Sectorul CIVES
 
 

Amnistiiile

Forum dedicat sprijinirii campaniei de corectare a nedreptatii facute luptatorului anticomunist Viorel Roventu.

Amnistiiile

Mesajde administrator » Joi Dec 17, 2009 3:46 am

Ce se poate face in legatura cu modul in care s-au aplicat amnistiile lui Roventiu?

1 Cea din 1984 prin care i s-a comutat pedeapsa cu moartea la 25 ani de inchisoare. Are cineva textul decretului?

2 Cea din 1988, pentru care i s-a redus intii pedeapsa la 12 ani jumatate (conform art 2) pentru ca apoi sa i se aplice art 3 (ca si cum ar fi fost inca valabila sentinta de condamnare la moarte):
" DECRET Nr. 11 din 26 ianuarie 1988
privind amnistierea unor infractiuni si reducerea unor pedepse
EMITENT: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 5 din 26 ianuarie 1988
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:
ART. 1
Se amnistiaza toate infractiunile pentru care s-a aplicat pedeapsa cu inchisoare pina la 10 ani inclusiv.
ART. 2
Se reduc cu 1/2 pedepsele cu inchisoare mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecata.
ART. 3
Se comuta in 20 ani inchisoare pedepsele cu moartea aplicate de instantele de judecata.
ART. 4
Comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare, directiile pentru probleme de munca si ocrotiri sociale si conducerile unitatilor socialiste vor asigura incadrarea in munca a persoanelor care beneficiaza de prevederile prezentului decret si vor urmari integrarea acestora in colectivele de munca in care au fost repartizate.
NICOLAE CEAUSESCU
Presedintele Republicii Socialiste Romania"

3 Cele din 1990 (are cineva textul legilor respective (nu sint puse pe CDEP)?
in urma carora Roventu, Nastase si Stanciu au ramas aproape singuri in puscarie , pentru un articol de cod penal abrogat (furt in dauna avutului obstesc), aplicat fara legatura cu realitatea (asa cum o dovedeau noile declaratii), in forma agravata nejustificat, si cu cei 20 de ani de ispasit dupa 1988, rezultind dintr-o pedeapsa cu moartea abrogata de noul cod penal?
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Decret 23/1990

Mesajde administrator » Joi Ian 12, 2012 4:16 am

Consiliul Frontului Salvarii Nationale decreteaza:

Art. 1
Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare aplicate de instanta de judecata, precum si masura trimiterii intr-o scoala speciala de munca si reeducare luata fata de minori.
Art. 2
De dispozitiile art. 1 nu beneficiaza cei care, aflati in conducerea sau in slujba fostului regim dictatorial, actionind activ pentru suprimarea libertatilor si drepturilor umane ori pentru realizarea celorlalte scopuri ale acestui regim sau pentru a-si asigura profituri ori a se sustrage de la raspundere, au savirsit infractiuni contra pacii si omenirii, contra statului, de lipsire de libertate in mod ilegal, de abuz in serviciu, infractiuni privitoare la regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive, la regimul de ocrotire a unor bunuri, acte teroriste, precum si tainuirea si favorizarea la aceste infractiuni.
De asemenea, de prevederile art. 1 nu beneficiaza recidivistii, cei care au savirsit infractiuni de omor, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, viol prevazut de art. 197 alin. 2 si 3 Cod penal, tilharie contra avutului personal sau particular ori contra avutului obstesc, alte infractiuni intentionate contra avutului obstesc cu consecinte grave sau deosebit de grave, abuz in serviciu contra intereselor obstesti prevazut de art. 248 alin. 2 Cod penal, luare de mita, trafic de influenta, arestare nelegala si cercetare abuziva, supunere la rele tratamente, represiune nedreapta si evadare.
Art. 3
In cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata, procesul penal va incepe sau, dupa caz, va continua, iar dupa stabilirea pedepsei se va face aplicarea dispozitiilor prezentului decret-lege referitoare la gratiere.
Art. 4
Cei gratiati, care in curs de 3 ani savirsesc din nou o infractiune intentionata, vor executa, pe linga pedeapsa stabilita pentru acea infractiune, si pedeapsa sau restul de pedeapsa ramase neexecutate ca urmare a aplicarii prezentului decret-lege.
Art. 5
Dispozitiile prezentului decret-lege se aplica numai faptelor comise pina la data de 22 decembrie 1989 inclusiv.

