Sectorul CIVES
 
 

Kaghebistii securisti la televiziune in decembrie 1989

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Kaghebistii securisti la televiziune in decembrie 1989

Mesajde C. Dobre » Lun Aug 18, 2008 12:21 pm

Revin, pentru scurt timp, pe acest forum pentru ca interventiile mele trecute au starnit curiozitati chiar si in lumea vestica (am fost invitat la un faimos post de TV din GB, cunoscut in toata lumea, dar nu am onorat acea invitatie pentru ca, in opinia mea, romanii sunt cei mai indreptatiti sa afle), semn ca acest forum este foarte monitorizat atat in Tara cat si in strainatate.

Afirm cu certitudine ca inca din iarna anului 1985 ofiterul de Securitate care s-a "ocupat" de Virgil Magureanu, alias Imre Aztalos, a fost lt. col. Stan, unul din adjunctii gen. Emil Macri la comanda fostei Directii a II-a a Securitatii. Ceea ce ma m-a surprins atunci la Magureanu a fost bucuria acestuia ca chiar Stan se "ocupa" de el. Ce nu stiam eu era ca Stan era deja agent KGB, recrutat chiar de gen. Nicolae Militaru, alt KGB-ist notoriu (Militaru si Stan erau vecini, locuiau in aceeasi vila).
Interesant, in dec. 1989 dupa "fuga" cuplului Ceausescu, Magureanu impreuna cu Stan au aparut pe sticla de mai multe in numele FSN, timp in care Stan cerea securistilor sa depuna armele.

Rog pe cei care detin filmoteca, sau fragmente din ea, din dec. 1989 sa afiseze aici secventele cu iesirile lui Magureanu la televiziune.

Cu multumiri,
Constantin Dobre
C. Dobre
 
Mesaje: 130
Membru din: Lun Mar 03, 2008 11:04 am

Mesajde Marius » Lun Aug 18, 2008 3:16 pm

Am găsit înregistrare cu securistul Stan apărînd la TVR, o s-o fac disponibilă în viitorul apropiat, azi am vrut s-o încarc pe trilulilu dar nu am putut, cred că e o problemă cu situl.

Locotenent-colonel Stan Gheorghe apare fără Militaru în înregistrare.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Lun Aug 18, 2008 4:18 pm

Am încărcat înregistrarea la http://www.trilulilu.ro/MiocMarius/4fa2ebf0cb4bfe

Îl întreb pe dl. Dobre pe ce se bizuie cînd spune că Stan a fost KGB-ist? Doar pe faptul că primise sarcină să îl supravegheze pe Măgureanu?

În înregistrare, Stan vorbeşte de "o reacţie spontană de români" apărută printre securiştii "înarmaţi, pregătiţi să intervenim" după ce au aflat de "derularea favorabilă naţiunii române a evenimentelor", adică, interpretez eu, după ce Ceauşescu fugise. Mai vorbeşte Stan de "apelul frumos şi de la suflet pe care dl. Sergiu Nicolaescu l-a făcut Securităţii statului" care i-a făcut pe securişti să înţeleagă că pot fi "români buni" şi, în unanimitate, l-au trimis pe Stan - "tovarăşe colonel, dumneavoastră să ne reprezentaţi acolo". Apelul lui Nicolaescu a fost făcut după ce Ceauşescu fugise.

Eu cred că se face confuzie între revoluţie (pînă în 22 decembrie 1989, la fuga lui Ceauşescu) şi contrarevoluţie (după fuga lui Ceauşescu din 22 decembrie 1989). Din punctul meu de vedere, Măgureanu n-are nici o contribuţie la revoluţie, el, ca şi Iliescu, face parte dintre cei care s-au activat abia după ce Ceauşescu fugise. Din cîte am auzit, Măgureanu nici nu era în Bucureşti în 22 decembrie 1989.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde C. Dobre » Mar Aug 19, 2008 3:07 am

Dle Mioc,

Securistul Stan din video-clip-ul Dvs nu este acelasi Stan, securistul despre care eu am facut vorbire. Cel la care ma refer eu a aparut doar impreuna cu Magureanu si cerea ca securistii sa depuna armele.
M-as bucura sa aveti si sa postati acel video-clip/uri la care m-am referit dar sincer ma indoiesc pentru ca din informatiile pe care le detin, Magureanu in numele SRI a cerut si obtinut casetele cu pricina pentru a sterge urmele aparitiei lui la TVR in dec 1989 din timpul contrarevolutiei.

