Sectorul CIVES
 
 

Drept la replica

Stand (nu publica decit proprietarul):
Reflecta texte publicate de Paul Goma , in spatiul http://paulgoma.free.fr/index.html
Standul are acordul autorului.

Drept la replica

Mesajde administrator » Mie Apr 26, 2006 9:23 am

Paris, 20 aprilie 2006

Catre ziarul Ziua:
Va rog sa înserati urmatorul drept-la-raspuns:
Ziua a publicat Joi, 20 aprilie 2006 “Tismaneanu ii forteaza mana lui Basescu”. Ovidiu Boanches relateaza spusele lui V. Tismaneanu, Presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii
comuniste din Romania, în cadrul unei dezbateri din 19 aprilie a.c. - ma opresc la ce a afirmat despre mine:

(…) “Fara Goma in Comisie
“Intrebat de Stejarel Olaru daca Paul Goma a acceptat invitatia de a face parte din Comisie, Tismaneanu a raspuns afirmativ, insa a adaugat ca si-a schimbat parerea in legatura cu celebrul disident.
"Nu pot colabora, procedural, cu el", a raspuns politologul, mentionand ca Goma a publicat, cu putin timp in urma, cateva scrisori personale trimise de Tismaneanu catre tatal sau. "Astfel de gesturi nu corespund standardelor procedurale dupa care vreau sa lucreze comisia", a adaugat Tismaneanu.”

Raspund în doua puncte:
1) Cei ce vor sa afle “istoria” relatiilor mele dintre 1955-1956 cu Leon Tismaneanu, seful catedrei de marxism-stalinism de la Universitatea Bucuresti si cu fiul sau Vladimir sunt invitati sa caute pe site-ul meu internet paulgoma.free.fr - Jurnalele 2004, 2005 si 2006;
2. Adevarul “Istoriei recente” este:
- Am acceptat invitatia lui V. Tismaneanu (nici acum nu voi respecta “standardurile procedurale” /sic/ si voi reproduce din corespondenta noastra):

vtisman@[…]Objet : salutari din Washington, nr de telefon
Date : 5 avril 2006 18:30:30 HAEC Ŕ : paulgoma@free.fr
“Draga domnule Goma: Va scriu in legatura cu formarea comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, anuntata astazi, in urma cu o ora. Deopotriva presedintele Basescu si subsemnatul (care voi coordona comisia) am fi onorati daca ati accepta sa faceti parte. Dl. Basescu ar dori sa va caute personal la telefon si sa va invite. Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu mi-a cerut nr Dvs de telefon.[…] Va rog asadar sa-mi dati acest nr de telefon. Cred ca o discutie cu dl. Basescu ar fi utila. Am acceptat sa coordonez comisia ptr ca sint convins ca putem construi un document indispensabil pentru generatiile viitoare. Lista membrilor propusi include nume cu care uneori putem fi, Dvs sau eu, in dezacord (ori chiar mai mult).
Doresc insa sa fie o comisie cu o diversitate reala. Vreau sa spunem adevarul, fara patima, dar cu neclintita onestitate. Repet, pentru mine, ca istoric al comunismului, prezenta Dvs in Comisie ar insemna enorm. Sint convins ca acesta este si punctul de vedere al d-lui Basescu. Comisia va avea un numar de experti. Ideea ar fi sa producem un document de circa 50 de pagini, plus anexe. […]cu prietenie,
Vladimir”


- Am raspuns a doua zi:

