Sectorul CIVES
 
 

O Noua Constitutie pentru Romania

Dedicat propunerilor de ameliorare a cadrului structural de functionare a societatii (legi, institutii, proiecte etc).

O Noua Constitutie pentru Romania

Mesajde Ioan DRIMUS » Dum Mar 30, 2008 2:32 pm

De ce acest proiect ?

Suntem cetateni ai Romaniei; am devenit cetateni ai Europei; avem pretentia ca suntem cetateni liberi si responsabili.

Avem dreptul si obligatia civica sa hotaram noi insine soarta noastra, drumul pe care dorim sa il parcurgem impreuna, modul in care sunt organizate comunitatea si statul ai caror cetateni suntem.

Avem datoria sa smulgem tara din mainile actualilor politicieni impostori, corupti, iresponsabili; politicieni care ne-au adus intr-o stare de saracie, mizerie si disperare insuportabile pe multi dintre noi determinandu-ne sa ne indepartam de meleagurile natale.

Avem obligatia morala sa impunem noi reguli prin care in toate functiile din institutiile statului, sa acceada numai oameni onesti, competenti, responsabili, oameni care se angajeaza in slujba noastra, a cetatenilor, a binelui nostru comun.

Suntem in situatia in care actuala Constitutie a Romaniei este ilegitima.

.....Ilegitima deoarece ea a fost instituita de o putere constituanta ilegitima; Parlamentul nu poate sa se substituie cetatenilor pentru a reprezenta puterea constituanta;

Parlamentarii nu au fost si nu pot fi mandatati de nimeni sa reprezinte puterea constituanta; ei singuri s-au autoerijat. Aceasta constituie, de fapt, un hold-up al democratiei.

Parlamentul reprezinta cetatenii doar ca for legislativ, dar nicidecum ca putere constituanta; Forul legislativ e una, puterea constituanta este cu totul altceva. Este ca si cum ti-ai face si promulga singur legea; un nonsens de altfel.

In consecinta, Constitutia actuala este facuta de o Adunare Constituanta ilegitima;

Doar unei Adunari Constituante alese in mod expres de natiune ii poate reveni misiunea de a organiza statul si ga­ranta libertatile cetatenilor.


Toti cei care au dorinta sa participe la acest proiect sunt bineveniti.

Vizitati situl dedicat acestei actiuni : www.constitutiaromaniei.org

Scopul nostru este ca sa dezbatem temele noii Constitutii pe cat mai mute forumuri; desigur si pe acest forum.
Numai bine !
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Solidarizare

Mesajde Ioan Rosca » Lun Mar 31, 2008 5:04 pm

Excelenta initiativa, un pas in directia operationalizarii dorintelor de emancipare socio-politica.
Ilegitimitatea temeliilor juridice in Romania este crasa si a fost reflectata si de fructele care au iesit din aceste radacini putrede. A nu se uita faptul ca "alegerile" din 1990 au fost o enorma inselaciune, ca acel "parlament" colaborationist nu era legitim in nici un fel si ca nu a reprezentat interesele tarii ci ale parazitilor ei.
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Solidarizare

Mesajde Ioan DRIMUS » Joi Apr 03, 2008 12:23 pm

Ioan Rosca scrie:Ilegitimitatea temeliilor juridice in Romania este crasa si a fost reflectata si de fructele care au iesit din aceste radacini putrede. A nu se uita faptul ca "alegerile" din 1990 au fost o enorma inselaciune, ca acel "parlament" colaborationist nu era legitim in nici un fel si ca nu a reprezentat interesele tarii ci ale parazitilor ei.
Ioan Rosca

Chiar daca alegerile din 1990ar fi fost corecte, Parlamentarii reiesiti in urma scrutinului nu aveu mandat din partea cetatenilor sa se constituie in Adunare Constituanta. Mai grav, ei si-au arogat titlul de "Putere Constituanta" ignorand un principiu elementar al democratiei, acela ca Puterea Constituanta se compune din totalitatea cetatenilor si ca ei au dreptul sa desemneze reprezentanti in Adunarea Constituanta. Aici este vorba de un hold-up al puterii;
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Re: O Noua Constitutie pentru Romania

Mesajde Marius » Vin Apr 04, 2008 4:36 am

Ioan DRIMUS scrie:De ce acest proiect ?
Suntem in situatia in care actuala Constitutie a Romaniei este ilegitima.

