Sectorul CIVES
 
 

Fraternizarea armatei cu revoluţionarii

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Fraternizarea armatei cu revoluţionarii

Mesajde Marius » Mie Mai 31, 2006 10:35 pm

Găsim în cartea lui Alex Mihai Stoenescu - Istoria loviturilor de stat în România - vol. IV (II) ideea că fraternizarea forţelor de ordine cu revoluţionarii s-a făcut ca urmare a ordinelor date de conducerea militară - generalul Stănculescu pentru armată respectiv generalul Vlad pentru securitate. "Militarii din stradă executau un ordin chiar şi atunci cînd parlamentau, fraternizau sau susţineau mişcările masei", scrie Stoenescu (pag. 429).

Personal, eram în puşcărie cînd s-a petrecut fraternizarea armatei cu revoluţionarii la Timişoara. N-am trăit aceste momente, le cunosc din povestirile altora. Reproduc o mărturie a lui Nicolae Bădilescu despre cum s-a realizat fraternizarea armatei cu revoluţionarii în 20 decembrie 1989 la Timişoara. Bădilescu a fost membru în Frontul Democrat Român, participant şi la negocierile cu primul ministru Dăscălescu. Iată declaraţia sa, publicată în cartea lui Titus Suciu - "Lumea bună a balconului", Editura Almanahul Banatului, Timişoara, pag. 75-76:
"Un ofiţer sau subofiţer, nu mai reţin, s-a desprins dintre militari încercînd să ne oprească : "Staţi, militarii sînt înarmaţi, am ordin să nu las să treacă nici o persoană!". Au izbucnit strigăte, lozinci, fel de fel de răspunsuri, printre care şi al meu : "Aşa cum voi vă exercitaţi o îndatorire, aşa ne exercităm şi noi dreptul de a manifesta paşnic! E un drept democratic, constituţional, cred că ştii acest lucru!". O ştia, n-o ştia, treaba lui, fapt este că s-a întors la subordonaţi şi a dat comanda: "Arma jos şi daţi-vă la o parte". "Nu aşa", am intervenit eu, "să intre în hol la cinema, că nu vrem ca mîine-poimîine să se spună că am agresat ostaşii, care, aşa cum ziceţi, îşi fac datoria împuşcînd poporul".
Nu-ţi descriu entuziasmul cînd i-am văzut pe militari în vitrină ! Dar să trecem mai departe. După cîţiva paşi, la colţi, pe [strada] Săvineşti alt şir de militari. Iar lîngă zidul Primăriei grăniceri, băieţi tineri, aproape copii. M-am apropiat, am încercat să intru în dialog cu ei: "Măi băieţi, măi copii, ce faceţi voi aici ? Sînt sigur că n-aţi mîncat de mult. Nemernicul vă ţine flămînzi, cerîndu-vă să îndreptaţi armele spre noi, aşa-i ? Dar ce facem noi este pentru toată lumea. Este şi pentru voi". Şi unuia i-am pus 100 lei în bluzon, adăugîndu-i : "Luaţi-vă nişte biscuiţi, că pentru descreieratul de la Bucureşti nu merită să staţi flămînzi".
Gestul a dat roade, au procedat la fel şi alţi demonstranţi, grănicerii nu ne-au creat nici o problemă.
Văzînd taburile, mi-a trecut prin cap o idee … spune-i cum vrei, trăznaie, genială, treaba ta, zicîndu-mi că ar fi extraordinar pentru moralul oamenilor să intrăm în Piaţa Operei pe un tab, cu un tab în frunte. Aşa că am urcat pe unul dintre ele, începînd tratative în acest sens. Fac precizarea că taburile erau de la U.M. 01233 Buziaş, reţin numele celor cu care am vorbit : locotenentul major Ardelean T., locotenent Craiu Daniel, plutonier Câţea Vasile, plutonier Ion Viorel, plutonier Moraru Vasile, plutonier Dumitru Ion, plutonier adjutant Martin M.
Cred că prima întrebare a fost asta: "Cîte cartuşe aveţi aici, băieţi?". "Trei mii". "În regulă, atunci aflaţi că noi sîntem 300000 ! Deci cred că cel mai bun lucru ar fi să veniţi cu noi în Piaţa Operei". Nimerisem pe tabul lui Ardelean, care mi-a spus: "Aş veni, domnule, dar la mine nu merge stînga". "Nu e nimic, trage dreapta şi spune colegului să vină el cu noi". Omul s-a conformat, aşa am ajuns deci pe tabul condus de plutonierul adjutant Martin M. în Piaţa Operei"
.

M-ar interesa relatări similare despre fraternizări din alte oraşe, mai ales de la Bucureşti.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009