Sectorul CIVES
 
 

Emilian Cutean, citat la DNA

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Emilian Cutean, citat la DNA

Mesajde Marius » Sâm Ian 28, 2006 9:26 pm

Stire pe HotNews.ro

http://www.hotnews.ro/articol_41498-Dep ... la-DNA.htm

Deputatul Emilian Cutean, citat la DNA

Deputatul PSD, Emilian Cutean, fost secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, a fost citat sa se prezinte, saptamina viitoare, la Departamentul National Anticoruptie, transmite Realitatea TV.

Surse din DNA, citate de Realitatea TV, spun ca Emilian Cutean ar fi fost citat in calitate de invinuit.

In timpul Guvernului Nastase, cand era secretar de stat, 300 de revolutionari l-au dat in judecata pe Emilian Cutean, pentru modul in care aplica legea pentru dobindirea certificatelor de revolutionar.

Lui Emilian Cutean i s-a reprosat ca ar fi alocat, printr-o hotarire de guvern, 4 miliarde de lei unei asociatii de revolutionari pe care o conduce.


Comentariu propriu: SSPR a alocat mereu fonduri asociatiilor revolutionare. In anul 2005 a avut un buget de 530705 RON (5,3 miliarde lei vechi) pentru acest scop, conform celor afisate pe situl SSPR, cererile asociatiilor fiind de aproape 5 ori mai mari. http://www.sspr.ro/buletin.php
Asta e una din explicatiile la nedumerirea manifestatä aici pe forum, cä "de ce sînt atîtea asociatii de revolutionari?"
Noul secretar de stat Petrisor Morar a introdus mäcar ceva transparentä legatä de aceste fonduri, prin faptul cä publicä datele pe situl institutiei.
Dacä fostul sef al SSPR Cutean a alocat 4 miliarde propriei sale asociatii este imoral, rämîne de väzut dacä fapta va putea fi consideratä si ilegalä.
Cutean este si membru în Colegiul Director al Institutului Revolutiei Române. (vezi discutiile anterioare pe tema IRR)
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Cutean, trimis în judecată

Mesajde Marius » Joi Apr 27, 2006 1:46 am

Ştire în "Gîndul" din 21 aprilie 2006
http://www.gandul.info/2006-04-21/politic/deputatul_psd

Deputatul PSD Emilian Cutean, trimis în judecată de DNA
Ramona LICĂ

Deputatul Emilian Cutean, fost secretar de stat la Secretariatul pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Procurorii anticorupţie au finalizat dosarul în care acesta era cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa. Cutean este acuzat că ar fi dispus, în mod ilegal, plata unei sume de aproape 3 miliarde de lei în contul unei asociaţii de revoluţionari, intitulată Asociaţia „Club 22”, al cărei preşedinte era. În acelaşi dosar, DNA a trimis-o în judecată şi pe Mihaela Sbârcea, director al Direcţiei buget-finanţe, programe şi resurse umane din cadrul Secretariatului de Stat pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989. Ea este acuzată de complicitate la cele două infracţiuni săvârşite de Cutean. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii decembrie 2004, când învinuitul nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din această funcţie în data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 2,995 684 miliarde lei (ROL) în contul unei asociaţii de revoluţionari, intitulată Asociaţia „Club 22”, al cărei preşedinte era. Plata s-a făcut în condiţiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea ei şi utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR şi care să aparţină revoluţionarilor. Din această sumă, Cutean, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei (ROL) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie, imobil în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Mai mult decât atât, Emilian Cutean a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor -autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor - şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Comentariul meu: a fost mai demult o emisiune la OTV despre asta, în care s-a arătat că banii respectivi au fost viraţi în 21 decembrie, deşi Cutean fusese destituit din funcţie pe 20 decembrie. Ştirea din "Gîndul" confirmă această informaţie. Cred că asta e principala chestie cu care a fost "agăţat" Cutean.
Amintesc că E. Cutean e şi membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei, numit acolo de Ion Iliescu (vezi discuţiile despre IRR din acest forum).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

PSD se gîndeşte să-l schimbe pe Cutean

Mesajde Marius » Lun Sep 04, 2006 12:08 am

Ştire Mediafax 3 septembrie 2006: PSD se gîndeşte să-l schimbe pe Cutean de la Comisia parlamentară pentru problemele revoluţionarilor:

Stănoiu, Popescu, Păunescu, Mohora şi Cutean ar putea fi schimbaţi din funcţii

BUCUREŞTI, 3 sep

Rodica Stănoiu, Adrian Păunescu, Dan Ioan Popescu şi Emilian Cutean ar putea fi schimbaţi, luni, de conducerea PSD, din funcţiile de preşedinţi ai unor comisii parlamentare, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate.
Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD va lua în discuţie, luni, schimbarea unor parlamentari social-democraţi din funcţiile de preşedinţi de comisii parlamentare, surse din partid apreciind că senatorii Rodica Stănoiu şi Adrian Păunescu şi deputaţii Dan Ioan Popescu, Emilian Cutean şi Tudor Mohora ar putea fi înlocuiţi.

Rodica Stănoiu este preşedinte al Comisiei de abuzuri din Senat, Adrian Păunescu – preşedinte al Comisiei de cultură din Senat, Dan Ioan Popescu – preşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Emilian Cutean – preşedinte al Comisiei pe problemele revoluţionarilor, iar Tudor Mohora – preşedinte al Comisiei pentru abuzuri din Camera Deputaţilor.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde ionel » Mar Sep 12, 2006 3:05 pm

Cuteanu a facut legea 341, de preschimbare a certificatelor, si pentru aceasta a platit. Cine-l cunoaste stie ca are cunostiinte slabe depre legislatie, mecanisme administrative,etc. Parca el spunea ca hartia i-a fost bagata sub nas, dupa expirarea mandatului, si a semnat fara sa citeasca. Cat de smintit poti fi sa semnezi premeditat pentru un transfer de bani, atat de exclusiv si evident. Atat de prost nu este sa-i fie atribuit un asemenea gest. Ce, nu mai stie poporul cum se fura? Pai asa se fura? Cati dintre voi ar fi facut un asemenea gest? Si nu va ascundeti dupa cinste.
ionel
 
Mesaje: 8
Membru din: Mar Sep 12, 2006 2:31 pm


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009