Sectorul CIVES
 
 

Clasificare metaforica

Dedicat discutiilor despre "Procesul comunismului, contrarevolutiei si tranzitiei criminale" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Clasificare metaforica

Mesajde Vizitator » Joi Dec 23, 2004 12:18 am

Latifundiarii. Acestia s-au nascut politic stapîni de mosii, mai mici sau mai mari, dar peste care se comporta ca proprietari de drept. Sincer si profund, ei chiar nu pot întelege ca cineva ar putea sa le conteste dreptul lor originar. Pentru marii latifundiari, tara însasi este mosia lor. Pentru cei mai mici este vorba despre vreo institutie pe care o conduc precum tatal patriarhal: eu te-am facut, eu te omor! SNSPA, institutia în care lucrez, este un astfel de caz.

Latifundiarii nu se iubesc neaparat între ei, dar la o adica îsi apara reciproc dreptul lor de casta. În restul timpului, ei îsi disputa legitimitatea ereditara la mosie precum si dreptul de preemptiune la alte mosii - caci mosia la mosie trage, precum banul.

Întemeiati pe un drept originar, latifundiarii sînt orientati spre trecutul acestei origini - fie el de un an, de zece sau de cincizeci - si reproducerea sui generis a privilegiilor initiale.

Ciocoii. Ei sînt, ca totdeauna, noii îmbogatiti. Depind, în anumita masura, de latifundiari, oricare ar fi acestia. Unii au fost arendasi eficienti pe mosiile acestora sau le-au valorificat cu succes bogatiile. Alteori au copilarit împreuna si s-au jucat la gîrla unii cu altii. De aceea si latifundiarii au nevoie, în anumita masura, de ciocoi si apeleaza la ei, caci singuri le vine cam greu sa-si exploateze si valorifice mosiile. Le este însa si frica de acestia, caci unii au devenit sau pot deveni chiar mai puternici decît ei însisi. Nici ciocoii nu se iubesc între ei, dar îsi cunosc foarte bine interesul comun, asupra caruia vegheaza cît pot de bine. Acest interes este ceea ce îi motiveaza, mai mult decît vreun drept prestabilit. Urmînd deci acest interes, în viata curenta ei îsi disputa accesul la resursele disponibile si interesante.

Ciocoii traiesc în prezent si sînt suficient de cinici si de abili pentru a sacrifica atît trecutul cît si viitorul, de dragul acestui prezent. Maestri ai jocurilor de moment, ei sînt dispusi sa faca jocurile oricui le slujeste interesele prezente.

Bonjuristii. Acestia nu prea au mosii politice, nici "de drept", nici "de fapt". Au însa modele, cunostinte si aspiratii - adunate, adesea, claie peste gramada de la sursele prestigioase ale acestor informatii - despre cum ar trebui lucrate aceste mosii. Sînt interesanti, la o adica, pentru ciocoi, dar detestati de catre latifundiari.

Bonjuristii se iubesc între ei în public si se declara aceeasi familie, dar se invidiaza si se contesta reciproc în restul timpului. Motivatia - si puterea - lor consta în modelul pe care îl stapînesc si îl propun, doar ca fiecare este convins ca stie mai bine decît celalalt care este acest model si cum va functiona el.

Bonjuristii privesc în viitor si sînt convinsi ca actioneaza în sensul istoriei. Ei au vazut orizontul si sînt convinsi ca stiu ce se afla dincolo de el.

P.S. Orice asemanare cu realitatea nu este, cred, întîmplatoare...
Cu aceasta "clasificare" în cap, îmi e cam greu sa spun cine a cîstigat, de fapt, pe 12 decembrie. Ma bucur însa ca latifundiarii vor pierde, probabil, din putere. Ar cam fi timpul!

VPR
Vizitator
 

Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009