Tot legat de Magureanu, va asigur ca la data de 22 dec 1989 se afla in Bucuresti iar in seara urmatoarei zile (23 dec) a aparut la TVR impreuna cu cativa securisti din fosta Directie a II-a a Securitatii (acestia erau subordonatii lui Stan care ramasese la comanda Diviziei in lipsa sefului acelei Divizii, gen Macri, care se afla la Timisoara) - securist care au inceput sa traga in demonstranti.
Daca aveti indoieli, vedeti si link-urile de mai jos: (cel din "Ziua", Cristoiu, vecin de bloc cu Magureanu) afirma ca la data de 22 dec 1989 Magureanu a fost luat de acasa, din Bucuresti, cu un TAB; iar in cel din "Adevarul", este un interviu luat lui Dan Voinea de catre Andrei Badin, unde Voinea confirma cele spuse de mine)
http://www.adevarul.ro/articole/m-x103- ... n-x163-i/2

http://www.ro/display.php?data=2008-07-22&id=240522

In rest sunt de acord cu cele afirmate de Dvs.
C. Dobre
 
Mesaje: 130
Membru din: Lun Mar 03, 2008 11:04 am

Mesajde C. Dobre » Mar Aug 19, 2008 3:20 am

Dle Mioc,

Am observat ca link-urile date de mine in postarea precedenta nu se deschid.

Rog sa mergeti la arhiva "Adevarul" si sa accesati data de 13 decembrie 2006 unde ve-ti gasi articolul cu titlul: "Magureanu a adus la TVR securisti care au tras in manifestanti".
La fel, in arhiva "ZIUA", din data de 22 iulie 2008 se gaseste articolul "Magureanu inca ii ameteste pe greii presei" unde Cristoiu afirma ce-au scris despre Magureanu.

Este foarte tarziu si de aceea nu mai incerc sa salvez aici link-urile respective. Poate reusiti Dvs.

Cu stima,
C. Dobre
C. Dobre
 
Mesaje: 130
Membru din: Lun Mar 03, 2008 11:04 am

Mesajde alin » Mar Aug 19, 2008 10:59 pm

articolul din Adevarul (interviul cu Dan Voinea)
pentru prima oara cand aud/citesc de implicarea lui Mircea Diaconu in legatura securitatea si actiunile ei dupa plecarea lui Ceausescu.
avand in vedere ca vine de la Dan Voinea, rezulta ca Diaconu 'avea sanse' sa apara ca martor sau chiar mai mult, ca acuzat, daca Voinea ar fi continuat.

Special

"Măgureanu a adus la TVR securişti care au tras în manifestanţi"
de Andrei Badin (2006-12-13)

