Sectorul CIVES
 
 

Film - Timişoara 20 decembrie 1989

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Film - Timişoara 20 decembrie 1989

Mesajde Marius » Mie Dec 20, 2006 12:19 pm

La Timişoara, în 20 decembrie 1989 (cînd Nica Leon încă nu aruncase petarda) liderii revoluţionari duceau tratative cu primul ministru comunist Constantin Dăscălescu. O filmare din acea perioadă, interesantă cred eu, o puteţi vedea la http://ro.altermedia.info/calendar/timi ... _5892.html
Filmul are aproape 7 minute. Va urma şi o înregistrare din 22 decembrie 1989.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Necesitatea unui transcript

Mesajde Camelian Propinatiu » Lun Ian 01, 2007 4:40 pm

Am urmărit de mai multe ori pe YouTube cele 4 înregistrări de la Operă din 22 decembrie 1989, precum şi secvenţele de la CJP din 20 decembrie.
Din motive tehnice legate de internet, receptarea acestor documente excepţionale este greoaie. Totodată, personajele care vorbesc nu sunt cunoscute în restul ţării şi, probabil, nici tineretului timişorean.
Ar fi de o mare utilitate un transcript asociat acestor imagini, accesibil pe web.
Camelian Propinatiu
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Ian 01, 2007 11:36 am

Raritatea documentelor video privind Revoluţia

Mesajde Camelian Propinatiu » Lun Ian 01, 2007 4:45 pm

Românul trebuie să explice occidentalului criptorasist că el nu e înapoiat de la natură, ci are dificultăţi de integrare pentru că ţării sale i s-a impus un TOTALITARISM nu o dictatură, nefiind asemănare între stalinismul de inspiraţie kimirsenistă al lui Ceauşescu şi restul comunismelor din Est.
E straniu că nu avem deja pe web secvenţele de istorie universală, pe care le-am văzut adesea la tv, cu masacrul de la Catedrală, din 18 decembrie 1989, sau cu baricada de la Inter din 21-22 decembrie 1989
Camelian Propinatiu
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Ian 01, 2007 11:36 am

Trăim în capitalism

Mesajde Camelian Propinatiu » Lun Ian 01, 2007 5:04 pm

Am monitorizat vrând-nevrând intrarea RO în UE. Cred că nu mă înşel: n-a existat nici o referire la faptul că revelioniştii de sub lasere călcau la Bucureşti în picioare însângerata baricadă de la Inter.
Cel mult acele dâre de lumină amintit-au stelelor jocul trasoarelor de atunci.
Mai rău încă: relatările din 1 ianuarie 2007 despre cea mai mare sărbătoare a românilor, Revelionul, par a ocoli sistematic Timişoara.
Trăim în capitalism: există, nu există o coordonare a politicii mediatice, cred că Timişoara trebuie să aibă la nivelul autorităţilor ei o costisitoare strategie de imagine, indiferent de orientările politice.
Altfel va fi uitată cu Revoluţie cu tot şi nu va mai fi al doilea oraş al României.
Camelian Propinatiu
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Ian 01, 2007 11:36 am

