Sectorul CIVES
 
 

Cum s-a aflat în lume despre evenimentele din Timişoara

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Cum s-a aflat în lume despre evenimentele din Timişoara

Mesajde Marius » Mie Iun 18, 2008 11:55 am

După izbucnirea revoluţiei preocuparea regimului comunist a fost să nu se afle despre aceasta. Preocuparea celor care doreau căderea regimului comunist a fost să se spargă blocada informaţională comunistă şi vestea despre evenimentele din Timişoara să ajungă cunoscută în restul ţării şi al lumii.

Unul dintre cei care, începînd cu 17 decembrie 1989, a dat telefoane în diferite oraşe din ţară anunţîndu-şi cunoscuţii despre ce se întîmplase la Timişoara a fost George Ardelean. Am prezentat o astfel de convorbire a sa în cadrul serialului "Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video" http://ro.altermedia.info/reportajinves ... _8106.html dar omul mi-a spus că a dat mai multe astfel de telefoane, nu le are pe toate înregistrate.

Şi în discursurile ţinute în Piaţa Operei apare ideea nevoii de a ţine legătura telefonic cu ţara pentru a o informa cu privire la revoluţia din Timişoara, vezi de pildă înregistrarea din 21 decembrie http://ro.altermedia.info/reportajinves ... _8190.html în care Fortuna îi cere directorului de la Poştă şi Telecomunicaţii să lase libere comunicaţiile, sau altă înregistrare http://ro.altermedia.info/reportajinves ... _8191.html în care iar telefoniştii sînt îndemnaţi să transmită în restul ţării revendicările revoluţionare. Pe 21 decembrie s-a anunţat la Timişoara că telefoanele cu restul ţării funcţionează, deci lucrătorii de la telefoane sprijineau astfel revoluţia. Separat de reţeaua telefonică naţională, FDR-ul timişorean a folosit şi reţeaua telefonică independentă a CFR-ului pentru a transmite informaţii de la Timişoara, sprijin în acest sens oferindu-l domnul Alexandru Ciura care lucra la regionala CFR.

Un rol important în informarea Vestului despre cele întîmplate la Timişoara l-a avut şi William Totok, despre care am amintit la tema "Scenariul Radu Portocală" viewtopic.php?t=974&start=15 . Ulterior am căutat pe internet despre Totok şi am găsit articolul care e reprodus şi de Romulus Cristea, articol în care oferă amănunte şi despre primele informaţii care i-au venit de la Timişoara. Reproduc din articolul lui Totok care se poate găsi la http://www.halbjahresschrift.homepage.t ... eumann.htm (articol apărut iniţial în 1994)

"Aici e dezastru!"
Primele confirmări telefonice de la timisoreni despre revolta de acum cinci ani

In dimineata de duminică, 17 decembrie 1989, m-a sunat un redactor de la BBC, întrebîndu-mă, dacă as fi auzit ceva despre izbucnirea unei revolte la Timisoara si altercatiile între fortele de represiune si populatie. Nu puteam nici să confirm, nici să infirm zvonurile care în cursul zilei s-au întetit. Regimurile comuniste din mai multe tări est-europene nu numai că s-au prăbusit, dar opozitia se pregătea să preia puterea din mîinile "reformistilor" care nu se mai puteau opune schimbărilor. Stiind că legăturile telefonice cu România se obtin extrem de greu, am încercat - împreună cu fratele meu - să contactez mai multe persoane din Timisoara. Pe la ora 1 noaptea reusesc, în sfîrsit, să stabilesc legătura telefonică cu Doina Pasca-Harsanyi. Această primă convorbire nu am reusit s-o înregistrez pe bandă. Toate celelalte convorbiri care au urmat ulterior au fost înregistrate, unele chiar foarte bine. Procesele verbale ale acestor convorbiri le-am transmis a doua zi mediilor de informare. Iată primul proces verbal al convorbirii cu Doina Pasca-Harsanyi, transmis si de Europa Liberă:

