Sectorul CIVES
 
 

INDUSTRIA CĂRNII - VICTIMĂ A INTEGRĂRII EUROPENE

Dedicat discutiilor despre "Formarea , observarea si influentarea elitei politice" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

INDUSTRIA CĂRNII - VICTIMĂ A INTEGRĂRII EUROPENE

Mesajde Marius » Joi Feb 09, 2006 6:08 pm

Din 32 de firme din judeţul Timiş care se ocupă cu procesarea cărnii şi laptelui, numai una îndeplineşte normele europene, aflăm dintr-un articol publicat de „Evenimentul Zilei - ediţia de Vest” din 1 februarie 2006. Pentru un abator, investiţia minimă necesară conformării la standardele europene este 3 milioane euro, scrie ziarul. „Creşterea porcilor în gospodăriile ţărăneşti se va permite doar pentru consumul familiei (…) Ţăranilor li se va interzice însă să comercializeze carnea porcilor din propria bătătură”, mai sîntem informaţi.

Aşadar, aceasta este economia de piaţă în concepţia Uniunii Europene: nu e vorba de libera competiţie între firmele multinaţionale şi micii producători, în care cel mai eficient din punct de vedere economic cîştigă, ci de eliminarea de pe piaţă a micilor producători, prin norme birocratice croite înadins pentru a fi imposibil de respectat de micii producători. Demagogic se invocă protecţia consumatorilor, de parcă fără o investiţie de 3 milioane euro nu se poate sacrifica un animal în condiţii igienice. Ţăranilor sau micilor întreprinzători li se va interzice vînzarea cărnii nu doar în cazurile în care, la o analiză sanitară, reiese că marfa are probleme, ci ca principiu: trebuie să le intre în cap că nu e de nasul lor să facă concurenţă firmelor multinaţionale. Cu îngăduinţă, ţăranul e încă lăsat să-şi crească porc pentru propria sa familie, dar cu condiţia ca sacrificarea acestuia să se facă tot la abatorul firmei multinaţionale, la preţul pe care aceasta îl stabileşte (la 3 milioane euro investiţie minimă, nu vor fi prea multe abatoare, deci nici competiţie în acest domeniu economic).

În ceea ce priveşte exportul, s-a rezolvat deja, autorizaţie de export are numai cine trebuie: „Singurul abator [din judeţul Timiş - nota mea] care întruneşte toate standardele şi este autorizat să facă export este Agrotorvis SRL, aparţinînd companiei americane Smithfield Foods Inc.”. Trebuia însă rezolvată problema pieţii interne româneşti, unde prea mulţi bani rămîneau în mîna românilor. A învinge micii producători români doar prin raportul calitate/preţ a produselor este imposibil, dar marile firme au un aliat în această luptă economică: Statul.

Firească va fi creşterea preţurilor la produsele alimentare, imediat după integrarea în UE. Cine a investit 3 milioane euro într-un abator va avea pretenţia să-şi recupereze investiţia. Statul, cu întreaga forţă de constrîngere a aparatului poliţienesc şi birocratic, va asigura eliminarea celor care ar putea face concurenţă investitorilor (în majoritate străini, dar şi unii mari bogătaşi români): inspectorii sanitar-veterinari vor închide abatoarele care „nu respectă standardele”, poliţiştii şi jandarmii vor face controale în pieţe, ca nu cumva să vîndă cineva neautorizat, instanţele judecătoreşti îi vor pedepsi pe cei care nu respectă regulile. Iar românii de rînd vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru mîncare, sau se vor învăţa să mîncăm mai puţin.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Dum Feb 12, 2006 1:34 am

S-a schimbat situl Evenimentului Zilei, iar lincul la articolul lui Mälin Bot nu mai functioneazä.
Articolul poate fi citit si aici:
http://stiri.rol.ro/stiri/2006/02/macel ... _la_os.htm

Macelarii banateni cu cutitul la os
01 februarie 2006

Ca sa respecte normele europene, ei trebuie sa investeasca milioane de euro sau sa inchida portile abatoarelor

Macelarii industriali din Banat risca falimentul din cauza investitiilor mari pe care trebuie sa le faca. Niciun procesator de carne nu va mai functiona daca nu adapteaza productia la standardele europene. Foarte drastice din punct de vedere al sigurantei alimentare, normele din UE sunt respectate acum doar de un singur procesator din 32 care opereaza in judetul Timis. Unii construiesc abatoare noi si fac modernizari, dar cei mai multi sunt inca in asteptare sau au luat decizia de a-si inchide portile.

