Sectorul CIVES
 
 

500000 de euro pentru un fost deţinut politic

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

500000 de euro pentru un fost deţinut politic

Mesajde Marius » Lun Feb 25, 2008 4:30 pm

Articol în Evenimentul Zilei: http://www.evenimentulzilei.ro/articole ... uferintei/

Omul care a pus preţ suferinţei
Mălin Bot
Sâmbătă, 23 Februarie

Lucian Orăşel promite că-i va ajuta pe cei care vor cere, la rândul lor, despăgubiri.

Peste 45.000 de foşti deţinuţi politic pot obţine despăgubiri uriaşe de la stat dacă deschid procese civile. Precedentul a fost creat: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat prima decizie irevocabilă într-un astfel de caz. Potrivit sentinţei, fostul deţinut politic Lucian Orăşel a câştigat despăgubiri de la stat de jumătate de milion de euro pentru anii de detenţie.

Până acum, comunismul a fost condamnat oficial de preşedintele Traian Băsescu, iar fostul preşedinte Emil Constantinescu le-a cerut scuze românilor, în numele statului, pentru suferinţele pricinuite de regimul comunist. Odată cu precedentul Orăşel, suferinţele de care se fac vinovaţi comuniştii au un preţ transformat în euro.

Precedent juridic

În dosarul deschis de Lucian Orăşel, judecătorii Secţiei Civice a Curţii de Apel Bucureşti au dispus iniţial, în luna mai 2007, plata a 250.000 de euro daune morale şi materiale pentru suferinţa acestuia din perioada comunistă. Lucian Orăşel a promovat însă un recurs în care a solicitat dublarea valorii daunelor morale. Suma a fost majorată la 500.000 de euro, printr-o decizie emisă în luna ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Banii urmează să fie plătiţi de Ministerul Finanţelor, care a reprezentat Statul Român în ultima fază procesuală. Cazul este un precedent, spun specialiştii în Drept, şi poate duce la plata a miliarde de euro despăgubiri dacă toţi deţinuţii politic vor deschide procese civile.

Avocatul timişorean Florin Kovacs, specializat în litigii cu daune civile, spune că toate cauzele similare cu aceasta vor fi soluţionate la fel, chiar dacă sistemul judiciar din România nu funcţionează pe principiul conform căruia o soluţie devine obligatorie în toate cauzele similare viitoare. „Instanţele inferioare pot da soluţii diferite, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este obligată să ţină cont de propriile decizii. Din acest motiv, chiar dacă alte instanţe decid altfel, când un astfel de proces va ajunge la Înalta Curte, aceasta va decide similar“, declară avocatul timişorean.

Avocatul timişorean a adăugat că foştii deţinuţi politic care vor să înceapă astfel de acţiuni trebuie să intre în posesia motivării deciziei Înaltei Curţi pentru a-şi construi acţiunile civile folosind argumentele juridice prezentate acolo.

Totul e ca acţiunile să se facă până în vara acestui an, când, spune Lucian Orăşel, intervine un termen de prescriere.

PROCEDURĂ

Acţiunile în instanţă se deschid în nume propriu şi au formulări standard

Campionul despăgubirilor, Lucian Orăşel, le-a explicat ieri celor aproape 200 de foşti deţinuţi politic sosiţi în sala de şedinţă a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, din Timişoara, care este calea de urmat pentru a deschide acţiuni în justiţie. Oamenii s-au înghesuit în sală şi pe holuri ca să- l asculte pe Lucian Orăşel, care lea promis tuturor că se va ocupa personal de acţiunile lor.

„Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să deschidă câte o acţiune în instanţă în nume propriu. Sunt formulări standard care trebuie folosite. După ce formulaţi acţiunile, am să mă ocup personal de înregistrarea lor“, a promis Orăşel. „Orice detaliu vă poate ajuta să câştigaţi. Dacă unii dintre dumneavoastră au ţinut jurnal în tinereţe, când aţi fost arestaţi, sau dacă rudele au ţinut, aceste jurnale sunt importante“, a adăugat el.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au dat asigurări că vor plăti despăgubirile în procesele pierdute de statul român.

În România există acum aproximativ 45.000 de foşti deţinuţi politic înscrişi în AFDPR, faţă de cei 100.000 câţi erau în viaţă în anul 1990, la căderea regimului Ceauşescu. Ei primesc de la stat anumite compensaţii constând în gratuităţi la transportul în comun, medicamente, abonament la televizor sau telefonie plus o sumă care diferă în funcţie de numărul de ani în care au stat în temniţele comuniste.