.....Ilegitima deoarece ea a fost instituita de o putere constituanta ilegitima; Parlamentul nu poate sa se substituie cetatenilor pentru a reprezenta puterea constituanta;


Constituţia a fost supusă unui referendum, în decembrie 1991, apoi schimbată tot prin referendum, pe timpul guvernării PSD, nu mai ştiu exact anul.
La schimbarea Constituţiei votul s-a prelungit pe 2 zile, ca să se strîngă prezenţa necesară validării. S-a mers cu urna mobilă prin centre comerciale doar ca să se strîngă voturi. E îndoielnic că votul la schimbarea Constituţiei a fost corect.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: O Noua Constitutie pentru Romania

Mesajde Ioan DRIMUS » Dum Apr 06, 2008 9:08 pm

Marius scrie:Constituţia a fost supusă unui referendum, în decembrie 1991, apoi schimbată tot prin referendum, pe timpul guvernării PSD, nu mai ştiu exact anul.
La schimbarea Constituţiei votul s-a prelungit pe 2 zile, ca să se strîngă prezenţa necesară validării. S-a mers cu urna mobilă prin centre comerciale doar ca să se strîngă voturi. E îndoielnic că votul la schimbarea Constituţiei a fost corect.


Chiar daca la scrutinul din 2003 au fost nereguli, acestea au fost "ingropate" Dar nu asta este problema. Ilegitimitatea principala provine din modul in care s-a numit Adunarea Constituanta. Pentru ca ea sa fi fost legitima din punct de vedere democratic trebuia ori ca ea sa fi fost aleasa direct de cetateni ori ca Parlamentarii sa primeasca un mandat expres in acest sens. Mandatul dat de cetateni parlamentarilor a fost pentru a face legile ordinare si a controla Guvernul; ....nicidecum nu a fost acela de a forma Adunarea Constituanta.
Rezultatul se vede astazi; au facut o Constitutie care sa le protejeze abuzurile; ...... ceea ce a dus la starea actuala de tiranie oligarhica.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Alegerile din 1990

Mesajde Ioan Rosca » Lun Apr 07, 2008 5:41 pm

Fara a mai reveni asupra problemei ilegitimitatii alegerilor din 1990, dovedibila, va semnalez ca formal , ele au avut loc in urma legii electorale adoptata de CPUN la 14 martie 1990, cu sfidarea (de catre toate partidele, cazute la pace) a proclamatiei de la Timisoara. In aceasta "lege" (contrarevolutionara) este insa prevazut caracterul mixt al urmatorului Parlament : ordinar si de adunare constituanta. Dv ati analizat legea respectiva? O aveti la dispozitie?
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Alegerile din 1990

Mesajde Marius » Lun Apr 07, 2008 10:06 pm

Ioan Rosca scrie:Fara a mai reveni asupra problemei ilegitimitatii alegerilor din 1990, dovedibila, va semnalez ca formal , ele au avut loc in urma legii electorale adoptata de CPUN la 14 martie 1990, cu sfidarea (de catre toate partidele, cazute la pace) a proclamatiei de la Timisoara. In aceasta "lege" (contrarevolutionara) este insa prevazut caracterul mixt al urmatorului Parlament : ordinar si de adunare constituanta.


