Sectorul CIVES
 
 

Scrisoare deschisă către Marius Oprea

Forum dedicat pledoariilor pentru Procesul Comunismului si gasirii strategiilor optime pentru materializarea lui

Scrisoare deschisă către Marius Oprea

Mesajde Ioan Rosca » Mar Aug 24, 2010 12:55 am

http://www.piatauniversitatii.com/news/ ... onth=8.htm
Scrisoare deschisă către Marius Oprea


Domnule Oprea,

Nu sînt istoric de profesie, sînt un cercetator interdisciplinar serios, care s-a ocupat în ultimii 20 de ani şi cu denunţarea crimelor comunismului. De aceea m-am oferit să vă ajut, în ianuarie 2006, cînd ne-am întîlnit prima dată. Aveam despre dvs. o părere foarte bună, întărită de lectura cărţii "Moştenitorii Securităţii". Veneaţi de la Paris, unde vă întîlniseţi cu doamna Bianu (care îmi răspîndea ideile de o vreme şi v-a vorbit de mine ) şi urmaţi a lansa IICC. V-am semnalat activitatea mea, sintetizată pe site-ul http://www.procesulcomunismului.com . V-am expus ideile mele privind strategia de adoptat pentru maxima eficienţă, inclusiv despre structura de informaţii necesare pentru alcătuirea probatoriului. Reacţia dvs. m-a şocat: mi-aţi propus să mă ocup de infrastructura informatică la viitorul institut….
Nu v-am răspuns pe loc. Mi-am spus că e vreo neînţelegere, că e vreo tactică, o manieră de a mă introduce în institut pe la spate. Oi fi eu senior în ale ştiinţei, dar poate că textele mele tăioase despre emanaţi creau dificultăţi politicienilor de care depindeaţi, sau cine ştie căror organe. Un moment m-am gîndit chiar să vă accept oferta, ca să vă pot pune la punct un fagure conceptual dezvoltabil cooperativ (sînt expert în asta). După care mi-am revenit: aş fi făcut o concesie ireparabilă, devenind angajatul unui stat uzurpat, pe care nu l-am recunoscut după 1990 niciodată, compromiţîndu-mă pentru o "cauză" pe care mulţi o invocă - doar pentru a-şi încropi un postament. V-am trimis însă un plan de organizare a sistemului informaţional distribuit: "Recomandări pentru situl web al IICC" http://www.piatauniversitatii.com/news/ ... onth=2.htm . Nu aţi făcut nici un comenariu. Incepea seria raporturilor noastre unidirecţionale.
Ulterior v-am vizitat de cîteva ori, cu diverse propuneri, probleme, observaţii legate de orientarea şi organizarea institutului. Eraţi veşnic grăbit, între reuniuni presante sau vizite de lucru, pe cine ştie unde. Nu am văzut nici un efect, nu am simţit nici o rezonanţă. Nici cînd v-am explicat cum ar trebui clădit sistemul informaţional (bazat pe fişe indexate pe o ontologie a terorii); nici cînd v-am sugerat să vă înconjuraţi de jurişti experimentaţi (nu numai de tinerei istorici); nici cînd am pledat pentru a vă extinde cercetarea către Contrarevoluţia din 1990 şi Tranziţia criminală (care au protejat şi valorificat crimele comunismului); nici cînd v-am cerut să vă ocupaţi şi de genocidul din Basarabia.
In schimb, lucrînd la dosarul P35/2006, pe care l-am deschis la procuratura militară, în numele Comitetului de Reprezentare a Crimelor Comunismului, am observat satisfacut că aţi depus şi dvs. o serie de dosare şi că aţi început cooperarea de teren cu procurorii (Sighet, Piteşti, etc). Dosarele dvs. au fost conexate cu cele deschise de noi. Dar nici cu această ocazie nu aţi dorit să aveţi de a face cu mine, pentru a stabili o strategie optimă. Cînd am auzit că vreţi întîi judecarea gardienilor care au încercat să vă arate mormîntul lui Maniu sau a securiştilor care au folosit informatori minori - am înţeles că nu vedem lucrurile la fel. Eu sînt pentru penalizarea de sus în jos, începînd cu marii responsabili din partid, securitate, justiţie, propagandă. Nu pentru depistarea acarilor Păun… Chiar dacă s-a tras de timp pînă la moartea marilor vinovaţi, ei trebuie condamnaţi, averile transmise de ei confiscate, protectorii lor judecaţi.