PORTRET

Condamnat de comunişti, renegat de ţărănişti

Lucian Orăşel (foto), acum în vârstă de 65 de ani, a fost mereu un personaj incomod. A făcut puşcărie comunistă la Jilava şi Gherla, în perioada 1956-1964, pe când era, practic, un copil. După eliberare, a avut domiciliu obligatoriu la Timişu de Sus. În anii ’70 a fugit în Statele Unite, unde a fost ziarist, profesor şi a devenit doctor în Drept. În 1994, povesteşte, a fost chemat în ţară de Corneliu Coposu şi a fost membru PNŢCD până în anul 2005, când a intrat în conflict cu conducerea partidului care încerca să schimbe denumirea în PPCD. A reuşit să obţină, în instanţă, blocarea schimbării denumirii. În 2003, a dat în judecată statul român, cerând daune pentru cei 8 ani de detenţie, obţinând despăgubiri de 500.000 de euro.


O reacţie a lui Constantin Ticu Dumitrescu: http://www.evenimentulzilei.ro/articole ... -o-povara/

Ticu Dumitrescu: „Nu vrem să devenim o povară“
Sâmbătă, 23 Februarie

Constantin Ticu Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, nu are de gând să ceară despăgubiri şi nici nu-i încurajează să o facă pe cei care au avut suferit din partea regimului comunist. „Ce vină are un om tânăr să plătească pentru răul făcut de comuniş ti?“, se întreabă el.

EVZ: Cunoaşteţi să existe în AFDPR şi alte persoane care să fi cerut deja astfel de daune?
Ticu Dumitrescu: Nu există, din câte ştiu eu. Dar de unde să se plătească astfel de sume, din bugetul SUA?

Nu credeţi că ar trebui ca membrii AFDPR să dea în judecată statul?
Am să vă spun ce am spus în CPUN când am iniţiat şi susţinut legea pentru deţinuţii politic: noi nu vrem să luăm locul ilegaliştilor care vâră adânc mâna în bugetul statului.

Totuşi, ce drepturi primesc foştii deţinuţi politic?
Transport CFR şi local gratuit, gratuitate la medicamente, la bilete de tratament, la telefon şi la televizor. Sigur că e puţin faţă de ce au îndurat aceşti oameni, care sunt stigmatizaţi pe viaţă, atât ei, cât şi familiile lor. Poate că ar fi trebuit ca indemnizaţ ia lunară de 100 de lei pentru fiecare an de închisoare executat să fie mai mare.

De ce să nu ceară şi alte compensaţii civile?
Am avut în vedere întotdeauna şi posibilităţile pe care le are bugetul ţării. Nu vrem să devenim o povară. Săptămâna aceasta guvernul a emis o ordonanţă prin care a dublat indemnizaţia pentru fiecare an de închisoare. Va trebui să intre în vigoare de la 1 martie.

Sunt mulţumiţi foştii deţinuţi?
A creat o stare de nemul- ţumire faptul că nu se respectă gratuitatea la medicamente. A nemulţumit şi legea lui Iliescu care prevedea avantaje pentru revoluţionari. Dar, pentru majoritatea foştilor deţinuţi politic, principala caracteristică este modestia. Dacă Înalta Curte i-a dat lui Orăşel 500.000 de euro ar însemna că pentru unul care a făcut 15 ani de închisoare să se plă- tească 1,5 milioane de euro! În lumina aceasta, totul pare aberant! Cred că se va interveni într-un fel dacă vor fi procese. Nu se poate! Ce vină are un om tânăr să plătească pentru răul făcut de comuniş ti? Acolo unde este posibil un efort financiar, e în regulă. Dar nu aşa ceva. Ştiu că poziţia mea va inflama mult spiritele pentru că, într-adevar, comunismul a adus în România multă suferinţă. Dar să nu uită m că, prin Legile nr. 189 şi 190, alte aproape 600.000 de victime primesc, de asemenea, din bugetul de stat diverse compensaţii.


După cum am arătat pe forum http://piatauniversitatii.com/forum/viewtopic.php?t=783 , sînt oarecum în aceeaşi situaţie ca Orăşel, am iniţiat acţiune în instanţă ca să primesc despăgubiri pentru arestarea ilegală pe care am suferit-o în 1989. Spre deosebire de Orăşel, am făcut demersuri de încasare a banilor nu de la Statul Român ci direct de la Sima Traian, fostul şef al Securităţii Timiş.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Un demers cit se poate de fast

