Sectorul CIVES
 
 

Sergiu Nicolaescu pretinde că a aruncat grenade la revoluţie

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Sergiu Nicolaescu pretinde că a aruncat grenade la revoluţie

Mesajde Marius » Joi Dec 15, 2011 7:19 am

Din ziarul "Adevărul", articol de Cristian Delcea şi Mihai Voinea
http://www.adevarul.ro/actualitate/Serg ... entsPage-2

Sergiu Nicolaescu: „Am aruncat grenade la discursul lui Ceauşescu“

14 decembrie 2011, 21:45 | Autor: Cristian Delcea,Mihai Voinea | 814 afişări

„Adevărul“ continuă seria dezvăluirilor despre activitatea lui Sergiu Nicolaescu.

La mijlocul lunii decembrie a anului 1989, Sergiu Nicolaescu a revenit în ţară din Republica Federală Germania. Nu-şi mai aminteşte cu exactitate data întoarcerii. Ion Nicolescu, fostul comandant de unitate militară din Ploieşti pe care Sergiu Nicolaescu se baza în cazul care în Bucureşti s-ar impune re­cursul la forţă, şi ale cărui prime mărturii le-am prezentat în ziarul de ieri, povesteşte cum l-a revăzut pe Sergiu Nicolaescu: „Am mers la Studiourile Buftea în data de 14 decembrie, chemat de domnul Sergiu. M-a luat de umeri, şi am mers spre malul lacului. Mi-a spus: «Vezi că în curând va veni vremea să arăţi pregătirea unităţii pe care o comanzi. Am vorbit eu, vei avea un rol foarte important. Poţi ajunge mare». Eram foarte derutat. Eu aveam şefii mei. Ce rol avea Sergiu Nicolaescu în «ce urma să se întâmple» cu implicaţii în sistemul militar?".

Înainte de a se despărţi, regizorul i-a spus căpitanului că-l va vizita în zilele următoare pentru a executa câteva trageri în poligonul unităţii. Întâlnirea a fost amânată mai multe zile la rând. Căpitanul Nicolescu: „A tot amânat aşa, «vin mâine la vânătoare...», până în 17 decembrie când a sunat şi a spus: «Comandante, nu pot să vin, vezi ce se întâmplă în ţară. Vezi, să fii pregătit!». Timişoara ieşise în stradă. Tot în 17 decembrie am primit alarma de luptă «Radu cel Frumos»".

„Mitingul călcat de TAB-uri"

În dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989, Sergiu Nicolaescu a mers la Ploieşti. Sergiu Nicolaescu: „Pe la 7.00-7.30 eram la Nicolescu în birou. Voiam două lucruri: să-mi iau armele pe care i le dădusem să mi le regleze şi să-i propun să îmi dea trei TAB-uri de la el din unitate, să intru cu ele în Piaţa Palatului şi să trag asupra balconului de unde Ceauşescu urma să ţină discursul. Însă n-am apucat să-i spun de TAB-uri.

I-am spus că poate ajunge ministrul Apărării dacă e alături de mine. Dar chiar atunci a intrat pe uşa biroului politrucul unităţii. Atunci mi-am ţinut gura. La plecare i-am spus să-mi dea armele şi, dacă poate, să-mi dea trei-patru grenade ofensive. Astea nu omoară oameni, fac doar gălăgie. Mi-a dat, şi s-ar putea să mai am una prin pivniţă şi acum".

Căpitanul Nicolescu regretă şi acum că a încălcat regimul armelor şi muniţiilor, dându-i unui civil grenade: „Când a ajuns în unitate, domnul Sergiu mi-a spus: «Comandante, nu facem o tragere?». I-am răspuns că nu se poate, fiind în alarmă de luptă, şi s-a cam supărat. La final mi-a spus: «Ţi-am spus că vei juca un rol important. Pentru ţară şi pentru popor, dă-mi nişte grenade!». I-am spus că nu pot să încalc regimul armelor şi muniţiilor, dar auzind aceste cuvinte, „ţară şi popor", am încălcat regimul, ceea ce era foarte grav.

I-am ordonat şefului de depozit, Grama Alexandru, să-mi aducă nişte grenade ofensive. Sergiu mi-a cerut mai multe grenade, eu i-am dat până la urmă trei- patru. I le-am pus într-un sac de merinde, să nu se vadă". Sergiu Nicolaescu duce mai departe întâmplarea: „S-ar putea să-i fi spus că o să-l fac ministrul Apărării, da. Dacă îmi dădea TAB-urile alea, avea şanse. Dacă îl omoram pe Ceauşescu din TAB, contribuţia lui era majoră, dar îi trebuia mult curaj şi nu-l avea. Tipul e o jigodie".

