Sectorul CIVES
 
 

O altă interpretare a cuvîntului Zamolxis!

Stand: dedicat contributiilor lui Nica Leon, care nu sint plasate in alte forumuri

Moderator: Nica Leon

O altă interpretare a cuvîntului Zamolxis!

Mesajde Nica Leon » Joi Feb 14, 2013 1:01 pm

Plecînd de la vechi scrieri în care antici celebri au tot încercat să bănuiască semificaţia dată de luminaţii noştri înaintaşi zeului lor, Zamolxis arăt următoarele:

Interpretarea semnificaţiei numelui marelui Zamolxis este, după părerea mea, greşită, pentru că Za însemna şi înseamnă fără sfîrşit, infinit, lung, legată de mos , azi moş, adică vîrstinc, bătrîn, rezultînd infinit bătrîn sau dintotdeauna, nemuritor şi terminat cu is, azi îs sau, mai nou, sînt, exist. Aşa fiind, numele său era Za mo l x îs ce putea însemna infinitul îs adică infinitul sînt eu ori infinitul el este sau infinitul există! Consoana l dovedea că era de parte bărbătească, adică puternic sau ceva, cineva cu putere infinită.
Pentru a demonstra rapid această variantă voi aminti de cuvîntul raza, scris ra za, azi rază, adică soarele numit Ra era infinit sau dintotdeauna ori nemuritor, ori fără de sfîrşit, dacă îl raportam la viaţa infimă a omului, pe acest pămînt. Ra za însemna şi soarele s-a ivit, vizibil, ra za devenind şi ra sa rit, adică ra a sărit din întuneric, în lumea noastră şi a devenit lumină, vizibil, a răsărit, din zile noastre. Da aici a derivat şi cuvîntul rază.
Tot aşa a derivat cuvîntul rasa, azi rasă, ce însemna ai soarelui sau veniţi din soare, pentru că prin soare trecuseră navele intergalactice care au adus pe pămînt primii oameni ori copiii Ra – soarelui. Azi este şi cuvîntul rasat, derivat tot din rază – rasa -rasat.
Dar za este şi acum folosit la un alt simbol, al infinutului, a veşniciei, care este reprezentat de lanţ, alcătuit din zale, două zale unite fiind şi azi simbolul infinitului reprezenta de o mică bucată de infinit, formată doar din două zale, devenit apoi cifra 8, care reprezintă tot un infinit,în aparenţă, adică mic, ce poate fi scris şi rescris, de o infinitate de ori dacă se păstrează unealta de scris pe acelaş contur. Ca reprezentare a infinitului, lanţ - al veşniciei, poate fi găsit sculptat atît în piatră, cît şi pe stîlmii porţilor maramureşene.
La fel există, derivat tot din ra-za şi cuvîntul zaraza adică za ra za ce însemna lumina sau raza Ra za, adică rasa sau lumina sau locul Ra za, adică luminează, se vede Ra, luminoasă, radioasă, albă. Apoi a derivat cuvîntul zi adică lumină, luminat, ce are lumină, folosit şi pentru a indica o unitate de măsură terestră a vieţii pământene a infinitului Ra, viaţa sa scurtă fiind numită zi sau azi. Tot zi mai era şi este folosit şi atunci cînd se cerea sau se cere cuiva să vorbească, adică să emită sunete, spunîndu-i-se simplu zi.
De aici au derivat cuvintele zari, adică zării,Ra devenind Ri, adică foarte mic, cu puţină lumină, de unde păstrăm cuvintele a zări, zării, în zare, dar şi mai îndepărtatul zarzavat-uri – adică crestute cu raze cu lumină, adică raze ce se păstrează veşnic, prin creşterea eternă a acelor plante de lumină, raze conservate, folositoare, utile, dar şi zarzăre, zar,ziar, zăpăcit ş.a,m.d.
Sper să fi reuşit să vă dovedesc că numele Zamolxis sau, măcar să vă fi sădit o minisculă sămînţă de îndoială sau de curiozitate, pentru a vă întreba şi singuri ce legătură ar putea exista între un Zeu – numit apoi şi zau (cîmpie, şes, lumină cît vezi cu ochii, infinită, în opinia oamenilor vremii, azi fiind Zaul de Cîmpie, Zalău), dar şi Zău (de la joaca multimilenară a copiilor puşi să zică zeu cu limba scoasă), apoi Dumne-Zeu, dat de luminaţii noştri înaintaşi nu avea absolut nici o legătură cu vreo blana sau cu o banală piele de urs, cum greşit ar fi bănuit şi a scris, odinioară, Porphiros.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Înapoi la Nica Leon

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009