Sectorul CIVES
 
 

TVR vrea ştergerea de pe youtube a fragmentelor din 1989

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

TVR vrea ştergerea de pe youtube a fragmentelor din 1989

Mesajde Marius » Lun Dec 26, 2011 10:31 pm

Youtube mă anunţă că “srtv” (societatea română de televiziune) m-a reclamat pentru încălcarea drepturilor de autor. Din 2008 am început să pun pe internet fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluţiei. E vorba mai ales de înregistrările video pe care le găsiţi în pagina TVR în decembrie 1989 . Pînă atunci foarte puţine asemenea chestii erau disponibile. Pe însuşi saitul TVR nu erau decît vreo 2 filmări din perioada revoluţiei, una era cu Mircea Dinescu cînd a început transmisia. După ce am început eu să pun pe internet o mulţime de fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989 am observat o emulaţie în domeniul ăsta şi au pus şi alţii. Apoi a început însăşi TVR să facă filme cu fragmente din revoluţie (vezi filmele lui Cornel Mihalache), că deja fiind disponibilă informaţia pe internet (după 20 de ani de ţinut ascunsă) au considerat că e bine să arate şi ei cîte ceva. Acum s-au trezit că le încalc dreptul de autor. Cer şi eu un sfat, ce să fac, că sînt în primejdie să-mi şteargă contul youtube cu sute de filme din revoluţie (nu toate de la TVR), munca mea de peste 3 ani. Cine are experienţă cu probleme legate de drepturi de autor la youtube? Ce legi erau în vigoare în decembrie 1989 cu privire la drepturile de autor? Mîine-poimîine o să auzim că Teodor Brateş vrea bani pentru prestaţia actoricească din decembrie 1989 pe care destui vor s-o urmărească şi azi.

Impresia mea e că nu e vorba aici de o problemă comercială (eu n-am cîştigat bani din filmuleţele postate pe youtube, a fost vorba doar de postare în scop de cercetare ştiinţifică) ci de dorinţa de monopol al informaţiei.

În legea românească a drepturilor de autor nr. 8/1996 (linc) scrie:

Art. 33. (1) Sînt permise, fără consimţămîntul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţa publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: (…) b) utilizarea de scurte citate dintr-o operă, în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, în măsura în care folosirea lor justifică întinderea citatului; (…) d) reproducerea pentru informare şi cercetare de scurte extrase din opere, în cadrul bibliotecilor, muzeelor, filmotecilor, fonotecilor, arhivelor instituţiilor publice culturale sau ştiinţifice, care funcţionează fără scop lucrativ; (…)
(2) În condiţiile prevăzute la alin. (1), sînt permise reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea către public, fără un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic: a) de scurte extrase din articole de presă şi reportaje radiofonice sau televizate, în scopul informării asupra problemelor de actualitate, cu excepţia celor pentru care o astfel de utilizare este, în mod expres, rezervată; (…) c) de scurte fragmente ale operelor, în cadrul informaţiilor privind evenimentele de actualitate, dar numai în măsura justificată de scopul informării;

Eu consider că fragmentele de înregistrări video din emisiunea TVR din timpul revoluţiei pe care le-am pus pe youtube şi folosit la pagina TVR în decembrie 1989 reprezintă “scurte citate în scop de analiză, comentariu sau critică sau cu scop de exemplificare”, fiind vorba de o arhivă on-line pe care am creat-o în scop de cercetare, fără scop lucrativ (din acest blog şi din contul meu de youtube nu cîştig bani, oricine putînd vedea materialele mele gratuit). Cum, din punctul meu de vedere, revoluţia din 1989 e de actualitate, crimele şi diversiunile din 1989 nefiind încă lămurite, mă încadrez la reproducerea de scurte extrase din reportaje, fără vreun avantaj comercial sau economic.

Deocamdată cele 5 videoclipuri reclamate nu mai pot fi văzute, dar restul se mai pot vedea.
Fragmentele din emisia TVR din 1989 pe care le pusesem pe youtube sînt în general cele care le vedeţi aici: http://mariusmioc.wordpress.com/tvr-in-decembrie-1989/

Despre reclamaţia făcută la youtube de TVR citiţi aici: http://mariusmioc.wordpress.com/2011/12 ... a-youtube/
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: TVR vrea ştergerea de pe youtube a fragmentelor din 1989

Mesajde Nica Leon » Lun Dec 10, 2012 2:18 pm

Marius, văd că te aperi cu fleacuri! Dacă vei avea nevoie scrie la Youtube.com o scrisoare şi spune-le că o astfel de cerere este doar o reminiscenţă a mentalităţilor şi practicilor criminalilor-comunişti ce se mai află încă la conducerea televiziunii, care însă nu are dreptul constituţional să ceară ştergerea nici măcar a unei singure imagini, nicidecum a unui film întreg, pentru că aşa prevede art. 30 alin. 2 din pîngărita Constituţie a României, unde scrie că cenzura de orice fel este interzisă.
Totodată scrie-le şi că articolele invocate de Tv.R. nu se află în vigoare, ăn românia, conform art. 154 alin. 1 din siluita Lege fundamentală, supremă şi obligatorie, conform art. 1 alin. 5.
Succes!
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 39 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009