“Paris, 6 aprilie 2006. Draga Domnule V. Tismaneanu
[…]- Da, sunt de acord “sa fac parte” ;
- Nu, nu sunt de acord “ca presedintele Basescu sa ma caute personal la telefon si sa ma invite…” - fiindca:- la telefon nu-l vad pe interlocutor; - ca un batran meserias al scrisului, propun sa folosim traditionala hartie-scrisa: presedintele
Basescu imi trimite, prin posta, prin curier o scrisoare prezidentiala (pe adresa: 27-29 rue Bisson, 75020 Paris), eu tot pe hartie scrisa voi raspunde.
“[…] constat ca nu se stie : - Atat eu cat si sotia, Ana Maria, cat si fiul Filip Ieronim nu mai suntem cetateni romani: ni s-a luat cetatenia inca din vara anului 1977 - pentru “tradare de patrie”; - In aprilie 1977 (pe cand eu ma aflam arestat la Rahova), Uniunea Scriitorilor a hotarit excluderea mea “din randurile”… - pentru “tradare de patrie…” - Din 1970 pana in 1990 (20 ani!) am fost un scriitor samizdatizat; din 1994 am devenit un scriitor… internetizat, interzicindu-mi-se accesul la presa de hartie si la edituri (totusi: sunt autorul a peste 60 titluri).
“De aceea il rog pe Vladimir Tismaneanu sa explice presedintelui cine am fost, cine sunt. Daca presedintele Basescu gaseste ca sunt susceptibil de a face parte dintr-un astfel de organism, sa hotarasca el repararea injustitiilor ale caror urmari le-am indurat atatea decenii, atatea decenii. Dar sa nu mi se ceara sa fac “o mica cerere”…
[…] Salutare! Paul Goma”


Urmeaza alte mesaje:

- “vtisman@[…]
Draga domnule Goma: Cu sincera emotie va multumesc pentru raspuns. Am trimis informatiile consilierul prezidential care se ocupa de Comisie. […] Sper din suflet sa se faca necesare si atit de normalele "reparatii" (nu stiu ce cuvint sa folosesc).Cu calda si veche prietenie, Vladimir”
;
-“vtisman@[…]Objet : Rép : raspuns pe tema Timpul Date : 6 avril 2006 21:21:12 HAEC Ŕ : paulgoma@free.fr […]“Stimate domnule Goma:
Nu am vazut textul in revista. Il voi cauta. Se poate sa fi scris asa ceva, desi acest lucru s-a intimplat cu cel putin un an in urma (iar dialogul a fost prin e-mail). Era probabil imediat dupa ce citisem un text al Dvs care mi-a provocat aceasta reactie. Porobabil inaintea reluarii legaturii noastre care a lamurit pentru mine multe lucruri. Trebuie deci sa verific. In genere, pozitia mea a fost sa ma pronunt pe acest subiect (PG, Basarabia, comunism, evrei) numai dupa ce voi fi avut o discutie personala cu Dvs. Consider ca nu trebuie sa existe teme tabu. Ceea ce regret profund este simplismul acestor formulari. Iar simplismul din partea unui cercetator este un lucru profund intristator. De indata ce voi vedea textul, ii voi scrie lui Liviu Antonesei un mesaj exact in acest sens. Ceea ce scrieti, inclusiv lucruri cu care pot fi ori chiar sint in dezacord, nu merita un asmenea grabit tratament. Iar eu unul am gresit punind o eticheta fara a zabovi asupra implicatiilor ei. Va sint dator cu scuze si vi le transmit acum. Vladimir Tismaneanu”


- Nu eu deschisesem vorba despre articol-dialog. El - sau prietenii sai - vor fi citit în Jurnalul meu 2006, instalat pe internet citatul acesta:

“Paul Goma, siciit de atentia de care se bucura comunitatea evreiasca, deranjat de comemorarea la nivel mondial a Holocaustului, isi doreste ca de aceeasi atentie sa se bucure si victimele bolsevismului. Aceasta forma de gelozie etnica e foarte greu de inteles. Da, arhivele fostei Securitati sint inca in mare parte la secret, da, victimelor comunismului din Romania si din Basarabia nu li s-a facut dreptate, iar lucrurile sint departe de a se fi limpezit, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasam frustrarea si resentimentul sa ne intunece discernamintul si decenta umana in fata suferintelor altora. Generalizarile si acuzele nefondate la adresa evreilor din Basarabia, care s-ar fi dezis de Romania Mare, care ar fi participat la impunerea fortata a comunismului si ar fi devenit, incepind cu 1940, „calaii“ romanilor din Basarabia si Bucovina de Nord si apoi, din 1944, ai locuitorilor din Romania sint manifestari clar antisemite(subl. mea, P.G.) care nu-i fac nici o onoare disidentului Paul Goma. Pe de alta parte, aceasta grava deraiere a scriitorului nu trebuie sa gireze detractori de teapa generalului de securitate Plesita, fostul sau tortionar, care i-a negat lui Goma orice activitate anticeausista.”

