la data de 27 aprilie 1994, semnat de un oarecare maior Mircea Dogaru, care ii califica pe revolutionari experti in (citez): "decapitarea soldatilor intr-o singura secunda". Poate acest om sa dea un singur caz de soldat, subofiter sau ofiter omorit de revolutionari la Timisoara?

Domnule ministru, un astfel de profesionist, dupa parerea mea, nu are ce cauta in rindurile unei armate romane curate.

Va intreb: doriti sincer ca armata noastra nationala sa fie iubita, respectata si onorata de toti cetatenii patriei? Daca aveti aceasta dorinta, trebuie sa scoateti din rindurile armatei pe cei care constituie uscaturile ei: criminali, securisti, informatori, K.G.B.-isti, stalinisti. Daca doriti cu tot dinadinsul reforma armatei, incepeti cu cei care au capatat grade nemeritate in armata, mai ales dupa decembrie 1989. Printre ei se numara poate si Dogaru Mircea, pentru meritul de a-si fi ucis conationalii. Dupa ce veti fi citit materialele aparute in aceasta gazeta, precum si ceea ce debiteaza o doamna, tot maior, mare purtatoare de cuvint a dumneavoastra, va rog sa-mi raspundeti, ce veti intreprinde ca asemenea murdarii sa nu mai apara in gazetele armatei si daca, pentru linistea noastra, aveti de gind sa continuati intr-un ritm si mai alert opera pe care a inceput-o merituosul dumneavoastra predecesor, general locotenent inginer Spiroiu Nicolae. Va multumesc.

Domnul Adrian Nastase: Stimati colegi, va reamintesc faptul ca intrebarea orala, conform articolului 151, trebuie sa fie expusa sumar, intr-un interval de timp de cel mult un minut.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Un tip dubios: Mircea Dogaru

Mesajde gidromania » Dum Iul 03, 2005 8:19 pm

Marius scrie:GID a reprodus un articol semnat de col. Mircea Dogaru despre anul 1940. Articolul e bun si nu am ce critica la el, dar pe Mircea Dogaru îl stiu ca pe unul din falsificatorii istoriei revolutiei din 1989 si apärätorii criminalilor din decembrie 1989.

Multumim pentru atentionare, nu am stiut despre acuzatiile pe care le semnalati. Am cautat documentatie despre Valeriu Carp si nu am gasit decat un singur articol, al lui Mircea Dogaru. Pe noi ne-a interesat acest gest eroic prin care am vrut sa comemoram evenimentele din iunie 1940.
Multumim oricui ne poate semnala alte materiale, tratate de istorie sau bibliografie despre Valeriu Carp.
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti


Înapoi la gid-romania.com

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009