Sectorul CIVES
 
 

Vocea intelectualului atent la nuante

Dedicat discutiilor despre "Informarea si emanciparea cetatenilor" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Vocea intelectualului atent la nuante

Mesajde Vizitator » Joi Dec 23, 2004 12:33 am

Tehnic vorbind, Adrian Nastase are dreptate, iar formula gasita nu e deloc rea: la sfîrsit de mandat, vocea intelectualului atent la nuante si preocupat sa explice a fost mai puternica decît a premierului laudaros cu faptele sale. Gîndul la oamenii saraci, care au nevoie mai mult de ajutor decît de sanse, a fost, fara îndoiala, expresia laturii social-democrate a lui Adrian Nastase, care a încercat sa gaseasca solutii pentru "România rurala", pentru cea a pensionarilor, a somerilor, a celorlalte categorii dependente într-un fel sau altul de sprijinul statului. Altminteri, Adrian Nastase în integralitatea sa face parte mai degraba din "România lui Basescu": cea urbana, dinamica, educata, care vrea capitalism, vrea o integrare rapida în UE si, mai ales, stie de ce vrea toate acestea, îsi întelege si îsi constientizeaza optiunile. Cresterea economica incontestabila din perioada guvernarii PSD si încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana sînt realizari de care a beneficiat în primul rînd România "cealalta", nu aceea care "are încredere" în Adrian Nastase. Pentru pensionari si pentru taranii saraci, guvernul PSD nu a avut alte politici decît cele asistentialiste, care le prelungesc de fapt dependenta de statul postcomunist si îi îndeparteaza de România "noua", tînara, dinamica si "integrata".

De fapt, "încredere" nici nu este termenul cel mai potrivit pentru a defini relatia dintre "România asistata" si candidatul la presedintie al PSD. Încrederea - conditie fundamentala pentru buna functionare a unei societati democratice - se creeaza în timp, în primul rînd printr-o buna informare a cetatenilor despre problemele care-i privesc. Or, locuitorii din mediul rural au drept singure surse de informare TVR si radioul public. Prin aceste canale, li s-a impus, într-un mod destul de agresiv, imaginea unui guvern cumsecade care "le da", îi ajuta sa supravietuiasca, îi duce în Europa, de unde o sa le vina rîuri de lapte si miere. Timp de patru ani, social-democratia guvernului PSD a fost, si ea, "de cumetrie", ca si capitalismul, dupa principiul "le dam ca sa ne voteze". Pentru oamenii saraci despre care banuieste ca au încredere în el, Adrian Nastase ar fi trebuit sa se lupte, ca social-democrat, sa aiba nu doar o suta de mii în plus la pensie, dar si un telejurnal corect si profesionist, niste dezbateri politice consistente la radio si la televizor, mai multe informatii despre cît îi va costa aderarea la UE si despre ce se va întîmpla cu ei prin aplicarea "politicilor agricole comune". Pentru copiii oamenilor saraci de la tara, guvernul social-democrat ar fi trebuit sa asigure manuale pur si simplu bune, nu manuale facute de editurile prietenilor, si profesori calificati (stimulati sa mearga la tara). Pentru ca aceasta Românie s-o prinda din urma pe cea "a lui Basescu", ar fi avut nevoie nu atît de mijloace de subzistenta de azi pe mîine, cît de accesul la informatie si educatie pentru un poimîine cu adevarat mai bun. Desantarea pro-guvernamentala de la Radioul condus de Dragos Seuleanu si telejurnalele partinitoare de la televiziunea publica n-au cum sa lumineze mintile oamenilor de la tara si nici nu pot construi încrederea: nu sînt decît un "corn cu lapte" ideologic, menit sa-i tina într-o faza de subzistenta a gîndirii si sa le întîrzie accesul la comportamentul democratic.

P.S. Pentru oamenii din aceasta Românie, negocierile de aderare la UE nu exista: vor afla de ele abia cînd le vor cunoaste consecintele în viata lor practica. "România lui Adrian Nastase" este si va fi înca multa vreme departe de Europa. Si asta pentru ca guvernul lui Adrian Nastase n-a fost preocupat sa-i cîstige cu adevarat încrederea, ci - printr-o propaganda fara scrupule - doar votul.

VPR
Vizitator
 

Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009