[Or citatul de mai sus s-a dovedit a fi abuziv atribuit de mine lui V. Tismaneanu. În urma îndoielilor-negatiilor sale, în 20 aprilie, îl întrebasem pe N. Coande, interlocutorul sau: citatul facea parte din dialogul publicat în Timpul? Raspuns: nu. Dan Culcer a cautat pe internet citatul si pe adevaratul autor al lui. Rezultat :
Cel care mi-l trimisese, din neatentie, lipise doua informatii din Revista presei a Observatorului Cultural (3-9 martie 2005): o stire despre Vladimir Tismaneanu si un citat despre Paul Goma. Lipsind indicatia autorului citatului, a crezut ca V. T. este acela. Iar eu nu am verificat autenticitatea - oricum paternitatea nu este cunoscuta nici azi.
Fata cu aceasta eroare, în 20 aprilie am trimis lui Vladimir Tismaneanu mesajul “MEA CULPA” - în care explicam ce se petrecuse si îmi ceream iertare:

Paris, 21 aprilie 2006
Domnule Vladimir Tismaneanu,
Ieri, 20 aprilie a.c. am aflat de la N. Coande - pe care îl contactasem în acest scop, ca în dialogul sau cu V. Tismaneanu nu exista citatul antisemitizator produs de mine. Tot ieri Dan Culcer, dupa investigatii pe internet, a ajuns la concluzia - provizorie:
Persoana care îmi trimisese citatul copiase (din Revista Presei a Observatorului Cultural) un pasaj referitor la politologul V. Tismaneanu si îl lipise - din nebagare de seama - de un citat în care P. Goma era antisemitizat.
Dar tot nu am aflat cine este adevaratul autor al citatului atribuit de mine lui Vladimir Tismaneanu.
Oricum, fapta este extrem de grava si mi-o asum, fara a evoca eventuale circumstante atenuante.
Drept care îmi cer iertare.
Paul Goma


[…]
Comentariul meu (la citatul gresit atribuit) a fost afisat pe situl internet: oricine poate constata ca, în buna traditie a Radioului Erevan, Ziua a reprodus declaratia lui V.T.:
“[Goma] a publicat, cu putin timp in urma, cateva scrisori personale trimise de Tismaneanu catre tatal sau” (subl. mea, P.G.).
a. “Scrisorile personale” nu au fost “publicate”, ci consemnate în Jurnalul meu internetizat;
b. Nu era vorba de “scrisori personale trimise de Tismaneanu catre tatal sau”, ci… despre o scrisoare a lui Vladimir în care ma întreba ce stiu despre tatal sau, Leon (i-am raspuns) - altfel, vorba Erevanului, locomotiva era o trotineta, nu daruita, ci furata.
Pentru ca datasem gresit textul sau (mi se indicase asa), am intervenit prin al doilea mesaj al meu:

“Paul GOMA <paulgoma@free.fr> 04/06/06 3:54 PM >>>

“Textul cu pricina a aparut, nu in februarie 2006, cum am scris eu (dezinformat fiind, insa nu il acuz pe informator), ci in februarie 2005 - tot in Timpul. Paul Goma


V.Tismaneanu :

