Sectorul CIVES
 
 

26 decembrie 1989 - primul miting antiFSN

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

26 decembrie 1989 - primul miting antiFSN

Mesajde Marius » Sâm Iul 01, 2006 12:08 pm

Comentam pe tema dedicată revistei "de nivel academic" 1989 (editată de Institutul Revoluţiei) viewtopic.php?t=221 că este neadevărat ceea ce s-a susţinut în această revistă, că prima contestare a FSN a fost în 12 ianuarie 1990, şi arătam că primul miting antiFSN a fost în 26 decembrie 1989, fiind anihilat la momentul respectiv de FSN prin răspîndirea zvonului că acel miting e o provocare a teroriştilor.

O confirmare a acestui fapt o găsesc chiar într-o publicaţie editată de IRR, anume "Caietele Revoluţiei" nr. 4 (nr. 2/2006), pag. 20 - articolul lui Bogdan Murgescu - "Constituirea şi funcţionarea CFSN pînă la începutul lui ianuarie 1990". Citez: "Excluzînd din discuţie pe apărătorii regimului Ceauşescu, prima contestare publică a noii puteri a venit din partea participanţilor la o manifestaţie de protest care a avut loc în Piaţa Palatului (azi Piaţa Revoluţiei) din Bucureşti, în ziua de 26 decembrie 1989. Deşi dezamorsată parţial, prin dialogul purtat cu demonstranţii de Cazimir Ionescu, prin lozincile sale anticomuniste această manifestaţie anunţa una dintre temele majore ale contestărilor viitoare la adresa noii puteri şi a lui Ion Iliescu". Ca izvod Murgescu indică "interviu cu Cazimir Ionescu, 21.02.2006 (arhiva IRR)". Probabil este un interviu înregistrat audio sau video, Cazimir Ionescu fiind şi membru în conducerea IRR.

Alte izvoade folosite de Murgescu în articolul său sînt, pe lîngă cărţi din care citează, "interviu cu Petre Roman (arhiva IRR)" sau "discuţie cu Dumitru Mazilu". Deduc de aici că Petre Roman sau Cazimir Ionescu au dat declaraţii înregistrate pentru arhiva IRR, dar Dumitru Mazilu n-a vrut sau n-a avut timp să dea o declaraţie înregistrată, ci doar a purtat diferite discuţii.

Cred că problema mitingului din 26 decembrie 1989 e importantă, acest miting a fost mult timp ascuns opiniei publice, Ion Iliescu în cartea sa "Revoluţie şi reformă" minte cu neruşinare că "nimeni nu contesta nici persoana mea, nici Consiliul Frontului Salvarii Nationale" viewtopic.php?t=88

Rog pe cei care au participat la acest miting sau au cunoştiinţă despre el să dea amănunte pe forum.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 30 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009