Sectorul CIVES
 
 

Un apel pentru 13 iunie

Forum: Dedicat relatarilor , discutiilor si actiunilor legate de revolutia sufocata in 1990 de catre Contrarevolutie (12 ianuarie, 24-30 ianuarie, 12-19 februarie, 11 martie, 22 aprilie-13 iunie, 15 noiembrie, 16-22 decembrie etc. )

Un apel pentru 13 iunie

Mesajde administrator » Joi Iun 12, 2008 9:13 am

http://pentrubucuresti.blogspot.com/200 ... tatii.html

"Vineri 13 iunie 1990, ora 14.00, sunteti asteptati in Piata Universitatii pentru o ceremonie de comemorare si o actiune de protest

Victimele mineriadelor strang semnaturi pentru arestarea lui Iliescu

După 18 ani de la mineriada din iunie 1990, Piaţa Universităţii s-a redeschis şi redevine "kilometrul 0 al democraţiei". Victimelor celei mai sângeroase mineriade de după Revoluţie încă nu li s-a făcut dreptate. De aceea, ei fac apel la oameni, tineri şi bătrâni, să-i ajute pentru a determina justiţia românescă să-i facă pe cei vinovaţi de tragicele evenimente de atunci să plătească. Ei speră că lista de semnături pentru arestarea lui Ion Iliescu va urni maşinăria justiţiei, astfel încât, cel care i-a chemat pe mineri să facă ordine cu bastone şi topoare în Piaţa Universităţii să răspundă pentru faptele sale. Românii cărora le pasă de viitorul ţării şi care doresc ca adevărul şi dreptatea să-şi găsească loc în democraţia noastră originală sunt chemaţi în zona liberă de neocomunism, aşa cum a fost decretată Piaţa Universităţii în iunie '90, pentru a susţine, prin semnăturile lor, demersul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor.


După 18 ani de la mineriada din iunie 1990, Piaţa Universităţii se redeschide şi redevine "kilometrul 0 al democraţiei". Victimelor celei mai sângeroase mineriade de după Revoluţie încă nu li s-a făcut dreptate. De aceea, ei fac apel la oameni, tineri şi bătrâni, să-i ajute pentru a determina justiţia românescă să-i facă pe cei vinovaţi de tragicele evenimente de atunci să plătească. Ei speră că lista de semnături pentru arestarea lui Ion Iliescu va urni maşinăria justiţiei, astfel încât, cel care i-a chemat pe mineri să facă ordine cu bastone şi topoare în Piaţa Universităţii să răspundă pentru faptele sale. Românii cărora le pasă de viitorul ţării şi care doresc ca adevărul şi dreptatea să-şi găsească loc în democraţia noastră originală sunt chemaţi în zona liberă de neocomunism, aşa cum a fost decretată Piaţa Universităţii în iunie '90, pentru a susţine, prin semnăturile lor, demersul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor.


Asociaţia Victimelor Mineriadei (AVM) a depus plângeri penale la Parchet încă din 1997, care îi privesc pe cei care au organizat şi executat represiunea din iunie 1990, precum Iiescu, Roman, Gelu Voican Voiculescu şi mulţi alţii. Printre aceştia se află şi medicul Sorin Oprescu, pe atunci, "un tânăr medic de 40 de ani". AVM a cerut Parchetului General să îl audieze pe doctor, pentru a lămuri circumstanţele participării sale la actele de represiune comise de mineri în Capitală. În timp ce Sorin Oprescu respinge acuzaţiile privind implicarea sa în mineriadele din 13-15 iunie 1990, Viorel Ene îl acuză pe Oprescu că, de fapt, confundă mineriada din '90 cu cea din '91, "din cauza vârstei şi a sticlei de whisky". "I-a îngrijit pe minerii din '91, cei care au atacat instuţiile statului, inclusiv pe prietenul lui, Iliescu, şi probabil că au fost răniţi atunci minerii şi se referă la aceia. Minte cu neruşinare.", afirmă Ene. Victimele minerilor au făcut această solicitare după ce au ascultat declaraţiile lui Sorin Oprescu, potrivit cărora el ar fi îngrijit atât persoane bătute de mineri, cât şi mineri molestaţi, fără a se fi regăsit totuşi printre martorii audiaţi de Parchet, în dosarul mineriadei. Conform plângerii penale, "Sorin Oprescu este primul medic din România care declară că în iunie 1990 minerii ar fi fost molestaţi şi bătuţi". "Există martori oculari care afirmă că dr. Oprescu este unul dintre medicii care şi-au trădat jurământul. Viorel Ene a aflat că dr. Oprescu se număra printre aceia care dirijau forţele poliţieneşti către răniţii şi victimele mineriadelor aflaţi în stare gravă", se menţionează în plângerea penală. "Autorităţile nu trebuie decât să-şi facă datoria. Nici la televizor, nici pe stradă nu putem tranşa o vinovăţie. Aceasta trebuie verificată de către procurori, argumentată şi probată de către noi, iar Oprescu să răspundă de ceea ce a făcut.", adaugă Ene.

In memoriam 13-15

În memoria victimelor mineriadelor, dar, mai ales, ca oamenii să nu uite tragicele evenimente de acum 18 ani, pe 13 iunie, Asociaţia Victimelor Mineriadei va organiza o ceremonie de comemorare, în cadrul căreia va fi înălţată o cruce din piatră chiar în Piaţa Universităţii. "Vom aduna foarte mulţi oameni cărora le vom arăta şi le vom povesti ce s-a întâmplat în iunie '90., declară Ene. Însă, preşedintele AVM va merge şi mai departe: "Trebuie să avem întrevederi cu ministrul justiţiei, cu procurorul Iacob şi cu procuroarea generală", a precizat acesta.
Veniti, vineri, la 14.00, in Piata Universitatii!
Sursa: Curentul
Posted by Roncea at 5:31 AM "
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Înapoi la Revolutia si Contrarevolutia din 1990

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009