Sectorul CIVES
 
 

Ion Cristoiu cere moartea lui Dan Voinea

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Ion Cristoiu cere moartea lui Dan Voinea

Mesajde Marius » Vin Apr 01, 2005 4:28 pm

Ion Cristoiu cere moartea lui Dan Voinea

Ziaristul Ion Cristoiu, pe care din 1994 l-am numit "vîrful de lance al campaniei de falsificare a istoriei revolutiei" (vezi "Falsificatorii istoriei", Editura Almanahul Banatului 1994, pag. 25-28 sau http://timisoara.com/newmioc/51.htm ), publicä, în "Jurnalul National" din 28 martie 2005 articolul "Actuala putere îl dä pe Ion Iliescu pe mîinile sinistrului Dan Voinea".
Revoltat de actuala anchetä a Parchetului Militar referitoare la teroristii din 1989, în care se zice cä si fostul presedinte Ion Iliescu ar putea fi inculpat, Ion Cristoiu izbuteste performanta de a fi primul ziarist de dupä revolutie care cere, în mod public, moartea unui magistrat. "Trebuia de mult sä aibä soarta lui Gicä Popa, altfel spus sä se sinucidä pentru rolul mizer abject jucat la Tîrgoviste", scrie Ion Cristoiu despre Dan Voinea, omul care coordoneazä anchetele Parchetului Militar, si care a fost si procurorul din procesul Ceausescu de la Tîrgoviste. Amintesc cä Gicä Popa, judecätorul care a pronuntat condamnarea la moarte a lui Nicolae Ceausescu, s-a sinucis în 1990. Circulä si zvonul cä moartea lui Gicä Popa n-a fost tocmai sinucidere, adicä cä "a fost sinucis", caz în care cele scrise de Ion Cristoiu ("trebuia sä aibä soarta lui Gicä Popa") pot fi interpretate si ca un îndemn la asasinarea magistratului.
Înteleg punctul de vedere al lui Cristoiu, cum cä Dan Voinea a jucat un "rol mizer abject" în procesul lui Nicolae Ceausescu. Dar de ce nu zice Ion Cristoiu nimic despre rolul jucat de Ion Iliescu în acelasi proces? Şeful care a comandat acest proces este Ion Iliescu, Dan Voinea si Gicä Popa au fost simpli executanti. Dacä vorbim despre vinovätii legate de acest proces, Ion Iliescu este mult mai vinovat decît Dan Voinea.
Executantii Gicä Popa si Dan Voinea au înteles cä au fost manipulati, cä "teroristii" care amenintau sä-l readucä pe Ceausescu la putere, si datoritä cärora, li s-a spus, Ceausescu trebuie omorît cît mai repede, n-au existat. Avînd temperamente diferite, au reactionat diferit: unul s-a sinucis (cel putin asta-i versiunea oficialä), altul încearcä sä dezväluie manipularea la care a fost supus nu numai el, ci întreaga natiune românä. Cristoiu e trist cä nu s-au sinucis amîndoi. Ce sä faci, Cristoiule, asta-i viata: nu mor caii cînd vor cîinii!
"E o rusine pentru regimul Bäsescu sä-l scoatä în lume pe cel trecut în toate enciclopediile lumii drept întruchiparea magistratului abject", scrie Cristoiu. Aici sînt 2 greseli. Pe de o parte, Dan Voinea nu e atît de vestit încît sä figureze în "toate enciclopediile lumii". Pe de altä parte, Traian Bäsescu n-are nici o legäturä cu procesele lui Dan Voinea.
Sä ne referim doar la procesul Chitac-Stänculescu, care s-a bizuit pe rechizitoriul lui Dan Voinea (sI de la care i se trage lui Dan Voinea ura de care e înconjurat). În iulie 1999 judecätorii Curtii Supreme consideraserä corect rechizitoriul lui Voinea (reamintesc cä nu procurorii ci judecätorii sînt cei care condamnä; deci, orice manipulare politicä ar face procurorii, dacä dovezile de la dosar sînt subtiri inculpatii au sansa sä scape). Generalii Mihai Chitac si Victor Stänculescu primiserä cîte 15 ani închisoare. Ministrul PD al apärärii Victor Babiuc a declarat atunci cä sentinta e "o gafä judiciarä cu un pronuntat caracter politic". Traian Bäsescu, pe atunci ministru al transporturilor si vicepresedinte PD, si-a declarat întreaga sustinere fatä de pozitia lui Victor Babiuc. În ciuda afirmatiilor lui Cristoiu, activitatea lui Dan Voinea a avut dusmani importanti în fostul regim CDR. Iatä doar ministrii care s-au manifestat public în acest sens: Babiuc, ministrul apärärii; Dudu Ionescu, ministrul de interne; Bäsescu, ministrul transporturilor; primul ministru Radu Vasile n-a spus direct cä sentinta respectivä e gresitä dar a deplîns "starea de neliniste din armatä" creatä de aceasta (vezi "Adevärul" din 21 iulie 1999; "Jurnalul National" din 17-18 iulie 1999). În actualul regim politic acesti dusmani n-au dispärut. Sä nu uitäm cä actualul consilier al presedintelui Bäsescu, generalul Constantin Degeratu (anchetat acum pentru matrapazlîcurile cu locuinte din fondul M.Ap.N. - vezi "Jurnalul National" din 25 martie 2005), cînd era sef la Marelui Stat Major, prin ordinul 522/1997, a interzis militarilor sä colaboreze la anchetele despre revolutie ale Parchetului färä aprobarea ministerului apärärii, iar în 1999 a criticat public condamnarea generalilor Chitac si Stänculescu ("Adevärul" din 21 iulie 1999). Pentru încercärile de a descoperi vinovatii de crimele din 1989, Dan Voinea nu trebuie sä se astepte la multumiri, ci doar la urä si campanii de satanizare în presä. Asa a fost între 1997-2000, asa va fi si acum. Asta-i meseria de procuror.
Cristoiu este nesincer cînd scrie cä ar fi de acord cu anchetarea problemei teroristilor din 1989 de cätre Parchet, dar nu de cätre Dan Voinea. Nu Cristoiule, nu esti de acord cu asta, vrei doar sä fraieresti cititorii Jurnalului National si sä-ti pästrezi credibilitatea cînd se discutä aceastä problemä. Noi n-am uitat cä încä din 1991 ai cerut curmarea tuturor proceselor legate de revolutie si eliberarea tuturor criminalilor din 1989 ("Un moment ratat: Tribunalele revolutionare", articol în "Expres Magazin nr. 26/1991). N-am uitat nici editorialul täu "Putem judeca penal istoria?" din "National" din 7 noiembrie 1997, în care trägeai concluzia cä evenimentele din 1989 nu trebuie judecate penal, ci doar din punct de vedere istoric. Nu Dan Voinea te deranjeazä pe tine, ci însäsi ideea cä se face o anchetä judiciarä despre crimele din 1989. Mari sînt interesele ca acest episod al istoriei României sä nu se lämureascä niciodatä.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 31 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009