Sectorul CIVES
 
 

Caietele Revoluţiei nr. 1/2008

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Caietele Revoluţiei nr. 1/2008

Mesajde Marius » Dum Iul 06, 2008 10:16 pm

"Caietele Revoluţiei", revistă editată de Institutul Revoluţiei Române, publică în nr. 1/2008 ( nr. general 14) http://irrd.ro/caiete/caiete%2014.pdf :
- Relatare despre Sesiunea ştiinţifică anuală a IRR desfăşurată în 21 decembrie 2007 la palatul Parlamentului. În cadrul acesteia se publică:
- "Cuvîntul introductiv" a lui Ion Iliescu,
- Ioan Scurtu - "Solidarizarea Europei cu Revoluţia Română din 1989"
- Dumitru Mazilu - "Revoluţia română şi construcţia Europei Unite. Tratatul de la Lisabona - opţiuni realiste", studiu care analizează Tratatul de la Lisabona (recent respins prin referendum de irlandeji). Concluzia lui Mazilu este: "la Lisabona, în octombrie 2007, în confruntarea dintre federalişti şi suveranişti a triumfat raţiunea, optîndu-se pentru un sistem instituţional în care toate popoarele să-şi vadă garantate interesele legitime (...) Aceasta a fost şi opţiunea poporului român care, prin Revoluţia din 1989, şi-a exprimat hotărîrea de a trăi în libertate şi demnitate" (pag. 14). Personal nu văd ce legătură există între Tratatul de la Lisabona şi revoluţia română; nu cred că cineva dintre participanţii la revoluţia română se gîndeau atunci la Tratatul de la Lisabona care urma să fie scris în 2007; nici cei care au scris Tratatul de la Lisabona nu cred că au vreo legătură cu revoluţia română. Dar dacă se mai dezvoltă puţin istoriografia românească cu ajutorul unor institute de tip IRR, vom auzi că în revoluţia română s-a strigat "Trăiască Tratatul de la Lisabona!".
- Marian Cojoc - Identitate naţională şi integrare europeană
- Ion Calafeteanu - Românii şi ideea europeană
- Nicolae Micu - Dunărea şi Marea Neagră, prioritate regională a Uniunii Europene

În afara acestor "studii" prezentate, care arată tendinţa IRR de a se transforma într-o instituţie prin care grupul din jurul lui Ion Iliescu îşi expune păreri şi în alte probleme decît cele legate de revoluţia din 1989 (cît este de legală deturnarea banului public de la scopurile declarate ale IRR pentru care acesta a dobîndit finanţare de la bugetul statului ar fi de discutat), mai sînt publicate intervenţii de la respectiva sesiune ştiinţifică, probabil neplanificate înainte. Revoluţionarul Adrian Nicolae spune: "Hrebenciuc, în 1994, cînd era prim-ministru Văcăroiu, îmi spune: Băi Adriane, ia 500 mii de la Bancorex şi taci dracu' din gură, bă! (...) Toţi cei care au fost în revoluţie regretă acest pas, iar poporul român (...) a ajuns la concluzia că cel mai bun şef de stat pe care l-a avut România e Nicolae Ceauşescu (...) Traian Băsescu a prins nemulţumirea poporului şi zice "ăia au furat!". Poporul nu ştie cît a furat Băsescu! Eu ştiu, şi autostrada Bucureşti-Piteşti, şi, în fine, multe" (pag. 21-22). Dinu Zamfirescu, preşedintele Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (se vede cum instinctiv angajaţii instituţiilor astea bugetivore se sprijină unii pe alţii) spune că Exilul românesc a luat sfîrşit odată cu Revoluţia şi datorită Revoluţiei. Lorin Fortuna, în intervenţia Revoluţia a ajuns la vîrsta majoratului consideră anacronice pomenile de la cimitir şi slujbele de pomenire, protestează faţă de încercările de a i se acorda lui Dan Iosif, postmortem, un titlu onorific oficial şi de a se declara printr-o lege oraşul Iaşi drept "oraş iniţiator al revoluţiei române", este nemulţumit că preşedintele Traian Băsescu n-a fost la Timişoara la aniversarea revoluţiei deşi a fost la Braşov la aniversarea de 15 noiembrie şi declară că a aşteptat anii aceştia să primească titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei sau al oraşului său natal (Rădăuţi), dar fiindcă nu l-a primit acum ar refuza un asemenea titlu.

