Sectorul CIVES
 
 

Declaratie politica- Viorel Arion

Dedicat discutiilor despre "Formarea , observarea si influentarea elitei politice" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Declaratie politica- Viorel Arion

Mesajde administrator » Lun Noi 19, 2007 12:47 am

Avem nevoie de un Proces al comunismului

In declaratia mea de saptamana trecuta,evocam spiritul unui mare roman,al unui mare liberal,fostul deputat Constantin Bursan,pe care hunedorenii nu l-au uitat nici in ziua de azi.A murit in inchisoare,ca detinut politic,si azi nu stim decat putine lucruri despre viata sa si mai ales despre moartea sa.Asemeni lui,insa,zeci de mii,sute de mii de romani au suferit si au murit pe altarele luptei impotriva dictaturii comuniste.

Au fost ticsite de detinuti politici temnitele Romaniei, la Suceava, Botosani, Ramnicu Sarat, Galati, Jilava, Timisoara, Brasov, Aiud, Gherla, Sighet si in multe altele de care poate inca nu stim.Unii spun ca cca 2.000.000 de dosare ale Securitatii, atat de disputate de peste 16 ani, asteapta inca sa fie scoase la lumina.

Au fost confiscate mii de biserici, intemnitati si exterminati episcopi ,preoti ,intelectuali de mare valoare,intr-un cuvant,romani.
Se face mare caz acum de legea lustratiei.Unii sunt pentru o lege a lustratiei,altii sunt impotriva.Inainte –sau poae in acelasi timp cu preocuparile noastre pentru lustrabilii de azi,ar trebui sa ne intrebam totusi ,ce facem cu calaii de ieri ?Romani care au ucis romani.Romani care si-au batut joc de romani.De dincolo de morminte,cei obiditi,schingiuiti si ucisi fara mila,doresc sa se faca lumina. Intre 1949 si 1952, aproximativ 1,2% din cetatenii Romaniei erau detinuti politici.

Cifra avansata de unii cercetatori este de peste 800 000 de morti in genocidul comunist comis intre actualele granite ale Romaniei.
Spre deosebire de alte tari foste comuniste din Europa de Est unde in ultimii 10-15 ani s-au intreprins actiuni institutionale pentru condamnarea comunismului, in tara noastra nu s-a facut aproape nimic in acest sens.

Genocidul este astfel definit de Conventia pentru reprimarea crimei de genocid, aprobata de Adunarea Generala ONU din 9 decembrie 1948:
"... Genocidul se refera la oricare din actele de mai jos, comis cu intentia de a distruge, in totalitate sau numai in parte, un grup national, etnic sau religios,
omorarea membrilor unui grup; atingerea grava a integritatii fizice sau mentale a membrilor unui grup; supunerea intentionata a grupului la conditii de existenta care antreneaza distrugerea fizica totala sau partiala ."
Totalul detinutilor din perioada 1948-1989 este apreciat de unii cercetaori la PESTE UN MILION SI JUMATATE DE OAMENI.Cati dintre acestia au murit si zac nestiuti in gropile comune?Suntem datori copiilor nostri cu o explicatie.Suntem datori istoriei cu aducerea la lumina a acestui mare masacru.Romania are nevoie de un proces al comunismului. Pentru ca un nou genocid romanesc sa nu mai fie niciodata posibil.

Am sa inchei cu versurile lui Radu Gyr,si indiferent de convingerile sale politice,sa recunoastem ca vorbele sale le putem considera afi un mesaj transmis noua de dicolo de morminte,de toti cei care au suferit in inchisori :

Voi n-ati fost cu noi în celule
să stiti ce e viata de bezne,
sub ghiare de fiara, cu guri nesatule,
voi nu stiti ce-i omul când prinde să urle,
strivit de catuse la glezne.

Voi nu stiti în crunta-nchisoare
cum minte speranta si visul,
când usile grele se-nchid în zavoare,
si-n teama de groaznica lui inclestare
pe sine se vinde învinsul.

Viorel Arion Vicelider al Grupului PNL-PD 29 mai 2006
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009