Sectorul CIVES
 
 

O intilnire la GDS

Forum: Dedicat relatarilor , discutiilor si actiunilor legate de revolutia sufocata in 1990 de catre Contrarevolutie (12 ianuarie, 24-30 ianuarie, 12-19 februarie, 11 martie, 22 aprilie-13 iunie, 15 noiembrie, 16-22 decembrie etc. )

O intilnire la GDS

Mesajde Ioan Rosca » Vin Iul 13, 2007 2:06 pm

Din revista "22" - nr 904

"Marti, 28 iunie, la sediul Grupului pentru Dialog Social, a avut loc lansarea cartii lui Alin Rus, Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca, aparuta la Editura Curtea Veche. Prezentam in continuare fragmente de la aceasta lansare.
[]
Dan Voinea (procuror militar): In dimineata de 14 iunie, cand au venit minerii, au fost asteptati in Gara de Nord de persoane care le-au oferit tuturor sandvisuri si bauturi. Toata aceasta operatiune era dirijata prin structuri ale puterii de stat. Nu a existat o institutie interesata sa faca pe loc o analiza a alimentelor ca sa constate ceva. Atunci a avut loc o manipulare a acestor muncitori, nu numai a minerilor, pentru ca nu numai minerii au venit in Bucuresti. Au venit muncitori din jud. Teleorman, Calarasi, mineri de la Filipestii de Padure, muncitori de la Ploiesti, Pitesti, au venit persoane aduse special sa-i aplaude pe mineri, femei si tot felul de activiste. Cartea este foarte importanta, pentru ca autorul a scris-o cu curaj, incercand sa ne duca spre ceea ce noi trebuie sa intelegem ca s-a intamplat si in decembrie ‘89, si la mineriada. Este vorba de instaurarea fricii, a terorii impotriva fortelor democrate care atunci erau pe cale sa promoveze un alt stat. In Piata Universitatii s-au intalnit doua ideologii. Pe lista persoanelor ce urmau sa fie terorizate nu intamplator s-au aflat Ana Blandiana sau Mihai Bacanu, Liiceanu, Maries, Iliesiu, toti cei care in Piata Universitatii si-au expus ideile. Piata a fost monitorizata cu interes, pentru ca de-abia acolo au inteles ei cati au mai ramas dintre cei care nu mai voiau sa urmeze politica comunista. Acolo a fost vorba de un grup care trebuia inlaturat in orice mod si teroarea a fost folosita impotriva lor. Este vorba de statul genocidar.

Exista trei tipuri de actiune impotriva populatiei fara aparare: genocidul, razboiul declarat si omnicidul care se refera la atacul nuclear. Dar genocidul este cel care ne situeaza pe noi pe balanta justitiei in echilibru cu ce s-a intamplat atunci. Statul genocidar - statul comunist este un stat genocidar - nu suporta o acuzatie penala si incearca prin orice metode sa amane, sa inlature, sa compromita orice ancheta care ar duce la aceasta concluzie. Ceea ce s-a intamplat in Piata Universitatii nu constituie o simpla infractiune, un simplu atac impotriva unor manifestanti. Cum statul totalitar incearca sa creeze victime, s-a folosit de muncitori si mineri. Aduceti-va aminte ca minerii au plecat satisfacuti ca au ajutat acest guvern care "nu e lasat sa conduca". Institutiile statului au incercat sa falsifice adevarul. Exista o istorie a acestui dosar al mineriadelor. Primele dosare care s-au facut au fost impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, si nu impotriva celor vinovati de represiune impotriva manifestantilor. De-abia dupa 8 ani, cand a venit la putere d-l presedinte Constantinescu si a promis celor din Alianta Civica adevarul despre decembrie ‘89 si mineriade, s-au pus pe tapet aceste dosare. Aproape un an ne-a trebuit sa recuperam toate acele documente si sa facem acest dosar despre care se vorbeste acum. Este vorba de 1.054 de persoane fizice agresate, de mai multe partide istorice carora li s-au distrus bunuri din sedii si le-au fost brutalizati oamenii gasiti acolo, de universitatile din Bucuresti care au fost atacate. Aceasta mineriada ne arata modul cinic in care criminalul a actionat. Minerul nu este rau in felul lui, dar a fost manipulat. Statul avea nevoie ca el sa devina victima. Asta este explicatia pentru care s-au facut dosare impotriva manifestantilor. Cei care detineau atunci puterea s-au prezentat drept victime. Statul totalitar si statul comunist postdecembrist incearca sa amane anchetele, sa le tergiverseze. De ce? Pentru ca trecerea timpului inseamna uitare. Si atunci, victimele intra in cealalta extremitate, in a dizgratiei. Noi trebuie sa vedem actul de justitie prin prisma victimelor, pentru ca justitia de asta este facuta, pentru victime. Este o noutate ce v-am spus astazi ca sunt 1.054 de victime. Poate sunt mai multe. Sunt multi care n-au mai reclamat pentru ca exista si teama de a reclama. Minerii s-au dus la adrese precise, l-au atacat pe Ion Ratiu acasa, l-au atacat pe Mihai Bacanu acasa, au cautat-o pe Ana Blandiana acasa. Stiau minerii din Valea Jiului unde sta Bacanu? Chiar Miron Cozma spune in declaratiile luate ca el a stat toata noaptea la Sala Polivalenta, era Campionatul Mondial de Fotbal, si spune ca veneau mereu niste civili care cereau: "vreau 5 mineri", "vreau 10 mineri". Si la un moment dat el s-a enervat: "unde ii tot duceti?". La alt nivel s-a discutat si s-a organizat aceasta dirijare a minerilor.