PRESEDINTELE
CONSILIULUI FRONTULUI SALVARII NATIONALE
ION ILIESCU
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Decretul 3/1990

Mesajde administrator » Joi Ian 12, 2012 4:18 am

Decret-lege privind amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse

Consiliul Frontului Salvării Naționale decretează:

Art. 1. - Se amnistiază infracțiunile politice prevăzute în Codul penal și în legile speciale săvârșite după data de 30 decembrie 1947.

Prin infracțiuni politice, în sensul prezentului decret-lege, se înțeleg faptele care au avut drept scop:

a) exprimarea protestului împotriva dictaturii și cultului personalității, împotriva terorii și abuzului de putere din partea celor ce au deținut puterea politică;

b) respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, obținerea de drepturi civile și politice, economice, sociale și culturale, înlăturarea măsurilor discriminatorii;

c) obținerea oricăror alte revendicări democratice.

Dispozițiile alin. 1 se aplică în mod corespunzător contravențiilor comise în scopurile arătate în acest articol.

Art. 2. - Se amnistiază infracțiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 3 ani inclusiv sau amendă.

Art. 3. - Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare până la 3 ani inclusiv sau cu amendă, aplicate de instanța de judecată, precum și măsura trimiterii într-o școală de muncă și reeducare luată față de minori.

Art. 4. - De prevederile art. 2 și 3 nu beneficiază recidiviștii, cei care au săvârșit infracțiuni de omor, tâlhărie, vătămare corporală gravă, viol, distrugere calificată, luare de mită, arestare nelegală și cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, represiune nedreaptă, evadare, precum și orice infracțiuni sancționate de lege cu pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare.

Art. 5. - În cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată privind infracțiunile care nu se amnistiază potrivit art. l și 2, procesul penal va începe sau, după caz, va continua, iar după stabilirea pedepsei se va face aplicarea prevederilor prezentului decret-lege referitoare la grațiere.

Art. 6. - Prevederile prezentului decret-lege cu privire la amnistie se aplică, în mod corespunzător, faptelor prevăzute de legea penală și abaterilor date, prin lege, în competența comisiilor de judecată.

Art. 7. - Faptele care, potrivit art. 181 din Codul penal, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni nu se mai sancționează, iar amenzile și celelalte sancțiuni cu caracter administrativ aplicate pentru asemenea fapte nu se mai execută în măsura în care nu au fost executate.

Art. 8. - Sancțiunile contravenționale nu se mai aplică, iar în cazul în care au fost aplicate, nu se mai execută.

Art. 9. - Cei grațiați, care în decurs de 3 ani săvârșesc o infracțiune intenționată, vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracțiune, și pedeapsa neexecutată ca urmare a aplicării prezentului decret-lege.

Art. 10. - Pe lângă fiecare penitenciar și școală specială de muncă și reeducare se instituie comisii formate din delegați ai organelor de justiție, procuratură și poliție, care vor face propuneri motivate de grațiere individuală și pentru alți condamnați care nu beneficiază de prevederile prezentului decret-lege, dar care, în cursul executării pedepsei, au avut o comportare bună, dând dovezi temeinice de îndreptare.

