Sectorul CIVES
 
 

Uniunea Europeanä si cotele de lapte

Dedicat discutiilor despre "Formarea , observarea si influentarea elitei politice" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Uniunea Europeanä si cotele de lapte

Mesajde Marius » Lun Mai 30, 2005 10:27 pm

Uniunea Europeanä si cotele de lapte

"Cotele de lapte, o necesitate" scrie Andrei Zombori în "Jurnal Bänätean" din 28 mai 2005, explicîndu-ne una din fericirile care ne asteaptä dupä aderarea la Uniunea Europeanä. Cota de lapte "reprezintä cantitatea maximä pe care o poate produce o exploatatie pentru comercializare prin vînzare". Cei care ar produce mai mult decît cota repartizatä nu ar avea dreptul sä vîndä prisosul.

"Cota de lapte reprezintä un bun cîstigat, care se poate mosteni, transmite, închiria sau vinde" mai afläm din "Jurnal Bänätean". Doamne, cîte chestii am mai cîstigat noi românii în negocierile de aderare la U.E., si de care habar n-aveam! Täranii nu vor mosteni numai case, pämînturi si vaci, ci si niste cote de lapte, pe care la nevoie le vor putea vinde. Preväd cä din 2007 firmele multinationale vor cumpära de la täranii români cotele respective de lapte, stabilindu-si astfel monopolul. Iar täranii vor fi fericiti: vor încasa bani pe ceva care, dacä n-ar fi fost Uniunea Europeanä, nici nu le-ar fi trecut prin minte cä ar putea vinde. E practic o pomanä pe care U.E. o face täranilor români!

"În U.E. pretul mediu de vînzare este 1 euro/kg lapte (Olanda 2,2 euro, Austria 1,2 euro, mai scäzut în tärile nou intrate)" observä Zombori una din släbiciunile României în calea ei spre integrare europeanä. În materie de aliniat preturi la nivel european am fäcut progrese la benzinä, gaze, electricitate, dar la lapte am rämas în urmä. Rusine sä ne fie! Noroc cu politicienii, care vor avea grijä sä ne europenizäm si în acest domeniu. Atunci cînd în pretul laptelui nu va intra doar munca täranului si costul furajelor, ci si pretul cumpärärii sau închirierii acestor "cote de lapte", probabil ne vom apropia de standardele europene. Cresterea preturilor (exprimate în euro) e si o metodä de crestere a PIB-ului.

În 1989 îmi închipuiam cä orînduirea capitalistä înseamnä libertate economicä si stabilirea preturilor nu prin sistemul birocratic, ci prin legea cererii si ofertei. În Uniunea Europeanä însä, capitalismul e înteles altfel. Prin sistemul birocratic, se limiteazä oferta, astfel încît sä se pästreze anumite preturi. Politicienii voteazä legi menite nu sä scadä preturile, ci sä le creascä. În România, de pildä, multi ar putea produce lapte sub pretul european de 1 euro/litru. Functionarii statului, plätiti din banii contribuabililor, vor interzice acestora sä-si vîndä laptele. Demagogic se va invoca cä täranii nu se spalä pe mîini cînd mulg vacile, iar juridic se va invoca lipsa cotei de lapte. Pe piatä vor rämîne doar putne firme (unii baroni locali români si multinationalele, care vor cumpära cotele de lapte atribuite initial täranilor nestiutori). Acestora le va conveni cresterea pretului, cäci asta înseamnä si cresterea propriilor venituri. Eliminarea de pe piatä a marii majoritäti a actualilor producätori se va face nu prin eficientä economicä (cel care produce mai ieftin si de calitate cîstigä ci prin mecanisme birocratice de alocare a "cotei de lapte".

Dacä economia americanä este mai dinamicä decît cea europeanä e tocmai fiindcä birocratia bruxelezä nu si-a extins puterile si peste ocean. Deocamdatä diferenta dintre America si Europa nu se lärgeste fiindcä americanii îsi cheltuie resursele pe prostii de tipul räzboiului în Irak, dar iluziile pe care si le fac unii cä Europa va deveni o contrapondere a Americii sînt desarte. Nu mi-ar päsa de asta dacä n-as sti cä, din päcate, birocratia bruxelezä e pe cale sä însface România.

Marius Mioc
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

REDUCEREA PRODUCŢIEI DE LAPTE, CERINŢĂ A UNIUNII EUROPENE

Mesajde Marius » Mar Iul 04, 2006 9:23 am

„Excesul de lapte dă în amenzi” ne informează ziarul „Cotidianul” http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5 ... 878829e622 , explicîndu-ne una din genialele invenţii ale birocraţilor care conduc Uniunea Europeană: „Fermierii care vor comercializa o cantitate mai mare de lapte decît le dă dreptul cota stabilită de autorităţi vor fi sancţionaţi (…) după 1 aprilie 2007, ţara noastră va trebui să-şi reducă producţia de lapte cu 40% dacă vrea să scape nesancţionată”.

Despre cotele de lapte, am informat acum un an. Articolul din „Cotidianul” ne dă însă informaţii noi cu privire la talentul cu care au negociat politicienii români respectivul capitol al integrării în UE: „România produce anual in jur de 5,2 miliarde de litri de lapte, iar cota negociată cu UE este de aproape 3,1 miliarde de litri”. Nu-i nimic, ne vom obişnui să consumăm lapte din import, sau poate vom bea Coca-Cola, băutură care, deşi mai scumpă, este mai sănătoasă decît laptele.

Sute de mii de ţărani care trăiesc acum din vînzarea laptelui vor ajunge şomeri, nu fiindcă n-ar vrea să muncească sau fiindcă produsele lor n-ar avea căutare, ci fiindcă sistemul birocratic al Statului Maximal (Statul Român adaptat normelor UE) le va interzice să-şi comercializeze produsele. Orăşenii vor plăti impozite mai mari, ca să finanţeze ajutoarele de şomaj ale ţăranilor deveniţi şomeri. Partea tristă va fi cînd ţăranii care acum îşi cîştigă singuri existenţa se vor complace cu statutul de întreţinuţi ai statului.

Capitalism? Economie de piaţă? Libertate economică? Liberă concurenţă? Lozinci frumoase, dar în Uniunea Europeană nu capitalismul ci birocratismul este orînduirea dominantă.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009