Sectorul CIVES
 
 

Alegeri normale intr-o democratie matura...

Dedicat discutiilor despre "Spatiul contestatiei" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Alegeri normale intr-o democratie matura...

Mesajde Vizitator » Joi Dec 23, 2004 12:21 am

:arrow: Ar fi gresit sa credem ca a fost o înfruntare între doua tabere egale în esenta lor, cu doar oarece variatiuni ideologice. Nu a fost vorba despre asta. Am asistat la o lupta inegala între cei care au vrut sa gîtuie democratia mimînd-o si cei care, meritat sau nu, au devenit lideri ai dorintei de libertate. PSD si Adrian Nastase au guvernat autoritar, dispretuind regulile democratice, institutiile, presa si adversarii. Cine se îndoieste de asta poate reciti stenogramele. Acolo se vede un sistem de manipulare si terminare a tot ce înseamna non-PSD în viata publica, un sistem gîndit strategic si aplicat brutal.

:arrow: Nu au fost alegeri obisnuite într-o democratie banala. Cei care au iesit în strada duminica seara s-au regasit între ei. Oameni normali si indignati care pîna atunci se stiau nebuni. Aceasta a fost cea mai mare reusita a PSD în ultimii patru ani: atît de puternic a controlat comunicarea publica, atît de omniprezent a fost tatucul Adrian Nastase, încît cei care nu erau de acord se simteau izolati. Ti se crea impresia ca esti nebun si ciudat, tu, care nu esti de acord cu binefacerile acestui guvern eficient, care ne integreaza în Europa, care ne da pensii, salarii, corn cu lapte. Aveai impresia ca esti nebun cînd duduile din televizor erau unanim gîtuite de emotii vorbind cu domnul prim-ministru Adrian Nastase, cînd acesta mintea evident si nu era deranjat cu întrebari. Te simteai izolat si ciudat, pentru ca oamenii de bine sînt acolo unde nu esti tu, ca ei sînt între cei 50% fericiti din sondaje. Duminica seara, acesti indivizi izolati care aflau din ziare asediate ca exista coruptie si abuzuri, ca pomenile PSD sînt platite tot de ei, s-au regasit ca grup si au iesit în strada. Nu era doar simpla bucurie post-electorala a celor care si-au vazut candidatul cîstigator, nici macar nu era sigur cîstigul atunci, era bucuria ca si altii simt la fel, ca nu pot fi toti nebuni, ca sînt mai multi care au vazut albul alb si negrul negru, desi peste tot în jur li se spunea ca, într-o lume gri, PSD este singura solutie rational acceptabila.

:arrow: Ar trebui ca simplii consumatori de presa sa poata vedea ce se întîmpla în aceste zile prin redactii. Bate acolo un vînt de libertate. Senzatia ca s-a terminat o epoca în care telefoanele faceau legea, epoca în care puteai da o informatie despre coruptie doar daca nu se referea la Nastase si la cercul lui, epoca în care seful Clubului Român de Presa pare multumit ca, desi ziarele sînt hartuite, informatia ajunge "totusi" la popor, în care un ministru este criticat la TVR doar daca "se da drumul la Stanoiu", ca semn ca va pica, epoca în care trebuie sa scrii cu grija de Mitrea, pentru ca altfel ziarul nu mai capata publicitate de la CFR si patronul strain sau autohton constata ca nu mai are acelasi profit, epoca în care trebuie sa urmaresti atent scena politica, pentru ca nu cumva patronul-politician sa nu fi schimbat aliantele politice si tu sa devii jurnalist doar la Dilema veche , în timpul liber. O epoca tare urîta, ca sa închei. Alin Teodorescu afirma cinic ca cine vrea sa reziste rezista. De parca treaba legitima a politicienilor ar fi sa puna calus presei si a jurnalistilor sa caute mijloace de supravietuire. Cînd nu sînt cinici, pesedistii fac pe prostii, chiar si cei destepti ca Adrian Severin, spunînd: cum puteti afirma ca presa din România nu este libera, cînd avem atîtea ziare si televiziuni? Un cor de voci controlate nu înseamna nici echidistanta, nici pluralism. Daca un redactor face act de bravada si te invita într-o emisiune, desi stie ca vei critica guvernul, si apoi asteapta telefoanele de mustruluire, asta nu se numeste presa libera.

:arrow: Am fost socat sa vad în stenograme ca Adrian Nastase este nemultumit pentru ca TVR nu era destul de slugarnica. Sau ca Nicolae Vacaroiu era scandalizat pentru ca Parchetul Anticoruptie aresteaza doar pesedisti. Si asta cînd si TVR, si PNA pot fi date ca exemplu de institutii controlate si slugarnice. Acesti oameni nu pot guverna altfel decît controlînd. Pentru ei, cine critica este vîndut altora si trebuie adus la ordine. Institutiile nu pot exista decît daca fac ce spun ei. Acesti oameni au venit cu cea mai proasta mentalitate posibila si au gasit, din pacate, cea mai favorabila situatie pentru ei. Si nu s-au abtinut absolut deloc. Nu înteleg cum mai pot oameni inteligenti sa creada în continuare în buna-credinta si europenismul lui Adrian Nastase. A fost un personaj sinistru care a înselat toate asteptarile de pîna în 2000 care îl vedeau ca varianta europeana si moderna a lui Ion Iliescu. La balul Academiei Catavencu din acest an, Iliescu spunea ceva de genul: ma mai aveti doua luni, apoi veti vedea voi. Sa te comporti astfel încît si scrupulele lui Ion Iliescu sa para benefice, aceasta este performanta Guvernului Nastase. Pentru ca nu s-a abtinut de la nici un abuz, Adrian Nastase ramîne o figura sinistra si cariera sa de politician modern ar trebui sa se termine aici.

P.S. Cît despre noul presedinte, poate ca aceasta ar trebui sa fie prima lectie: într-o democratie adevarata, cel aflat la putere trebuie sa se abtina, chiar daca de cele mai multe ori nu îi convine. Altfel, nebunii si ciudatii tot se regasesc macar o data la patru ani.

VPR
Vizitator
 

Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009