Sectorul CIVES
 
 

Transnistria

Forum:
Doua state romanesti - qui prodest!?
Reflectarea discutiilor de la:
www.pro-unire.go.ro si http://groups.yahoo.com/group/Pro-Unire

Moderator: o.brega

Transnistria

Mesajde Elena Andronache » Joi Mar 03, 2005 12:11 pm

Moldova azi, 3 martie
Comemorarea inceputului conflictului armat de pe Nistru din 1992

Un parastas in memoria eroilor cazuti in razboiul de pe Nistru din anul 1992 a fost oficiat in dimineata zilei de 2 martie
"Un parastas in memoria eroilor cazuti in Razboiul de pe Nistru din anul 1992 a fost oficiat in dimineata zilei de 2 martie, la 13 ani de la declansarea conflictului, in inima capitalei – Piata Marii Adunari Nationale. Sute de participanti la razboiul pentru independenta si integritatea tarii, purtand esarfe galbene, tricoloruri si drapele ale Uniunii Europene, vaduve si mame ale celor cazuti au plecat fruntile in amintirea eroilor ramasi pe campurile de lupta de pe malurile Nistrului.
Parastasul a fost oficiat de parintele Ioan Ciuntu, din partea Mitropoliei Basarabiei, si parintele Valeriu Bazatin, din partea Mitropoliei Chisinaului si a Moldovei. Presedintele Uniunii Nationale a Veteranilor Razboiului pentru Independenta R. Moldova, Eduard Maican, a spus, inainte de parastas, ca acum 13 ani, din acest loc au pornit spre Nistru primii eroi ai neamului pentru a apara integritatea tarii. “Ne-am adunat astazi aici ca sa-i pomenim pe cei care au pasit in nemurire si au ramas in sufletele noastre vesnic tineri”, - a spus Eduard Maican.[...]".
Ultima oară modificat de Elena Andronache pe Sâm Mar 12, 2005 7:59 pm, modificat 1 dată în total.
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Transnistria - butoiul de pulbere

Mesajde gidromania » Vin Mar 04, 2005 12:07 am

Ziua, 4 martie
[url=http://www.ziua.net/display.php?id=5774&data=2005-03-04]Radiografia Transnistriei
Potentialul militar-logistic si rolul enclavei separatiste in geopolitica istmului ponto-baltic[/url]
"[...]In pofida dezbaterilor si conferintelor OSCE a devenit evident ca Rusia nu intentioneaza sa-si retraga patrimoniul militar din Transnistria. Strategia politica de ocolire a deciziei OSCE s-a bazat cu precadere pe liderii comunisti de la Chisinau. Nedorind executarea reala a acestui angajament, Federatia Rusa si-a asigurat o conducere politica in Republica Moldova, care sa-i asigure legalizarea prezentei militare in Moldova. Fie ea cu Vladimir Voronin in frunte, sau cu preferatul succesor al acestuia, Serafim Urechean, actualul primar al Chisinaului.

Structura fortelor paramilitare din Transnistria
In ceea ce priveste trupele, evaluarile arata ca practic potentialul fortelor militare din Transnistria este identic cu cel din 1992, operandu-se doar schimbari de denumiri, treceri ale cadrelor ruse sub serviciul militar al unitatilor Transnistrene precum si a tehnicii din dotare la inzestrarea acestora.

In caz de necesitate, autoritatile Transnistriei sunt apte sa puna sub arme peste 20.000 de oameni la care se mai pot adauga si 7-8 000 de membri ai unitatilor de cazaci din Rusia[...]"

O problema aparte o constituie asigurarea ca Republica Moldova, o data cu eventuala schimbare a puterii la Chisinau, sa nu poata parasi CSI. Capitalul rus va privatiza obiectivele strategice iar investitiile vor fi injectate, ca si pana acum, in industria Transnistriei. Aplanarea formala a conflictului va permite in mod firesc deschiderea sectiilor consulare ale Federatiei Ruse la Tiraspol.

Totodata, Transnistria si Gaguz Eri pot cere Rusiei (sau Belarusului) sa le recunoasca in calitate de state independente in eventualitatea ca situatia de la Chisinau iese de sub control. In acest timp se deruleaza deja procese de privatizare care consolideaza capitalul rusesc in regiunea transnistreana.

