Sectorul CIVES
 
 

Apel pentru salvarea romanilor din Timoc

Forum
Pe marginea activitatii consumate a grupului GID si a celei curente, cordonate in situl www.gid-romania.com

Moderator: gidromania

Apel pentru salvarea romanilor din Timoc

Mesajde gidromania » Lun Feb 14, 2005 2:13 am

Cea mai napastuita si mai amenintata cu disparitia, dintre toate comunitatile de romani, este aceea din Valea Timocului. Situata in nord-estul Serbiei si strabatuta de raul Timoc, zona cunoscuta ca Timoc sau Valea Timocului este leaganul unei grupari compacte de cateva sute de mii de romani ce traiesc in 300 de sate si 20 de orase. Biserica Ortodoxa Romana este unica Biserica nerecunoscuta de catre statul sarb, iar romanii timoceni singurii nerecunoscuti ca minoritate etnica. Asa a fost pe vremea dictatorilor comunisti Tito si Milosevici, asa a ramas si sub noul regim asa-zis democratic. Romanii din Timoc nu au voie sa vorbeasca romaneste la biserica, gradinita sau scoala; se nasc, se casatoresc si sunt inmormantati in limba sarba in biserici sarbesti, construite cu sute de ani in urma de domnitori romani.

La sfarsitul anului trecut, romanii din satul Malainita (plasa Negotin, judetul Bor) au reusit, sub pastorirea preotului Boian Alexandrovici si pe proprietatea sfintiei sale, sa construiasca si sa sfinteasca prima biserica romaneasca din Timoc - in care au rostit prima oara "Tatal nostru" in romaneste. Biserica este sub jurisdictia Episcopiei Romane de la Varset, condusa de Episcopul roman Daniil Partosanu.

Acest act a declansat o virulenta campanie a Bisercii Ortodoxe Sarbe, a presei si autoritatilor locale impotriva romanilor timoceni, acuzati de separatism si uneltire cu reprezentanti ai statului roman; autoritatile locale au inceput chiar demersurile, la sfarsitului anului trecut, pentru demolarea bisericii. Episcopul sarb Iustin, despre care s-a aflat ca "vrea sa sparga biserica", a declarat ca va intenta proces penal impotriva episcopului Daniil, acuzat de apel la separatism, iar ipodiaconul Boian Alexandrovici, care a primit numeroase amenintari cu moartea, a fost chemat, pe 24 ianurie 2005, la Politia Negotin, si amenintat ca va face trei ani de inchisoare si ca vor fi daramate si biserica si propria-i casa, declarata de sarbi drept casa parohiala.

Intr-o convorbire telefonica, in seara zilei de 13 februarie 2005, parintele Boian Alexandrovici ne-a declarat ca romanii din Timoc nu vor decat sa se opreasca asimilarea, sa aiba biserica romaneasca si limba romaneasca; au cerut doar drepturile pe care alte minoritati din Serbia, inclusiv tiganii, le au: educatie, ziare, emisiuni la radio si TV in limba lor materna.

Problema cea mai mare o au romanii din Timoc cu Biserica Ortodoxa Sarba - care este stat in stat, avand o deosebita putere in Serbia - si cu autoritatile locale (nu si cu populatia sarba locala). Desi Biserica Ortodoxa Romana a purtat patru convorbiri cu Biserica Ortodoxa Sarba, rezultate nu au aparut pana acum. Preotii care slujesc in bisericile ortodoxe sarbe din Timoc sunt adusi din alte zone ale Serbiei, si fac atmosfera neplacuta romanilor, incitand populatia impotriva lor, si acuzandu-i de tot felul de rele.

Din 1833 n-au mai existat scoli in limba romana, de aceea romanii din Timoc nu stiu sa scrie si sa citeasca in limba romana, de aceea graiul lor a pastrat savoarea si puritatea acelor timpuri, pastrat departe de civilizatie si de tara-mama; copiii lor sunt obligati sa mearga la scoala cu un an mai devreme, ca sa poata invata limba sarba, in care isi vor face, mai departe, toate studiile. Ura sarbilor este atat de mare fata de tot ce e romanesc, incat copiii sunt batuti daca vorbesc romaneste la scoala sau la gradinita; toti cei care sunt romani sunt considerati rasa inferioara, si tratati ca atare; "a fi roman este ceva de rusine".

Romanii din Timoc, spune parintele Alexandrovici, nu vor decat sa aiba drepturi in tara lor, pentru care au luptat mosii si stramosii lor; nu vor decat sa-si pastreze limba si cultura, sa fie respectati.

