Sectorul CIVES
 
 

Demolatorul Bibliotecii, erou al Revolutiei din 1989

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Demolatorul Bibliotecii, erou al Revolutiei din 1989

Mesajde Marius » Joi Feb 02, 2006 7:30 pm

Articol în "Evenimentul Zilei" de Mihai Soica
http://www.evz.ro/article.php?artid=210409


Generalul Mircea Muresan, actualul rector al Universitatii Nationale de Aparare, a comandat, in decembrie 1989, regimentul de tancuri care a distrus Biblioteca Centrala Universitara
Seria dezvaluirilor despre actualii generali din diverse structuri militare, situati in pozitii-cheie, dar care au fost implicati in suprimarea Revolutiei din decembrie 1989, continua astazi cu Mircea Muresan, rectorul Universitatii Nationale de Aparare.
Generalul cu patru stele Mircea Muresan a fost decorat de Ion Iliescu pentru meritele din timpul Revolutiei, cand era doar capitan de tancuri, cu toate ca singurul sau merit a fost sa distruga Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti. In decembrie 1989, Muresan comanda regimentul de tancuri din Pantelimon, aflat in pozitii de lupta in Piata Palatului, care a contribuit la distrugerea BCU.
Cladirea a fost incendiata de proiectilele trase de militarii din Piata Palatului, in schimbul de focuri cu asa-zisii teroristi, fiind arse complet peste 500.000 de carti rare si manuscrise unicat. In cei 16 ani care s-au scurs de atunci, nimeni nu a fost gasit raspunzator pentru aceste distrugeri.
Numerosi bucuresteni aflati in strada in acele zile fierbinti pentru a pune umarul la inlaturarea lui Nicolae Ceausescu au fost prinsi in schimbul de focuri cu asa-zisii teroristi. Numarul victimelor nu se cunoaste insa nici in ziua de azi.

„Spirit de sacrificiu”

Prin brevetul 37 din 26 februarie 2000, generalului Mircea Muresan i-a fost conferit titlul de „luptator pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989”, pentru „spiritul de sacrificiu manifestat in lupta pentru victoria Revolutiei”. Brevetul a fost semnat de fostul presedinte Ion Iliescu, in baza unui decret dat de predecesorul sau, Emil Constantinescu. Generalul Mircea Muresan figureaza in baza de date a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutiei (SSPR) inca din 1997, cand a primit certificatul de luptator pentru victoria Revolutiei, in calitate de membru al Asociatiei „Decembrie ‘89 Metrou”.
Pe baza brevetului, generalul Muresan a depus, in 2002, o cerere la Directia de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, solicitand scutirea de impozit pentru locuinta sa din strada Karol Knape 17, in valoare de 964.174 lei vechi. Ulterior, Muresan a solicitat SSPR si documente de calatorie gratuita pe calea ferata si metrou, precum si un permis gratuit de circulatie pe mijloacele RATB. El a mai cerut si un loc de veci gratuit, fiind insa refuzat din lipsa de locuri.

S-a dat bine cu toti

In noiembrie 1999, in perioada in care era propus pentru titlul de revolutionar, Muresan avea gradul de general cu doua stele si ocupa functia de prim-adjunct al ministrului Constantin Dudu Ionescu.
Dupa schimbarea puterii, in decembrie 2000, Muresan a fost „recuperat” de PSD si plasat in functia de prim-adjunct al sefului Statului Major General. In urmatorii doi ani, a mai primit doua stele, ajungand la cel mai mare grad din armata pe timp de pace, general cu patru stele.

„Nu am brevet. Nu am primit niciun brevet. Unde o fi brevetul?”

Cu toate ca documentele oficiale de la presedintie si SSPR dovedesc contrariul, generalul Mircea Muresan neaga faptul ca ar avea un brevet de luptator pentru victoria Revolutiei. El da vina pentru toata aceasta „poveste” pe fosta lui sotie.

EVZ: Aveti brevet de revolutionar, domnule general?
Mircea Muresan: Nu am brevet. Nu am primit niciun brevet. Unde o fi brevetul?

In posesia redactiei noastre se afla o copie dupa brevetul semnat de presedintele Ion Iliescu.
Declar cu mana pe inima ca nu am brevet. Inseamna ca vi l-au trimis voua. Mie nu mi l-au trimis si acum trebuie sa dau de baut ca sunt revolutionar.

Dar documentele aflate la noi sunt intoxicari?
Nu cred ca sunt intoxicari. S-ar putea sa fie al meu, dar nu mi l-a inmanat nimeni pana in prezent. Probabil ca l-a luat fosta mea nevasta. Eu nu am vazut niciun act.

Ati depus cerere pentru obtinerea unui brevet de revolutionar? Aveti permis de calatorie gratuita pe RATB cu poza dv.
Este mana fostei mele sotii. Eu nu am depus nicio cerere nici pentru RATB, nici pentru finante. Nu am nicio scutire si asta se poate verifica.