Principalele uzine de interes pentru investitorii rusi
Uzina mecanica din Bender.
Produce in serie din anul 1995, sisteme de lansare a proiectilelor reactive cu 20 de tevi (montate pe caroserii de automobile); aruncatoare de grenade antitanc pe afet (din anul 1995); aruncatoare de mine (de calibrul 82-mm, 120-mm), (din anul 1996); aruncatoare de grenade antitanc portative (din anul 1996); pistoale de calibrul 5,45 mm; instalatii de lansare a proiectilelor reactive de tip "Grad". Un numar de cateva zeci de sisteme reactive au fost livrate in Abhazia prin Bulgaria, pe parcursul ultimilor doi ani, sub acoperirea unei firme rusesti.[...]

Uzina metalurgica din Ribnita si cele afiliate.
Din primavara anului 1997, la uzina metalurgica din Ribnita, a fost inceputa producerea aruncatoarelor de mine de calibrul 82-mm.[...]
Tot in primavara anului 1997 la uzina a fost produs primul lot experimental (100) de mine antipersonal in carcasa de lemn. Ulterior s-a trecut si la producerea minelor antitanc.

Uzina de pompe
Produce aruncatoare de grenade antipersonal (cu fixare sub teava) GP-25 de calibrul 40-mm.

Uzina "Selihoztehnica" din orasul Camenca. Produce o parte din subansambluri pentru aruncatoarele produse la Uzina de pompe.

Uzina "Electromas" (Tiraspol) Produce in serie: - pistoale mitraliera de 9-mm, pistoale Macarov de 9-mm, pistoale de 5,45-mm, arme de vanatoare si arme de lupta speciale fabricate in baza acestora. Subansamblurile (inclusiv amortizoare de zgomot) sunt primite din Federatia Rusa.

Uzina "Electroaparat" (Tiraspol) produce subansambluri si blocuri de aparataj pentru diferite sisteme de armament care se asambleaza in Federatia Rusa.[...]

Directorul unuia din obiectivele economice principale din regiune, uzina metalurgica din Rabnita, Anatolii Belitcenco, a confirmat ca uzina a devenit deja societate pe actiuni refuzand sa numeasca principalii actionari, in schimb, mentionand cu satisfactie ca partenerii principali sunt agenti economici din Europa occidentala si SUA sau chiar Romania, iar volumul anual al tranzactiilor cu acestia depaseste cateva zeci de milioane de dolari.

IntelMedia si Civic Media,
Centrul de Analiza, Cercetari si Informatii".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Transnistria

Mesajde gidromania » Sâm Mar 12, 2005 7:57 pm

Chisinau, Basarabia/Romanian Global News, 7 martie
Transnistria va fi sacrificata pe tava Ucrainei?
""Este foarte probabil ca, in viitorul apropiat, sa avem pe ordinea zilei o problema - a Moldovei, atunci cand Transnistria va fi alipita la Ucraina, iar cealalta parte va merge, impreuna cu Romania, spre Europa integrata", a declarat, sambata, pentru "Nezavisimaia gazeta", deputatul rus, Dmitri Rogozin ("Rodina"), referindu-se la recentele miscari politice ale liderilor de la Chisinau, Tbilisi si Kiev.[...]".


Chisinau, Basarabia/Romanian Global News, 7 martie
Andrei Ivantoc - aniversare in temnita de la Tiraspol
"Detinutul politic din grupul Ilascu, Andrei Ivantoc si-a sarbatorit marti, 8 martie, ziua de nastere in inchisoarea transnistreana in care se afla inchis de 13 ani.[...]".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Evolutia conflictului

Mesajde gidromania » Dum Mar 13, 2005 7:59 pm

Modova.org/Politicom, 11 martie 2005
Conflictul transnistrean
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde Elena Andronache » Mar Mar 15, 2005 1:17 am

Vasilievca, Basarabia/Romanian Global News, 14 March 2005
Teroristii regimului de la Tiraspol nu au parasit complet satul Vasilievca
" "Cred ca am reusit sa prevenim provocarea pe care au incercat sa ne-o faca separatistii. Numai reactia cumpatata a Chisinaului a permis sa depasim un incident mai serios", a declarat ministrul Reintegrarii, Vasili Sova.[...]"
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Stiri din Transnistri

