Sectorul CIVES
 
 

Viitorul suna, inca de pe acum, strident

Dedicat discutiilor despre "Reconstructia Romaniei" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Viitorul suna, inca de pe acum, strident

Mesajde Vizitator » Joi Dec 23, 2004 12:43 am

De obicei, cînd ne gîndim la viitor, la viitorul natiei, sîntem luati pe sus de un optimism inexplicabil si ne imaginam ca urmasii nostri vor trai într-o Românie mai frumoasa si mai grasa. Singurele accente pesimiste sînt admise la capitolul termenelor pe care le dam pîna la aceasta încoronare a destinului nostru. Unii vorbesc de 20 de ani (care iata ca sînt 20, începînd mereu din acest moment), altii - cei mai pesimisti - îsi spun ca ei nu vor mai prinde vremurile bune care vor da peste noi. Oricum, mai devreme sau mai tîrziu, toata lumea este sigura ca acestea vor veni. Nu se poate ca, dupa o asemenea istorie plina de fapte marete, acest popor bun, blînd si destept sa nu aiba parte si de gloria binemeritata.

Numai ca realitatii nu-i prea place sa joace dupa cum îi cîntam noi. În primul rînd, numai în basme sau în filmele cu happy-end cei buni au parte, pîna la sfîrsit, de o viata pe masura bunatatii lor. Pe de alta parte, nici noi nu sîntem atît de plini de calitati pe cît ne credem. Ba, dimpotriva. Desi nu este o regula, la noi istoria pe care o traim este chiar pe masura noastra. Si tot asa va fi si pe viitor, pentru ca în mod sigur nu ne vom schimba prea curînd. Vorba lui Mircea Cartarescu: cel care scuipa astazi seminte în troleibuz, va scuipa mîine si în nava spatiala.

Acum sa renuntam la micile noastre consideratiuni dupa ureche si sa trecem la ceva mult mai aplicat. Sa lasam, adica, stiinta sa vorbeasca. Cu alte cuvinte, sa raspundem la întrebarea "pe ce ne bazam?". De exemplu, ne-am putea baza pe un sondaj foarte riguros realizat de Gallup România si de Metro Media Transilvania, la cererea Consiliului National al Audiovizualului. Sondajul si-a propus sa urmareasca "expunerea copiilor la programele radio si TV" si, printre altele, deseneaza un portret destul de detaliat al generatiei tinere - viitorul României, cum s-ar zice. Portret din care vedem ca cei mici - oare ne-am fi asteptat la altceva? - sînt creati dupa chipul si asemanarea parintilor lor.

În privinta activitatilor pustilor în timpul liber, 77% spun ca se uita la televizor în fiecare zi si numai 8% ca citesc o carte. Pentru a se distra, 15% se uita în primul rînd la televizor, iar numai 2% citesc în primul rînd o carte. Pentru a scapa de plictiseala, 19% se uita la televizor, 4% citesc o carte. Si, astfel, copiii ajung, în medie, sa-si petreaca în fata micului ecran 151 de minute zilnic în timpul saptamînii si 214 de minute în week-end. Pîna la urma, aceste cifre nu ar trebui sa ne îngrijoreze neaparat. Poate ca cei mici îsi iau cunostintele, pe care le-ar gasi în carti, de la televizor. Numai ca în topul preferintelor celor mici nu se afla emisiunile de la Animal Planet si nici macar cele de la Cartoon Network, ci emisiunile Ciao, Darwin si Surprize, surprize (cîte 20% fiecare), urmate de Vacanta Mare (12%) si La bloc (11%). Ciao, Darwin este preferata de 15% dintre copiii între 6-8 ani, 22% dintre cei între 9-11 ani si 22% dintre cei între 12-14 ani. Surprize, surprize are urmatorul procentaj, în functie de categoriile de vîrsta: 20% între 6-8 ani, 22% între 9-11 ani si 18% între 12-14 ani. Vacanta Mare : 9% între 6-8 ani, 12% între 9-11 ani si 13% între 12-14 ani. Asa stînd lucrurile, este normal ca pe primele doua locuri, dintre vedetele admirate de copii si cu care vor sa semene cînd vor fi mari, sînt Andreea Marin (care conduce detasat) si apoi Dan Negru. Sînt urmati de Andreea Balan, Mircea Radu, Teo, J.C. van Damme s.a. Baietii vor sa ajunga cînd vor fi mari ca Dan Negru, iar fetele ca Andreea Marin. Dintre formatiile si solistii preferati, 3rei Sud-Est sînt pe primul loc (27%), urmati de O-Zone (19%), Animal X (13%), Adrian Minune (11%), Nicolae Guta (10%) s.a. Un film porno/erotic au vazut pentru prima data: 17% înainte de 9 ani, 42% între 9-12 ani, 40% între 12-14 ani. Unul de groaza: 29% sub 9 ani, 49% între 9-11 ani, 19% între 12-14 ani.

P.S. Prin urmare, viitorul suna, înca de pe acum, strident. Vom avea o tara formata din Andree Marin si Dani Negri, în care vor rasuna rîsetele ca de cristale false ale damelor si urletele domnilor balacindu-se în obscenitati. Toti vor fi frenetici în a se acupla pe unde apuca, în ritm de muzica dance sau de manele. Iar atmosfera generala va fi de groaza.

VPR
Vizitator
 

Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009