Mesajde Ioan Rosca » Mar Feb 26, 2008 11:06 am

Am lansat, impreuna cu un grup semnificativ de detinuti politici, dosarul P35/2005- pentru judecarea crimelor legate de genocidul comunist (partea A- inainte de 1989) si pentru ascunderea lor dupa 1989 si protejarea vinovatilor (partea B, unde sint si eu implicat).
Cu aceasta ocazie, am avut discutii cu multi activisti civici (care s-au ocupat de crimele comunismului), invitindu-i sa sprijine eforturile Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului:
http://www.procesulcomunismului.com/default.asp.htm
Domnul Ticu Dumitrescu m-a refuzat, in numele AFDPR , aducind argumente de genul celor formulate in interviul anterior: sa nu grevam bugetul cu despagubiri, detinutii au primit deja suficent (datorita eforturilor sale), nu e de demnitatea lor sa ceara reparatii, etc. M-a certat chiar, ca doresc procese penale si despagubiri. A mers pina la a-l ruga pe Voinea sa inchida dosarul lansat de noi! Doamna Blandiana a refuzat orice implicare in astfel de procese, argumentind ca problema trebuie sa ramina la nivelul consideratiilor de principiu si cartilor de istorie.
Domnul Bacanu mi-a spus textual : "Nu te baga, procesul comunismului e al nostru." Se referea la un proces lansat acum citiva ani de jurista Romaniei Libere, impreuna cu Lucian Orasel. Cu citeva zile inainte de primul termen, Bacanu a telefonat insa la AFDPR, aflind ca Lucian Orasel e considerat acolo nebun. Ca atare, l-a convins sa se retraga din actiunea lor comuna, incercind sa-l inlocuiasca cu o asociatie "onorabila". Negasind pe altcineva disponibil in acel weekend, a recurs la ajutorul doamnei Camelia Doru , o inimoasa activista civica (care s-a ocupat de grevistii foamei din Piata Universitatii si conducea fundatia ICAR - dedicata ajutorului medical dat vechilor detinuti. ) Condus fara profesionism, rigoare si inspiratie, dosarul acesta a evoluat penibil, spre cererea de despagubiri simbolice de un leu, insotite de scuze prezentate de presedinte. Cereri atit de stupide (juridic) incit procuratura nu avea motiv sa actioneze (cheltuind resursele statului pentru o culpa de un leu???)

Presupun deci ca dl Orasel a inaintat pe alta pista, printr-un demers viguros, care iata , a dat rezultate si a creat precedente. Indiferent de eventualele conditii favorabile (intrarea in Europa, etc) eu il felicit pentru actiune, pe care o consider potential fasta (daca nu se va dovedi prea singulara si tardiva)

Dincolo de aceste adnotari privind demersurile cu care am fost la curent, conteaza mai mult argumentele in favoarea formulei reparatiilor prin despagubiri de la buget, idei pe care eu le-am prezentat in cadrul acestor demersuri. Voi reveni pe larg cu argumentia, acum punctez doar:

1 Victimele au suferit abuzuri, crime, daune - produse de institutiile statului roman (guvern, primarii, judecatorii, penitenciare etc). La rindul lor, acestea au fost uzurpate de banda ocupantilor securicomunsti. Triunghiul victime-institutii-uzurpatori nu poate fi redus juridic la un binom victime- calai. Victimele trebuie sa se indrepte spre stat, nu au cum urmari direct vinovati individuali pentru degenerarea totalitara a sistemului. Aceasta va fi sarcina statului, recuperindu-se pagubele, pe un principiu clasic de drept.

2 Triangulatia e cu atit mai normala, cu cit avutiile jefuite (tilharite) si roadele muncii silnice nu au ajuns direct la calai, ci au fost confiscate (acumulate) de stat in prima etapa (pina in 1989) pentru ca uzurpatorii statului sa puna mina pe ele in etapa a doua (dupa 1990). Statul avea de unde plati daunele in 1990- avea acumulata o enorma avutie nationala chiar de la victime. Nu trebuia sa o distruga si instraineze pe nimic. Cei care au condus aceasta operatie de jaf (Tranzitia criminala) sa plateasca si ei statului: despagubiri, sau mai direct confiscarea avutiilor furate poporului roman. Si astfel problema incepe sa fie FOARTE actuala, nu mai priveste doar un dosar invechit...

3 Contabilizarea datoriilor statului roman fata de victimele perioadei comuniste este necesara pentru rezolvarea echitabila (nediscriminatorie) a problemei generale a reparatiilor. Un principiu de drept spune ca un debitor falimentar trebuie sa plateasca diversilor creditori , din ce mai are disponibil, proportional cu datoriile. Ori, daca datoria statului fata de victimele represiunii comuniste nu este calculata, vor ramine in cursa despagubirilor doar celelalte categorii de pretendenti (persoane si firme straine- silite sa paraseasca Romania dupa 1944, evrei cu averi confiscate, mari proprietari expropriati etc) ceea ce a dus si va duce la o reparatie globala total inechitabila si nefasta social, de care profita doar administratorii securisti si corupti ai "retrocedarilor".