Mesajde Elena Andronache » Mie Mar 16, 2005 10:49 pm

Moscova, Rusia / Romanian Global News, 16 March 2005
Chiar si comentatori rusi sustin plecarea trupelor Rusiei din Basarabia
"[...]Referindu-se la prezenta militara rusa in Republica Moldova, "Izvestia" subliniaza ca "aflarea militarilor rusi in Transnistria, deja de mult timp, nu mai este indreptatita de necesitatea asigurarii pacii in regiune". "Un nou conflict armat intre Chisinau si Tiraspol este putin probabil, dar, totusi, pe teritoriul Transnistriei ramane amplasat unul dintre cele mai mari depozite de munitii in Europa. In prezent, in depozitele fostei Armate a 14-a s-a adunat atata armament, incat pentru evacuarea acestuia ar fi nevoie de 2.504 de vagoane grele".

Potrivit "Izvestiei", acolo sunt depozitate de toate - incepand cu patrone pentru pistolul "Makarov" si terminand cu incarcaturi reactive pentru sistemele de foc in salve "Uragan"(2700 bucati). In afara de munitii, in aceleasi depozite se mai afla 119 tancuri, 155 masini blindate, 220 instalatii antiracheta, 33 masini PTURS, 14 masini "Grad", 83 piese de artilerie, 32 aruncatoare de mine, 42 masini de cercetare, aproape 35 mii automobile, 1660 sasiuri de automobil, 465 unitati de tehnica inginereasca. Tot acolo sunt pastrate 130 vagoane de bunuri ingineresti si 1280 tone de munitii ingineresti (mine, detonatoare, pistoale-automate, mitraliere si pistoale). In depozitele Armatei a 14-a se mai pastreaza 390 bucatarii de camp, 7 fabrici de paine si 3 complete de spitale militare.

"Conform intelegerilor din 1999 din cadrul summitului OSCE de la Istanbul, Rusia trebuia sa-si evacueze arsenalul din Transnistria pana in anul 2001, dar liderul separatistilor transnistrieni Igor Smirnov a declarat ca toata averea Armatei a 14-a amplasata pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene apartine poporului Transnistriei si ca el nu va permite evacuarea acesteia. Totusi, arsenalul rusesc va trebui retras. O mare parte a munitiilor sunt invechite si deteriorate. O singura scanteie ar putea arunca in aer tot arsenalul", a conchis "Izvestia"."

Bucuresti, Romania / Romanian Global News,16 March 2005
Romania se implica in problema transnistreana si sustine Basarabia
"Ar fi o greseala daca Romania nu ar cauta sa trezeasca interesul pentru Moldova si pentru problema transnistreana la Washington, Londra, Paris, Berlin si Roma", a declarat intr-un interviu acordat agentiei Associated Press ministrul roman de Externe, Mihai Razvan-Ungureanu.[...]".
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Deputatii rusi cer alipirea Transnistriei la Rusia

Mesajde Elena Andronache » Lun Mar 21, 2005 10:49 pm

Jurnalul national, 22 martie 2005
Teroare in satul Vasilievca
"AUTORITARISM - Deputatii rusi cer alipirea Transnistriei la Rusia
Conflictul surd declansat intre Moscova si Chisinau din cauza reorientarii presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, inainte de alegerile parlamentare, spre Occident a capatat noi dimensiuni. VITALIE CALUGAREANU, CHISINAU

Supararea Moscovei s-a manifestat, initial, prin amenintari la adresa Chisinaului, referitoare la o eventuala "blocada" ce putea fi declansata de instituirea de sanctiuni economice.[...]
Legislativul rus si-a propus sa initieze procedura de alipire a Transnistriei la Rusia, a declarat Andrei Saveliov, presedintele Comisiei pentru Afacerile CSI din cadrul Dumei de Stat (Camera Inferioara a Parlamentului).[...]
Conform unor planuri secrete insa, rusii, impreuna cu separatistii transnistreni au gasit o alta cale de a plati autoritatilor de la Chisinau nesupunerea. Prin urmare, de la sfarsitul saptamanii trecute, locuitorii satului Vasilievca, de pe malul stang al Nistrului, traiesc clipe de cosmar. Desi, conform Acordului moldo-rus de incetare a focului din 1992, satul intra sub jurisdictia constitutionala a Chisinaului, in noaptea de 10 spre 11 martie, fortele separatiste transnistrene au ocupat localitatea, blocand pana si accesul in sat al masinii cu paine. [...]".
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Transnistria, 30 martie