Ce ati facut in decembrie 1989 pentru victoria Revolutiei? Cu tancurile ati iesit in Piata Palatului...
Astea nu se povestesc. Va dau documente, va dau tot. Eu am iesit unde am primit ordin. Intrebati-l pe generalul Voinea, ca el cerceteaza. Daca distrugeam biblioteca cu tancurile, credeti ca mai eram aici, unde sunt acum?

Dar totusi ce s-a intamplat atunci in Piata Palatului?
Cercetati documentele. Numai procurorii pot spune ce s-a intamplat atunci in Piata Palatului.

La ce bun sa ai brevet de revolutionar?
Urmasii eroilor martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei din decembrie 1989 au beneficiat si beneficiaza de o serie de drepturi, conferite prin lege: indemnizatii lunare, locuinte sociale, cumpararea sau inchirierea de spatii comerciale fara licitatie, proteze gratuite, un hectar de teren extravilan si 500 mp de teren intravilan, loc de veci gratuit, tratament gratuit in spitale, policlinici si baze de tratament, medicamente gratuite, transport urban gratuit, calatorii gratuite pe calea ferata, scutiri de la plata taxelor si impozitelor, subventii de stat la credite bancare, pensionare anticipata si altele.

Istoria si cultura, transformate in scrum

Incendiul de la BCU a distrus peste 500.000 de carti, manuscrise si documente de o valoare inestimabila, multe dintre ele fiind unicat. Printre acestea se numara incunabule din anii 1450-1500, o serie de carti rare romanesti si straine din secolele XVI, XVII, XVIII si XIX, manuscrise de Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, George Enescu, Mircea Eliade, Nicolae Iorga, Spiru Haret, A.D. Xenopol, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi si multe alte personalitati. Lucrarile distruse reprezentau jumatate din patrimoniul BCU de la acea vreme, fiind si cele mai valoroase.

Tanchistii care au tras in BCU, cercetati in „Dosarul Revolutiei”

In timp ce comandantul militarilor care au incendiat biblioteca a fost decorat de Ion Iliescu pentru merite deosebite, angajatii BCU din timpul Revolutiei nu au primit vreun semn de recunoastere de la regimurile postdecembriste si nu beneficiaza de niciun avantaj. Asta cu toate ca s-au aflat in unul dintre cele mai fierbinti locuri. Bibliotecarii nu au solicitat certificate de revolutionar, explicand ca si-au facut doar datoria fata de cultura romana. „Niciunul dintre cei care au fost in biblioteca nu a luat certificat de revolutionar. Nu ne-am gandit niciodata sa cerem”, a declarat Mircea Regneala, actualul director al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU).
Odata cu redeschiderea dosarului Revolutiei s-ar putea face lumina si in acest caz. Surse din Parchet ne-au confirmat ca plangerea depusa de conducerea BCU in 1990, pentru distrugerile si pagubele suferite, face parte din acest dosar si este in atentia procurorilor.

„Era aranjat sa creeze panica”

Mircea Regneala era, in 1989, seful salilor de lectura si al depozitului. Evenimentele din decembrie 1989 l-au prins la serviciu. El isi aminteste cum biblioteca a fost incendiata de trasoarele si proiectilele armatei, trase spre geamurile cladirii dupa asa-zisi teroristi. „Nu s-a pus nici napalm, nici un alt fel de exploziv, cum a vehiculat presa momentului. Pur si simplu armata a incendiat biblioteca”, ne-a declarat Mircea Regneala.
Directorul BCU sustine ca totul a pornit de la o diversiune. Mai intai, au luat foc cupolele cladirii. Ulterior, proiectilele au declansat incendiul care s-a extins rapid. „Toata chestia a fost aranjata, nu a fost nimic spontan. Se tragea de pe Biblioteca, de pe CC, de pe acoperisul Muzeului de Arta, de pe Palat, de pe Athenee Palace, dar nu cu gloante adevarate. Acolo erau „cuiburi” de securisti din Directia a V-a. Armata a replicat cu gloante si trasoare si s-a aprins totul. Soldatii trageau asupra cuiva ascuns pe acoperisul Bibliotecii si tragea in directia soldatilor, dar tot cu gloante false. In mod cert, era aranjat ca sa creeze panica in multime”, a mai precizat Mircea Regneala. ( Andi Laslau , andi.laslau@evz.ro)

Biblioteca, refacuta doar in proportie de 60%

Conducerea BCU a depus plangere inca din 1990 pentru distrugerile si pagubele suferite, dar pana acum nimeni nu a fost tras la raspundere. „Suntem o tara care nu avea nevoie sa-si distruga putinele lucrari de arta si monumente. De ce?”, s-a intrebat retoric Mircea Regneala. „Cei care au produs diversiunea asta merita sa fie trasi la raspundere. Cultura Romaniei a suferit!”, a mai spus directorul BCU.
Dupa 16 ani de la distrugeri, lucrarile de refacere a cladirii sunt inca nefinalizate. „Biblioteca este refacuta in proportie de doar 50%-60%”, a declarat Mircea Regneala, precizand ca mai sunt necesari 100 de miliarde de lei vechi pentru ca biblioteca sa fie terminata in acest an, cu tot cu dotari.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009