Art. ll. - Dispozițiile prezentului decret-lege se aplică numai faptelor comise până la data de 22 decembrie l989 inclusiv.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

legea 137/1997

Mesajde administrator » Joi Ian 12, 2012 4:25 am

LEGE Nr. 137 din 24 iulie 1997
privind gratierea unor pedepse
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 170 din 25 iulie 1997



Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1
Se gratiaza in intregime:
a) pedepsele cu inchisoare pana la 2 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda pana la 10.000.000 lei inclusiv, aplicate de instantele de judecata;
b) pedepsele cu inchisoare pana la 5 ani inclusiv, aplicate celor care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, au implinit varsta de 60 de ani, femeilor gravide sau care au copii pana la 2 ani.
Art. 2
Se gratiaza in parte, cu 1/2, pedepsele cu inchisoare, aplicate de instantele de judecata, mai mari de 2 ani, dar care nu depasesc 5 ani inclusiv.
Art. 3
Prevederile art. 1 si 2 se aplica si celor care executa pedeapsa inchisorii la locul de munca.
Art. 4
Se gratiaza in intregime masura internarii intr-un centru de reeducare, precum si masura trimiterii intr-o scoala speciala de munca si reeducare, luata fata de minori de catre instantele de judecata.
Beneficiaza de gratierea prevazuta la alin. 1 numai minorii care au executat cel putin un an din masura internarii intr-un centru de reeducare sau intr-o scoala speciala de munca si reeducare.
Art. 5
Prevederile art. 1-4 din prezenta lege nu se aplica recidivistilor, precum si celor care au savarsit urmatoarele infractiuni:
A. Reglementate de Codul penal:
- infractiunile contra sigurantei statului, prevazute de art. 155-173;
- infractiunile de omor, prevazute de art. 174-177;
- vatamarea corporala grava, prevazuta de art. 182;
- lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte, prevazute de art. 183;
- provocarea ilegala a avortului, prevazuta de art. 185 alin. 1, 2 si 3;
- lipsirea de libertate in mod ilegal, prevazuta de art. 189;
- violarea de domiciliu, prevazuta de art. 192 alin. 2;
- santajul, prevazut de art. 194;
- violul, prevazut de art. 197;
- incestul, prevazut de art. 203;
- furtul calificat, prevazut de art. 209;
- talharia, prevazuta de art. 211;
- gestiunea frauduloasa, prevazuta de art. 214;
- inselaciunea, prevazuta de art. 215 alin. 2, 3, 4 si 5;
- delapidarea, prevazuta de art. 215^1 alin. 2;
- ultrajul, prevazut de art. 239 alin. 2 si 3;
- sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, prevazute de art. 242;
- abuzul in serviciu contra intereselor publice, prevazut de art. 248;
- abuzul in serviciu in forma calificata, prevazut de art. 248^1;
- luarea de mita, prevazuta de art. 254;
- darea de mita, prevazuta de art. 255;
- traficul de influenta, prevazut de art. 257;
- tortura, prevazuta de art. 267^1;
- represiunea nedreapta, prevazuta de art. 268;
- evadarea, prevazuta de art. 269;
- inlesnirea evadarii, prevazuta de art. 270;
- nerespectarea hotararilor judecatoresti, prevazuta de art. 271;
- neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, din culpa, prevazute de art. 273 alin. 2;
- neindeplinirea cu stiinta a indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa; prevazute de art. 274 alin. 2;
- parasirea postului si prezenta la serviciu in stare de ebrietate, prevazute de art. 275;
- distrugerea si semnalizarea falsa, prevazute de art. 276;
- accidentul si catastrofa de cale ferata, prevazute de art. 277;
- nerespectarea regimului armelor si munitiilor, prevazuta de art. 279;
- nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, prevazuta de art. 279^1;
- falsificarea de monede sau de alte valori, prevazuta de art. 282;
- falsificarea de valori straine, prevazuta de art. 284;
- detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori, prevazuta de art. 285;
- specula, prevazuta de art. 295;
- inselaciunea cu privire la calitatea marfurilor, prevazuta de art. 297;
- deturnarea de fonduri, prevazuta de art. 302^1;
- contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit, prevazute de art. 309;
- traficul de stupefiante, prevazut de art. 312;
- falsificarea de alimente sau de alte produse, prevazuta de art. 313;
- incaierarea, prevazuta de art. 322;
- asocierea pentru savarsirea de infractiuni, prevazuta de art. 323;
- dezertarea, prevazuta de art. 332;
- zborul neautorizat, prevazut de art. 340;
- distrugerea, jefuirea sau insusirea unor valori culturale, prevazute de art. 360.
B. Reglementate de legi speciale:
- infractiunile prevazute de art. 19-21 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei;
- infractiunile prevazute de art. 37 alin. 1 si 2 din Decretul nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice;
- infractiunile prevazute de art. 109, 110 si 115 din Decretul nr. 443/1972 privind navigatia civila;
- infractiunile prevazute de art. 72 si 73 din Legea nr. 30/1978 - Codul vamal al Romaniei;
- infractiunea prevazuta de art. 208 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale;
- infractiunile prevazute de art. 10-16 din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale.
De asemenea, nu beneficiaza de prevederile prezentei legi cei care au savarsit infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani.
Art. 6
Sanctiunile cu inchisoare aplicate pentru contraventii nu se mai executa, iar pentru contraventiile savarsite pana la intrarea in vigoare a prezentei legi nu se mai aplica sanctiunea inchisorii contraventionale.
Art. 7
Faptele care, potrivit art. 18^1 din Codul penal, nu prezinta pericolul social al unei infractiuni nu se mai sanctioneaza, daca au fost savarsite pana la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. 8
In cauzele in care urmarirea penala nu a inceput, precum si in cele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata, procesul penal va porni sau, dupa caz, va continua, iar dupa stabilirea pedepsei se va face aplicarea prevederilor prezentei legi.
Art. 9
Gratierea nu se aplica celor care nu au inceput executarea pedepsei inchisorii sau a sanctiunii inchisorii contraventionale, deoarece s-au sustras de la executarea acestora, precum si celor care au inceput executarea, dar ulterior s-au sustras.
Art. 10
Cei gratiati care, in decurs de 3 ani, savarsesc o infractiune intentionata vor executa, pe langa pedeapsa stabilita pentru acea infractiune, si pedeapsa sau restul de pedeapsa ramas neexecutat, ca urmare a aplicarii prezentei legi.
Art. 11
Dispozitiile prezentei legi se aplica numai faptelor comise pana la data de 26 mai 1997.

Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 9 iulie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

PRESEDINTELE SENATUI
PETRE ROMAN

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 10 iulie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Gratierea din 1999

Mesajde administrator » Joi Ian 12, 2012 10:28 pm

DECRET nr. 82 din 12 martie 1999 privind acordarea unor gratieri individuale

EMITENT: PRESEDINTELE ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 107 din 15 martie 1999

În temeiul art. 94 lit. d) şi al art. 99 alin. (1) din Constituţia României,
Preşedintele României decreteazã:
ART. 1
Se gratiaza pedeapsa aplicatã urmãtorilor condamnaţi:
- Apati Arpad
- Budur Petru
- Bulancea Gheorghe
- Bulancea Dorina-Manuela
- Buzescu Rodica Constantina
- Cazacu Dinu
- Chis Vasile Beniamin
- Dodu Nicusor
- Dreptu Paula
- Marasoiu Constantin
- Macesanu Victor
- Pavel Costel
- Staicu Florin
- Trusca Iulian Costin.
ART. 2
Se gratiaza restul rãmas neexecutat din pedeapsa aplicatã urmãtorilor condamnaţi:
- Avram Florin
- Bageac Gheorghe
- Broinas Cristina
- Cuza Doina
- Domocos Marius-Mircea
- Fratila Rafila
- Moldoveanu Ion
- Moldoveanu Marin
- Nicolin Marius
- Roventiu Viorel
- Stanciu Nicolae
- Şerban Gavrila
- Şerban Rusalim
- Vladu Ion.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
EMIL CONSTANTINESCU

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituţia României, contrasemnam acest decret.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm


Înapoi la Cazul Viorel Roventu

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009