Mesajde Elena Andronache » Vin Apr 08, 2005 11:12 pm

Ziua, 30 martie 2005
Farsa electorala in Transnistria
"Regimul separatist al lui Igor Smirnov a scornit un scrutin local pentru a-si intari controlul asupra administratiei locale din stanga Nistrului
Atat autoritatile de la Chisinau cat si societatea civila moldoveneasca au criticat "alegerile locale" desfasurate sfidator duminica in Transnistria, pe 27 martie, chiar de ziua Unirii Basrabiei cu tara. Scrutinul a fost inventat de separatistii rusofoni de la Tiraspol pentru a-si intari controlul asupra autoritatilor locale din Transnistria. ""Alegerile locale" din sovietele satesti,
sovietele raionale si pentru functia de sef al administratiei raionale, organizate in regiunea transnistreana pe data de 27 martie 2005 sunt neconstitutionale si reprezinta o simulare a procesului electoral, intrucat sunt organizate de autoritati neconstitutionale, pe de o parte, si pentru ca nu intrunesc elementele necesare unui proces electoral democratic, pe de alta parte", se mentioneaza intr-un comunicat de presa dat publicitatii de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. [...]
Candidatii la posturile de deputati au trecut o selectie prealabila pe criteriul fidelitatii fata de ideea separatismului, iar aceia care au indraznit sa ramana in listele de candidati au fost supusi unor presiuni psihologice si fizice. In ceea ce priveste observatorii, si acestia trebuie sa arate loialitate fata de regim. (D.E.)


Ziua, 30 martie 2005
SUA nu au uitat de "grupul Ivantoc"
"In Republica Moldova, un grup separatist sprijinit de fortele militare ale Rusiei a declarat o "Republica Moldoveneasca Transnistreana" in regiunea dintre Nistru si Ucraina, noteaza Departamentul de Stat al SUA intr-un raport pentru drepturile omului pe anul 2004. "Democratizarea si respectarea drepturilor omului in regiunea Transnistria controlata de separatisti ramane foarte slaba", mentioneaza Departamentul de Stat al SUA. Raportul american aminteste ca autoritatile transnistrene au continuat sa utilizeze tortura si arestarile ilegale. "Doi membri ai asa-numitului "grup Ilascu" (Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, n.red.) au ramas in inchisoare in ciuda sentintei din 2004 a CEDO privind eliberarea lor", noteaza raportul Departamentului de Stat. In continuare, raportul aminteste ca "discriminarea transnistrenilor impotriva
vorbitorilor de limba romana a culminat cu criza din 2004, cand autoritatile transnistrene au inchis mai multe scoli cu predare in alfabetul latin". (George COMAN)"
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Terorizarea basarabenilor

Mesajde Elena Andronache » Vin Apr 08, 2005 11:14 pm

Chisinau, Basarabia/Romanian Global News, 08 April 2005
Teroristii transnistreni impiedica taranii basarabeni sa-si lucreze pamantul
"Sedinta Comisiei Unificate de Control, care trebuia sa aiba loc joi, 7 aprilie, a fost amanata pentru ziua de vineri, 8 aprilie, din cauza ca partile nu au putut conveni asupra problemelor incluse pe ordinea de zi.

Potrivit membrului CUC din partea Chisinaului, Ion Leahu, partea transnistriana a dorit ca pe ordinea de zi sa fie incluse niste chestiuni care nu ar fi permis examinarea, in primul rand si la concret, a incidentului de la Dorotcaia, produs miercuri, 6 aprilie. De mentionat ca, miercuri, separatistii au blocat calea taranilor din aceasta localitate spre terenurile agricole.[...]"
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Andrei Petrov si Tudor Petrov-Popa

Mesajde Elena Andronache » Vin Apr 08, 2005 11:16 pm

Chisinau, Basarabia/Romanian Global News, 8 April 2005
Protest la Ambasada Rusiei pentru eliberarea lui Ivantoc si Petrov-Popa
"Ambasada Rusiei la Chisinau va fi pichetata marti, 19 aprilie, de catre un grup de participanti la razboiul din Transnistria si sustinatori ai detinutilor politici, Andrei Petrov si Tudor Petrov-Popa.

