Sectorul CIVES
 
 

Un dialog Varlam- Sirbu- Sasca

Forum :
dedicat discutiilor cu cei care incearca transformarea PNT-CD intr-un virf de lance dedicat Eliberarii politice a Romaniei.

Un dialog Varlam- Sirbu- Sasca

Mesajde Ioan Rosca » Mar Feb 14, 2006 11:05 am

Mesajul domnului Varlam pare sa fi deschis o polemica potential benefica partidului nostru. Chiar si numai pentru atat si mi se pare meritoriu. Regret ca, in raspunsul sau, Viorel Sasca s-a limitat la comentarii legate de persoane, eludand criza grava si prelungita pe care PNTCD o strabate, chiar si fara sa-l contina pe dl. Talpes.

Problema reala este ca, in ciuda circumstantelor externe partidului, mai favorabile decat oricand de la reinfiintare (PNL & PD scad, iar PSD nu-si revine, ba dimpotriva), PNTCD are astazi mai putin de 1% din intentiile de vot ale electoratului. Eu cred ca principala explicatie a acestui fapt rezida in CRIZA IDENTITARA a PNTCD. Si mai cred ca aderarea, fie si ca simplu membru, a domnului Ioan Talpes va procopsi partidul cu o identitate opusa celei traditionale, pierduta in acest moment. Sa fiu mai explicit:

Pentru ca oamenii sa te asculte, trebuie sa stie cine esti. Ii intereseaza opiniile cuiva (persoana/partid) care le inspira incredere si speranta (de exemplu ca ii ajuta sa traiasca mai bine).

Se stie „cine” a fost PNTCD. Principala trasatura identitara a partidului a fost moralitatea, argumentata de statura morala si politica a lui Corneliu Coposu si prin optiunile politice pe care le-a avut partidul: in principal - reforma morala a clasei politice si restituirea proprietatilor. Coposu a murit, iar politicile cu care partidul a fost asociat in perceptia electoratului au esuat in perioada guvernarii. Partidul a fost atacat predilect (si nu s-a stiut apara!) tocmai pe tema moralitatii, anihilandu-se astfel ceea ce il singulariza in perceptia publica. In anul 2000 a plecat de la guvernare cu imaginea de partid imoral. Concomitent – si cu mult mai mare usurinta, pentru ca era adevarat – i s-a creat imaginea de partid dezbinat, avand lideri care se luptau intre ei, pentru „ciolan”. Fiind „imoral” si „dezbinat”, evident ca era si ineficace, incapabil sa-si implementeze politicile pentru care a fost ales. Politica opereaza cu imagini, asa ca rezultatul nu putea fi altul decat
deceptie, frustrare, absenteism, abandon.

„Cine” este astazi PNTCD in perceptia electoratului? Nimeni nu cunoaste oferta politica a partidului, adica nu stie „cine” este partidul; nici chiar taranistii.Asa ca partidul a ramas cu vechea imagine. PNTCD are o imagine proasta, nu are nici o oferta politica si – mai grav – nici un mesaj identitar. Atunci, de ce sa voteze cineva cu noi?

Cum a reactionat partidul la prabusirea in sondaje? Cu o incompetenta care friza inconstienta! Incepand cu congresul din ianuarie 2001, toate forurile partidului (Delegatia Permanenta Nationala, Comitetul National de Conducere si Congresul), au avut mereu ca obiectiv principal reorganizarea interna (minor institutionala, dar mai ales de persoane), ceea ce nu intereseaza publicul larg, care asteapta mesaje politice. S-au creat mereu noi forme goale de continut, pentru ca, aparent, pe nimeni nu interesa decat propria pozitie intr-un partid tot mai putin semnificativ. Chiar si cei mai infocati simpatizanti sau votanti ai nostri au sfarsit prin a intelege ca suntem nebuni. Crizele repetate au confirmat imaginea unor oameni care se bat intre ei pe viata si moarte, pe puntea unei corabii care se scufunda. Si, in buna masura, chiar asa a si fost...