- Al apărării civile?
- Da, al apărării civile.
- şi a jucat vreun rol în revoluţie?
- A jucat, bineînţeles. Avea biroul chiar în Comitetul Central. Păi nu el zicea că sunt tunele cu terorişti?
- A fost unul dintre cei care au participat la diversiune?
- Da, iar soacra dlui Geoană n-aţi văzut că şi ea a participat la revoluţie la televiziune? S-a rănit la picior că a aruncat cu sticle incendiare. Ce-a căutat dna Costea la televiziune? Eu zic că este teroristă, pentru că a arunca cu sticle incendiare la televiziune este un act terorist. Ce motive a avut doamna Costea să arunce cu sticle incendiare după 22 la televiziune? Decât să provoace teamă…
Procesul lui Ceauşescu, cacealma
- În plan local cum a fost?
- Da. Asta a fost. În primării au rămas reprezentanţii gărzilor patriotice, ofiţeri, reprezentanţii altora, securişti în civil şi a început... închideţi uşile, cum s-a întâmplat şi la CC, se fură, se sparge... Adevărul despre revoluţie e, de fapt, o mare minciună.
-Înseamnă că a fost ceva totuşi pregătit…
- Păi da, peste tot a fost la fel.
- Putea să pună la cale această diversiune de mare amploare Ion Iliescu...
- Era reprezentantul partidului.
- Planul ăsta viza şi împuşcarea rapidă a Ceauşeştilor?
- Iliescu, Roman, Voican şi Stăn-culescu la Ministerul Apărării au hotărât executarea lor. Nu ne-a spus nouă. Cu mine nu a discutat nimeni niciodată că îl împuşcă pe Ceauşescu. Nu aveam cum să fiu de acord. Că nu poţi. La primul termen de judecată să împuşti un om?
- Era normal apel şi recurs…
- Nu ca să fiu eu Dan Voinea procuror sau Popa Gică, Dumnezeu să-l ierte, judecător. Deci, puteai să iei un student, să-l pui să judece şi îţi spunea că nu se poate. Juridic, n-ai cum faci... Execuţia nu a fost chestiunea pe care să o discute cu noi. Nici la plecare...
Postelnicu şi Dincă, bătuţi de revoluţionari
- L-aţi arestat în 23 decembrie pe Postelnicu?
- Da, în sediul CC.
- Avea bani la el, cum se spune?
- Nu, nu avea nimic la el. S-a ascuns cu Dincă într-un birou pe acolo la etajul 6 şi l-au luat la bătută.
- L-au bătut revoluţionarii?
- Da.
- De cine au fost executaţi Ceauşeştii?
- Stănculescu venise şi cu plutonul de execuţie, de la Boteni.
- De la unitatea specială?
- Da, paraşutiştii de acolo.
- Cine a decis împuşcarea lor?
- La Ministerul Apărării Naţionale. Petre Roman, Iliescu, nu ştiţi că s-au întâlnit ei toţi în wc şi au hotărât să îi execute ? A fost un proces ratat din punct de vedere procedural şi juridic. Dar Ceauşescu a fost o teroare, dacă nu era executat atunci nu cred că îl mai executa cineva vreodată. Cred că nici nu mai puteai să obţii de la el informaţii. Atunci l-am cunoscut prima dată şi era un tip foarte afectat, probabil şi de diabetul pe care îl avea. Atunci nu mai ştia nimic, iar dacă nu îi spunea ea ce să zică, el nu ştia ce să spună.
Ceauşescu era bolnav de diabet în ultimul grad
- Era bolnav? Se confirmă infor-maţia asta?
- Era bolnav de diabet. Eu am avut o pungă de insulină. Dacă aţi văzut, ea ţinea în poşetă şi o pungă albă. Era o pungă de insulină, el era dependent şi era în ultimul grad. Punga aia de insulină, după ce i-a luat şi i-a dus, a rămas pe masă. Un colonel de pe acolo era bolnav de diabet şi îmi zice: "Domne, nu am avut parte de atâta insulină". Am luat punga şi i-am zis: "Ia-o mă, zi bogdaproste, să-ţi faci mata insulină că lui ăsta nu-i mai trebuie acum".
- Vreau să mai lămurim un aspect. E adevărat că cei care au fost omorâţi în decembrie '89 nu li s-au făcut autopsii ori dacă li s-au făcut au fost distruse după aceea?
- Da, este adevărat. Avem o dată exemplul celor de la Timişoara care au fost aduşi în Bucureşti arşi, 42 de cadavre, cărora nu li s-a făcut autopsie. A mai existat şi o adresă făcută la Institutul Medico-Legal ca să nu se facă autopsie, una semnată de Gheorghe Diaconescu.
- Cel care a fost apoi procuror general?
- Da, cel care a fost procuror general. Nefăcându-se autopsia nu poţi să tragi concluzia că omul ăla a murit împuşcat şi atunci nu poţi să acuzi pe cineva că a tras la revoluţie.