“Pasivitatea autoritatilor Moldovei si Rusiei fata de neindeplinirea hotararii CEDO cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi nu mai poate fi tolerata, declara Andrei Covrig in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca in ziua de 22 aprilie, la Chisinau vor veni presedintii statelor membre ale GUUAM, precum si presedintele Romaniei, ca sa afle cu totii “ca Moldova are detinuti politici la Tiraspol si ca vinovatii de aceasta stare de lucruri au nume”, a mai spus Covrig. Sotia lui Andrei Ivantov, Eudochia, prezenta si ea la conferinta de presa a vorbit despre starea de criza in care se afla sanatatea sotului sau, povestind chiar ca inainte de ultima sa vizita, el a fost consultat de medicul inchisorii.[...]
Alaturi de ea s-a aflat si Raisa Popa, sora lui Tudor Petrov-Popa, care a relatat de asemenea injosirile la care este supus detinutul de la Hlinaia. "In timpul rarelor intrevederi suntem paziti de gardieni inarmati, care intervin in vorbele noastre si ne refuza sa ii ducem carti si ziare in limba romana", a declarat Raisa. In cadrul aceleiasi conferinte de presa, presedintele Comitetului Helsinki, Stefan Uratu, a declarat ca detentia lui Tudor si Andrei este un caz deosebit de grav de incalcare a drepturilor omului si ca, larandul sau, a trimis scrisori celor mai importante autoritati din Rusia si Europa. "Neexecutarea deciziei CEDO cu privire la eliberarea imediata a detinutilor politici pune in pericol mecanismul de indeplinire al hotararilor Curtii Europene, iata de ce Consiliul de Ministri al CE trebuie sa duca la indeplinirea acestei importante hotarari cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi", a declarat Stefan Uratu, informeaza de la Chisinau Ziarul de Garda."
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Romania pregateste un plan privind Transnistria

Mesajde Elena Andronache » Vin Apr 15, 2005 8:02 am

Ziua, 15 aprilie 2005
Romania pregateste un plan privind Transnistria
"Solutia pentru rezolvarea conflictului transnistrean trebuie sa apara in cadrul unei dezbateri extinse, cu participarea Uniunii Europene, Statelor Unite si a Romaniei, a declarat miercuri Andrei Plesu, consilier pentru politica externa al presedintelui Romaniei, citat de agentia FLUX. Solicitat sa comenteze proiectul ucrainean privind Transnistria, care va fi prezentat la Chisinau la 22 aprilie, Andrei Plesu a precizat ca Romania nu are informatii despre acest document. Oricum, reprezentantul Presedintiei Romaniei a declarat ca daca Ucraina va propune un document care are in vedere federalizarea Republicii Moldova, acest proiect nu va fi aprobat, deoarece Chisinaul are deja experienta memorandumului Kozak, informeaza FLUX. Andrei Plesu a lasat de inteles ca nici Presedintia Romaniei nu vede cu ochi buni federalizarea Republicii Moldova. "Suntem de parere ca trebuie sa vorbim despre o singura Moldova", a apreciat Andrei Plesu.[...]
"Noi insine avem punctul nostru de vedere", a declarat Andrei Plesu, citat de FLUX. Astfel, una din propunerile care ar putea fi formulate de Romania este extinderea formatului de negocieri in problema transnistreana prin implicarea UE, SUA si a Romaniei, a declarat sursa citata."
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Proteste pentru Andrei si Tudor

Mesajde gidromania » Sâm Apr 16, 2005 12:58 am

Ziarul de Garda
Proteste pentru Andrei si Tudor
""Sunt aproape 13 ani de cand detinutii politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa, membri ai Grupului Ilascu, mai zac in inchisorile smirnoviste. Sufletul lor a fost pus la incercare in cel mai crancen mod, au fost batuti, schingiuiti, tinuti in custi de fier, judecati ilegal, li s–au rupt tricolorurile si nu li s–a dat hrana si apa, li s–au interzis intrevederile cu familia, dar ei nu au renuntat nici pentru o zi la credinta lor ca Republica Moldova trebuie sa fie integra si libera" — se spune intr–un apel lansat de Eudochia Ivantoc si Raisa Popa, adresat comunitatii in preajma pichetarilor care vor avea loc la 19 aprilie, ora 11.00 in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau.

Protestele urmeaza sa sensibilizeze opinia publica asupra faptului ca Rusia nu a indeplinit inca Hotararea CEDO din iulie 2004, cu privire la eliberarea detinutilor.

