Sectorul CIVES
 
 

Legi - abuzuri comise de autoritatile romane dupa 1990

Forum dedicat pledoariilor pentru Procesul Comunismului si gasirii strategiilor optime pentru materializarea lui

Legi - abuzuri comise de autoritatile romane dupa 1990

Mesajde administrator » Mar Iun 15, 2010 11:26 pm

Stimata Doamna, Stimate Domn,
Am onoarea sa va prezint o propunere de lege in favoarea victimelor mineriadelor din
1990.
Peste cateva zile se vor implinii 20 de ani de la sinistrele evenimente care au
socat lumea intreaga.Opinia mea personala este ca in aceste zile, cand Romania se confrunta cu o noua criza sociala , de data aceasta in pozitie de membra a UE, este extrem de oportun ca societatea civila, alaturi de Guvern si Parlament, sa isi indrepte atentia catre
victimele acelor abuzuri. Este important sa ne aducem aminte de greselile trecutului, sa le recunoastem si sa le remediem tocmai pentru a evita orice nou abuz.
Va pot marturisi in mod direct, ca fost refugiat politic reintors in Patrie din 2008, ca discriminarea si abuzurile impotriva fostilor refugiati exista inca !...Textul este nonexhaustiv si astept cu interes orice modificare sau completare pe care o considerati oportuna.
Va multumesc anticipat pentru atentia acordata cat si pentru celeritatea raspunsului
dvs..
Cu stima,
Arh. Alexandru MINOIU - fost refugiat politic in Franta in urma mineriadelor din
iunie 1990

0748 17 42 64

arh_alexandru_minoiu@clicknet.ro


"PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
SENATUL


Propunere pentru adoptarea unei Legi privind recunoasterea statutului de refugiat politic si victima a abuzurilor comise de autoritatile romane dupa 1 ianuarie 1990.

L E G E


Art. 1. – Dupa 1 ianuarie 1990 , autoritatile romane, din motive politice, au permis si au coordonat comiterea unor abuzuri impotriva cetatenilor propriei tari, incalcand grav drepturile omului, asa cum sunt ele stipulate in tratatele internationale. Cel mai tragic episod este cunoscut sub denumierea de mineriada iunie 1990. Aceste incalcari ale drepturilor omului au fost constatate de catre autoritatile competente ale altor tari iar cetatenii romani persecutati politic au obtinut statutul de refugiat politic conform normelor Inaltului Comisariat pentru Refugiati de la Geneva. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana o parte dintre refugiatii politici de origine romana s-au reintors in Romania.
Avand in vedere ca Justitia din Romania nu a condamnat in mod suficient comiterea acestor abuzuri si multi dintre responsabilii incalcarii drepturilor omului ocupa functii de conducere, pentru prevenirea unor noi abuzuri impotriva fostilor refugiati politici cat si pentru despagubirea prejudicilor suferite, se hotarasc urmatoarele masuri:


Art. 2. – Cetatenii romani care au obtinut, dupa data de 1 ianuarie 1990, statutul de refugiat politic intr-o tara semnatara a Conventiei de la Geneva, vor avea acelasi drepturi ca si Fostii Detinuti Politici din Romania.


Art. 3. – Camera Deputatilor va infiinta, in cadrul sau, o comisie speciala pentru monitorizarea protectiei si a integrari fostilor refugiati politici intorsi in Romania.

a.) Comisia va intocmii o lista cu toti fostii refugiati politici care doresc sa fie monitorizati si
protejati impotriva oricarui tip de abuz birocratic, abuz de putere, hartuire sau orice altfel
de discriminare directa sau indirecta.
b.) Comisia va inregistra in mod imediat orice plangere venita din partea unui fost, sau actual
refugiat politic si o va transmite in termen de 48 de ore catre I.C.P.R. din Bucuresti si Geneva.
c.) Comisia va intervenii in mod direct in termen de 5 zile lucratoare pe langa autoritatile care sunt acuzate de abuzuri pentru a obtine explicatii scrise si a inlatura abuzurile reclamate.
d.) Comisia se va declara parte civila si va initia o procedura in Justitie in favoarea fostilor
detinuti politici pentru fiecare caz de abuz sau discriminare neremediat in termen de 30 de zile lucratoare.
e.) Comisia va fi condusa de un director si va avea un consiliu director format din 10 membri. Directorul cat si cel putin 7 dintre membrii colegiului director vor fi alesi dintre fostii refugiati politici.
f.) Alegerea membrilor colegiului director si a directorului va fi facuta in mod exclusiv de
catre fostii refugiati politici.


Art. 4. Dovada calitatii de, fost sau actual, refugiat politic se va face prin prezentarea cartii de refugiat , al certificatului de nastere cu mentiunea de refugiat politic sau al oricarui alt document oficial emis de tara care a acordat acest statut sau de catre Inaltul Comisariat pentru Refugiati. "
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Înapoi la Pledoarii si strategii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009