Sectorul CIVES
 
 

Cazul Roventiu -Volcinschi

Forum: Dedicat relatarilor , discutiilor si actiunilor legate de revolutia sufocata in 1990 de catre Contrarevolutie (12 ianuarie, 24-30 ianuarie, 12-19 februarie, 11 martie, 22 aprilie-13 iunie, 15 noiembrie, 16-22 decembrie etc. )

Cazul Roventiu -Volcinschi

Mesajde Ioan Rosca » Dum Iul 12, 2009 12:28 am

Cazul Roventiu -Volcinschi

Desi am vazut la ce ma expun abordind dosare problematice, revin asupra cazului exceptional al lui Roventiu, pe care l-am mai semnalat:
http://www.procesulcomunismului.com/new ... day=30.htm
viewtopic.php?t=289,
viewtopic.php?t=952&start=30

L-am cautat apoi pe Roventiu, pentru a intelege ce i s-a intimplat si a incerca sa pun la punct un grup de spijinire juridica, ca un caz de lucru pentru proiectul CIVES "Solidaritate justitiara".
Am invitat la discutia care a avut loc la Bucuresti, la sirsitul lunii ianuarie, la sediul Federatiei Fostilor Detinuti Politici pe: domnul Roventiu; domnul Serban Suru (care se ocupase de dosarul sau, incercind -fara succes- sa-l promoveze in justitie); domnul avocat Antonie Popescu (la care ajunsese dosarul la un moment dat -si care nu a putut veni); domnul avocat Bucse (care lucrind in zona unde locuieste Roventiu, a promis ca-l va sprijini in instanta, fara remuneratie); citiva contestatari cu experienta in batalii juridice: Nica Leon, Gavrila Copil, Doru Cristan Iovanovici, Vasile Parschiv ; domnul Iani (care lansase o initiativa similara la sediul central PNT-CD); domnii Jijie si Ctin Iulian (din partea gazdelor); si in sfirsit pe domnul Raul Volcinschi (care nu a venit, dar cu care am vorbit la telefon, incercind sa inteleg de ce nu a incercat sau nu a reusit sa faca mai mult pentru cei folositi in 1983 in complotul de asasinare a lui Ceausescu, lasati sa putrezeasca in puscarie pina in 1999 !!!)

