Sectorul CIVES
 
 

Alex Stoenescu - Interviuri despre revolutie

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Alex Stoenescu - Interviuri despre revolutie

Mesajde Marius » Joi Feb 10, 2005 9:53 pm

Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu

Colonelul (r) Alex Stoenescu a publicat la sfîrşitul anului 2004, la editura Rao, cartea "Interviuri despre revoluţie". Fragmente din carte au apärut şi în Jurnalul Naţional.

Primul interviu din carte ne dezväluie un erou necunoscut pînä acum al luptei anticomuniste din România: Sorin Ovidiu Vîntu, om care, afläm de la Stoenescu, încä din 1981 a räspîndit manifeste anticomuniste. Modest, omul de afaceri explicä cä "nu am nevoie de legitimaţie de erou".

Ce legäturä are Vîntu cu revoluţia, nu afläm din interviu. Totuşi, pärintele FNI are opinii ferme despre acest subiect: "La Timişoara au acţionat douä grupuri. A fost grupul intern, timişorenii, şi grupul extern, foarte bine înarmat, pregätit pentru astfel de acţiuni, grupul care trebuia sä ducä totul pînä la capät, sä-i ambaleze pe timişoreni, sä sarä în faţa tancului ca sä le sporeascä curajul, sä devasteze (...) Nu am date concrete, însä nici dubii asupra intervenţiei sträine acolo".

Sorin Ovidiu Vîntu este aproximativ a 1000-a persoanä care n-a fost prezentä la Timişoara în decembrie 1989 dar îşi dä cu pärerea în mass-media despre revoluţia din Timişoara. N-are date concrete, o spune chiar el, dar asta n-are importanţä: interviul cu S.O.V. (ca de altfel întreaga carte a lui Stoenescu) are valoare propagandisticä, nicidecum istoricä.

Comuniştii cei räi îl bägaserä pe marele om de afaceri în puşcärie pentru "o infracţiune minorä de drept comun". Acolo l-a cunoscut pe generalul Kostyal, care "era un stalinist convins, devotat URSS cu trup şi suflet (...) Mai mult nu vä spun pentru cä nu sînt sigur cä în România a dispärut asasinatul politic. N-am chef sä mä trezesc cu un glonţ în cap pentru o problemä care nu mä intereseazä. O mînä de ucrainean costä 3000 de dolari. Aşa cä fiţi şi dv. [Alex Stoenescu - nota mea] atent".

În 15 ani nu a ieşit la ivealä nici o faptä concretä sävîrşitä de generalul Kostyal în decembrie 1989, aşa cä analiza opiniilor acestui general în discuţiile despre istoria revoluţiei are o relevanţä mai mult propagandisticä decît ştiinţificä. Dar e interesant sä afläm cä Sorin Ovidiu Vîntu nu se teme de mînia pägubiţilor FNI ci de räzbunarea care i-ar aduce-o dezväluirile sale despre tainele revoluţiei din 1989. Revoluţie la care, nu rezultä din interviu sä fi participat în vreun fel.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Alte interviuri: Radu Tinu, P.M.Bäcanu, D Iosif, Petre Roman