"Umilinta prizonierilor de razboi continua asa cum continua tacerea Rusiei. Tacerea noastra, a membrilor familiilor, a rudelor, a prietenilor, a combatantilor, a camarazilor si compatriotilor celor doi prizonieri, poate insemna tradare. Stim ca este foarte grea supravietuirea azi in Republica Moldova, stim ca fiecare lupta in parte cu saracia, bolile, nedreptatile si uitarea. Dar fiecare, care are o ora libera, fiecare care vrea sa respire aerul luptei pentru libertate, fiecare care vrea sa transmita un mesaj pentru Andrei si Tudor, poata sa o faca marti, 19 aprilie. Veniti sa fim iarasi impreuna pentru adevar, libertate si integritatea Moldovei, ca atunci, in 1992, cand Andrei si Tudor au fost trimisi la razboi si de unde nu se mai pot intoarce" — se mai spune in apelul semnat de Eudochia si Raisa.

Actiunea de protest este organizata de un grup de participanti la razboiul din Transnistria, la care urmeaza sa se alature toti cetatenii care doresc eliberarea lui Tudor si Andrei. Andrei Covrig ne–a declarat ca si Consiliul Municipal a acceptat organizarea acestei pichetari, aproband cererea combatantilor. "Pasivitatea autoritatilor Moldovei si Rusiei fata de neindeplinirea Hotararii CEDO cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi nu mai poate fi tolerata! E rusinoasa aceasta indiferenta, atunci cand patriotii, care s–au opus interventiei straine si separatismului, de treisprezece ani stau inchisi in temnitile smirnoviste si sunt dati uitarii, iar de jertfirea veteranilor razboiului din 1991–1992 profita politicieni cu un obraz pierdut.
E de datoria autoritatilor statale, oamenilor politici, societatii civile, cetatenilor de buna–credinta din tara si strainatate ca aceasta importanta hotarare sa fie indeplinita" — se spune intr–un apel lansat de Andrei Covrig. [...]

Saptamana trecuta problema neexecutarii Hotararii CEDO cu privire la membrii Grupului Ilascu a fost discutata in cadrul sedintei oficiale a Comitetului de Ministri al CE. Desi se astepta sa fie pronuntata o rezolutie in acest caz, dupa mai multe ore de dezbateri ministrii au amanat votarea rezolutiei pentru data de 20 aprilie.[...]
Romania, prin legea rotatiei, a prezidat aceasta sedinta, de aceea toti au sperat ca mult asteptata decizie va fi in sfarsit pronuntata si Rusia va trebui sa raspunda pentru taraganarea executarii acestei decizii."
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Basescu: Transnistria in format octogonal

Mesajde gidromania » Sâm Apr 23, 2005 3:29 pm

Ziua, 22 aprilie
Basescu: Transnistria in format octogonal
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca doreste modificarea formatului negocierilor pentru reglementarea crizei transnistrene, relateaza BASA-Press. In prezent negocierile se poarta in format pentagonal: OSCE, Rusia, Ucraina, Moldova si respectiv Transnitria. Romania, SUA si UE ar trebui sa intre in acest grup pentru solutionarea cat mai grabnica a crizei transnitrene. Basescu, intors ieri mai repede de la Chisinau, a precizat ca autoritatile romane au gresit cand au decis sa nu se mai implice in aceasta problema.

"Diferendul poate fi reglementat doar prin implicarea mai multor actori internationali, conform standardelor europene", a continuat Basescu, respingand categoric ideea federalizarii Republicii Moldova. De altfel, liderul de la Bucuresti a refuzat sa comenteze sugestiile omologului sau ucrainean, Viktor Iuscenko, referitoare la solutionarea crizei transnistrene. In acelasi timp, Boris Tarasciuc, ministrul ucrainean de Externe, a explicat ca planul ucrainean nu a fost facut public pentru ca "inca nu a venit momentul pentru prezentarea acestuia".[...]"