Ca sa recunoastem statul ca subiect al infractiunii e foarte greu de dovedit, pentru ca raspunderea este individuala. Trebuie sa mergi la reprezentantii statului si e mai greu de dovedit. Ofera foarte multi complici, care ajuta la aceasta represiune. Acesti complici sunt cei care incita la distrugeri, la omor, la bataie, incendiere si care actioneaza. Numai ca acesti complici, care favorizeaza escaladarea violentei, sunt din toate structurile de putere, dar sunt complici si din randul profesorilor, sociologilor, generalilor, ideologilor. Ei vin si motiveaza, intr-un fel, si sunt solidari la acest omor care a avut loc in timpul mineriadelor. Pe langa acesti complici, exista si niste tehnicieni. Exista o intreaga structura implicata in represiune. Toate aceste acte au fost de natura sa induca populatiei Bucurestiului un sentiment de teama. Apare un lucru foarte ciudat, anume ca victima este cea care trebuie sa ofere probe. Cui? Reprezentantilor statului, care sunt si cei care judeca. Si astfel ajungi cu dosarul care a fost atunci, cu mortii din 13-15 iunie, trimis de noi in instanta in 2000. Dosar care, cum s-a schimbat regimul, a fost restituit. Ne pun pe noi in situatia sa verificam, dupa 16 ani, daca nu cumva la una dintre victime glontul a venit prin ricoseu si nu s-a tras direct. Legea insa apara viata si sanatatea, nu conteaza cum vine glontul, direct sau din ricoseu. Cel care a organizat aceasta represiune si a ordonat sa se traga raspunde. Noi nu facem politica. Obligatia noastra este sa va spunem cine pe cine a impuscat, cine de unde este. Atunci s-a acuzat fara nici un fel de noima si lucrurile trebuie sa intre pe fagasul democratiei, al statului de drept. Am fost incantat de aceasta carte, e de referinta si cred ca ar trebui sa o aiba toate scolile, toate institutiile. Este o cercetare facuta acolo de unde au plecat minerii si este foarte bine documentata.
[]

D. Jela : D-le procuror, lumea are senti mentul ca poate nu ati profitat de timpul pe care l-ati avut sa faceti repede dosarele. Le-ati tergiversat sau erau foarte complexe?

D. Voinea : Nu am ce sa-mi reprosez nici in privinta dosarelor revolutiei, nici ale mineriadei. Eu le-am preluat si am muncit la ele, cand era la putere d-l Constantinescu, la initiativa Aliantei Civice. De exemplu, dosarul Clujului nu s-ar fi finalizat la ICCJ daca d-na Blandiana nu mi-ar fi trimis un dosar cu evenimentele de la Cluj, pe care dansa l-a primit de la filiala Cluj a AC. Am facut dosarul Timisoara. Dosarul cu mortii din 13-15 iunie l-am facut si l-am trimis in 2000 la instanta. Nu s-au putut face toate rapid, pentru ca nu sunt niste dosare simple. In dosarul mineriadei sunt 1.054 de parti vatamate, pe fiecare trebuie sa o audiezi cu privire la cine a retinut-o, cine a batut-o, cine a arestat-o, cine a eliberat-o etc. Faceti o medie ca timp si vedeti cat timp ne-ar trebui sa trimitem dosarul curat cu tot probatoriul in instanta. Nu toate institutiile au fost dispuse sa ne sprijine, atunci cand erau implicati foarte multi reprezentanti ai lor in cele intamplate.

Sala : Daca dosarele de la Tribunalul Militar devin civile se alege praful de ele.

D. Voinea : Eu trebuie sa respect legea. Unde sunt faptuitori civili, ideea este sa fie cercetati de civili. Nu spun ca sunt unii mai buni sau mai rai printre magistrati. Se invoca mereu politica UE. Cineva a spus: societatea civila trebuie aparata de militari identificati ca fizionomie si uniforma, pentru ca, in momentul in care demilitarizezi si maschezi, nu mai stii cine a batut pe cine. Victimele n-au cerut asa ceva niciodata. Aceasta reforma este mereu pusa pe tapet de cei interesati pentru inculpatii care exista, si nu pentru victime. Eu nu sunt militar de cariera si pot sa fac treaba si ca civil."
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Aoleo, ce greaţă îmi e!

Mesajde Nica Leon » Joi Oct 11, 2007 6:55 pm

Mare păcat că din ţara asta lipsesc oamenii!

Dacă nu ar fi fost aşa, dreptatea nu ar mai umbla şi acum, la 18 ani de la data cînd ne-am cîştigat libertatea, cu capul spart.
Vă mărturisesc că la sfîrşitul lunii mai 2007 am aflat, chiar în sediul unde se face că lucrează dna. Kovesi, că din dosarele de urmărire penală pe care mi le făcuseră criminalul de Robu şi gaşca lui, au fost furate foarte multe documente, dar şi că din alte4 dosare au dispărut la greu chiar şi fotografiile celor ucişi la ordinele lui Iliescu.
În tot acest timp cei de la GDS l-au lins în locul în care nu prea intră soarele pînă şi pe criminalul alogen Brucan.
Aşa că eu sînt bolnav de greaţă cronică, voi nu?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia si Contrarevolutia din 1990

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009