Sectorul CIVES
 
 

Un mic suport de la CEDO

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Un mic suport de la CEDO

Mesajde administrator » Mie Dec 09, 2009 12:06 am

România, condamnată la CEDO pentru evenimentele din decembrie 1989, de la Timişoara
de Carmen Plesa
8/12/2009 (Actualizat 17:01)
in <b>Jurnalul National</b>
România a fost condamnată astăzi la Curtea Europeană a Drepturile Omului (CEDO) pentru moartea unui manifestant şi rănirea a altor trei, în timpul revoltei anticomuniste de la Timişoara, din decembrie 1989. Curtea a decis ca timişorenilor Horia Teodor Şandru, Ştefan Răducan, Silvia Benea şi Daniela Grama să li se acorde câte 5.000 de euro ca daune morale.

Timişorenii au invocat articolul 2 (dreptul la viaţă) şi 6, paragraful 1 (dreptul la un proces echitabil, desfăşurat pe o durată de timp rezonabilă) şi au arătat că ancheta făcută de autorităţile române în cazul evenimentelor din decembrie 1989 nu a permis stabilirea clară a vinovaţilor.

Curtea a stabilit, ieri, în unanimitate, că a fost violat articolul 2 invocat de timişoreni, precizând că având în vedere această constatare, plângerea în temeiul articolului 6 că procedura penală a durat pentru mult timp nu trebuie să fie examinată separat.

"Chiar dacă Curtea nu ignoră complexitate de netăgăduit a evenimentelor, estimează că durata anchetei nu poate fi justificată de contextul social şi politic, aşa cum susţine Guvernul. Dimpotrivă, importanţa sa pentru societatea românească ar fi trebuit să determine autorităţile române să trateze dosarul cu promptitudine şi fătă întârzieri inutile, pentru a preveni aparenţa de tolerare a unor acte ilegale şi de complicitatea în această privinţă", se mai arată în decizia CEDO.

Cei patru care s-au adresat Curţii de la Strasbourg sunt Horia Teodor Şandru, Ştefan Răducan, Silvia Benea şi Daniela Grama, căsătorită Moldovan, născuţi în 1941, 1959, 1928, respectiv 1974, toţi cu domiciliul în Timişoara.

În timpul manifestărilor anticomuniste care au început la 16 decembrie în oraşul de pe Bega, Horia Teodor Şandru, Ştefan Răducan şi soţul Silviei Benea au fost grav răniţi, de mai multe gloanţe care au fost trase în direcţia lor. Alexandru Grama, fratele Danielei Grama, a fost ucis prin împuşcare.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Re: Un mic suport de la CEDO

Mesajde Marius » Sâm Dec 19, 2009 1:07 am

Textul complet al hotărîrii CEDO (în franceză) şi comentarii găsiţi la http://mariusmioc.wordpress.com/2009/12 ... arbulescu/
Eu am prevăzut această condamnare la CEDO într-o reclamaţie contra Consiliului Superior al Magistraturii pe care am adresat-o comisiilor de abuzuri şi comisiilor juridice ale Camerei Deputaţilor respectiv Senatului, reclamaţie pe care am publicat-o şi în cartea Curtea Supremă - procesele revoluţiei din Timişoara", în 2004 http://procesulcomunismului.com/marturi ... 55rec2.htm
Pentru vinovaţii de această condamnare este şi Lidia Bărbulescu, propusă acum de CSM ca preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe care eu o reclamasem la CSM din 2003. Băsescu a spus la întîlnirea televizată cu Geoană că n-o va numi pe Bărbuleasca la şefia ÎCCJ.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009