Romanian Global News Bucuresti, Romania / 23 April 2005
Comitetul de Ministri ai CE cere eliberarea imediata a detinutilor de la Tiraspol
"Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a finalizat vineri, 22 aprilie, dezbaterile asupra nerespectarii deciziei CEDO cu privire la membrii Grupului Ilascu si a emis o rezolutie care urmeaza sa fie facuta publica in dupa amiaza acestei zile.
Comitetul de Ministri a constatat neindeplinirea de catre Rusia si Moldova pe parcurs de 9 luni a Hotararii CEDO cu privire la eliberarea imediata si neconditionata a celor doi detinuti ramasi in inchisorile din Transnistria – Andrei Ivantoc si Tudor Petrov. Potrivit rezolutiei Comitetului de Ministri, Autoritatile Rusiei sunt SOLICITATE URGENT sa contribuie la indeplinirea totala a deciziei CEDO. Totodata, autoritatile de la Chisinau sunt solicitate sa continue eforturile pentru eliberarea celor doi detinuti.[...]"

Romanian Global News Chisinau, Basarabia / 23 April 2005
Si Ucraina are planuri pentru Transnistria
"Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko a prezentat, vineri, in cadrul summitului GUUAM de la Chisinau, planul ucrainean de solutionare a conflictului transnistrean, care include sapte propuneri.
Iuscenko a declarat ca Ucraina propune administratiei transnistrene sa creeze conditii pentru dezvoltarea democratiei, a societatii civile si a unui sistem de securitate regionala. De asemenea, planul ucrainean propune organizarea alegerilor libere si democratice in pretinsul soviet suprem al Transnistriei, proces pentru care trebuie sa-si asume responsabilitatea UE, OSCE, Rusia, SUA si alte tari. Potrivit lui Iuscenko, Ucraina sustine intentia SUA si UE de a contribui la solutionarea conflictului transnistrean. Ea se pronunta pentru schimbarea actualului format de negocieri prin introducerea unui mecanism de observatori civili si trupe de pacificare si isi anunta disponibilitatea de a trimite in regiunea transnistreana pacificatorii ucraineni. "Ucraina cheama administratia de la Tiraspol sa permita desfasurarea unei misiuni de monitorizare internationale a uzinelor cu potential militar din regiunea transnistreana. Suntem de acord ca pe teritoriul sau sa fie instituita o misiune de monitorizare a OSCE la frontierele moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, care va controla traficul de marfuri si persoane", a conchis Iuscenko.[...]"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Libertate pentru Andrei si Tudor

Mesajde gidromania » Dum Apr 24, 2005 9:04 pm

Ziarul de Garda
Libertate pentru Andrei si Tudor
"La 19 aprilie, concetatenii nostri, care nu au uitat ca, in temnitele din stanga Nistrului, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa mai sunt detinuti ilegal, contrar deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, au protestat in fata Ambasadei Rusiei in R. Moldova. Actiunea de protest s–a desfasurat timp de doua ore in care angajatii acestei institutii au ramas orbi si muti la solicitarile protestatarilor, printre care erau rudele lui Andrei si ale lui Tudor, fosti luptatori ai razboiului pentru independenta R. Moldova, tineri, pensionari si veterani. [...]

Eudochia Ivantoc:
Lupta noastra pentru libertate dureaza ani si ani. Multi s–au descurajat sa mai creada ca exista si victorie. Le multumesc din partea lui Andrei si Tudor tuturor celor care au venit si cer libertate pentru cei doi detinuti politici. Ne–a sunat chiar acum Ilie Ilascu si ne–a transmis mesajul sau de solidarizare cu toti oamenii care ii sustin pe camarazii sai. El a spus ca va continua sa ceara la CEDO, la APCE si la alte foruri punerea in aplicare a deciziei care trebuie sa–i faca liberi pe Andrei si Tudor demult. [...]

Constantin, veteran al Armatei Romane, participant la cel de–al doilea razboi mondial:
Am venit aici pentru a protesta impotriva stationarii armatei a 14–a de ocupatie din regiunea de est a R. Moldova. Armata trebuie sa plece urgent de acolo! Eu nu mai pot rabda aceasta stare de lucruri! Moscova parca si–a dat cuvantul sa elibereze aceste teritorii, de ce nu–si indeplineste promisiunea?
Ii cer teroristului Smirnov sa–i elibereze imediat pe Andrei Ivantoc si pe Tudor Petrov–Popa. [...]