In loc sa se concentreze pe masuri care sa determine cresterea in sondaje, „liderii” (dar mai ales Ciuhandu) s-au preocupat doar de tentative de fuziune. Cu oricine si cu orice pret: chiar cu un partidulet care s-ar fi desfiintat de drept daca nu ar fi „fuzionat” cu al nostru si chiar renuntand la traditia de peste 100 de ani! In loc sa umple „sticla”, taranistii au incercat sa-i schimbe eticheta, neintelegand ca oricat de frumoasa ar fi o eticheta, ea nu poate vinde o sticla goala. [Am folosit, dar pentru a argumenta contrariul, exemplul dat la congresul din 6 martie 2005 de dl. Constanzo, reprezentantul PPE si sustinator al „etichetei” PPCD (dovada a imbecilitatii politice a emisarului european)]. Astfel au incercat sa rupa partidul de guvernarea 1996-2000, care ar fi fost un „esec”. In loc sa o apere si sa determine o reevaluare a prestatiei noastre la guvernare!

Care sunt rezultatele acestor actiuni politice? Numai esecuri!

Fuziunea cu URR a esuat. Schimbarea denumirii pare sa fi esuat si ea (din fericire!). Nu s-a reusit blocarea accesului PD in PPE. Prostia de a delimita partidul de o guvernare DE SUCCES a dus la accentuarea pierderilor electorale.Cred insa ca cele mai daunatoare consecinte le-a provocat pierderea IDENTITATII partidului, odata tentativa de schimbare a numelui. Partidul a continuat sa scada in sondaje, iar acum nici macar nu mai este mentionat.

In aceste circumstante nu se poate ignora responsabilitatea si chiar vina conducerilor la varf: BNC si presedintii Ciorbea si Ciuhandu. Mai ales a lui Ciuhandu, care - de cand a fost ales (august 2004) - nu a petrecut mai mult de 20 de ore in biroul presedintelui PNTCD!!!

Privind retrospectiv, vedem ca de la moartea lui Corneliu Coposu nici unul dintre succesorii sai nu a avut viziune politica, deci ar fi fost imposibil sa fi avut proiect politic. Toti trei s-au limitat sa gireze functia, fara sa fie capabili de a o onora. In ultimii cinci ani, mesajul predilect al presedintilor PNTCD a fost: „Noi facem parte din familia politica cea mai puternica din parlamentul european,PPE.” Acum 40 de ani, cand au rupt-o cu rusii, albanezii declarau asemanator: „Noi suntem 800 de milioane, cu chinezi cu tot.” Intre timp chinezii s-au mai inmultit, dar albanezii s-au imputinat... In lipsa unui proiect politic, actuala conducere, in loc sa actioneze, reactioneaza. Reactioneaza la actiunile/initiativele altora; ale unora care au un proiect (desi, de multe ori, nici macar!). De exemplu: dl. Talpes.

Intrarea in partid a unora ca Ioan Talpes, rotofeiul Piedone, Gigi Becali sau a sindicalistilor ajunsi parlamentari cu ajutorul PRM, va elimina orice sansa a PNTCD de a-si mai recupera vreodata (daca-i va ajuta Dumnezeu sa fie condus de lideri autentici) electoratul traditional, adica cele vreo doua milioane de romani din 1996, care ar fi meritat un partid mai bun decat a reusit PNTCD sa fie. Iatade ce subscriu pozitiei domnului Varlam si sustin o schimbare la varful partidului.

Radu Sarbu


----- Original Message -----
From: Viorel Sasca
Sent: Monday, February 13, 2006 9:42 PM
Subject: Raspuns la o aberatie


Dle Ion Varlam,

Nu sunteti indreptatit din nici un punct de vedere sa judecati si sa jigniti un om care prin intreaga lui conduita este inafara oricarei banuieli de pactizare cu dusmani ai Romaniei, ai PPCD(PNTCD) sau ai democratiei. Ma refer la dl Gheorghe Ciuhandu.