Mesajde Marius » Vin Feb 25, 2005 12:10 am

Alte interviuri: Radu Tinu, P.M.Bäcanu, D Iosif, Petre Roman

Ion Luca Caragiale avea o schiţă în care un profesor, ca să dea notă bună unui elev slab, pune întrebări de felul: "Nu-i aşa că ...", elevul răspunde "Da, aşa e", concluzia fiind că elevul e eminent!
Cam aşa stau lucrurile şi cu cartea lui Alex Stoenescu "Interviuri despre revoluţie" (Editura Rao 2004). Autorul nu urmăreşte adevărul despre revoluţie, ci strîngerea de "dovezi" în favoarea principalelor sale teze despre acest subiect: implicarea agenturilor străine şi patriotismul Securităţii, care ar fi fost de fapt de partea revoluţiei în 1989. Deseori martorii nu confirmă prejudecăţile autorului, iar atunci acesta le sugerează răspunsurile care trebuiesc date. Cînd răspunsurile sugerate convin intereselor celor interviaţi, uneori aceştia intră în jocul autorului.
În interviul cu securistul Radu Tinu (pag. 46-55), Alex Stoenescu îi explică acestuia: "la Timişoara a existat ordinul generalului Vlad [şeful Securităţii - nota mea] de a nu vă implica". Elevul eminent Radu Tinu răspunde: "Da, mi-a transmis prin telefon: n-aveţi ce căuta în stradă, nu vă implicaţi" (pag. 52). Pînă atunci, în cuprinsul interviului Radu Tinu explicase că a fost chiar în stradă, printre demonstranţi. Era necesar să i se amintească ce trebuie să declare despre ordinele generalului Vlad, că altfel se compromitea scopul cărţii lui Stoenescu: convingerea opiniei publice că Securitatea a fost de partea revoluţiei. Notăm, ca o tehnică interesantă de "aflare a adevărului", faptul că nu Radu Tinu îi spune lui Stoenescu ce ordine a dat şeful Securităţii, ci Stoenescu îi povesteşte despre aceste ordine lui Radu Tinu.
Interviul cu Petre Mihai Băcanu (pag. 132-139) este o altă încercare a lui Alex Stoenescu de a pune pe seama şefului Securităţii, Iulian Vlad, măreţe fapte revoluţionare. Zice Stoenescu către Băcanu: "Pentru Rahova a existat un ordin verbal al generalui Vlad de eliberare a tuturor deţinuţilor Securităţii care încă nu au condamnare. Ordinul a fost dat în noaptea de 17 decembrie, după ce îl condamnase Ceauşescu cu plutonul de execuţie şi generalul Vlad a hotărît să-l radă pe Ceauşescu". Petre Mihai Băcanu, pe baza experienţei sale personale, infirmă: "închisoarea a fost plină pînă în 21 decembrie", dar asta nu-l tulbură pe Alex Stoenescu: "Ordinul a fost pus în aplicare pe 18 dimineaţa, iar în procesul generalului Vlad faptul a fost dovedit cu probe. Nu sînt dubii" (pag. 138). Sigur, poveştile securiştilor sînt mai credibile decît experienţa personală a lui Petre Mihai Băcanu şi chiar decît hotărîrile judecătoreşti. Căci, aşa de bine a dovedit Iulian Vlad că a fost de partea revoluţiei încît a primit niscaiva ani de închisoare.
Mai găsim în cartea lui Stoenescu un interviu cu Dan Iosif (pag. 183-190). În jumătate din interviu nu Dan Iosif îi explică lui Stoenescu cum a fost la baricada de la Inter, din 21 decembrie 1989, ci Stoenescu este cel care-l lămureşte pe Dan Iosif. Mereu se vede dorinţa lui Stoenescu de a arăta ce bine informat este, cum le ştie el pe toate. Similar e interviul cu Petre Roman (pag. 163-178), în care mai degrabă Roman este cel care află dezvăluiri despre revoluţie de la Stoenescu decît invers, deşi mai zice şi Petre Roman cîte ceva. De pildă, despre convingerile ferm prooccidentale ale lui Valter Roman, ilustrul tată al fostului prim ministru, venit în România cu tancurile sovietice în cel de-al 2-lea război mondial (nu se spune asta în interviu) şi care i-ar fi zis fiului: "Nu avem ce aştepta de la Moscova, noi trebuie să ne îndreptăm către Vest" (pag. 178). Acuşi o să aflăm că şi Ana Pauker a fost proocidentală în străfundul sufletului!
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Octavian Mihaescu » Dum Mar 27, 2005 4:22 pm

Marius

Am terminat ieri de citit prima parte la care faci referire "Interviuri depsre Revolutie", sunt de acord cu observatiile tale. Mai aduag un fapt: Daca nu ma înseala memeoria, Dan Iosif a fost cu noi din primele clipe, Stoenescu incearca sa sugereza ca acesta ajusnese pe seara. Mai mult formarea baricadei de la Societe Grl, îmi apartine impreuna cu numerosi necunoscuti ca si mine, spontan, nicidecum ca ar fi existat ceva organizat, cum se sugereaza în multe parti stoenesti. Dinca si Iosif au preluat si mentinut baricada, dar asta dupa ce am facut noi inonjurul pe la Stautia Mihai Viteaz, Union- Inter, amintita în treacat.
Ma mira faptul ca interviurile contin douo parti, una eroica stradala, la care am laut parte si eu, Stoenescu a primti materialul, de care nu aminteste nimic, mai mult este vorba de gruparea Ion Radoi, Marian Mierla etc, am dat ceva parti în topicul deschis de mine. Observ insa ca aceste marturi stradale se afla în gura altora cu eceptia lui Dinca si Iosif, ma refer la Petre Roman, S Nicolaescu, care în loc sa ofere detali din miezul evenimentelor, insita pe partea stradala la care nu prea au avut un rol important. Aici este in adevar o demonica mistificare.
Sigur daca acesta carti ramân si impun, peste 10-20 de ani, cei care vor cerceta evenimentele vor concluziona ca securitatea a fost eroina, noi betivi, tigani, manipualti de straini, unguri si rusi, confirmând acuzele pe care Ceausescu le aduce în seara de 20 Dec 89. Nimeni nu neaga faptul ca au existat si astfel de implicari, insa stradal nu au fost as cum reise din acele interviuri. Eu stiam ca la Timsioara nu se devastase de catre manifestani, pentru ca acum sa aud ca acestia facusera ravagi, atacasera militari nevinovati etc! Aduc si eu un argument-exemplu trait de mine la Bucuresti.

