Sectorul CIVES
 
 

IRR şi raportul Tismăneanu

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

IRR şi raportul Tismăneanu

Mesajde Marius » Vin Mar 30, 2007 9:38 pm

Am pus şi pe tema cu raportul Tismăneanu, pun şi aici amănunte despre activitatea recentă IRR.

Articol din "Cronica Română":

Joi, 29 Martie 2007

Ion Iliescu a "desfiintat" Raportul Tismaneanu

Fostul sef de stat arata ca Raportul Tismaneanu nu condamna comunismul, asa cum acesta are pretentia ca o face, intrucat "condamnarea de fond a facut-o revolutia romana&". "Cine sunt acesti oameni? Ce-au facut ei? Ce riscuri si-au asumat in momentele acelea fierbinti?", s-a intrebat retoric Ion Iliescu, referindu-se la autorii Raportului.

Fostul presedinte Ion Iliescu a criticat in termeni duri raportul Tismaneanu, afirmand ca "bagatelizeaza" evenimentele din decembrie 1989 si ca cei care au redactat acest document nu sunt decat niste "scribalai" care "dau lectii celor care si-au asumat riscuri si raspunderi" in timpul Revolutiei. Intr-o dezbatere organizata, marti seara, de Institutul Revolutiei Romane (IRR) pe marginea raportului intocmit de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, Ion Iliescu a catalogat raportul drept "o marsavie curata, un act antinational, care prezinta deformat realitatile romanesti, Revolutia romana si tot ce a urmat". "Sa vedeti pe circa o jumatate de pagina ce monstruozitati pot fi exprimate intr-un raport care are pretentia sa faca o analiza a Revolutiei din decembrie 1989. E descalificant modul in care acest raport abordeaza Revolutia romana. El isi propune sa condamne comunismul, dar condamnarea de fond a dictaturii comuniste au facut-o Revolutia romana si poporul prin jertfa sa. Tratezi cu atata lipsa de respect un asemenea eveniment si vii cu speculatii de ordin politic, partizan? Si cine sunt si ce au facut acesti oameni? Vin ei si o fac pe speculantii a ceea ce s-a intamplat in Romania acestor ani si pe judecatorii care dau sentinte. Asta este revoltator pentru un document care se doreste un document politic de reper cu privire la judecarea unei parti importante din istoria contemporana a Romaniei", a sustinut Iliescu. El a adaugat ca autorii materialului sunt "sclavii ideologiei Pietei Universitatii" si a negat faptul ca manifestatia din Piata Universitatii ar fi fost reprimata cu bestialitate, asa cum se mentioneaza in raportul Tismaneanu. La randul sau, senatorul PSD Razvan Theodorescu a afirmat ca raportul Tismaneanu "porneste de la un frustrat - Traian Basescu", care "nu are habar de Revolutie", pentru ca, asa cum a declarat actualul sef al statului, "a vazut-o la televizor". Dezbaterea organizata de IRR a reunit in jur de 50 de invitati, printre care Ion Iliescu, Sergiu Nicolaescu, Razvan Theodorescu, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Mazilu, Marian Munteanu, Ioan Scurtu, gen. Mircea Chelaru si Claudiu Iordache.

http://www.cronicaromana.ro/articol.php?art=68423

Interesant că se vorbeşte de "ideologia Pieţii Universităţii", mi-am permis să îngroş în articol.

După ştiinţa mea, acest simpozion al IRR s-a ţinut la Palatul Parlamentului. IRR are propriul sediu - destul de mare, dar are şi bani să închirieze săli în altă parte. Anunţul despre simpozion este încă pe situl IRR: http://www.irrd.ro/simpozion.html

Reproduc anunţul căci s-ar putea să fie scos de pe sit acum că simpozionul a trecut:

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (I.R.R.D.) organizează masa rotundă cu tema "Revoluţia Română şi Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România".
Evenimentul va avea loc marţi, 27 martie 2007, ora 16.00, la Palatul Parlamentului, sala "Drepturile Omului" (intrarea pe la Senat, Calea 13 Septembrie).
Au fost invitate numeroase personalităţi publice – reprezentanţi ai Preşedintelui României şi ai Guvernului, parlamentari, academicieni, istorici, ofiţeri superiori din Ministerul Apărării, revoluţionari, scriitori, ziarişti, precum şi reprezentanţi ai CNSAS, ai Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, Alianţei Civice, Societăţii Timişoara, Societăţii "Victoria", Asociaţiei "15 Noiembrie" Braşov, Memorialului Sighet, Societăţii Academice Române.
Invitaţia şi materialul documentar se distribuie la intrare.

Masă Rotundă

"Revoluţia Română din Decembrie 1989 şi Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România"

Tematica dezbaterilor:

Tipologia revoluţiilor
Revoluţia Română din Decembrie 1989. Determinări interne şi context internaţional
Forţe participante la Revoluţie. Programe, proclamaţii, sloganuri. Evoluţii politice
Percepţii actuale privind Revoluţia din Decembrie 1989.Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România.

A R G U M E N T

Au trecut mai bine de 17 ani de la Revoluţia din decembrie 1989 şi, pentru foarte mulţi români, amintirea ei este încă vie.
Liberă - după ani de restricţii şi constrângeri - conştiinţa publică descătuşată în decembrie 1989, dar apăsată de nevoile cotidiene, păstrează acum, tot mai selectiv, imaginea evenimentelor care au schimbat radical destinul României.
Un eveniment atât de complex şi de important nu poate aparţine, însă, strict contextului şi timpului în care s-a produs. Numeroase interpretări şi evaluări - dintre cele mai diverse - au avut ca obiect analiza faptelor petrecute în decembrie 1989, dar şi semnificaţia lor.
În şcoli şi universităţi, elevii şi studenţii iau la cunoştinţă despre Revoluţie ca despre un fenomen pe care nu l-au cunoscut direct.
În dezbaterile publice, Revoluţia este adeseori invocată pentru a argumenta idei şi concepţii diferite. Rareori referirile la Revoluţie pornesc de la idealurile pentru care revoluţionarii şi-au riscat libertatea şi chiar viaţa.
Alţii merg până acolo încât, distorsionându-i mesajul, fac Revoluţia responsabilă pentru tarele tranziţiei, deja mult prea prelungită. Implicaţi în cotidian, ei se simt jenaţi să recunoască şi să accepte că datorează tocmai Revoluţiei poziţia lor actuală. Ar prefera să o ignore, să proiecteze asupra ei o lumină confuză, să amintească de date şi evenimente ulterioare Revoluţiei, încărcate de alte semnificaţii.
În lucrări de specialitate, în manuale şcolare, în mass-media şi chiar în documente oficiale, Revoluţia din decembrie 1989 este, totuşi, imposibil de evitat. Aceasta este raţiunea pentru care vă solicităm punctul de vedere, în cadrul dezbaterii organizate la Masa Rotundă.

I.R.R.D.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009