Cu acest text dovediti doar un extremism primitiv care arata ca masca de intelectual fin cu care va afisati este o deghizare proasta. Nu stiu despre dvs in slujba caror idei sau stapani sunteti. Inafara unor manifestari viscerale, nu am gasit la dvs nici un element care sa arate o atitudine pozitiva, de constructie,pentru relansarea PPCD(PNTCD). Dvs practicati suspiciunea si veleitarismul: orice persoana care nu va convine este fie securist, fie comunist, respectiv, toti ceilalti sunt semidocti sau prosti. Cei care va cunosc stiu aceste lucruri.
Acum trimiteti un material pe care nici macar nu vi-l asumati, asa cum nu face un om responsabil. Folositi pluralul de parca ati fi Maiestatea Sa, Regele. " Chemam...", "Somam....", cuvinte care vor sa impresioneze, sa creeze o atmosfera de tragedie, cand de fapt este vorba de discutii, nicidecum secrete, ale presedintelui unui partid cu un om politic, normale intr-o societate democratica. Nu cred ca izolarea politica este solutia de iesire din impas pentru PPCD(PNTCD).

Anuntarea intentiei de intrare in PPCD(PNTCD) a dl. Talpes este o surpriza, inclusiv pentru dl. Ciuhandu. Daca se va transpune intr-o cerere, aceasta va fi tratata conform statutului. Fara indoiala ca eventuala solicitare a dl. Talpes va fi supusa de catre dl. Ciuhandu aprobarii Biroului National de Conducere, s-ar putea chiar sa ceara parerea organizatiilor judetene, asa cum obisnuieste in situatii deosebite, in virtutea comportamentului democratic pe care il practica.

Ma asteptam ca dvs, un fervent sustinator al PPCD(PNTCD), cum va auto proclamati, sa aveti un cuvant macar in favoarea acestui partid. In aceasta situatie numai dusmanii lui nu vor sa remarce ca gestul dl. Talpes poate fi interpretat ca o recunoastere a meritelor acestui partid, a justetii ideilor crestin democrate si o victorie, chiar daca tarzie, a inaintasilor care au luptat impotriva comunismului.

Cu tristete, Viorel Sasca

Jean Varlam <ionvarlam@yahoo.fr> wrote:

D E M I S I A !

Un fapt de o extrem&atilde; gravitate vine s&atilde; loveasc&atilde; prestigiul PNT;CD, umplându-i de stupoare pe militantii acestuia : leg&atilde;tura secret&atilde; pe care Presedintele Gheorghe Ciuhandu o întretine de c&atilde;teva luni cu Senatorul
Ioan Talpes;, desv&atilde;luit&atilde; de declaratiile acestora, f&atilde;cute acum presei.

Partidul ast&atilde;zi condus de D-l Gh. Ciuhandu confundându-se cu Rezistenta Anticomunist&atilde;, întruchipeaz&atilde; legitimitatea democratic&atilde; si continuitatea statului presovietic pe scena politic&atilde; româneasc&atilde;, a c&atilde;rei referint&atilde; PNTCD este în ciuda eclipsei prin care trece. Ca om de încredere al
Presedintelui Ion Iliescu si principal responsabil al structurilor secrete care asigur&atilde; perenitatea metodelor si a mentalit&atilde;tii totalitare, Senatorul I. Talpes este un exponent important al oligarhiei coloniale sovietice si al sistemului FSN/PDSR/PSD, impus prin &laquo; mineriadele &raquo; din 1990. Reprezentând termeni antinomici, cei doi se situeaz&atilde; asadar la antipozii vietii politice ; între democratie si comunism nu exist&atilde; compatibilitate, deci nici dialog.