4 Spaima in fata acestor cheltuieli bugetare este penibila, daca e comparata cu tolerarea jafului general la care e supusa avutia nationala de 18 ani. In loc sa se revolte de plata despagubirilor pentru distrugerea vietii unor concetateni (act justitiar, care descurajeaza recidiva, deci creste garantiile de respectare a drepturilor de baza, pentru actualii si viitorii cetateni) ar face bine romanii daca s-ar ocupa cu anchetarea modului in care s-au facut averile in acesti 18 ani si ar lupta pentru confiscarile de rigoare (care ar putea umple cel mai legitim gaura creata bugetului prin repararea actiunilor criminale prin care s-au facut aceste averi)

5 In ce priveste generatia care nu e vinovata de crimele comunismului, atrag atentia ca ea se face vinovata de nejudecarea lor!. Acesti 18 ani de nesimtire civica, in care au pierit neconsolati atitia detinuti politici , trebuie platiti. Cei ce au practicat apolitismul, indiferenta fata de justitie, votul pentru activistii de partid, toleranta fata de raminerea la putere a securistilor etc- sa-si consume fructele indiferentei si lasitatii. Daca nu le va place ca simt la salar plata acestor despagubiri, sa se implice in gasirea responsabililor si recuperarea sumelor respective de la acestia. E poate, singura maniera ca romanii sa fie siliti sa-si asume obligatiile cetatenesti.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Orasel

Mesajde Ene Viorel » Mar Feb 26, 2008 1:24 pm

Am partcipat, impreuna cu doi avocati ai asociatiei, la discutiile de la ICAR.
Ca fapt divers, era prezent si Dan Voinea si Ticu Dumitrescu, Ion Varlam, Bacanu, Marius Oprea etc.
Noi cu Varlam am sustinut varianta adoptata de Orasel.Au fost mai multe runde de discutii si am propus ca AFDPR sa fie baza ,ca avea victimele la ei.
Doamna de la ICAR, Oprea, Ticu s-au opus si asa a ajuns pe instanta un simulacru de proces. La proces sunt necesare VICTIME pentru a avea succes in instanta.
Zilele trecute am vorbit cu domnul profesor Orasel.Dansul a deschis drumul.
Important este ca ceilalti sa redacteze plangerile INTOCMAI cum a facut dansul. Orice alta varianta nu are succes.
Celor interesati va pot da lamuriri referitor la cele intamplate.
Succesul domnului Orasel arata ca se poate si in Romania.
Ene Viorel
 
Mesaje: 135
Membru din: Lun Dec 24, 2007 1:18 pm

Re: Un demers cit se poate de fast

Mesajde Marius » Joi Feb 28, 2008 12:55 am

Ioan Rosca scrie:Contabilizarea datoriilor statului roman fata de victimele perioadei comuniste este necesara pentru rezolvarea echitabila (nediscriminatorie) a problemei generale a reparatiilor. Un principiu de drept spune ca un debitor falimentar trebuie sa plateasca diversilor creditori , din ce mai are disponibil, proportional cu datoriile. Ori, daca datoria statului fata de victimele represiunii comuniste nu este calculata, vor ramine in cursa despagubirilor doar celelalte categorii de pretendenti (persoane si firme straine- silite sa paraseasca Romania dupa 1944, evrei cu averi confiscate, mari proprietari expropriati etc) ceea ce a dus si va duce la o reparatie globala total inechitabila si nefasta social, de care profita doar administratorii securisti si corupti ai "retrocedarilor".


Nu ştiu dacă este de dorit ca statul român să ajungă în situaţia de "debitor falimentar". Primejdia pe care o văd eu este compromiterea ideii de luptă anticomunistă cu revendicări materiale exagerate. În cazul revoluţionarilor, putem vedea (chiar şi pe acest forum) cum orice încercare de a pune problema adevărului despre revoluţie şi a trădării acesteia este contracarată cu acuzaţii legate de avantajele materiale pe care le-ar urmări revoluţionarii. Acelaşi lucru îl vor păţi şi deţinuţii politici.

Persoanele concret vinovate nu sînt trase la răspundere, nu sînt puse să plătească, dar se pune la plată întreg poporul român, el însuşi victimă a comunismului. În condiţiile actuale, aceasta poate face ca poporul român să nu mai fie interesat de "procesul comunismului". Situaţia din Europa nu e prea favorabilă, recent în Cipru a fost ales democratic un preşedinte comunist.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009