Re: Film - Timişoara 20 decembrie 1989

Mesajde Nica Leon » Vin Ian 12, 2007 3:38 pm

Marius scrie:La Timişoara, în 20 decembrie 1989 (cînd Nica Leon încă nu aruncase petarda) liderii revoluţionari duceau tratative cu primul ministru comunist Constantin Dăscălescu.
Imi cer scuze, dar nu am inteles despre ce petarda era vorba. Poate sinteti atit de amabil si imi veti explica si mie.
Imi este greu sa inteleg ce este cu aceast cursa, atit de draga unora, pentru intietatea ideii si actiunii. O consider cel putin prosteasca.
Daca insa vreti sa va referiti la adevar, pentru istorie, ar fi trebuit sa aflati ca ceea ce s-a intimplat la Bucuresti, cu sau fara "tratativele" cu Dascalescu (pe care eu l-am pus sa scrie si sa semneze actul de demisie a guvernului totalitar, comunist), eu le concepusem cu multe luni inainte de decembrie.
Si pentru a-i demonstra lui Ceausescu si sistemului lui de cacat, ca asa va fi, cum am gindit si am vrut eu, i-am trimis scrisoarea, nu inainte de a o preda si la diferite ambasade straine.
Cred ca dl. Marius nu ar trebui sa uite ca eu am folosit tulburarile de la Timisoara doar ca un prilej, pentru a-mi verifica teoria, pe care, de asemenea, i-o facusem cunoscuta lui Ceausescu, in acelas mod si pe care a-si fi putut sa o verific cu ocazia primului mare miting, organizat de comunisti, cu conditia sa aflu de el in timp util si sa pot sa ma strecor in mijlocul multimii.
(Eu, in timerete, mai facusem ceva aproximativ si la o deschidere de an scolar, la Politehnica din Bucuresti, unde vazusem ca functioneaza treaba.)
Prima data am incercat sa o pun in practica in noiembrie, la mitingul organizat imediat dupa congresul 14. Nu am putut, pentru ca garzile, dupa ce mi-au verificat buletinul si legitimatia, nu mi-au dat voie sa trec si nu am putut intra in zona in care masochistii isi exprimau entuziasmul si, astfel, a esuat tentativa mea.
La fel se putea intimpla si in 21 12 1989, daca Dumnezeu, dragutul, cel care a facut, de fapt, Revolutia pentru romanii umili, mult prea speriati si prea dezbinat, dar fuduli nevoie mare, ca si astzi de altfel, nu ar fi facut in asa fel incit, chiar in acea zi sa am treaba la sediul central al I.A.C.E.R.D.-ului, aflat pe str. Edgar Quinet, unde m-am deplasat, ca de obicei, cu un LEA, care fiind ditamai camionul nu putea fi parcat decit in parcarea de la Sf. Gheorghe.
In drum spre parcare, intr-o laterala a spitalului Coltea, am vazut o remorca de tractor, din care niste cumpalaci descarcau si repartizau palmierilor pancarte mari si lungi, de culoare rosie, pe care era scris cu alb, cu litere frumoase, cum stiau numai cei de la propaganda, astfel: "CONDAMNAM ORASUL TIMISOARA".
Vazind o asemenea prostie, care m-a enervat peste masura, i-am spus soferului, numitului Boer Alexandru, ca Ceausescu a innebunit de tot.
Asa suparat, am plecat, pe jos, la I.A.C.E.R.D., la Serviciul de mecanizare, unde erau 13 ingineri, carora le-am cerut sa mearga cu mine si sa-l dam jos pe Ceausescu,... povestindu-le tarasenia care, pentru mine, intrecuse culmea tupeului si a obrazniciei.
Cit timp le-am povestit eu, in birou au mai ramas doar patru, ceilalti fugind ca potirniciile.
Ing. Ionita, mi-a spus ca ar merge si el cu mine, dar nu poate pentru ca are acasa copii de crescut.
L-am intrebat atunci care este diferenta dintre el si un animal, o pisica, care si ea face pui, pe care ii creste, de care are mare grija cca. doua luni, dupa care ii lasa sa-i calce troleibuzul, spunindu-i ca daca isi iubeste copiii trebuie sa vina cu mine, pentru a le darui acestora libertate si dreptul de a deveni, intra-adevar, oameni si nu vite de munca sau, ma rog, oameni ai muncii, care nu au nici macar dreptul sa vorbeasca.
....
Dupa care am plecat suparat.
Jos, ma astepta soferul si cind am dat cu ochii de el l-am intrebat: Sandule, mergi cu mine?
Mi-a raspuns, merg sefule! Nu stia saracul unde il duc, pentru ca altfel sigur nu ar fi mers. Aveam nevoie de cineva care, atunci cind voi incerca sa ma desfasor, sa-mi tina servieta plina cu acte importante, de valoare si pe care sa o predea coledilor mei de la mecazizare, in cazul in care asi fi fost impuscat.
Cind am iesit noi din cladire, tocmai atunci, ca un facut, prin capul strazii, trecea, pe linga libraria Mihai Eminescu, prima coloana cu tovarasi, ce grabeau pasul, nerabdatori sa-i multumeasca tovarasului pentru ca va casapise bine pe voi, la Timisoara.
Vazindu-i atit de grabiti, am iutit si eu pasul, dindu-mi seama ca ma aflu chiar in perimetrul necontrolat si, brusc m-am aruncat printre cei din a doua coloana, care tocmai trecea pe acolo. Dupa alte peripetii am ajuns in fata C.C., unde asteptam sa inceapa discursul cretinului, care stiam bine ca se bilbiie, dar si ca microfoanele la care vorbea se aflau pe amplificare maxima.
Vroiam ca intr-o pauza de bilbiiala, cind in piata era o liniste deplina, eu sa strig, tare si cu forta, asa: " Traiasca Timisoara, jos calaul, jos Ceausescu si huo". Simplu nu? Dar deosebit de eficient, dupa cum ati vazut apoi cu totii.
Dupa aceste strigate, cei aflati linga mine, inghesuiti pina atunci ca sardelele, s-au calcat in picioare, pentru ca vroiau sa fuga cit mai repede de linga mine, intelegind ca in acel loc exista posibilitatea ca o data cu mine sa fie impuscati si ei .
Din acest motiv s-a creat o busculada si o panica greu de descris in cuvinte. Se calcau efectiv in picioare, se inbrinceau, femeile si barbatii mai slabi sau cei care stateau pe trupurile celor cazuti deja, cadeau si ei si dadeau cu capul de caldarim, femeile tipau, betele de la pancardele pe care le stringeau inca cu forta, in miini, se rupeau, acestea piriiau, bocancii tropaiau pe caldarim zgomote captate de microfoane au fost transmise instantaneu in toata piata, sporind astfel panica. Acesta fiind zgomotil de care tot vorbesc unii si nu o banda inregistrata la Timisoara.
Asa ca, va rog frumos, daca nu stiti, nu imi mai spuneti, tocmai mie, cum a fost acolo si de ce voi, cei din Timisoara, mai sinteti in viata si astazi.
Cit despre petarda ii las pe "specialistii patrioti", care dupa 17 ani nu stiu nici macar cum de le-a venit salvarea celor de la Timisoara, sa-mi povesteasca.
Cam rusinos nu?
Ca atare, va rog frumos, mai intii sa va documentati bine si abia apoi sa va dati cu presupusul, nu de alta, dar pentru a nu parea cu totii ca facem parte dintr-o natie de idioti, lipsiti pina si de cea mai elementara bruma de bun simt.
Daca nu ati aflat care v-a fost salvarea, nici dupa 17 ani, inseamna ca va meritati soarta si aveti mari sanse, cred eu, sa va repetati greselile si, ar fi pacat.