Nu ştiam data exactă a legii electorale a CPUN. Dacă este cum zice dl. Roşca, înseamnă că legea electorală s-a dat la doar 3 zile după proclamaţia de la Timişoara. În cele 3 zile nu a fost timp destul pentru răspîndirea ideilor proclamaţiei, probabil unii din CPUN nici nu aflaseră că există această proclamaţie.
Constituţia actuală are multe hibe. Principala hibă, după părerea mea, e că e prea complicată; Constituţia trebuie să fie un text scurt, cu principii de bază care să le înţeleagă fiecare cetăţean; actuala Constituţie e făcută să fie înţeleasă doar de jurişti, nu de cetăţenii obişnuiţi, iar uneori nici de jurişti - vezi problemele care apar cu legile declarate neconstituţionale, legi care fuseseră analizate în prealabil şi de jurişti. În general se încearcă reglementarea prin Constituţie a unor lucruri care ar trebui reglementate doar prin legi obişnuite.
Prin faptul că a fost supusă unui referendum s-au "acoperit" viciile legate de nereprezentativitatea parlamentului. Schimbările din Constituţie se pot face doar prin referendum. Eu cred că n-are acum rost, dacă se propun schimbări la Constituţie, să se argumenteze pe ideea că în 1991 parlamentul era nereprezentativ. Poporul român trebuie convins de valoarea intrinsecă a schimbărilor propuse, cum erau ăia din 1991 care au propus Constituţia nu mai are relevanţă cîtă vreme a fost un referendum.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Precizari si comentarii

Mesajde Ioan Rosca » Mar Apr 08, 2008 1:03 am

1 Relatia dintre 11 si 14 martie este relevanta, daca se studiaza atent manevrele puterii din acele zile. Dupa lansarea proclamatiei de la Timisoara, televiziunea romana a luptat eroic pentru ca sa nu se transmita nimic relevant despre text... pina la adoptarea legii electorale in CPUN. In felul aceasta, tirgul josnic al partidelor a putut avea loc, pretextind necunoasterea ideilor din Proclamatie (idei care nu faceau decit sa recapituleze obiectivele adevaratei revolutii anticomuniste). Dar presa a publicat Proclamatia la timp. Numai cine nu a vrut nu stia ca societatea romaneasca are nevoie de lustratie. Legea electorala contrarevolutionara a fost totusi votata cu 2 abtineri si un vot contra (Nicolae Cerveni). Dupa care a urmat adeziunea acelorasi partide la Proclamatie.... Dupa care a urmat uitarea adeziunii, prin participarea la niste "alegeri" care incalcau total punctul 8 si prin validarea lor, in ciuda conditiilor gen "1946" in care au avut loc. A fost o farsa- alimentata de complicitati, ipocrizii si tradari.

2 Pentru functionarea viitoare a structurilor socio-economice guvernate de reglementari juridice, pare important doar ce va prevedea eventual o noua constitutie. Dar pentru cercetarea si judecarea crimelor de sistem operate de FSN si complicii sai in "Tranzitie", este importanta demonstrarea ilegitimitatii juridice a regimului care a devastat Roamania, in loc sa o emancipeze. Aceasta demonstratie poate fi facuta riguros. Ma ocup cu asta, fiind convins ca adevarul merita salvat- chiar cind (mai ales cind) justitia este paralizata de uzurpatorii institutiilor statului. Intregul esafodaj politico-economic al Romaniei actuale este cladit pe baze putrede si nu poate produce decit fructe otravite. Uitarea (eludarea) acestui fapt este o grava eroare. Oricit nu va place multora, societatea roamaneasca post-decembrista trebuie pusa in fata unei oglinzi in care sa-si vada radacinile monstruoase. Altfel nu se va putea rupe de ele, spre aer curat.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Mesajde Marius » Mie Apr 09, 2008 1:54 am

Una din tîmpeniile actualei Constituţii - apărute după schimbările PSD-iste din 2003 - este posibilitatea de adoptare tacită a legilor. Se propune un proiect de lege şi dacă nimeni nu-l contestă o anumită perioadă, se consideră adoptat.

Sînt curios dacă în alte ţări mai există sistemul ăsta.

Oricum mi se pare o prostie, pentru adoptarea unei legi cei care reprezintă poporul trebuie să aibă responsabilitatea unui vot afirmativ. Acum mulţi parlamentari nu citesc proiectele de lege depuse, de aia nu le contestă, şi aşa se ajunge la adoptare tacită.

S-a spus că e nevoie de adoptare tacită fiindcă sînt multe legi de adoptat şi nu e vreme de urmat proceduri complicate cu toate. De fapt poporul n-are nevoie de multe legi, poporul are nevoie de stabilitate juridică.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Initiative sociale, economice, politice si juridice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009