Gelu Voican Vociulescu vorbeste în interviul luat, de evenimentele din P-ta Roseti, dupa ora 0.30, Alimentara careia se sparg geamurile. Aici exista o minciuna de proporti. Eu ma aflam in acel moment împreuna cu Ambasadorul Olandei (refugiati), si vazut cum soldati spargeau geamurile alimentarei, cu patul pustilor-mitraliera (inclusiv Ambasadorul Olandei poate confirma). GVV nu era acolo, in acel moment, eu îmi amintesc ca mai eram pe strada cel mult 10-20 indivizi, vorbesc în P-ta Roseti pe care G.V.V o releva si, cei mai grav total eronat. Alex M Stoenescu a primit materialul meu în chestiunea de mai sus, pe care nu o releva însa observ uimit cum o pune în gura lui G.V.V pe invers, pentru a confirma tezele securist-ceusiste.
Mai vorbeste tot acest G.V.V de vopeseaua cu care s-au scris anumite lozinci pe pereti, o alta minciuna. Din grupul nostru Tiberiu Tautu , care si dupa 1990 va scrie lozincile antiiliescu, le-a scris sutinut de manifestanti. Era culoarea verde obisnuita si albastru, cu nimic deosebit cum se minte în cartea stoenesca. Nu mai stiu exact, Tiberiu le-a scris cu verde ori albastru, ptr ca mai aparuse un tânar din grupul de manifestanti care se oferise sa scrie lozincile anticeusescu. Pe Republici scrisese alti, cu culoare argintie (am fotografiile), era vorba de vopesele cu care se vopsea godinele, ce au fost cumaprate dupa stinta mea de la Magazinul din P-ta 1848, actuala (si fosta) Bratianu, acea feronatarie, cum îi zicea.
În rest înca odata mentionez în 21 dec 89, începând cu orele 12-12,30, eu nu am vazut indivizi provocatori de care vorbeste Stoenescu ci, tineri militari in cilivl, aceia ce îi vedeam zilnic pe traseu când trecea ceausescu, care intrasera printr-e noi, usor de recunsocut dupa fâsurile lor albastru de militie, frizuri si costumurile anapoda. Nu mai vorbesc de figurile lor de ...!
Pe de alta parte nici eu nu mai retin cu exactitate orele, as cum Stoenescu încearca al incurca pe Dan Iosfi, care o spuen pe bune, nu mai stiam noi cât este ceasul în aclee clipe, eu am pierdut cesul de mâna la care nu ma mai uitasem de la ora 11, când plecasem de acasa (Hasdau). Interesant si eu ca si Iosif aveam acelasi timp în cap, spre ex eu si azi cred ca a fost înaitne de ora 12, organizarea de la Societe-gral, cel târziu 12.30, dupa care nu mai stiu cu exactitate.
Ma uimeste faptul ca evenimentele se limiteaza la baricada de dupa ora 19, dar pâna atunci?!
Mai mutl Stoenescu vorbeste de o proclamatie, eu am dat detaliile acesteia si, inclusiv faptul ca si la Bucuresti (grupul nostru), fusese organizat ptr 1 dec 89, etc, care avea si Proclamatie , pe care Maziliu o va citit în balconu CC. G.V.V vorbeste ca s-a dus pe Dionise lupu la Paunescu, ei, si noi ne-am dus tot pe Dionsie Lupu , dar la Maziliu care fusese arestat.
Deci; personal observ ciudata mistificare a evenimentelor, cât si excluderea autenticilor luptatori ramasi în viata, a caror expuneri sunt luate ptr a le pune în gura intrusilor, autenticlor pucisti, oferi acestora o alura de luptatori ramboisti, supermani! Nu m-am asteptat la o asemena minciuna lipsita de orce bun simt.
Acum citesc Vol IV, sa vad ce reiese si din acesta, ieri am primit din Ro, cartile. Motiv ptr care nu am avut ce comenta.
O.M
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009