Sectorul CIVES
 
 

O nouă scrisoare către dl.Sorin Roşca Stănescu-28 iulie 2005

Stand (nu publica decit proprietarul):
Reflecta texte publicate de Paul Goma , in spatiul http://paulgoma.free.fr/index.html
Standul are acordul autorului.

O nouă scrisoare către dl.Sorin Roşca Stănescu-28 iulie 2005

Mesajde administrator » Mar Aug 16, 2005 2:55 pm

Paris 28 iulie 2005

Domnule Sorin Rosca Stănescu,
director al ziarului Ziua

Periodicul pe care îl conduceţi nu a publicat nici până acum dreptul-de-răspuns al meu - trimis prima oară în 4 iulie a.c., a doua în 15 iunie - în legătură cu “Dezminţirea” semnată în Ziua din 1 iulie 2005 de Silviu Lupescu.
De ce oare?
I

Ziua a găsit replica mea nedreaptă? Inexactă? Cine din redacţie a cercetat inexactităţile, nedreptătile” mele, apoi comparîndu-le cu cele “dezminţite” de Silviu Lupescu a decis că adevărul se află de partea… tăcerii-asupra-subiectului?; Ziua a cântărit, a pus pe un talger al balanţei inundaţiile catastrofale, terorismul sângeros, vânzolelile de politică interioară - în celălalt “Dezminţirea-unei-dezminţiri” semnată de mine si a decis că nu mai rămâne spaţiu tipografic pentru un drept-de-răspuns - pe care era obligată să-l publice într-un răstimp rezonabil?
Dar inundaţii catastrofale, terorism, politică interioară existau si la 22 iulie 2005 fix, când Ziua a publicat replica lui M. Shafir la articolul lui G. Andreescu, apărut în… ziua precedentă: 21 iulie - tot 2005.
Cum explicaţi această promptitudine, domnule director al Zilei? Prin ce este mai breaz M. Shafir decât mine? Ce grad are el - pe care eu nu-l am?
Vă invit să răspundeţi acestei întrebări-din-sală si - în sfârsit! - să publicaţi dreptul-la-replică (trimis de două ori: prima adresată Dvs., la 4 iulie, a doua D-lui A. Pătruscă, la 15 iulie).
Care sunt drepturile suplimentare (mai exact: supradrepturile) lui M. Shafir în comparaţie cu ne-drepturile mele?

II

Marti, 26 iulie 2005 aţi publicat textul “Inventatorul de cuvinte” semnat de I.B. Lefter.
După o introducere în “cazul Goma” - suprinzător de favorabilă - citez:
…”vechea lume literară a anilor '60-'70 păstreaza fată de el culpa impardonabilă de a fi făcut jocul marginalizarii lui Goma pe criterii "estetice". Pentru a-l compromite, Securitatea a raspândit (…) zvonul că "Goma n-are talent!", iar mediile scriitoricesti (…) au dus vorba mai departe: "Goma n-are talent!". În realitate, are un mare talent de prozator. Cei care ar fi trebuit să-i recunoască de mult valoarea n-au mai avut onestitatea de a-l valida, fie si tardiv. Au preferat să-l mai marginalizeze o dată”.
Până aici I.B. Lefter a scris cu mâna dreaptă; iată cum a continuat - cu stânga:
“Istoria nu s-a oprit la atât. Mai este un episod: a doua sa cădere. De câţiva ani încoace, odata cu cărţile despre Basarabia si al doilea razboi mondial, Goma produce un discurs limpede antisemit. Înversunat, s-a adâncit în teoria evreilor vinovaţi de propria lor exterminare. Crede ca are dreptate, bazându-se pe impresiile lui din copilarie (s-a născut si a copilărit în Basarabia). Cine să-l mai apere acum? Puţinii fideli îl părăsesc, unul câte unul. Îsi publică jurnalul sub o firma obscura (si cu nostagii legionare...). Editura Polirom ii intinde o mâna, îi publică două cărţi în cateva luni, dupa care el o ataca public, nemultumit ca i s-a eliminat o prefaţa despre care prin culisele lumii literare circulă informaţia că ar fi avut note antisemite...”
Citind aceste rânduri sunt încercat de două amintiri - antipodice:
- El, nu altul scrisese (în 1990?) un articol de pagina întâia intitulat “Avem nevoie de Goma”. Îl voi fi deceptionat si pe el prin criticele la adresa lui Manolescu, E. Simion, Plesu, Liiceanu - mai apoi însă nu si-a manifestat dezamăgirea în presă (nu voi fi stiind eu);
- Textul de acum, alcătuit din bucăţi disparate - subiectul fiind Alfabecedarul, nu altă scriere a mea! - produce penibila impresie că paragraful istorisind “a doua cădere” a fost scris cu mâna stângă, poate cu nici una din mâinile lui.
Altfel cum se explică reaua-credintă a informaţiilor-acuzaţiilor sale:
- “Goma produce un discurs limpede antisemit. Înversunat, s-a adâncit în teoria evreilor vinovaţi de propria lor exterminare” (subl. mea)?
Se explică, vai: el, I.B. Lefter a publicat în Observator cultural kilometrica lălăială calomnioasă semnată de R. Ioanid despre “antisemitul” de mine. Textul a devenit Evanghelia holocaustologilor carpatodanubieni, el i-a scutit pe M. Shafir, G. Andreescu, Oisteanu, A. Cornea, V. Ciobanu, V. Gârneţ, Pecican, M.D. Gheorghiu, Laszlo de a citi cărţile incriminate, de a da citate (subl. m.) din ele. A admis această inadmisibilă apucătură M. Shafir, în chiar brosura în care mă trivializa-negationa, a recunoscut-o Dan Pavel, în Ziua (că nu mă citise înainte de a mă ataca…). Intervenţiile holocaustologilor atacatori ai “antisemitului Goma” au fost publicate în Observatorul… cu o consecventă admirabilă.
Era fatal ca I.B. Lefter să ajungă aici: la publicarea, sub semnătură, a unui text nedemn.
Ce îl va fi mânat pe el în luptă?
Ce îi mânase pe G. Andreescu, Dan Pavel, V. Gârneţ, Laszlo, Pecican: nu o irepresibilă sete de adevăr (istoric), ci o represibilă apucătură a oamenilor fără coloană vertebrală: aceea de a se oferi să facă “un serviciu” necerut - în care nu cred, fiindcă ei nu cred în nimic: dacă ar crede în ceva, ar începe prin a citi, continuînd prin a cita din textul atât de curajos combătut.
Cât despre adevărul “informaţiilor” lui I.B. Lefter, iată această mostră:
“Îsi publică jurnalul sub o firmă obscură (si cu nostagii legionare...). Editura Polirom îi întinde o mâna, îi publică două cărţi în câteva luni, dupa care el o atacă public, nemulţumit ca i s-a eliminat o prefaţa despre care prin culisele lumii literare circulă informaţia că ar fi avut note antisemite... (subl. mea)”
Iată, deci, domnule Sorin Rosca Stănescu, că Ziua este obligată să publice neîntârziat “Dezminţirea…” mea trimisă la 4 iulie, cât si replica de fată la… consecinţele nepublicării sale.
Totul se poate repara pe lumea asta, Domnule Sorin Rosca Stănescu.
Chiar si nepublicarea dreptului-la-răspuns.
Astept,
Paul Goma
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Înapoi la Paul Goma

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009