Revoluţia, prin walkie-talkie

Chiar şi în acest moment, Sergiu Nicolaescu spune că nu avea niciun plan şi nu ştia ce urma să se întâmple. Dar rigoarea acţiunilor sale îl contrazice. „Am plecat de la unitate cu grenadele lui şi cu armele mele. Eu nu ştiam de ce mă pregătesc, dar mă pregăteam de ceva, fără discuţie. Am ajuns pe la ora 9.00 în Buftea. Am mers la directorul de film Mititelu, am cerut nişte staţii walkie-talkie, pe care eu le-am adus din străinătate ca să le folosesc când turnam filme pe câmp. Erau rare de tot, doar Armata mai avea. Am chemat şi nişte cascadori din Buftea. A venit Paul Fister. El a simţit despre ce era vorba şi prieteneşte l-am întrebat: «Ai curaj să facem o chestie împreună?». Şi n-a avut". Era încă prima parte a unei zile lungi: 21 decembrie 1989.

De la Buftea, regizorul a venit în Bucureşti. „Era deja ora 10.00. M-am oprit acasă, am lăsat armele la un vecin. Am plecat în Piaţa Palatului, unde era mitingul lui Ceauşescu". Regizorul evită să vorbească despre aceste momente. „Am ajuns în Piaţă, unde ştiţi ce a fost. Nu vă spun ce am făcut eu. Capitolul ăsta nu-l voi spune niciodată, nimănui".

Insistând asupra acestui moment, Nicolaescu a recunoscut totuşi: „Evident că am folosit grenadele. De ce altceva le luasem dacă nu să le folosesc?". La fel de enigmatic a fost Sergiu Nicolaescu şi când l-am întrebat de soarta staţiilor de emisie-recepţie pe care le luase de la Buftea. Cu ce persoane a comunicat prin intermediul lor? „Eu nu pot să spun nimic. Nu vreau să fac pe viteazul la bătrâneţe, când sunt un om rezonabil. Nu vreau să spun că eu am făcut Revoluţia. Revoluţia au făcut-o românii".

"Milea mi-a spus cu puţin timp înainte de Revoluţie: «Cu unitatea de la Ploieşti poţi cuceri Bucureştiul în trei zile!»''
Sergiu Nicolaescu revoluţionar

Cine este Ion Nicolescu

Căpitanul în rezervă Ion Nicolescu a absolvit Şcoala Militară de la Sibiu în 1974. În 1987 a devenit comandantul Regimentului 7 mecanizat Prahova, Unitatea Militară 01065 Negoieşti. În perioada 1988-1990 a colaborat cu studiourile de film de la Buftea, trimiţând militari să facă figuraţie în filmele lui Sergiu Nicolaescu. După Revoluţie a fost avansat la gradul de colonel. A fost degradat şi scos din Armată în 1996 sub acuzaţia de luare de mită. În anul 2002 a fost cercetat în stare de arest pentru această infracţiune, fiind condamnat în 2003 la trei ani cu suspendare.

Sergiu a primit sfaturi revoluţionare de la Milea

E tot mai limpede că Sergiu Nicolaescu nu a fost doar un regizor de film care a ieşit la Revoluţie la fel ca zecile de mii de bucureşteni. Sergiu Nicolaescu avea legături cu capii Armatei, legături de care s-a folosit din plin în decembrie 1989.

Generalul Vasile Milea

„Pe Victor Atanasie Stănculescu şi pe Vasile Milea îi cunoşteam din 1947. Toate şcolile militare de ofiţeri au făcut atunci un curs politic la Şcoala Militară de la Sibiu. Pentru că intrasem cu cea mai mare notă la Şcoala de Ofiţeri de Marină, eram un fel de comandant al şcolii peste elevi, astfel că am fost trimis la Sibiu. Stănculescu şi Milea mă ştiau bine de atunci. Cursul ăsta politic a ţinut trei luni. Peste ani ne-am cunoscut mai bine. Cu Milea am avut relaţii mai strânse.

El mi-a recomandat să aduc la Bucureşti această unitate de la Ploieşti. Se întâmpla chiar în decembrie 1989, cu câteva zile înainte de Revoluţie. Mi-a zis că e o unitate foarte pregătită şi mi-a mai spus: «cu această unitate poţi să cucereşti Bucureştiul în trei zile». Mi-a rămas în cap ce mi-a spus generalul Vasile Milea. În seara de 22 decembrie am vorbit cu Victor Atanasie Stănculescu să dea ordin să fie adus Nicolescu cu regimentul său la TVR. I-am spus: «Dă-mi 01065!». Şi a dat ordin Armatei I, iar de acolo s-a dat ordin la Ploieşti", povesteşte regizorul-revolu­ţionar
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Sergiu Nicolaescu pretinde că a aruncat grenade la revoluţie

Mesajde Nica Leon » Vin Dec 16, 2011 6:18 pm

Si acest impostor penal, cu acte obtinute abuziv, fara nici o dovada ca ar fi avut fapte deosebite, mai nou si cu grenade pe creier, senil fiind, isi prosteste interlocutorii, de aceasta data pe ziaristi, ce nu au curiozitatea profesionala sa ii duca in locul unde se afla atunci, pentru a le arata directia in care ar fi aruncat grenadele si locul unde ar fi cazut.
Ciudat este ca ziaristii se duc anume la astfel de turnatori de gogosi, tocmai pentru a fi mintiti.
Si astfel dovedesc ca fac parte dintr-o adunatura urit mirositoare.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009