Sectorul CIVES
 
 

Caietele Revoluţiei nr. 4 (nr. 2/2006)

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Caietele Revoluţiei nr. 4 (nr. 2/2006)

Mesajde Marius » Sâm Aug 12, 2006 9:17 pm

Acest număr al "Caietelor Revoluţiei" editat de Institutul Revoluţiei Române (IRR) este consacrat actelor emise de Consiliul Frontuli Salvării Naţionale în perioada 22-31 decembrie 1989. Sînt prezentate comunicatele, hotărîrile, decretele-lege emise de CFSN în această perioadă. Este publicat deasemeni discursul ţinut de Ion Iliescu cu prilejul Anului Nou 1990, documente ale represiunii (extrase din stenogramele şedinţei C.P.Ex. din 17 şi 20 decembrie 1989, teleconferinţelor din 17, 20 şi 21 decembrie, cuvîntarea televizată din 20 decembrie - prin care se dovedeşte că Ceauşescu a dat ordine de represiune), o statistică a victimelor din Timişoara, un studiu a lui Bogdan Murgescu intitulat "Constituirea şi funcţionarea CFSN pînă la începutul lui ianuarie 1990" şi o "Analiză statistică a componenţei CFSN" făcută de Angela Toader, din care rezultă că membrii nomenclaturii comuniste erau minoritari în CFSN, intelectualitatea umanistă şi cu profesii liberale, cît şi militarii erau suprareprezentaţi (comparativ cu ponderea în cadrul populaţiei) iar ţăranii au fost subreprezentaţi.
Mai este publicată stenograma şedinţei CFSN din 27 decembrie 1989 (prima şedinţă a CFSN) - pe care IRR a luat-o de pe internet http://www.kappa.ro/news/palco/pco-201.html#cuprins şi un protocol semnat de IRR cu M.Ap.N. prin care cercetătorii IRR capătă acces în Arhivele Militare. Art. 6 al protocolului obligă IRR să nu folosească documentele pentru "defăimarea sau discreditarea cu rea credinţă a organismului militar sau a persoanelor din Armată". Dacă a se interzice defăimarea (nu numai a persoanelor din armată, ci a oricui) este un lucru firesc, "discreditarea", cred eu, poate fi şi un rezultat al cercetării istorice corecte, căci în decembrie 1989 unele persoane din armată s-au discreditat prin înseşi faptele lor, care e bine să se aducă la cunoştiinţa publicului.
Principala lipsă a acestui număr al "Caietelor Revoluţiei" este omiterea informaţiilor deranjante pentru preşedintele IRR Ion Iliescu. Într-o revistă 64 pagini format mare consacrată în principal activităţii CFSN dintre 22-31 decembrie 1989 este anormal să lipsească cuvîntarea ţinută la TVR de Ion Iliescu în 23 decembrie 1989 (reprodusă de ziarele din 24 decembrie 1989 - de pildă de "Luptătorul bănăţean" din Timişoara), în schimb se dă cuvîntarea lui Iliescu din 31 decembrie 1989, cu prilejul Anului Nou. Oare nu cumva pentru că discursul televizat din 23 decembrie 1989 este incriminator pentru Ion Iliescu - anume aici a spus el despre "teroriştii care trag din orice poziţie"?

Din stenograma şedinţei CFSN din 27 decembrie http://www.kappa.ro/news/palco/plct-201.html reiese că de fapt Iliescu nu a fost ales preşedinte al CFSN ci membri acestuia au fost puşi în faţa faptului împlinit. Au fost şi mici contestări ale deciziilor luate - Mircea Dinescu a protestat că a fost numit prim-ministrul fără ca ei să fi fost consultaţi, dar aceasta nu s-a soldat cu punerea la vot a lui Petre Roman. De fapt tactica lui Iliescu (o va folosi şi ulterior în CPUN) este să nu pună la vot problemele în care există opinii contrare.
În studiul lui Bogdan Murgescu se vorbeşte despre "intenţia nefinalizată a unora dintre revoluţionarii incluşi în Consiliu de a întrerupe violent şedinţa" (e vorba de şedinţa CFSN din 27 decembrie 1989), ca izvod fiind citat "interviu cu Radu Silaghi, 12.04.2006 (arhiva IRRD)", dar în stenograma şedinţei nu apare un astfel de moment - semn că stenograma a fost "periată" în bunul stil comunist. De altfel, IRR însuşi a publicat stenograma după ce s-a publicat pe internet de către ziarul "Dimineaţa" - mă întreb unde o fi originalul stenogramei.

Responsabilul de număr a fost Bogdan Murgescu, în colegiul editorial mai făcînd parte Viorel Domenico, Miodrag Milin şi Marian Cojoc, iar colectivul de redacţie a fost format din Angela Toader, Alina Stan, Ilie Zan, Emil Vasiliu, Ana Maria Tăbăcel Manea şi Carmen Rădulescu.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009