"Organizatorii represiunii din decembrie 1989, aceiaşi şi la mineriada din 13-15 iunie"
- Cum de v-a venit ideea să corelaţi dosarul revoluţiei cu cel al evenimentelor din iunie '90?
- Aceiaşi reprezentanţi ai represiunii din decembrie 1989 îi regăsim la mineriadă. Conduc represiunea de la mineriadă. Un Stănculescu, un Chiţac, un Diamandescu, un Voican Voiculescu, un Petre Roman, un Iliescu, un Măgureanu.
- Măgureanu (n.red. - şef al SRI în perioada 1990-1997) era implicat deja şi în revoluţie?
- Virgil Măgureanu a venit pe 23 decembrie la Televiziune şi s-a implicat prin faptul că a adus securişti de la Direcţia a 2-a, ofiţeri înarmaţi, i-a dus la Televiziune, îi lasă în curte şi ăia trag. Trag până eliberează curtea de manifestanţi. În 23, în 24, asta face Măgureanu. Terorişti erau consideraţi manifestanţii. Lupta celor de la Armată, de la Miliţie, de la Securitate, de la Gărzi era împotriva manifestanţilor. Să nu intre în Televiziune, să nu intre în Radio. Pai radioul a devenit liber în 22? Radioul a fost militarizat de jos şi până la etajul nu ştiu care, au fost militari pe toate etajele, să nu mai intre nimeni. Ocupau manifestanţii radioul? Nu l-au ocupat. Aşa, şi acolo unde nu au înţeles că trebuie să plece acasă, s-a tras. Ideea cu teroriştii apare prima dată, o găsim în discursurile lui Ceauşescu, când îi califică pe manifestanţii de la Timişoara huligani, iredentişti şi terorişti. Această idee a fost răspândită de fratele lui Ilie, la Cluj. şi deci după 22 decembrie… teroriştii. Ne apăram de teroristi. De fapt, când îi întrebi: "De ce ai pus tu mâna pe armă, cine nu trebuia să intre?", răspunsul vine: "Să nu intre persoane străine, manifestanţii, cine să nu intre în instituţie?"