Conform directorului Directiei Sanitar-Veterinare Timis, Ioan Jeleriu, in judet exista 32 de firme care au ca obiect de activitate procesarea de carne si lapte. Dintre acestea, 31 trebuie sa faca investitii pentru a mai putea functiona si dupa integrarea in UE. "Termenele pentru adaptarea la standardele europene sunt 30 iunie 2006 si 31 decembrie 2006", spune Jeleriu.

Costuri de milioane de euro

Directorul DSV adauga ca termenele ar putea fi prelungite pana in 2009, dar numai pentru cei care au in derulare proiecte serioase de investitii. "Sunt doua categorii de unitati in domeniu. Cele mai mari sunt abatoarele unde investitia minima este de 3 milioane de euro. A doua categorie sunt atelierele de prelucrare, unde investitiile costa aproximativ 1,5 milioane de euro. Foarte multi din cei care acum detin abatoare vor sa renunte la ele si sa investeasca doar in ateliere de prelucrare", spune Jeleriu.

Singurul abator care intruneste toate standardele si este autorizat sa faca export este Agrotorvis SRL, apartinand companiei americane Smithfield Foods Inc, lider mondial in domeniu, care a cumparat o parte din fostul Comtim in 2004. Reprezentantii patronatului au refuzat sa discute pe marginea investitiei de la Timisoara. Potrivit conducerii DSV, compania intentioneaza sa ajunga la o procesare de 4 milioane de porci pe an si ar putea deveni principalul furnizor de materie prima pentru restul procesatorilor.

Nu vin strainii sa vanda carnati

Printre posibilii clienti se numara firma timisoreana Agil SRL, detinuta de familia lui Alexandru Bordea. Acesta a obtinut, finantare pentru o noua fabrica, investitie care se ridica la 3,7 milioane de euro. Jumatate din suma provine dintr-un program SAPARD, iar restul este luat pe credit. In prezent, Agil detine un abator la Bocsa, in judetul Caras-Severin, si un atelier de prelucrare in Timisoara. "In primul procesam zilnic 3-4 tone, iar aici 2-3 tone", spune Bordea.

El spera ca intr-un an sa inceapa productia in noua fabrica pe care o va construi. "Cred ca vom putea face fata concurentei care va veni din afara. Ne vom axa pe produse traditionale. Nu vin din afara sa vanda carnati afumati", explica, optimist, patronul de la Agil.

Riscurile adaptarii la norme

Directorul Jeleriu crede ca, din cauza normelor europene, cel putin cinci firme de profil isi vor inchide portile. Exista si cazuri in care investitorii nu stiu ce sa faca. Ioan Crainic, patronul de la Andamo SRL din Stamora Romana, spune ca ar investi, dar asteapta garantii.

"Noi avem abator, dar vom renunta la el. Mergem pe atelier de procesare si am vrea sa investim un milion de euro. Problema este ca Directia Sanitar-Veterinara nu ne garanteaza ca proiectul nostru respecta standardele europene. Nu putem investi un milion, pentru ca apoi sa ni se spuna ca nu corespunde", declara Crainic.

Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, crede insa ca problema investitiilor este a fiecarui producator. "Exista posibilitatea ca aceia care investesc un milion de euro sa treaca testul adaptarii la standarde, dar sa fie sufocati de concurenta. "Piata noastra este atat de plina, incat trebuie sa fii magician sa te mentii. Din cauza puterii de cumparare slabe, nu suntem atractivi pentru firme straine", apreciaza reprezentantul ARC.

Porcii romanesti sunt prea grasi

Firma Agil SRL importa carne de porc din Italia, Germania si Franta, intrucat cei din Banat ar fi prea grasi. "Din zona noastra luam porci doar de la o ferma a unui investitor italian", explica patronul Alexandru Bordea. Si directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan, crede ca guvernele de dupa 1990 au gresit ca au subventionat cresterea porcilor indiferent de calitatea rasei.

Crescatorii pentru uz personal

Normele europene ii vor afecta si pe crescatorii particulari de animale. Astfel, dupa aderarea la UE, cresterea porcilor in gospodariile taranesti se va permite doar pentru consumul familiei. Legislatia europeana nu prevede sanctiuni in acest caz, chiar daca animalele nu sunt crescute in conditii de igiena. Taranilor li se va interzice insa sa comercializeze carnea porcilor din propria batatura.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009