Sectorul CIVES
 
 

Apel pentru România – iunie 2005

Dedicat discutiilor despre "Procesul comunismului, contrarevolutiei si tranzitiei criminale" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Apel pentru România – iunie 2005

Mesajde administrator » Dum Iul 03, 2005 5:33 pm

Apel pentru România – iunie 2005

Către:
Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul ministru al României, ministrul Justiţiei, preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, preşedintele Consiliului Legislativ, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

România a fost singura ţară în care înlăturarea regimului comunist s-a făcut cu vărsare de sânge; de aceea România trebuie să înceapă Procesul Comunismului cel puţin acum, după 15 ani de la revoluţie.

În acest sens solicităm:

1. Declararea crimelor şi abuzurilor regimului comunist – în baza dovezilor existente – ca fiind crime împotriva omenirii şi, în consecinţă, imprescriptibile juridic.

2. Anularea pe cale legislativă a sentinţelor de condamnare politică emise de justiţia comunistă, după principiile luptei de clasă, între anii 1945–1989.

3. Prezentarea de către preşedintele României, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, şi adoptarea de către acestea a unei declaraţii de condamnare a comunismului ca fiind ilegitim şi criminal.

4. Adoptarea Legii lustraţiei, în spiritul punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

5. Finalizarea cercetărilor în dosarele represiunii revoltei muncitorilor de la Braşov din 1987, ale Revoluţiei din Decembrie 1989 şi ale mineriadelor (1990, 1991, 1999), precum şi ale celor care privesc modul în care s-a reconsolidat oligarhia securisto-comunistă în România.

6. Accelerarea şi radicalizarea luptei împotriva corupţiei, verificarea corectitudinii privatizărilor făcute de oligarhia securisto-comunistă, care a acaparat fraudulos puterea economică în România.

7. Deschiderea arhivelor, predarea integrală a arhivelor Securităţii şi a altor servicii secrete comuniste către CNSAS.

8. Prezentarea adevărului referitor la perioada comunistă şi postcomunistă în manualele şi cursurile universitare de istorie.

Chemăm cetăţenii României, mass-media şi organizaţiile societăţii civile să se solidarizeze în jurul acestui apel.

Bucureşti, 14 iunie 2005.


Grupul pentru Dialog Social, Alianţa Civică, Asociaţia Pro Democraţia, Societatea Timişoara, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Fundaţia „Gheorghe Ursu“, Asociaţia 15 Noiembrie 1987 - Braşov, Asociaţia Victimelor Mineriadelor, Liga Română de Presă, APADOR–CH, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, Solidaritatea Universitară, Blocul Naţional al Revoluţionarilor - Decembrie 1989, Asociaţia Revoluţionarilor fără Privilegii, Institutul Român de Istorie Recentă, membrii seniori ai ligilor studenţeşti - Piaţa Universităţii 1990.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Deschiderea arhivelor

Mesajde Ioan DRIMUS » Vin Noi 07, 2008 6:24 pm

Eu as mai fi adaugat "deschiderea arhivelor PCR"
Multe din crimele puse in practica de securitate ai fost facute din ordinul staff-ului PCR;
Cei care au detinut puterea si au incitat la crima sunt cel putin la fel de vinovati ca cei care au executat ordinele primite
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Arhivele PCR

Mesajde Ioan Rosca » Sâm Noi 15, 2008 3:43 pm

Arhivele PCR au fost deschise, pot fi consultate la sala de lectura. Eu am facut deja o cercetare a documentelor din sectia agrara. Am gasit dovezi zdrobitoare privind rolul CC-PCR in distrugerea taranilor (chiaburi etc) dar am putut si observa ca arhivele au fost deja periate in acesti ani de ascundere. De exemplu, dosarul sectiei agrare nu contine nimic din perioada 1959-62 - evident ca probele privind crimele cooperativizarii au fost aruncate, trebuind sa ne multumim cu dovezile despre abuzurile epocii Pauker. Ar trebui acum anchetata si pedepsita distrugerea arhivelor si incuierea lor in timpul "tranzitiei".
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Arhivele PCR

Mesajde Marius » Dum Noi 16, 2008 1:36 pm

Ioan Rosca scrie:Ar trebui acum anchetata si pedepsita distrugerea arhivelor si incuierea lor in timpul "tranzitiei".


Da, ar trebui, numai că există o lege pe baza căreia documentele au un anumit timp de arhivare, în funcţie de tipul acestora. După expirarea respectivului răstimp prevăzut de lege, păstrarea mai departe a documentelor e facultativă.
Chiar dacă sînt descoperiţi cei care au "periat" arhivele, aceştia vor pretinde că distrugerea documentelor s-a făcut legal.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Arhivele PCR

Mesajde Ioan DRIMUS » Mar Noi 18, 2008 11:39 am

Ioan Rosca scrie:Arhivele PCR au fost deschise, pot fi consultate la sala de lectura. Eu am facut deja o cercetare a documentelor din sectia agrara. Am gasit dovezi zdrobitoare privind rolul CC-PCR in distrugerea taranilor (chiaburi etc) dar am putut si observa ca arhivele au fost deja periate in acesti ani de ascundere. De exemplu, dosarul sectiei agrare nu contine nimic din perioada 1959-62 - evident ca probele privind crimele cooperativizarii au fost aruncate, trebuind sa ne multumim cu dovezile despre abuzurile epocii Pauker. Ar trebui acum anchetata si pedepsita distrugerea arhivelor si incuierea lor in timpul "tranzitiei".

Imi pare rau, nu stiam; si adevarul este ca niciodatanu am fost interesat de PCR si istoria acestuia; stiu bine cate rele a facut, am simptit-o pe propria-mi piele; am sa parafrazez in continuare o vorba de-a lui Dasault cu privire la business : "in viata trebuie sa alegi intre a face bani sau a cheltui bani" nu ai timp sa le faci pe amandoua; asa zic si eu: nu ma implic in astfel de cautari si din lipsa de timp; nu poti face tot ce doresti chiar daca ar fi bine sau necesar. in viata trebuie sa alegi; eu am ales sa ma implic intr-o atitudine civica pentru prezent si viitor. Este adevarat, pentru a cladi un viitor avem nevoie sa ne cunoastem trecutul; asta ma face sa apreciez munca celora care se implica in relevarea adevarului despre trecut.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta


Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009