Sectorul CIVES
 
 

PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE, VICTIME ALE REFORMEI FISCALE

Dedicat discutiilor despre "Formarea , observarea si influentarea elitei politice" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE, VICTIME ALE REFORMEI FISCALE

Mesajde Marius » Joi Feb 09, 2006 6:55 pm

Relaxarea fiscală adusă de actuala guvernare înseamnă o impozitare mai accentuată a întreprinzătorilor particulari - persoane fizice autorizate, prin eliminarea dreptului la deduceri fiscale ale acestei categorii.

Orice salariat are dreptul la o sumă lunară care nu se impozitează, numită “deducere personalä”, conform art. 56 din OUG 138/2004. Aceasta este 2.5 milioane lei lunar pentru cei fără copii, cei cu copii primind deduceri suplimentare, în funcţie de numărul copiilor. S-a pornit de la ideea că omului trebuie să i se lase un minim de existenţă, înainte ca statul să-i ia impozit (de fapt, acelaşi stat oferă “venit minim garantat” celor care nu lucrează deloc, ar fi ilogic să ia impozit de la cei care cîştigă prin propria muncă acest venit minim).

Această deducere fiscală nu e valabilă însă pentru cei care sînt proprii lor salariaţi, adică desfăşoară activităţi economice pe cont propriu, ca PFA (persoane fizice autorizate). Înainte, cînd exista impozitul pe venitul global, se calcula deducerea fiscală la regularizarea impozitului anual, acum, după reforma fiscală nu mai există această regularizare.

Care e logica acestei discriminări fiscale? Cei care lucrează ca PFA n-au aceleaşi cheltuieli cu mîncarea, încălzirea, copiii ca şi salariaţii?

Fosta guvernare comunistă considera duşmani pe întreprinzătorii particulari care nu vor să se angajeze niciunde ci lucrează pe cont propriu. Guvernarea liberală de azi are aceeaşi mentalitate duşmănoasă faţă de oamenii care vor să fie proprii lor stăpîni!

Pe lîngă persoanele fizice autorizate, mai au de pierdut în urma reformei fiscale, prin imposibilitatea de a beneficia în totalitate de deducerile fiscale:

- cei care au fost salariaţi doar o parte a anului. Deducerea fiscală pentru aceştia se calculează doar în lunile în care au avut calitatea de salariaţi. După vechile reglementări, la regularizarea impozitului pe venitul global li se acorda deducere pentru întreg anul (inclusiv perioada cînd au fost şomeri), ceea ce le îngăduia celor aflaţi în această situaţie să recupereze o parte din impozitul care le fusese reţinut.

- pensionarii care, pe lîngă pensie, au şi alte surse de venit nesalariale. După vechile reglementări, pensiile nu se includeau la veniturile care se globalizează. Un pensionar care, pe lîngă pensie, mai avea, de pildă, venituri din închiriere, beneficia pentru acestea de deducerea fiscală. Acum, acest lucru nu mai e posibil.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Aceasta e schema generala

Mesajde Ioan Rosca » Vin Feb 10, 2006 5:30 pm

Pai asta e capitalismul REAL de azi: statul, confiscat pe politicienii lucrind pentru interesele coporatiilor mari tine in friu plevusca. Un sclavagism sofisticat: "liberalismul" rechinilor aparati de stat. Doctrinarii acestui tip de societate spun ca pina la urma , balenele, ingrasate- dau de mincare si pestilor mici. Asa o fi. Desi nu a demonstrat nimeni ca o economie mai democratica, in care se protejeaza (incurajeaza) participarea micilor jucatori nu ar fi mai eficace-per global.
In plus se face o confuzie grosolana intre planul eficaitatii economice globale si planul implinirii existentiale. Este foarte greu de crezut ca o lume de salariati cenusii si docili -chiar hraniti decent- reprezinta un ideal de emancipare umana.
Iar in conditiile Romaniei, acest capitalism corporatist (in sensul englez modern al termenului, nu in cel interbelic) inseamna dreptul securicomunistilor de a-si subordona societatea.
Observati insa ca practic NU EXISTA PARTID pe care sa-l framinte aceasta problema?

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm


Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009