Distincţiile anuale ale IRR pe 2007, anunţate la pag. 29, sînt:
- Premiul naţional "Revoluţia română din 1989" (acordat "celor mai valoroase lucrări create de autori români sau străini, opere care abordează problematica revoluţiei în spiritul devizei Adevăr pentru Istorie") este acordat cărţii "Noi suntem poporul" scrisă de ziarista timişoreană Mariana Cernicova (lucrarea a apărut în 2004)
- Diploma de onoare "in memoriam" pentru Dan Iosif
- Alte diplome de onoare: Jean-Louis Curriol, profesor francez
- Ionel Cană, fondator în 1987 a SLOMR.
- Maria Trăistaru, Alexandru Ciura, Petre Petrişor, revoluţionari timişoreni din FDR
- Aurel Laslău, pentru contribuţia la tipărirea manifestului FDR "A căzut tirania!" (Laslău e acum patronul editurii Artpress unde am tipărit şi eu nişte cărţi, deasemeni şi Lorin Fortuna)
- Viorel Oancea, ofiţer al Armatei care s-a raliat revoluţiei din Timişoara în 22 decembrie 1989, înainte de fuga lui Ceauşescu. Acum Oancea e deputat PDL (fost PAC, apoi PNL, apoi PLD), a fost şi primar al Timişorii între 1992-1996, ascensiunea sa politică s-a datorat şi prezenţei în Comisia Guvernamentală de Anchetă a evenimentelor din 1989 de la Timişoara, comisie care a propus cercetarea penală a generalilor Guşă, Chiţac şi Stănculescu.
- Virgil Hossu, preşedinte ALTAR
- Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei
- Dumitru Dincă, Romeo Raicu, Radu Silaghi, Marian Găman, revoluţionari bucureşteni.

Dumitru Dincă îi dă un interviu lui Viorel Domenico cu titlul Mărturii de la baricadă, iar o altă mărturie este a lui Dimitrie Trică - În vîltoarea evenimentelor din decembrie 1989.

Profesorul Mihai Turcu de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu publică un studiu Componenta psihică a Revoluţiei din 1989. Autorul este fost elev al Şcolii Militare de la Sibiu în 1989. Studiul mi se pare interesant pentru dorinţa IRR de a face propagandă pentru anularea răspunderii penale pentru cei vinovaţi de crimele din 1989. Concluzia autorului este că "nu pot fi justiţiate acte în condiţii de ruptură socială globală şi deplină, fenomen excepţional şi unic, ca atare, fără normare posibilă". Autorul mai deplînge "absenţa cercetării ştiinţifice aprofundate" despre revoluţie (au apărut totuşi sute de cărţi pe acest subiect http://ro.metapedia.org/wiki/List%C4%83 ... 3_din_1989 , cred că se doreşte răspîndirea ideii că numai după apariţia IRR există cercetare aprofundată în acest domeniu) şi ne explică că "abundă demersurile de ocultare şi distorsiune manipulatorie, cu finalităţi politice în beneficiul unor grupuri organizate şi influente, care au performat ca actori în evenimente împotriva schimbării sau a unui anumit fel de schimbare, altul decît cel întîmplat". Adică, cei care distorsionează şi ocultează sînt ceauşiştii (care au fost împotriva schimbării) şi cei care au vrut alt fel de schimbare decît cel întîmplat (adică antifeseniştii). Ideea că măcar o parte dintre distorsionări şi ocultări vine din partea feseniştilor e exclusă de autor, fără a fi măcar analizată.

Se mai publică în acest număr al "Caietelor Revoluţiei" şi un Jurnal al acţiunilor de luptă a gărzilor patriotice din Braşov. Jurnalul a fost alcătuit însă doar în 1990, post-factum.

Dicţionarul General al Revoluţiei Române îl cuprinde pe Sorinel Dinel Leia, cu citate copiate din cartea mea "Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost" dar fără să se indice sursa de informare, după cum am arătat la tema "Institutul Revoluţiei foloseşte fără aprobare munca mea" viewtopic.php?t=908 , şi pe Ionel Cană, creator al SLOMR în 1987. Se vede aici tendinţa lui Ion Iliescu de a folosi IRR pentru a-şi crea o legitimitate anticomunistă care să transceadă evenimentele din 1989 (vezi şi alte articole apărute în publicaţiile IRR despre persoane neimplicate în revoluţia din 1989, cum ar fi editorii publicaţiei clandestine "Luneta" sau Liviu Babeş; persoane cu merite în lupta anticomunistă dar teoretic IRR n-ar trebui să se ocupe de ele căci este finanţat doar pentru studierea revoluţiei din 1989, nu pentru studierea rezistenţei anti-PCR în general, pentru aceasta existînd alte institute consacrate)

La rubrica Navigînd pe internet se prezintă situl revolutie.ro şi situl Asociaţiei Revoluţionarilor fără privilegii, la acesta din urmă neprezentîndu-se şi URL-ul, cititorii neputînd astfel ajunge la sit.

Ultima parte a Caietelor Revoluţiei 1/2008 îl constituie prezentarea planului de acţiuni pe 2008 şi o informare despre faptul că la aniversarea revoluţiei în decembrie 2007 reprezentanţii IRR au depus coroane de flori.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009