Spre deosbire de t&atilde;rile comuniste, în statele democratice din Europa nu li-se ofer&atilde; responsabililor cu activit&atilde;tile de nem&atilde;rturist ale puterii functii vizibile - cu atât mai put;in demnit&atilde;ti politice -caracterul neonorabil al rolului lor tainic h&atilde;r&atilde;zindu-i definitiv r&atilde;mânerii în umbr&atilde;. Functiile detinute dup&atilde; 1989 de Senatorul I. Talpes dovedesc cât se poate de clar care sunt afinit&atilde;tile sale asociative si solidarit&atilde;tile sale spontane. Dac&atilde; atractia D-sale pentru democratie în genere si cea crestin&atilde; în particular ar fi fost sincer&atilde;, ar fi aderat în 1990 la PNTCD sau alt partid din Rezistenta Anticomunist&atilde;, în loc de a se impotrivi cu înversunare fortelor democratice al&atilde;turi de Presedintele Ion Iliescu, al c&atilde;rui sustin&atilde;tor inconditional a fost pân&atilde; ce acestuia i-a apus steaua politic&atilde;. Dorinta de a reocupa o pozitie dominant&atilde; aderând la PNTCD, nu-l împiedic&atilde; pe Senatorul I. Talpes s&atilde;-si arate în continuare fidelitatea fat&atilde; de vechii tovar&atilde;si de lupt&atilde;. El a amintit recent acest atasament într’un interview la BBC, în cursul c&atilde;ruia a dat în vileag solidaritatea sa indefectibil&atilde; cu autorii si profitorii regimului de natur&atilde; criminal&atilde; si de origine str&atilde;in&atilde;, care au redus România la rang de posesie colonial&atilde; si au distrus constiinta national&atilde; a românilor pe care i-au subjugat. D-sa dovedeste c&atilde; si acum împ&atilde;rt&atilde;seste ura visceral&atilde; a oligarhiei coloniale sovietice fat&atilde; de factorii politici care au f&atilde;cut România modern&atilde;, instaurând monarhia constitutional&atilde; si democratia parlamentar&atilde;, si realizând Unirea Principatelor, Independenta National&atilde;, România Mare, precum si belsugul si str&atilde;lucirea intelectual&atilde; dinaintea ultimului r&atilde;sboi . Prin urmare, Senatorul Ioan Talpes; nu are si nu poate avea nimic comun cu România, nici cu PNTCD. D-sa reprezint&atilde; în mod precis acea parantez&atilde; sovietic&atilde; si totalitar&atilde; de a c&atilde;rei închidere complet&atilde; si eliminare defintiv&atilde; din viata statului si a societ&atilde;tii române depinde restaurarea democratiei si înf&atilde;ptuirea obiectivelor PNTCD.

Leg&atilde;tura cu Senatorul I. Talpes este infamant&atilde; în sine si se repercuteaz&atilde; negativ asupra imaginii de formatie antitotalitar&atilde; de care se bucur&atilde; PNTCD, d&atilde;unând în consecint&atilde; prestigiului istoric al acestuia. Acei democrati care întretin relatii cu persoane din categoria D-lui I. Talpes dovedesc lips&atilde; de discern&atilde;mânt moral si de simt politic : acceptarea unei astfel de asocieri îi descalific&atilde; personal. Când intiativa contactelor apartine unor membri ai conducerii, discreditul cu care acestia se acoper&atilde; se r&atilde;sfrânge asupra partidului pe care-l reprezint&atilde;, compromtându-i renumele. Simtul onoarei îi oblig&atilde; pe responsabilii unei astfel de leg&atilde;turi nes&atilde;buite s&atilde; demisioneze imediat. Daunele morale aduse PNTCD de asocierea D-lui Gh. Ciuhandu cu D-l I. Talpes si compromiterea imaginii lui politice, atât în tar&atilde; cât si în str&atilde;in&atilde;tate, nu pot fi reaparate f&atilde;r&atilde; desemnarea unei noi conduceri, moralmente ireprosabile si politicamente credibile.

Prima datorie a conducerii unui partid întemeiat pe traditia istoric&atilde; este s&atilde; promoveze principiile lui definitorii. Linia politic&atilde; a BNC nu poate deroga sau devia de la optiunile fundamentale care determin&atilde; peren situarea PNTCD pe esichierul politic f&atilde;r&atilde; ca el s&atilde; fie automat suspendat. Contactul cu un adversar a c&atilde;rui existent&atilde; politic&atilde; se datoreste rolului de împuternicit local al unui stat str&atilde;in si de prigonitor al fortelor nationale si democratice care se împotrivesc acestei asupriri, este un fapt extrem de grav, ce constituie un act de tr&atilde;dare si trebuie sanctionat în consecint&atilde;.

Conducerea PNTCD ne procedând cum o cere gravitatea situatiei cu care este confruntat&atilde;, suntem obligati s’o chem&atilde;m la ordine. Som&atilde;m membrii BNC -instanta care a încuviintat leg&atilde;tura cu Senatorul Ioan Talpes; - s&atilde; demisioneze imediat si, în virtutea responsabilit&atilde;tii lor solidare, in corpore. Chem&atilde;m de pe acum forul superior, Comitetul National de Conducere,
s&atilde;-i suspende din functie pe cei care refuz&atilde; s&atilde; demisioneze.
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Înapoi la Discutii cu PNT-CD

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009