O filmare din acea perioadă, interesantă cred eu, o puteţi vedea la http://ro.altermedia.info/calendar/timi ... _5892.html
Filmul are aproape 7 minute. Va urma şi o înregistrare din 22 decembrie 1989.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde alin » Vin Ian 12, 2007 6:44 pm

D-le Leon,

pana la urma vad ca ati acceptat sa povestiti ceva despre ce s-a intamplat in Piata pe 21.12.89
este prima data cand aflu de aceasta versiune, fara petarda si benzi de magnetofon.
va rog sa clarificati daca ceea ce spuneti aici este publicat alt undeva.

cum spuneam a cronologie a evenimentelor din acele zile ar putea ajuta.
istorisiri paralele ar putea pune cap la cap o baza pentru o analiza mai pertinenta a evenimentelor.
in definitiv Procuratura Militara nu trebuie sa fie singurul depozit de astfel de marturii.

exista desigur riscul manipularii si plasarii unor informatii false, dar scopul unei astfel colectii de informati ar fi tocmai dezbaterea veridicitatii.

deci spuneti ca Ceausescu era avertizat printr-o scrisoare de intentiile d-voastra ? Cum de nu erati urmarit in acele zile, sau erati ?
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde Nica Leon » Lun Ian 15, 2007 11:37 am

alin scrie:D-le Leon,

pana la urma vad ca ati acceptat sa povestiti ceva despre ce s-a intamplat in Piata pe 21.12.89
este prima data cand aflu de aceasta versiune, fara petarda si benzi de magnetofon.
va rog sa clarificati daca ceea ce spuneti aici este publicat alt undeva.
Este numai vina dvs.(dar si a majoritatii romanilor) ca nu ati aflat, pina acum, adevarul. Odinioara, in antichitate,cind oamenii erau mai destepti, se spunea:"cunoaste adevarul si el te va elibera(inalta)". Din pacate, azi, comozi cum sintem, asteptam sa vina adevarul la noi.
Despre ceea ce s-a intimplat am povestit la CNN in ianuarie 1990, la CBN si NBC tot atunci, la mai multe posturi de televiziune europene si la numeroase ziare, romanesti si straine, care au publicat ceea ce dvs. spuneti ca aflati abia acum. Toate acestea si multe altele au aparut si in cartea Angelei Bacescu, cu titlul: Romania 1989, din nou in calea navalirilor barbare.
Ce importanta avea daca eram urmarit, conta cumva? Si daca da, pentru cine?cum spuneam a cronologie a evenimentelor din acele zile ar putea ajuta.
istorisiri paralele ar putea pune cap la cap o baza pentru o analiza mai pertinenta a evenimentelor.
in definitiv Procuratura Militara nu trebuie sa fie singurul depozit de astfel de marturii.

exista desigur riscul manipularii si plasarii unor informatii false, dar scopul unei astfel colectii de informati ar fi tocmai dezbaterea veridicitatii.

deci spuneti ca Ceausescu era avertizat printr-o scrisoare de intentiile d-voastra ? Cum de nu erati urmarit in acele zile, sau erati ?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009