"In timpul convorbirii telefonice se aud rafale de mitralieră. Persoana cu care vorbesc îmi relatează că începînd de vineri au loc demonstratii la Timisoara, ce au izbucnit în legătură cu deportarea pastorului Lászlo Tökés. La început au fost cîteva sute de persoane, multimea extinzîndu-se ulterior la cîteva mii. Au intervenit trupele speciale ale securitătii, militiei si ale armatei, la început cu gaze lacrimogene, aruncătoare de apă si bastoane de cauciuc. S-au tras rafale de avertisment. Demonstrantii s-au deplasat apoi spre comitetel judetan de partid, cerînd să fie primiti de către noul prim-secretar, Radu Bălan. S-a aflat că între timp ar fi sosit la Timisoara si Ilie Matei, fostul prim-secretar în judetul Timis, avansat la ultimul congres în rîndurile comitetului politic executiv. Cei doi au refuzat dialogul cu demonstrantii. In schimb, s-a ordonat securitătii să tragă în populatie. De duminică la prînz se trage în demonstranti. Sînt numerosi răniti, morti, arestati. Nimeni nu mai poate să iese în străzi fără să-si pericliteze viata. Pe străzi si-au făcut aparitia tancuri, blindate, amfibii si de-asupra orasului rotesc elicoptere. Interlocutorul meu a comparat cele întîmplate cu evenimentele din Piata Tien-An-Men din Pekin. A vorbit despre un adevărat masacru. La demonstratie au participat si multi studenti care au strigat lozinci anticeausiste. Au fost arse portetele si cărtile dictatorului. Timisoara, practic, e înconjurată de armată, nimeni nu poate să iese."

La ora 3 în aceeasi noapte o altă persoană (Zeno Alexandrescu) confirmă cele relatate de Doina Pasca. (Bineînteles, că numele interlocutorilor atunci nu le-am făcut publice din motive de protectie.) Am adăugat relatării mele următorul text:

"O altă persoană cu care am putut stabilit legătura telefonică, confirmă cele relatate. El mai afirmă că oficial s-ar fi spus că politia a tras doar în picioarele demonstrantilor, adăugînd că 'stim noi ce înteleg ei cu tras la picioare!' El a mai declarat că toate mijloacele de transport în comun din Timisoara n-au circulat în cursul zilei de ieri. (Se mai relatează că persoanelor care au încercat ieri să telefoneze din Timisoara în străinătate li s-a refuzat orice legătură.)"

"Ora 2,30: Stabilesc legătura telefonică cu o altă persoană (Dan Avramescu - W.T.) pe care o pot înregistra doar fragmentar din cauza unor zgomote care îngreunează receptarea:

'Aici e dezastru. In Piata Libertătii e demonstratie. 3 pînă la 400 de demonstranti morti. Dezastru. Mitraliere, amfibii, tancuri. S-a tras direct în populatie. Azi (interlocutorul meu se referă la ziua de duminică) au fost mai multi decît ieri. Trebuie să vă spun, trebuie să spun ce se-ntîmplă în tara asta. Am văzut oameni morti. Am stat lîngă ei. I-au împuscat. Trebuie să se afle ce-i în tara asta. ( Sfîrsitul convorbirii telefonice.)"

Această mărturie făcută sub impresia si socul întîmplărilor am redat-o textual în mai multe interviuri. Cifra indicată nu a fost dată publicitătii de către "Europa liberă". In schimb, a fost difuzată de mai multe agentii de presă si o sumedenie de posturi de radio si televiziune din occident. Am adăugat atunci în mai toate interviurile acordate unor posturi de radio din Germania, că cifrele indicate ar putea fi o eroare, si să sperăm că interlocutorul nu are dreptate. (Numărul victimelor a rămas controversat si ulterior, cifrele indicate de autoritătile oficiale si de cele neoficiale oscilînd între 97 si 111 presoane ucise si peste 210 rănite.)

De-abia în noaptea de 19 spre 20 decembrie reusesc să telefonez din nou cu mai multe persoane din Timisoara si Bucuresti.