[…]vtisman@[…]Date : 10 avril 2006 14:10:44 HAEC
Ŕ : paulgoma@free.fr
“Draga domnule Goma: Sper ca ati primit mesajele mele anterioare. Il voi cauta pe N. Coande si voi lamuri chestiunea. Cum v-am spus, voi publica o precizare in Timpul (subl. mea, P.G.).
“Intre timp m-a cautat consilerul domnului Basescu. Mi-a spus ca va vor contacta, in spiritul celor mentionate in scrisoarea Dvs catre mine.
Va tin la curent. I-am explicat presedintelui: stia si stie cine sinteti. Tocmai de aceea prezenta Dvs este atit de importanta.
[…]
Draga domnule Goma: Va scriu cu mare emotie. Am citit ca in Cotidianul ati spus ca acceptati sa faceti parte. Stiu ca mi-ti spus- o mie, dar era legat de dorinta ca dl. Basescu sa va caute. Va sun la telefon miine ori miercuri. Invitatia mea de saptamina trecuta a fost oficiala, chiar daca prin-email. Dl Basescu va va scrie si va discuta toate chestiuniel din mesajul Dvs (am fost asigurat). Deci, domnule Paul Goma, pe baza imputernicirii data mie de presedintele Traian Basescu, in calitate de presedinte si coordonator al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, sint fericit si onorat sa stiu ca acceptati sa faceti parte. Ca istoric al comunismului romanesc, consider ca este un moment istoric. […]Adresez acest mesaj si domnului consiler prezidential Claudiu Saftoiu, cu care conlucrez pe probleme Comisiei.
Cu calda prietenie, Vladimir Tismaneanu”


[…]Buna seara: Am vorbit cu consilerul Saftoiu. va va cauta miie la telefon […] Dl Basescu va trimite in citeva zile scrisoarea sa personala […]
Scopul Comisiei: o seinteza stiintifia despre tragedia Romaniei sub comunism. Pe baza ei, TB va pronunta codamnarea.
Rolul Dvs: mai ales pe tema represiunilor, studentimea, intelectualii.Nu trebue sa scrieti: ati scris ce trebuia scris. (subl. mea) […]
“Cu prietenie, VT”


Este pentru întâia oara când V. Tismaneanu îmi traseaza sarcini: Eu nu va trebui sa (mai) scriu, pentru ca… am scris ceea ce trebuia scris… În limba româna se traduce: "D-ta, Goma, stai pe scaun, la prezidiu, însa nu iei cuvântul - l-ai tot luat, ai tot spus ceea ce aveai de spus".
Am scris al treilea mesaj:

Paul GOMA <paulgoma@free.fr> 04/10/06 9:44 PM >>> Ca tot sunteti in cautare de experti (în istoria comunismului): Vi-l recomand - calduros - pe Mircea Stanescu. Si pe Gabriel Catalan - alungatii de la CSNAS si neacceptatii de Oprea.[…] nu ar trebui uitat ca membru al Comisiei Vasile Paraschiv […].Salutare Paul Goma

V. T. Mi-a raspuns (10 apr. 3,30):

[…]“ Draga domnule Goma: Cu Mircea sint prieten si m-am gindit la el. Il voi solicta sa faca parte din grupul de experti. Idem ptr Catalan. Paraschiv: il pretuiesc enorm, sa vad ce zice dl. Basescu. Avem de-acum o lista cam lunga, iar marinarul vrea eficienta. Daca va suna consilierul Claudiu Saftoiu, va rog sa-i mentioanti Dvs numele lui paraschiv.
Expertii--chestiunea e in miinile mele. Crtrea lui MS este excelenta
” […]

Acesta a fost penultimul sau mesaj. Intrigat ca dupa atâta timp nu primesc vesti nici de la el nici de la consilerul Saftoiu, i-am scris la 14 apr. orele 12,28:

[…] CE I SA INTAMPLAT LUI V. TISMANEANU? CINE L-A… AMUTIT? Eu nu am primit nici un semn de viata de nicairi… O fi normal - la români, dar cum eu nu sunt român…Paul Goma”

Bine am facut ca am provocat raspunsul, altfel cine stie când ar fi venit - daca ar mai fi venit, doar si V. Tismaneanu este român:

