Sectorul CIVES
 
 

Judecătorul român la CEDO, recuzat de revoluţionari

Forum: Dedicat relatarilor , discutiilor si actiunilor legate de revolutia sufocata in 1990 de catre Contrarevolutie (12 ianuarie, 24-30 ianuarie, 12-19 februarie, 11 martie, 22 aprilie-13 iunie, 15 noiembrie, 16-22 decembrie etc. )

Judecătorul român la CEDO, recuzat de revoluţionari

Mesajde Marius » Mar Iul 15, 2008 11:24 pm

Articol în "Cotidianul": http://cotidianul.ro/judecatorul_roman_ ... 51570.html

Judecătorul român la CEDO, „recuzat“ de revoluţionari
13 Iul 2008 Voichita Rascanu

O asociaţie de revoluţionari pune în discuţie imparţialitatea judecătorului român Corneliu Bârsan, singurul reprezentant al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Asociaţia 21 Decembrie 1989, condusă de Teodor Mărieş, a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dubla calitate a judecătorului Corneliu Bârsan, aceea de magistrat şi de martor în dosarele mineriadelor, pe care asociaţia le-a înaintat instanţei de la Strasbourg. Conform Asociaţiei, lui Bârsan nu ar trebui să i se permită să judece vreo cerere depusă de Asociaţie, deoarece are şi calitatea de martor în cauza Mineriada 13-15 iunie 1990, astfel că obiectivitatea sa ca magistrat poate să aibă de suferit din cauza acestei duble calităţi.

„În faţa autorităţilor judiciare, domnia sa a compărut ca martor şi, potrivit propriei declaraţii existente la dosarul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Bârsan a purtat discuţii în sediul central al Ligii Studenţilor cu grupările paramilitare de mineri care, la chemarea lui Ion Iliescu şi a autorităţilor României, s-au deplasat la Bucureşti, unde, sub direcţia unor militari şi civili şi cu susţinere guvernamentală tacită sau directă, au provocat o serie de violenţe, distrugeri grave, în special tratamente neomenoase aplicate populaţiei civile şi demonstranţilor paşnici, luare de ostatici - agresiuni fără precedent în istoria postbelică a Europei“, se arată în memoriul adresat CEDO. Publicitate

În timpul Mineriadei din 1990, Corneliu Bârsan era decan al Facultăţii de Drept, una dintre instituţiile devastate de mineri.

Numai că, potrivit reglementărilor CEDO, un dosar nu poate fi luat în discuţie fără ca judecătorul Curţii, reprezentant al ţării respective, să facă parte din completul de judecată. Iar Bârsan este singurul judecător al României la CEDO.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia si Contrarevolutia din 1990

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009