Sectorul CIVES
 
 

Certificatele CNSAS ale judecatorilor de la ICCJ

Dedicat propunerilor de ameliorare a cadrului structural de functionare a societatii (legi, institutii, proiecte etc).

Certificatele CNSAS ale judecatorilor de la ICCJ

Mesajde administrator » Mie Noi 07, 2007 4:53 pm

SoJust.ro - Asociaţia „Societatea pentru Justiţie”
office@soJust.ro
bd. Unirii nr. 45
Bucureşti



17 iunie 2007

Certificatele CNSAS ale judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala


SoJust somează Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să comunice persoanelor prevăzute de Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică cât mai repede certificatele privind pe judecătorii Curţii Constituţionale şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de colaborare/necolaborare cu organele de securitate ca poliţie politică.
Deşi SoJust a solicitat încă din 10.05.2006 aceste certificate, în ideea transparentizării şi a întăririi încrederii cetăţeanului şi a opiniei publice în justiţie, CNSAS nu a comunicat nici 10% din cele 121 de cereri formulate (111 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi 9 judecători de la Curtea Constituţională).
SoJust a decis să facă publice deciziile (puţine) comunicate de CNSAS privind colaborarea/necolaborarea judecătorilor de la Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

SoJust a atacat la data de 14.06.2007, decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, decizie prin care a fost admisă contestaţia doamnei Aspazia Cojocaru, judecător la Curtea Constituţională.
Reamintim că iniţial, prin Decizia nr. 361/08.02.2007 acelaşi Consiliu Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit, la solicitarea SoJust, pe baza probelor aflate într-un dosar de urmărire informativă a unei foste colege a doamnei judecător, că aceasta din urmă a fost colaborator al organelor de securitate ca poliţie politică.
SoJust s-a decis să facă publice atât decizia prin care CNSAS a stabilit că doamna judecător a făcut poliţie politică (decizia poate fi lecturată aici), cât şi decizia prin care CNSAS a admis contestaţia doamnei judecător, în sensul că nu a făcut poliţie politică (decizia poate fi lecturată aici), precum şi acţiunea formulată de SoJust (poate fi lecturată aici).
SoJust consideră decizia de admitere a contestaţiei ca fiind una neîntemeiată, aceasta bazându-se pe o interpretare trunchiată a unui text de lege şi nu pe faptele şi actele care rezultă din dosarul de urmărire informative cu nr. I 64707, cotă CNSAS.
Este cu atât mai surprinzătoare decizia CNSAS cu cât, într-un caz similar, respectiv cel privind-o pe doamna (fostă) deputat Mona Muscă, pentru fapte asemănătoare (a se consulta comparativ) Colegiul CNSAS şi-a păstrat decizia iniţială, respingând contestaţia doamnei Muscă (această din urmă decizie a rămas irevocabilă prin decizia civilă nr. 2/06.03.2007 a Curţii de Apel Bucureşti).
În acest context, subliniem necesitatea ca CNSAS in cel mai scurt timp să comunice deciziile privind pe judecători şi procurori în ce priveşte colaborarea/necolaborarea cu organele de securitate ca poliţie politică.
Din păcate, ezitările şi lipsa de eficienţă a CNSAS au repercusiuni negative asupra deciziilor pe care justiţia în activitatea jurisdicţională le ia.
SoJust a solicitat încă din data de 10 mai 2006 CNSAS să comunice pentru toţi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi pe judecătorii de la Curtea Constituţională certificatele care să ateste dacă membrii acestor înalte foruri ale sistemului de justiţie au colaborat sau nu cu, au fost agenţi sau nu ai organelor de securitate ca poliţie politică.
Din păcate, pasivitatea vinovată a CNSAS a făcut ca decizii importante luate de Curtea Constituţională în această primăvară, să fie puse sub semnul îndoielii şi să se practice şantajul politic.
Suntem convinşi că dacă CNSAS s-ar fi preocupat cu prioritate de comunicarea acestor certificate multe din îndoielile publice relative la anumiţi judecători şi la deciziile pe care aceştia le iau, ar fi fost eliminate, iar încrederea în justiţie ar fi fost întărită.
În ideea unei transparenţe totala a sistemului de justiţie, precum şi pentru a câştiga încrederea cetăţeanului în justiţie, SoJust publică toate cele 5 decizii privind necolaborarea cu organele de securitate ale unor judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (printre care se numără vicepreşedintele Curţii, d-na Lidia Bărbulescu şi preşedintele Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal, d-na Gabriela Bârsan, toate documentele putând fi vizualizate aici), precum şi cele 5 decizii privind judecători de la Curtea Constituţională, toate de necolaborare cu organele de securitate ca poliţie politică (domnul Nicolae Cochinescu – din decizie rezultă că dl. Cochinescu a avut dosar de urmărire şi nu că ar fi colaborat cu securitatea, aşa cum rezultă din dosarul nr. 5184/Timiş, domnul Kozsokar Gabor, domnul Petre Ninosu, domnul Constantin Doldur, domnul Şerban Viorel Stănoiu şi domnul Ioan Vida).
Preşedinte SoJust,
Adrian Toni Neacşu
(judecător, preşedinte al Tribunalului Vrancea)


Persoană de contact:
Horatius Dumbravă – expert SoJust
(judecător Curtea de Apel Tg.-Mureş),
tel.: 0740 960 957
mail: dumbravahoratiu@yahoo.com
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Text insotitor

Mesajde Ioan Rosca » Sâm Noi 10, 2007 4:19 pm

Va rog sa gasiti in attach comunicatul SoJust privind somatia publica adresata
Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii de a comunica in cel mai scurt timp deciziile privind colaborarea/ necolaborarea, apartenenta/ neapartenta cu organele de securitate ca politie politica, pana in anul 1989, a tuturorjudecatorilor de la Curtea Constitutionala si dela Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Veti putea gasi in forma pdf integral toate deciziile primite, la solicitarea SoJust, a deciziilor primite: 7 judecatori de la Curtea Constitutionala (din care o decizie se refera la faptul ca unul dintre judecatori a avut dosar de urmarire,
iar unul dintre ei initial a fost declarat ca si colaborator, pentru ca ulterior sa i se admita contestatia) si a 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (toate de necolaborare, printre ele numarandu-se si cea a vicepresedintelui ICCJ ca si a presedintelui Sectiei de contencios administrativ si fiscal).

De asemenea, din comunicat veti putea afla ca SoJust a inteles sa atace la Curtea de Apel Tg.Mures (textul actiunii il gasiti in forma pdf in interiorul
comunicatului) decizia CNSAS prin care a fost admisa contestatia doamnei judecator Aspazia Cojocaru, decizie pe care SoJust o considera neintemeiata.

Cu deosebita consideratie,
judecator Adrian Neacsu
Presedinte Societatea pentru Justitie

www.sojust.ro
aneacsu@just.ro; aditonineacsu@gmail.com
(+40) 0721949875; (+40) 0749182508
fax 0337814221
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm


Înapoi la Initiative sociale, economice, politice si juridice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009