[…] “din partea lui VT Date : 14 avril 2006 22:57:41 HAEC Ŕ :
paulgoma@free.fr Cc : VTISMAN[…] 14 aprilie 2006
“Domnule Paul Goma: La data de 5 aprilie 2006 cind v-am trimis mesajul prin care va invitam sa faceti parte din Comisia Prezidentiala nu vazusem ce fusese afisat pe website-ul Dvs. la data de 31 martie a.c. si deci nu stiam ce scriseserati, cu numai citeva zile inainte de a va trimite invitatia, despre mine personal si despre legitimitatea mea stiintifica. In raspunsul Dvs. la invitatia mea, trimis pe data de 6 aprilie a.c., trecind complet sub tacere cele afisate de Dvs pe website, mi-ati dat un accept de principiu, competenta institutiilor statului roman. Corespondenta noastra a continuat sporadic, fara ca eu sa stiu ce era postat pe website-ul Dvs. Am citit acele pagini abia in urma cu doua zile si am ramas stupefiat.
“Va scriu spre a va exprima profunda mea consternare in legatura cu faptul ca ati publicat (ca parte a "Jurnalului" Dvs din 31 martie a.c.), fara autorizatie din partea mea, un document (o scrisoare e- mail extrem de personala a mea catre Dvs) care este proprietatea mea intelectuala. Conform conventiilor larg practicate, scrisorile apartin celor care le-au scris, iar publicarea lor fara consimtamintul autorilor este o incalcare a dreptului la proprietate intelectuala.
“Comentariile Dvs din "Jurnal", referitoare la scrisoarea mea, precum si la credibilitatea mea stiintifica, sint realmente jignitoare. Intrucit Comisia Prezidentiala va opera in conformitate cu standardele academice si stiintifice, modus operandi practicat de Dvs pe website, cel putin in ce ma priveste, intra in totala contradictie cu aceste standarde. In atari conditii, din moment ce Dvs. imi negati credibilitatea stiiintifica si morala si folositi la adresa mea un limbaj inacceptabil, lezindu-mi demnitatea umana, ma vad silit sa va aduc la cunostinta prin prezenta scrisoare ca imi retrag invitatia facuta cu deplina bunacredinta si ca intrerup relatiile mele cu Dvs.
Cu regret, Vladimir Tismaneanu”


I-am raspuns a doua zi:


“Paris, 15 aprilie 2006
“Domnule Vladimir Tismaneanu,
“Am primit mesajul de ruptura.
“Regret ca s-a ajuns aici; vina situatiei de fata o purtam amândoi: “C r o n o l o g i c (ma adresez unui istoric!) Vladimir Tismaneanu l-a atacat pe Paul Goma în revista ‘Timpul’ de la Iasi datat februarie 2005 - nu invers: [citez pasajul antisemitizator deja citat:]
“Surprins, am comentat aceasta acuzatie (“generalizarile…la adresa evreilor din Basarabia… sint manifestari clar antisemite”), iar rezultatul a fost introdus în Jurnalul pe luna martie 2006 instalat pe site-ul meu web.
“D e z e c h i l i b r u l (inegalitatea sanselor…) este vadit:
“V. Tismaneanu se foloseste de presa scrisa, difuzata în tara si peste hotare în mii de exemplare - citite, comentate, citate; P. Goma de… site-ul sau internetier, vizitat de câteva persoane.
“Totodata:
“- afirmatiile lui V. Tismaneanu (în ‘Timpul’) despre P. Goma nu sunt dovedite p r i n c i t a t e - ci povestite, ceea ce le trimite în categoria c a l o m n i i l o r ;
“- afirmatiile lui P. Goma (înca o data: în replica târzie) sunt a d e v a r u r i oricînd dovedibile cu documente.
“În fine: tonul si sabloanele folosite în scrisoarea Dvs. [de ruptura] nu tin seama de o minima… egalitate de pozitii în acest “dialog”: cu nici un chip nu aveti mai multe drepturi decât interlocutorul - iar argumentatia este, scuzati: infantila. Abia în momentul în care veti clarifica paternitatea textului din ‘Timpul’ (pentru care, în mai multe mesaje v-ati exprimat regretul…) se va putea angaja o dezbatere din care sa rezulte adevarul: cine, cum (cu citate) l-a calomniat pe celalalt si cine, cum (cu citate), chiar daca afirmatiile sale au ranit, sunt adevarate, se pot proba, cu documente.
“În situatia de fata - creata de Dvs., Vladimir Tismaneanu - eu nu va pot raspunde cu aceeasi moneda, si chiar de as avea puterea, nu as face-o, chiar daca, o eternitate de o saptamana m-am iluzionat ca impartasim aceleasi valori.
“Prin urmare, îmi voi continua “activitatea” de unic-scriitor-român samizdatizat-internetizat, obligat sa-si difuzeze scrierile, doar pe cale… electronica - ceea ce se traduce prin: voi consemna în Jurnalul pe aprilie “corespondenta” noastra; si, evident, comentariile mele.
În ziua de 31 martie 2006, când am aflat ce scrisese despre mine prietenul Tismaneanu, mai ales ca aveam la îndemâna p r o b a calomniei (citatele), în mod firesc, m-am gândit sa-l introduc pe lista celor dati în judecata pentru acuzatiile calomnioase de “antisemitism” - tot atât de ne-justificate, ne-probate prin citate, ci rezumate abuziv - adica lânga holocaustologii R. Ioanid, M. Shafir, Dan Pavel, Al. Florian, A. Oisteanu, Carmen Musat, Ed. Reichman, Buduca…
“Nu am facut-o atunci si nu am s-o fac acum.
“Deocamdata.
“Paul Goma”