Declaratie de protest
Azi, 19 aprilie, am pichetat Ambasada Federatiei Ruse, cerand punerea in aplicare a deciziei CEDO cu privire la eliberarea detinutilor politici, membri ai grupului Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. Ambasada a stat cu geamurile inchise ermetic, iar zeci de politisti au avut grija "sa fim cuminti". Suntem pentru respectarea formelor de protest civilizat, dar si mai mult suntem pentru respectarea drepturilor omului si pentru respectarea decizie Inaltei Curti pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Nerespectul Federatiei Ruse fata de acesti cetateni ai Moldovei, care dureaza de ani de zile nu mai merita tolerat, dar pentru ca o tara care nu respecta drepturile omului in imprejurimi, mentinandu–ne in menghina fricii printr–o armata de ocupatie, cerem ajutorul urgent si imediat al Comunitatii europene si mondiale. Ne adresam in mod special participantilor la summitul GUUAM. La Chisinau vin reprezentantii unor noi democratii care au izbandit sa isi croiasca o cale spre dezvoltare fara presiuni din partea Federatiei Ruse. Cerem un efort din partea presedintilor Ucrainei, Georgiei, Romaniei, Azerbaidjanului — sa ne sprijine intr–o problema, care inseamna nu doar viata si libertatea lui Tudor si Andrei, ci libertatea familiilor lor, libertatea compatriotilor lor, dar cel mai mult — respectul fata de deciziile CEDO si ale CE, ale caror membre sunt toate statele europene.

O reactie imediata va insemna o incurajare imediata a tuturor cetatenilor asupra faptului ca avem o sustinere in lupta noastra pentru eliberarea detinutilor politici, iar Andrei si Tudor vor simti ca exista si dreptate in aceste noi conditii ale Europei de Est.

Cu multa incredere

Eudochia Ivantoc, Victor si Carolina Petrov — copiii lui Tudor, Stefan Popa, Raisa Camenschi, , Tamara Ciobanu, Cupcea Ecaterina — un frate si surorile lui Tudor, Angela Vrabie, Mihail Turcanu, Nadejda Botca, Nicolae Dabija, Alina Radu, Aneta Grosu, Aliona Avram, Maria Viziru, Valeriu Ciobanu, Victor Zugravu, Adrian Miron, Gheorghe Grinciuc, Vasile Roman, Victor Patrascu, Dumitru Zaitev, Cosma Sevcencu, Ion Madan, Ion Calinovici, Gheorghe Munteanu, Valeriu Cosmin, Silvia Gangan, Petru Hamurari, Nicolae Balmus, Ecaterina Donos, Anatol Bazgu, Ioan Ciorici, Dumitru Prodan, Ion Stafi, Valentina Tasca, Vasile Zaiat, Grigore Rusu, Ion Baltag, Oleg Matu, Boris Cepoi, Petru Stalba, Nicolae Suruceanu si altii"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Taranii din Dubasari au pichetat ambasada rusa la Chisinau

Mesajde gidromania » Joi Apr 28, 2005 12:12 am

Chisinau, Basarabia/Romanian Global News , 27 April 2005
Taranii din Dubasari au pichetat ambasada rusa la Chisinau
"Cateva sute de tarani din satele Dorotcaia, Parata, Cocieri, Cosnita, Corjova, Malovata si Pohrebea din raionul Dubasari au pichetat marti, 26 aprilie, timp de trei ore, sediul Ambasadei Federatiei Ruse, exprimandu-si astfel protestul fata de incalcarea drepturilor omului in Transnistria.

Reamintim ca autoritatile separatiste au interzis, incepand cu luna octombrie trecut, accesul detinatorilor de terenuri agricole din localitatile Dorotcaia, Parata, Cocieri, Cosnita, Corjova, Malovata si Pohrebea din raionul Dubasari la terenurile sale de pamant, instaland in calea acestora un post de vamesi si graniceri.[...]
Protestatarii considera ca anume Rusia este responsabila de nerezolvarea problemei lor. In opinia taranilor, doar Rusia detine parghiile necesare pentru aplanarea situatiei, deoarece "Rusia este unica forta care are influenta asupra separatistilor". Totodata, taranii din raionul Dubasari considera ca nici Misiunea OSCE de la Chisinau "nu-si onoreaza cinstit misiunea". [...]
Participantii la proteste tineau in maini pancarte cu urmatorul continut: "Nu ne implicati in jocuri politice!", "Nu suntem robii nimanui!", "Afara de pe pamantul nostru!", "Opriti batjocura!", "Suntem la noi acasa!", "Nu dorim razboi!" etc. [...]
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Următorul

Înapoi la Basarabia si Bucovina

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009