Aveam o experienţă care v-ar fi fost utilă, fiind cel care, în cadrul FDA Neamţ, a săpat ( la Dealul Mărului, în 1990 ) prima groapă comună din Katinul românesc distribuit, apoi a lansat atunci un apel pentru judecarea crimelor comunismului ( http://www.piatauniversitatii.com/ico/p ... 90.asp.htm ), apoi a deschis un dosar pe această bază (închis prin NUP în 1994 şi redeschis în 2006) şi apoi a studiat temenic blocajul juridic antijustiţiar (vezi "Reabilitarea legalităţii: de la combaterea prescrierii la condamnarea uzurpării justiţiei" la http://www.piatauniversitatii.com/news/ ... nth=12.htm ). Trebuie să fi avut motivele dvs. de a mă evita, în ciuda atîtor semnale de disponibilitate, chiar după ce v-am atras atenţia că veţi rămîne singur, pe un front înţesat cu falşi luptători.
Am sperat însă că interveniţi apăsat în momentul în care anchetele de la procuratura militară au fost atacate de mercenarii juridici ai sistemului criminal (Curtea Constituţională, procurorul general, etc.). Văzînd că dosarele lui Dan Voinea legate de 1990, aterizează pe masa de NUP a unor "procurori" civili, v-am căutat insistent ca să vă rog să luptaţi şi dvs. pentru ca dosarul "genocidul comunist" să nu aibă aceeaşi soartă (vezi explicaţii în "Rolul procuraturii în evitarea Procesului comunismului, contrarevoluţiei şi tranziţiei criminale - Memoriu adresat Procurorului General" http://www.piatauniversitatii.com/news/ ... onth=8.htm ). V-am vizitat atunci "echipa" la institut, dar jurista dvs. era evident depăşită. Pînă la urmă, mi-aţi răspuns telefonic. Eraţi consilierul primului ministru Tăriceanu. Mi-aţi spus că nu puteţi face nimic nici de pe această poziţie, căci Băsescu nu ne permite să ducem anchetele la sfîrşit. Eraţi manifest iritat că vă inoportunez. Nu m-am putut întîlni nici cu domnul pe care l-aţi delegat apoi; tocmai se ocupa cu lansarea unei cărţi memorialistice, a unui fost deţinut politic venit din Montreal, pe care-l ştiam foarte bine (dovedind pasivitate faţă de denunţarea post-comunismului, inclusiv la acţiunile mele). Priorităţile dvs. m-au lămurit , aşa că nu v-am mai căutat niciodată.
Toate acestea m-au făcut să nu semnez listele care cereau rămînerea dvs. pe postul pe care îl rîvnea domnul Tismăneanu, deşi eram cu totul împotriva numirii acestui impostor în respectiva poziţie. Dar nu dvs. sînteţi persoana care ar duce această instituţie unde aş vrea eu. Dacă aţi acceptat să faceţi parte din comisia Tismăneanu, vă stă rău acum să o/îl contestaţi. Cît priveşte modul în care v-a răsturnat, asta e regula numirilor politice. Şi dvs. aţi fost promovat de un partid, de care nu eraţi independent. Acest PNL s-a asociat cu PSDR-ul lui Iliescu şi s-a echipat cu Petre Roman. De aceea - cred eu - aţi avut mîinile legate. Şi le-aţi avea şi de acum înainte, dacă aţi continua în solda unei ramuri FSN. Judecarea reală a comunismului cere o cu totul altă susţinere politică. Restul e simulare - soldată cu cîteva postuleţe bine plătite, sinecuri justiţiare, partituri pentru un civism de operetă. Protipendada răs-emanată a cercetării anticomuniste (gen Stejărel Olaru, Dorin Dobrincu, etc.) nu mă poate păcăli cu vorbe, căci ştiu să citesc faptele.
Iată de ce, domnule Oprea, nu aş dori să vă văd din nou în fruntea IICC (dacă ar fi eliberat de Tismăneanu). Fac această precizare şi pentru cei care pot crede că atacurile mele la adresa înlocuitorului dvs. vi se datorează. Vă apăr de ipoteza asocierii cu mine.
Poate că e păcat că nu am putut colabora. Nu exclud posibilitatea să fiţi un anti-securicomunist autentic si să fi făcut si multe lucruri bune la IICC. Dar v-am văzut în postura de şef, etalînd o atitudine tipică la românii ajunşi sus, desconsiderînd intervenţia unuia ca mine. Aşa că, dacă veţi reveni cumva de jos, poate veţi ţine cont şi de această scrisoare, venită de la cineva care nu a rîvnit şi nu rîvneşte nici un post, în acest sistem ticăloşit.

Ioan Roşca, 23 august 2010
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Înapoi la Pledoarii si strategii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009