"S-a tras pur şi simplu în populaţie"
- Dacă Ceauşescu a plecat pe 22 la ora 12 şi câteva minute cu elicopterul, când s-a constituit nucleul celor care au deturnat caracterul anticomunist al revoluţiei?
- Nucleul ăsta începe să acţioneze de la Timişoara, nu în 22. Când ajung în Bucureşti, ăştia vin cu lecţia învăţată. Guşă a fost un circar. şi el, şi Vlad. Guşă la CC nu a mai putut fi găsit de ni-meni. şi aceste unităţi militare le-a vânturat Sergiu Nicolaescu, le-au condus actorii nu ştiu care. Mă înţelegeţi? Åia de la Băneasa i-a adus Diaconu, Mircea Diaconu, el a adus trupele de Securitate de la CC. Pe cei de la regimentul de gardă, regimentul mecanizat de la Ploieşti al lui Niculescu, i-a dus Sergiu Nicolaescu, nu? Actorii conduc foarte bine operaţiunile astea la revoluţie. Nu mai conduce generalul Guşă, nu conduce generalul Vlad. Ei se fac că vorbesc la telefon cu ăla, cu ăla, dar nu dau niciun ordin, dacă observaţi pe casete. Ei nu dau niciun ordin! Doar Vlad mai spune câteodată, vorbeşte, nu ştim, vorbeşte, nu vorbeşte: bă, v-am zis să nu luaţi armele de la rastel sau nu ştiu ce. Dar el nu dă niciun ordin expres, prin televiziune, sunt generalul Vlad, vă rog să depuneţi armele, să nu acţioneze niciun securist împotriva populaţiei. O spune Vlad? N-o spune. şi Guşă se duce la Televiziune să spună să nu se tragă împotriva populaţiei? Nu. Sunt ticăloşi. Pentru că există nişte reguli de purtare a războiului. Când îi dau arma în mâna soldatului trebuie să îi spun cine este inamicul. Deci, domnul Guşă trebuia să spună cine este inamicul. Să comunice armatei române: avem de luptat din momentul ăsta cu inamicul cutare. şi să-l descrie.
- Cum a fost posibil?
- În România s-au încălcat toate legile posibile. S-a tras pur şi simplu în populaţie. În populaţia noastră. Aproape toate victimele noastre sunt români plus câţiva ziarişti străini. Atât.
- Unul dintre jurnalişti a murit, britanic parcă, atunci când se afla într-un avion?
- S-a tras de la Titu în el cu artileria.
- Câte persoane ar urma să fie învinuite în dosarul revoluţiei din decembrie?
- Aici sunt mulţi.
- De ordinul? Peste o sută?
- Nu ştiu dacă ajung la 100 aici. Nu poţi să pui soldaţi pe cruce şi să spui: au tras ăştia pe la întreprinderi, Gărzi Patriotice... Eu trebuie să fiu în stare să răspund şi cu privire la cei reţinuţi ca suspecţi şi cu privire la răniţi, şi cu privire la morţi. Altfel, nu are credibilitate actul ăsta de cercetare. Nu pot să îmi permit să las vreun semn de întrebare, pentru că este suficient ca să trezesc suspiciuni. De aceea, am hotărât să facem pe zone. Am făcut, de exemplu, Constanţa. Am dus toată echipa la Constanţa. Am audiat acolo vreo 800 şi ceva de oa-meni... şi s-a stabilit în concret pentru fiecare victimă autorul. Deci, am terminat Constanţa. Acum i-am dus la Braşov. Toţi membrii asociaţiilor sunt chemaţi să dea cu subsemnatul. Avem evidenţa celor implicaţi în revoluţie, că s-au dus după certificate.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde alin » Mar Aug 19, 2008 11:12 pm

[quote="Marius"]Am încărcat înregistrarea la http://www.trilulilu.ro/MiocMarius/4fa2ebf0cb4bfe

[/quote]

poate cea mai interesanta inregistrare, poate si pentru ca nu am mai vazut-o si este inedita.
deci securistii care scriau rapoarte pentru Ceausescu erau "ingineri".

foarte interesant profilul lui Stan asta, de fapt profilul tipic de securist care invata din mers in 22-23 dec, se descurca chiar mai bine decat Dinescu sau PM Bacanu

n-am inteles de ce ii era totusi asa de teama de colegii / subalternii sai ca ar putea sa faca varsare de sange, de monent ce acesti ingineri erau foarte la curent cu situatia poporului si foarte suparati pe Ceausescu.
era securistul Stan singurul care aprecia "evolutia favorabila" ca favorabila ??
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde alin » Mie Aug 20, 2008 3:46 am

referitor "securistii KGBisti"

ce motive avem sa ne indoim ca securitatea nu era KGBista de sus pana jos, desigur cu exceptiile care sa cofirme regula si sa dea culoare exotica exceptiei est-europene numita Romania.
in definitiv perestroika lui Gorby nu se desfasura fara contributia si in afara strategiei KGBiste.
la fel si caderea Zidului, doar nu avea loc in timp ce KGBul (Putin) dormea.

iar razmerita de la Timisoara si Bucuresti se intampla in lagarul sovietic, cu stirea si aprobarea sa si a ``aliatilor`inamici de la Washington:

``...in an NBC broadcast of 24 December 1989, US Secretary of State James Baker expressed American support for Soviet intervention in Romania during the then-occurring revolution that overthrew Nicolae Ceausescu. `

https://www.cia.gov/library/center-for- ... i1a02p.htm

deci americanii considerau situatia din Romania in 24.12.89 (cu o zi ianinte de executie lui Ceausescu, instrumentata (si) de Magureanu) o chestiune sovietica. pentru ca si caderea Zidului cu o luna jumate inainte fusese tot opera lor (macar prin acceptare, vezi alternativa de scenariu din 1968).

executia lui Ceausescu avea desigur loc si cu stirea (si probabil si consimtamantul rusilor si americanilor, macar la nivel de agentii de intelligence.

erau actorii acestor evenimente de dupa "fuga" lui Ceausescu niste necunoscuti abia veniti din vacanta de la Zalau ??? despre care Moskwa habar nu avea ?

e greu de crezut ca Militaru-KGB care locuia in acelasi bloc cu Cristoiu deci si cu Imre Aszlalos nu avusese nici o discutie la ghena de gunoi cu Magureanu pe tema apropiatei caderi a lui Ceausescu de care Magureanu vorbea cu cativa ani buni inainte cu C. Dobre.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde C. Dobre » Joi Aug 21, 2008 11:39 am

Alin a scris:

e greu de crezut ca Militaru-KGB care locuia in acelasi bloc cu Cristoiu deci si cu Imre Aszlalos nu avusese nici o discutie la ghena de gunoi cu Magureanu pe tema apropiatei caderi a lui Ceausescu de care Magureanu vorbea cu cativa ani buni inainte cu C. Dobre.


Militaru-KGB nu a locuit la bloc si nu a fost vecin cu Cristoiu. Cristoiu a fost vecin de bloc cu Magureanu.
Militaru a locuit intr-o vila iar in anul 1983 s-a mutat in aceeasi vila lt. col Stan (cel de care am facut eu vorbire, ramanind la comanda Diviziei a II-a de fiecare data cand gen. Emil Macri lipsea). Militaru si Stan au ramas vecini de vila pana in anul 1990.
Veriga tare kaghebista si complotista (in special dupa venirea la putere a lui Gorbaciov in anul 1985) era: Militaru-Stan-Magureanu-Iliescu.
Ca elemente de noutate, trebuie retinut ca:
1) Stan (adjunctul la comanda Diviziei a II-a) era seful unitatii de "Dezinformare si Diversiune";
2) Stan a fost atras in KGB de catre Militaru;
3) Prin Stan, via Militaru si Magureanu, KGB-ul a penetrat structura la varf a Securitatii;
4) Securistii cu care s-a deplasat Magureanu la TVR in seara zilei de 23 decembrie 1989 si care au tras in demonstranti faceau parte din unitatea de "Dezinformare si Diversiune" si al carei sef era Stan;
5) In timpul represiunii din dec 1989, la iesirea din unitatea Securitatii (vis-a-vis de fostul sediu al Ministerului de Interne) asupra lui Stan s-a gasit suma de 1 000 000 lei, furati din seifurile fostei Securitati.
6) Ca element de dezinformare crasa a populatiei, asa cum am spus mai sus, Magureanu impreuna cu Stan au iesit la TVR lansand, chipurile, apeluri la incetarea focului.

Desi am slabe sperante, rog, din nou, pe cei care detin filmoteca din timpul represiunii din dec. 1989 sa dea inregistrarile cu iesirea kaghebistilor, Magureanu si Stan, pe sticla TVR.
C. Dobre
 
Mesaje: 130
Membru din: Lun Mar 03, 2008 11:04 am

Mesajde Marius » Joi Aug 21, 2008 2:00 pm

Virgil Măgureanu fusese mutat la Focşani din mai 1989, fiind acolo muzeograf http://ro.wikipedia.org/w/index.php?tit ... id=2145895

Există vreo dovadă că Măgureanu a ajuns la Bucureşti înainte de fuga lui Ceauşescu?

Cînd a fost Măgureanu vecin de bloc cu Cristoiu şi ce dovezi există despre asta?
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009