Roventiu a venit cu dosarele si ne-a relatat, timp de citeva ore, tinindu-ne cu sufetul la gura:
1 Intilnirea lui initiala din parc cu Volcinschi. Modul cum s-au apropiat pina cind s-a decis sa se jertfeasca pentru a salva poporul roman, convingindu-si inca doi colegi soferi sa participe la actiune.
2 Pregatirea speciala (pentru iesiri din diverse situatii de lupta) pe care le-au facut-o conspiratorii universitari (??) ce s-au dovedit buni experti in activitati subversive…
3 Decizia de a actiona, in clipa in care au auzit ca Ceausescu va vizita zona lor, pentru o inaugurare
4 Lansarea actiunii prin furtul armamentului de la un post de militie, atacat cu succes, fara victime
5 Contramandarea (previzibila) a vizitei lui Ceausescu si urmarirea generala a celor trei "spargatori"
6 Intilnirea cu Volcinschi, care le cere sa renunte la continuare (ca si cum s-ar mai fi putut opri, dupa furtul armanentului). Incercarea disperata de a-l vina pe Ceusescu in alt loc
7 Epopeea incredibila a haiturii lor prin tara, care i-a silit sa bruscheze la un moment dat pe cei care au incercat sa-i captureze, fara insa a face vreo victima sau a trage cu armele furate
8 Performanta de a ajunge pe cheiul din Constanta, de unde planuisera initial sa fuga, capturind o barca si unde …ii astepta chiar Postelnicu.
9 Mai mult decit bizara ancheta, de numai doua saptamini, in care nimeni nu s-a silit sa afle care a fost scopul real al capturarii armelor. Ei neavind interes sa-l releve- ceea ce a protejat complotistii din Cluj
10 Condamnarea la moarte a celor trei soferi, urmata de comutarea la 25 de ani, din cauza unui context international care a determinat atenuarea masurilor represive.
11 Tacerea lor -explicabila- din perioada de detentie, cind au suportat umilintele la care erau supusi detinutii de drept comun de militienii comunisti.
12 Revolta care a izbuncnit in 22 decembrie in penitenciarul Colibasi, in clipa in care detinutii au auzit ca afara a venit libertatea. Motivele - printre care si spectacolul oferit in curtea penitenciarelor inainte de 22 de militieni batind cu ura manifestantii capturati. Ocuparea puscariei- in stil sud-american. Incercarea de a fi paralizati prin deschiderea sectiei de femei , cu care s-a putut face dragoste o noapte…
13 Conducerii revoltei de un grup in care era si Roventiu, care se considera detinut politic, inchis de dictatura pentru ca incercase ceeea ce se realiza afara in sfirsit [IR: de altfel, cei care l-au tratat dupa 1990 ca pe un ciine, il ucideau las in acele zile pe cel vizat de "hotii de arme"]
14 Brutalitatea singeroasa cu care au fost reprimate revoltele din penitenciare, nici azi cunoscuta publicului [IR: desi la inceputul anului 1990, revista "22" a gazduit relatari a celor scapati din macel].
15 Presiunea uriasa care s-a creat in puscarii, detinutii stiind ca sint paziti de delicventi mai mari ca ei, care savirsisera nenumarate abuzuri in impunerea "legalitatii socialiste" (cind cel prins furind un ou, era batut pina recunostea toate cazurile nerezolvate). [IR: Motive mai putin cunoscute (pe linga intentia compromiterii mitingurilor) pentru care regimul a fost silit sa deschida portile penitenciarelor, fapt care a declasat un razboi ascuns intre delicventi insetati de revansa si fortele de ordine represive, ciocnire suprapusa peste miscarile de protest politic- explicind unele intimplari puse exclusiv pe seama contestatarilor (de Iliescu) sau provocatorilor (de opozantii civici)]
16 Motivul formal pentru care grupul Roventiu nu a fost eliberat pina in… 1999 (si atunci, discret, pe motive medicale) pentru ca… nu ispasisera jumatate din pedeapsa (fiind vorba nu numai de injumatatirea celor 25 de ani, ci si de considerarea… condamnarii la moarte, desi fusese comutata si chiar abrogata intre timp)
17 Razbunarea care a urmat dupa decembrie, din partea militienilor, care au schinjuit conducatorii revoltei penintenciare pe tot parcursul anului 1990, cu izbucniri de cruzime atroce in momentele in care se produceau protestele stradale de afara.
18 Lipsa de efect a cererilor de a se reconsidera dosarul lor si scrisorilor scrise complotistilor nedesconspirati (Volcinschi etc). In schimb, li s-a anulat, fara nici o justificare, chiar si eliberarea conditionata de trei luni data celorlalti. [IR:Roventiu nu trebuia sa scape de acolo.]
19 Faptul ca nu el, ci unul din ceilalti soferi ar fi fost colegul de celula a lui Voican Voiculescu, caruia i-a facut o impresie puternica [IR: cu reverberatii in scrierile lui Petre Roman] incit se pare ca el a recomandat mentinerea lor inauntru.
20 Evadarea (dintr-un teren de stramutare in alt loc de detentie), in speranta ca scapat afara isi va putea face auzit glasul. Adaugarea unor alti ani de detentie pentru aceasta evadare.
21 Incercarile nereusite ale lui Volcinschi (ajuns in CPUN!) de a obtine eliberarea lor. [IR: Fara insa a face cunoscut cazul publicului, fapt absolut inexplicabil in contextul anului 1990, cind revelarea acestei conspiratii ar fi deschis portile afirmarii- pentru un act unic de erosim ] Oprirea cosmarului soferilor justitiari de-abia in 1999, cind Volcinschi a intrat in echipa lui Dejeu.
22 Mizeria materiala in care e silit sa traiasca de atunci Roventiu si suferinta pentru ca adevarul sau nu iese la lumina. Singuratatea lui, absenta oricarui sprijin, desi i se iau periodic interviuri.

Am relatat adunarii din ianuarie ca Volcinschi mi-a spus ca Iliescu se impotrivise eliberarii solicitate de el, vazind ca pe hirtia de caracterizare primita de la organe este scris " Foarte periculos. Pe dv nu va va rata."
La care, Nica Leon a intervenit spunind ca a asistat personal la scena, dar nu stia pe atunci despre cine este vorba, pentru ca Volcinschi nu a prezentat atunci adevarata miza a dosarului.

Tulburat de aceasta tenebroasa pagina a "tranzitiei", am povestit-o si domnului Cicerone Ionitoiu, pe care l-am vizitat in luna februarie. Spre surprinderea mea, a sarit ca ars. Mi-a relatat ca Volcinschi, pe care il cunoscuse in anii '40 in actiunile tineretului universitar, i-a trimis o scrisoare la Paris, prin 1983 (anul complotului) rugindu-l sa trimita… o lada cu armament, la o anumita adresa din Craiova. Obisnuit cu provocarile prin care securitatea incerca sa compromita si loveasca exilul, Ionitoiu a dedus ca e vinat- prin aceasta provocare. El crede ca asa zisul complot nu a fost decit o capcana pentru cine stie ce dusmani ai regimului, in care au cazut doar naivii soferi.
Oricum, capcana sau complot real, declaratia scrisa de Ionitoiu, poate fi folosita in procesul lui Roventiu, alaturi de marturia publica a lui Volcinschi :
http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... pitalisti/

Ar fi dificil pentru "justitia" romana sa pretinda ca acesti oameni nu au fost victimele regimului Iliescu, daca s-ar gasi avocati cu curajul de a duce aceasta batalie. Sau oameni care sa sponsorizeze si o astfel de cauza.
Rog pe orice pe care aceasta poveste il misca, sa puna umarul, macar raspindind acest text.

Ioan Rosca, 12 iulie 2009
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Înapoi la Revolutia si Contrarevolutia din 1990

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009