Un mare pas inainte a fost facut zilele acestea, cand la Negotin a avut loc o intalnire cu autoritatile de la Belgrad - la care primaria de la Negotin nu a fost prezenta; a fost pentru prima data cand autoritatile de la Belgrad au aflat direct de la ei, ce vor cu adevarat romanii din Timoc: vor doar sa vorbeasca, sa se roage, sa scrie si sa citeasca in limba lor materna, romana.

"Romania e tara-mama, e vatra noastra duhovniceasca", spune parintele, care cere ajutorul opiniei publice romanesti si, mai ales, al Bisericii Ortodoxe Romane pentru oprirea demolarii singurei biserici romanesti din Timoc.

"Ne rugam de biserica noastra sa mai incerce, sa ne faca auziti in lume", isi incheie pledoaria, cu durere, parintele Boian Alexandrovici.

Este un apel catre romanii de pretutindeni, care pot face auzit un glas inabusit de intoleranta. Daca scrisoarea trimisa presedintelui Basescu nu a primit nici un raspuns, daca autoritatile romane nu acorda atentia cuvenita tragediei romanilor din Timoc - asa cum au facut si in cazul copiilor din Transnistria -, daca MAE considera ca si-a facut datoria doar fiind "la curent, in detaliu, cu situatia creata", singura salvare ar fi o actiune concertata a opiniei publice romanesti.

Elena Andronache, GID
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde gidromania » Mie Feb 16, 2005 11:25 pm

gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Represiune anti-romaneasca in Timoc

Mesajde gidromania » Lun Mai 23, 2005 10:45 pm

Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News, 23 May 2005
Represiune anti-romaneasca in Timoc
"Un grup de aproximativ 50 de romani au fost agresati de fortele de politie sarbe si de provocatori adusi special la interventia Episcopului ultranationalist sarb, Iustin al Timocului, sambata 21 mai langa Negotin, in Timoc, in timp ce voiau sa tina un parastas la ruinele manastirii Koroglas in cinstea romanilor si sarbilor cazuti in batalia lui Mircea cel Batran de la Rovine, loc pe care, romanii din Timoc, considera ca s-a ridicat aceasta manastire, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Federatia Romanilor din Serbia, pentru a marca implinirea a 610 ani de la batalia de la Rovine, a hotarat impreuna cu biserica romana din Malainita sa tina un parastas pentru pomenirea romanilor si sarbilor cazuti in aceasta batalie. In momentul in care doreau sa plece catre manastire a aparut un echipaj al politiei sarbe care i-a avertizat ca nu au ce sa caute acolo pentru ca nu au anuntat actiunea la politie. In replica organizatorii au invocat legislatia in vigoare in Serbia care nu prevede anuntarea politiei atunci cand se organizeaza parastase. Ca urmare delegatia Federatiei si-a continuat drumul catre manastire unde insa erau asteptati de sase provocatori care au inceput sa strige “Plecati in Romania!” si de forte de politie care sub pretextul despartirii celor doua tabere au agresat delegatia Federatiei. In final politia a impiedicat desfasurarea parastasului si a legitimat pe toti cei prezenti. Parastasul a avut totusi loc in Negotin la sediul FRS unde dupa aceea a avut loc si o conferinta de presa in care conducerea Federatiei a anuntat ca va da in judecata politia sarba si ca va anunta guvernul Serbiei-Muntenegru si guvernul Romaniei asupra incalcarii flagrante a drepturilor romanilor din Timoc . Vor fi inaintate rapoarte Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si celorlalte organizatii internationale care au ca preocupare respectarea drepturilor minoritatilor nationale. [...]
Agresiunile si intimidarile politiei sarbe nu fac decat sa continue numeroasele actiuni antiromanesti care insa pana acum erau puse in carca miscarilor ultranationaliste sarbe. Incidentul de acum vine sa confirme numeroasele suspiciuni ale romanilor din Timoc ca in spatele acestor incidente stau o parte a institutiilor statului sarb care au pastrat modelul de actiune din Croatia, Bosnia sau Kosovo, iar una dintre aceste institutii este si biserica “sora”- Biserica Ortodoxa Sarba. Nu este mai putin adevarat ca acest incident survine si pe fondul disparitiei complete a interesului statului roman pentru problematica “romanilor de pretutindeni”. De cinci luni de zile Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a fost practic aneantizat de trecerea sa in structurile greoaie ale MAE, structuri care in numeroase cazuri sub pretextul “bunelor relatii” sau “relatiilor fratesti”, au facut jocurile diverselor state vecine care agreseaza identitar milioane de romani.

Romanian Global News pune la dispozitie mass-mediei din Romania datele de contact ale conducerii Federatiei Rumanilor din Timoc pentru o eventuala dezvoltare a subiectului. Pentru aceste contacte sunati la numarul 021-3143293
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti


Înapoi la gid-romania.com

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009