Sectorul CIVES
 
 

COMUNICAT DE PRESA

Dedicat propunerilor de ameliorare a cadrului structural de functionare a societatii (legi, institutii, proiecte etc).

COMUNICAT DE PRESA

Mesajde administrator » Mie Noi 07, 2007 5:47 pm

SoJust.ro - Asociaţia „Societatea pentru Justiţie”
office@soJust.ro
bd. Unirii nr. 45
Bucureşti


BUCUREŞTI, 1 iulie 2007
COMUNICAT DE PRESA
De Ziua Justiţiei, asociaţia Societatea pentru Justiţie solicită:
lustraţie reală şi totală în sistemul judiciar


SoJust consideră că pentru o însănătoşire a societăţii româneşti, se impune şi nu e tardivă lustraţia. Mai periculoasă este păstrarea mentalităţilor şi a practicilor impuse de cei devotaţi sistemului comunist şi care însă ocupă funcţii în sistemul actual. Cu precădere cel juridic trebui curăţat de astfel de persoane, tocmai datorită rolului de coloană vertebrală pe care justiţia îl joacă într-o democraţie autentică.

Lustraţia însă trebuie să fie una reală, adică să ducă la dezvăluirea tuturor persoanelor care după 1990 au ocupat funcţii de conducere publice şi înlăturarea din funcţii ale celor care în prezent ocupă asemenea funcţii şi totală, care să implice persoanele care au fost membri sau colaboratori ai securităţii ori au ocupat funcţii de conducere în structurile menţionate în acest studiu.

Societatea pentru Justiţie dă publicităţii pe http://www.sojust.ro un studiu despre lustraţie [versiune HTML la http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/actiuni/sojust_lustratie.htm, cu privire specială asupra lustraţiei din sistemul juridic. Prin acest studiu, experţii SoJust demonstrază că, potrivit cadrului juridic actual, lustraţia este incompletă, dar şi că generalizarea ei legislativă se poate face extrem de uşor.
Ei oferă următoarele soluţii pentru realizarea momentului istoric care s-a vrut a fi Proclamaţia de la Timişoara:

În primul rând, clasa politică românească, partidele politice, fie că sunt reprezentate în Parlament sau nu, trebuie să facă gestul istoric, pentru a iniţia şi adopta cadrul normativ necesar pentru o lustraţie completă şi asta nu numai în raport cu magistraţii, ci în raport cu toate profesiile juridice: avocaţi, notari, executori judecătoreşti etc. Datoria este nu numai una istorică, în memoria victimelor comunismului, dar şi una orientată spre viitor, în sensul că generaţiile viitoare să afle dimensiunile ororilor totalitarismului comunist pentru a se feri de asemenea toxice tentaţii.
În al doilea rând, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării trebuie să recunoască importanţa pentru chiar siguranţa naţională a României, stat democratic a cărui stabilitate şi ordine constituţională depind de funcţionarea statului de drept, a eliminării tuturor suspiciunilor şi riscurilor legate de continuitatea valorilor antidemocratice comuniste în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Curţii Constituţionale şi a Consiliului Superior al Magistraturii.
În al treilea rând, până la adoptarea cadrului normativ, este necesar ca organismele abilitate să apeleze la mecanismele legale pentru deconspirarea celor care au colaborat cu organele de securitate şi care acum ocupă funcţii de conducere în magistratură (spre exemplu, printr-o ordonanţă de urgenţă abilitarea CNSAS de a da verdicte nu numai în ce priveşte poliţia politică, ci şi simpla colaborare cu organele de securitate) sau deconspirarea magistraţilor care au fost ori sunt agenţi sub acoperire sau colaboratori ai serviciilor de informaţii române sau alogene după 1990 (spre exemplu, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării să declasifice toate aceste informaţii şi să le facă publice).

SoJust apelează la conştiinţa tuturor românilor, la responsabilitatea lor pentru generaţiilor viitoare de a face toate eforturile pentru încheierea acestui capitol tragic din existenţa poporului român.

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactaţi:
Cristi Danileţ, expert SoJust (+40) 0742182581
fax 0337814221, e-mail: cdanilet@just.ro