[Nota: acuzatiile au fost rezemate pe citatul fals atribuit.]

În toata aceasta istorie cel care iese rau: tavalit, terfelit: eu.
Plictiseala fiind: cunosc motivul:
În legatura cu Vladimir Tismaneanu facusem o “derogare” de la ceea ce îmi soptea instinctul (care nu ma înselasem):
- am acceptat, într-un prim moment dialogul, desi de la primele replici schimbate ar fi trebuit sa înteleg, sa accept: interlocutorul meu era/este structural incapabil de asa ceva, pentru ca el nu urmareste adevarul, ci… victoria cu orice pret în urma unei înfruntari ; or pentru mine, etern handicapat, dialogul este - si va fi - altceva: confruntarea unor puncte de vedere de pe urma careia ar putea rezulta un adevar, dar si o… promisiune pentru o viitoare confruntare (s-a observat: nu am folosit “înfruntare”;
- am acceptat sa fac parte din ceva - o echipa de fotbal, o asociatie, o claca - aici, o Comisie - ignorînd faptul dovedit în atâtea rânduri: Vladimir Tismaneanu se conduce nu dupa prin-cipii morale-generale, ci dupa prescriptii, comandamente (în sensul de porunci) speciale, acestea tragîndu-i-se - în ciuda lecturilor si a frecventarii unor oameni de bine - din traditii de trib, de clan, de partid, conforme unei doctrine, nu convingerilor capatate în relatiile cu persoane din alt partid - sau din nici unul.
Oricât de bine-crescut s-ar arata, de politicos, de mieros, Vladimir Tismaneanu va ramâne o persoana de piatra, cubica, ignorînd-detestînd tot ce este altul, folosind fara scrupule neadevarul, pretinzînd de la altii sa respecte “standarde procedurale” (?) pe care el însusi le calca în picioare cu alegrete, pentru el existînd o singura etica: cea ideologica.
Ce altceva as putea spune, acum, decât:
"Asa-mi trebuie"!?
Paul Goma

P.S. În treacat observ: necesitatea unui…“…Nürnberg al comunismului românesc” a fost lansata de mine, cu multe decenii in urma, în romanul Ostinato, scris în 1965”, sub forma: “…un Nürnberg II”,… si publicat în franceza, germana, neerlandeza începînd din 1971, iar în 1991 (“dupa 20 ani” - mai bine mai târziu decât mai niciodata…) si în limba în care a fost scris: româna.
P.G.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Înapoi la Paul Goma

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009