Sectorul CIVES
 
 

Caietele Revoluţiei nr. 3 (nr. 1/2006)

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Caietele Revoluţiei nr. 3 (nr. 1/2006)

Mesajde Marius » Mie Iun 21, 2006 11:53 pm

Am făcut o vizită la Institutul Revoluţiei (IRR) şi am pus mîna pe ultimele numere ale “Caietelor Revoluţiei” editate de Institut. Le comentez pe scurt.

Nr. 3 al publicaţiei (nr. 1 pe 2006) cuprinde în principal lucrări prezentate la simpozioane organizate de IRR în decembrie 2005 la Timişoara şi Bucureşti. Semnatari ale articolelor sînt: Alexandru Oşca, Miodrag Milin, Ioan Scurtu, Gino Rado (cu acest prilej aflu că Gino Rado, vicepreşedinte la Asociaţia "Memorialul Revoluţiei" din Timişoara este şi "expert cercetător IRR" - adică alt miel blînd), Lorin Fortuna (simpozionul din Timişoara), Ion Iliescu, Răzvan Theodorescu, Bogdan Murgescu, Alesandru Duţu (simpozionul din Bucureşti). Mai este o relatare – nesemnată – despre un simpozion organizat de IRR în 17 decembrie 2005 la Lugoj, deasemeni rubricile "Document", "Revoluţia în cotidian", "Biblioteca IRRD" şi "Din activitatea IRRD".
Nu voi comenta pe larg toate cele publicate, fac doar cîteva observaţii :

- Bogdan Murgescu, în articolul publicat, încearcă să se distanţeze de directorul ştiinţific al IRR Ioan Scurtu. Citez : "acest Institut nu trebuie imaginat ca un monolit. Există destul de multe discuţii în interior, nu numai querele personale ci şi deosebiri de fond cu privire la felul cum ar trebui să funcţioneze IRR. Pluralismul de opinii a atins chiar forme uşor aberante, astfel încît în urma unor vii divergenţe cu domnul Ioan Scurtu în ceea ce priveşte revista academică 1989 am stabilit că din colegiul editorial fiecare membru răspunde de un anumit număr, şi acest lucru trebuie exprimat ferm pe foaia de gardă. Ca urmare, dl. Scurtu răspunde pentru primul număr şi eu (ca şi ceilalţi colegi) nu am nici o contribuţie la el ; deci, toate laudele ca şi criticile pentru acest număr i se cuvin domniei sale" (pasajele îngroşate sînt îngroşate şi în original). Despre faptul că Murgescu nu împărtăşeşte stilul de lucru a lui Scurtu auzisem mai demult, dar acum acest aspect este confirmat printr-un text publicat chiar în revista editată de IRR.

- La rubrica "Document" sîntem informaţi că în posesia IRR a intrat o declaraţie despre greva de la ELBA semnată de inginerul Ianăş Ioan şi un carnet de notiţe despre convorbirile telefonice ale colonelului Andrei Kemenici de la Tîrgovişte. Comentariul despre aceste documente este nesemnat (total inoportună practica aceasta a IRR de a publica articole nesemnate), iar în ceea ce priveşte greva de la ELBA este mincinos. Astfel, se scrie despre declanşarea grevei generale din 20 decembrie 1989 la întreprinderea timişoreană ELBA, dar aceasta s-a declanşat în 19 decembrie 1989, nu în 20 decembrie 1989. Nu pot deduce dacă această greşeală se datorează declaraţiei inginerului Ianăş sau anonimului comentator de la IRR. E prezentată în facsimil doar prima pagină a declaraţiei lui Ianăş, în care nu apar referiri cu privire la data declanşării grevei de la ELBA. Se mai scrie în comentariu : "după cum se ştie, eşecul negocierilor de la ELBA l-a convins pe generalul Guşă să ordone retragerea militarilor de pe străzile Timişoarei în cazărmi şi să informeze conducerea de la Bucureşti despre incapacitatea forţelor de ordine de a stopa revolta timişorenilor". Eu nu ştiu să fi stat aşa lucrurile, ştiu doar că asta este ceea ce a susţinut generalul Guşă, dar n-am deloc convingerea că ăsta este adevărul. De altfel, mutarea datei grevei de la ELBA din 19 în 20 decembrie are ca scop tocmai de a face mai credibilă susţinerea lui Guşă că la acea grevă şi-a dat el seama că revoltaţii sînt chiar muncitorii şi ca urmare a ei a dat ordin de retragere în cazărmi. Adevărul este că încă o zi după greva de la ELBA armata a mai patrulat prin Timişoara, iar retragerea în cazărmi s-a făcut ca urmare a fraternizării unor eşaloane inferioare – urcarea demonstranţilor pe TABuri şi intrarea lor astfel în Piaţa Operei – nu ca urmare a vizitei la ELBA a generalului Guşă.

- Semnalez şi articolul lui Alesandru Duţu – "Armata română în situaţie de criză : februarie 1945/decembrie 1989", în care se face paralelă între sitaţia armatei în februarie 1945, cînd generalul Rădescu a ordonat reprimarea demonstraţiilor de stradă violente organizate de comunişti (în urma cărora pe 6 martie 1945 s-a instalat guvernul Petru Groza) şi cea din decembrie 1989, cînd armata a primit ordine asemănătoare.

Colegiul editorial al acestui număr al revistei e format din Viorel Domenico, Miodrag Milin, Bogdan Murgescu şi Marian Cojoc, iar colectivul de redacţie din Angela Toader, Carmen Rădulescu, Ana Maria Tăbăcel Manea, Alina Stan, Ilie Zan şi Emil Vasiliu.

Mai adaug că, cu prilejul vizitei mele la IRR am avut confirmarea că forumul nostru este urmărit la IRR. Lui Scurtu, Murgescu şi Milin avusesem grijă personal să le trimit e-mail prin care să-i informez despre forum, dar chiar şi alţi angajaţi IRR mi-au spus că urmăresc forumul.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 26 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009