Asociaţia „Societatea pentru Justiţie” ( SoJust) este o organizaţie neguvernamentală (ONG) care are drept membri reprezentanţi ai tuturor profesiilor juridice ( judecători, procurori, avocaţi, grefieri ş.a.) şi care îşi propune să facă din schimbarea stării actuale a sistemului juridic romanesc o prioritate şi o responsabilitate a celor direct interesaţi. Juriştii români, alături de societatea civilă, sunt preocupaţi de o justiţie mai bună, indiferent de profesia juridică pe care o practică. Numeroasele dezbateri publice pe tema reformei sistemului judiciar au scos la lumina crize majore şi au tras numeroase semnale de alarmă. Aceste semnale trebuie să fie preluate de reprezentanţii profesiilor juridice şi transformate in iniţiative de politici publice în domeniul juridic.
Scopul principal al organizaţiei este de a contribui la realizarea unei reforme autentice şi cuprinzătoare nu numai a magistraturii, ci şi a altor profesii juridice şi a sistemului de educaţie juridica, în vederea îmbunătăţirii calităţii actului de justiţie în general. În vederea realizării acestui scop, Societatea pentru Justiţie intenţionează să utilizeze expertiza juridică a membrilor săi pentru a încuraja realizarea actului de justiţie în interesul public. De asemenea, asociaţia îşi propune să faciliteze dezbaterea publică şi să promoveze o atitudine civică activă faţă de sistemul juridic din România.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Un dialog pe marginea comunicatului

Mesajde Ioan Rosca » Sâm Noi 10, 2007 4:08 pm

1 iulie 2007
Va transmitem alaturat comunicatul de presa al Asociatiei "Societatea pentru Justitie" (SoJust), prilejuit de comunicarea publica a rezultatelor CNSAS in urma solicitarii verificarii tuturor magistratilor.
SoJust considera ca pentru o insanatosire a societatii romanesti se impune si nu e tardiva lustratia.
Lustratia insa trebuie sa fie una reala, adica sa duca la dezvaluirea tuturor persoanelor care dupã 1990 au ocupat functii de conducere publice si inlaturarea din functii ale celor care in prezent ocupa asemenea functii si totala, care sa implice persoanele care au fost membri sau colaboratori ai securitatii ori au ocupat functii de conducere in structurile mentionate in acest studiu.
Societatea pentru Justitie da publicitatii pe www.sojust.ro un studiu despre lustratie, cu privire speciala asupra lustratiei din sistemul juridic. Prin acest studiu, expertii SoJust demonstraza ca, potrivit cadrului juridic actual, lustratia este incompleta, dar si ca generalizarea ei legislativa se poate face extrem de usor.
Va transmitem alaturat studiul SoJust, intitulat Lustratia in sistemul judiciar romanesc, precum si comunicatul de presa ocazionat de lansarea lui.
Cu deosebita stima,
Adrian Neacsu
Presedinte Societatea pentru Justitie

4 iulie 2007
Intrebare: Putem publica textul dv pe situl nostru?
Observatie:
Daca ar fi avut loc procese pentru crimele comunismului - s-ar fi putut curati aparatul de conducere si apara societatea fara nici o "lustratie", aplicind pur si aliniatele generale- care interzic accesul in pozitii de raspundere a celor condamnati penal. Intirzierea cu care ar apare o astfel de lege ii diminuineaza grav
eficacitatea. Ea a fost rezultatul unei actiuni masive de sabotare a justitiei si de protejare a infractorilor, facuta cu un pret urias pentru societatea romaneasca, prin uzurparea puterii in stat, Contrarevolutie si
inalta tradare.De aceea trebuie adaugate aliniate de genul:
"A Legea aceasta speciala e impusa de aminarea procesului pentru crimele regimului comunist.Daca acest proces va avea loc in mod corespunzator, stabilind responsabilitatile vinovatilor, obiectivele legii vor putea fi atinse pe caile legale normale- si legea lustratiei va putea fi abrogata.
B Sint lustrabile si acele persoane cu functii de raspundere dupa 22 decembrie 1989 [aici ar trebui precizate categoriile vizate] care au impiedicat judecarea crimelor comunismului pina azi, blocat accesul la dovezi, protejat si sprijinit vinovatii, deturnat revolutia de eliberare anticomunista, jefuit (printr-o "privatizare" frauduloasa si devastatoare) detinutii eliberati din lagarul comunist"
Numai cu astfel de amendamente Legea Lustratiei va evita derizoriul si anacronismul, relansind cu adevarat lupta pentru eliberarea Romaniei.
Ioan Rosca .

Domnule Rosca,
Sigur ca puteti sa publicati textul, onoarea ar fi a noastra. Avem doar rugamintea, evident de prisos, sa mentionati ca sursa Asociatia "Societatea pentru Justitie"(SoJust).
Inevitabil, modul nostru de abordare a problemei comunismului este limitat atat de formatia noastra, in general magistrati, cat si, mai ales, de varstele noastre biologice, care nu ne ofera avantajul unor experiente si coliziuni personale cu aberatiile si crimele sistemului.
Pe fondul problemei va dau insa dreptate. De asemnea, cu siguranta este nevoie ca toti cei care cred in virtutile curative ale expierii de comunism sa faca front comun.
Cu stima,

judecator Adrian Neacsu
Presedinte Societatea pentru Justitie
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm


Înapoi la Initiative sociale, economice, politice si juridice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009