Orele 22-23 (23-24 ora Bucurestiului): "La Timisoara, se pare, că ieri a fost ceva. La noi (interlocutorul Mihai Stătulescu se referă la capitala tării, Bucuresti) totul este perfect, e liniste... Se dau mai multe alimente. Se pare că valul tot dincolo va fi! (Intrebat despre mortii de la Timisoara, după cîteva ezitări el afirmă:) Da stiu, mi-a povestit un tip care a adus un cartus de acolo. Aici o să fie cu bălti de sînge. Adică prea s-a strîns surubul, prea mult. In Bucuresti e asa: omul si paza, omul si paza... adică totul s-a dublat, s-a triplat. (Se referă la paza militarizată.)"

Ora 1,40 (2,40 ora Bucurestiului): Cristina Mayer care se află în locuinta lui Dan Avramescu din Timisoara relatează:

"Azi s-au întîmplat mai putine lucruri. Dacă sînt trei oameni pe stradă, se trage. In oras e ceva asemănător cu starea de asediu. N-am iesit de trei zile pe stradă. Nu stiu dacă lumea merge la muncă, la serviciu. La ELBA (întreprinderea Electrobant din Timisoara - notă W.T.) am auzit c-ar fi fost tam-tam. Nu stiu nimic precis. Sigur e că se trage în continuare. Poate doar trag în aer. Se poate circula si călători în afara orasului, însă cunosc pe unii care au fost întorsi de la gară - chiar cu delegatie în buzunar. Nu stiu, dacă în alte orase se întîmplă ceva. Aradul e înconjurat. La Tîrgu-Mures n-a fost nimic. La Timisoara legăturile telefonice, partial, au fost întrerupte, unele persoane au asteptat pînă la două ore ca să poată telefona în oras. E nasol. M-am speriat, toată noaptea s-au auzit împuscături. Demonstratia a fost mare în Piata Traian si-n Piata Libertătii. Au tras si-n copii si-n adulti. Nu stiu cîti morti sînt. In orice caz sînt sute. Sînt sute. Cadavrele n-au putut fi luate de către familii si rude, multe cadavre au fost lăsate în Piata Traian si-n Piata Libertătii, în toate pietele orasului au fost foarte multe. Iti dai seama ce fericire e aici! In primele două zile am fost paralizată. Te obisnuiesti... cu teroarea asta. Nici nu-ti vine să trăiesti. Nu stiu dacă s-a tras din elicoptere. O verisoară internată la spitalul judetean luni (18. dec. - nota W.T.) a văzut acolo multi oameni care au fost răniti de gloante, adusi pe targă. Tancurile au intrat în case, asa ceva n-am mai văzut în viata mea. Am auzit că se trage în continuare. Să nu se adune mai multă lume, decît 3-4 oameni. Nu mai recunosti orasul, au ars multe clădiri, totul e devastat. S-a dat foc la case, la chioscul de ziare din Piata Libertătii, la parfumeria de lîngă cinematograful Timis din centru. Oamenii au aruncat cu sticle umplute cu benzină, ce explodau ca bombele. Totul arată groaznic, inimaginabil.

Intre orele 3 si 4 (4 si 5 ora Bucurestiului): Un alt timisorean (Emmerich Lessel) a confirmat că si-n cursul zilei de ieri au avut loc ciocniri, însă fără ca acestea să atingă proportiile din zilele precedente. Convorbirea a fost foarte scurtă. Interlocutorul (speriat) a răspuns foarte laconic la întrebări, prin: da, nu, da, nu. Despre situatia de la Arad n-a putut relata nimic.


Printr-un intermediar am aflat şi adresa de poştă electronică a lui Totok, i-am scris un mesaj propunîndu-i să pună pe internet înregistrările acelor convorbiri telefonice, dar nu mi-a răspuns pînă acum.

La începutul articolului din Halbjahresschrift apare şi o critică la un text al meu (fără însă să se spună cui îi aparţine textul), pe care o voi comenta la o altă temă.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009