Sectorul CIVES
 
 

Combaterea nepotismului - obligatie si preocupare morala !

Forum:
Gasirea unor forme de combatere a nepotismului, care continua anti-selectia comunista, chiar la nivelul invatamintului superior

Moderator: anti_nepotism

Actiuni concrete

Mesajde anti_nepotism » Joi Ian 06, 2005 4:01 pm

Semnalez aparitia a doua actiuni concrete, intreprinse de organizatii ale societatii civile si promovate pe un site animat de preocupari similare cu cele ale noastre.
Tocmai de aceea, raliindu-ne, fara rezerve la continutul si mesajul lor, va invitam sa accesati adresele ce urmeaza:

SCRISOARE DESCHISA
adresata de universitari si cercetatori din tara si diaspora
Excelentei Sale TRAIAN BASESCU, Presedintele Romaniei
si
Excelentei Sale CALIN POPESCU-TARICEANU, Prim Ministru Desemnat al Guvernului Romaniei,

Aceasta scrisoare deschisa poate fi gasita si pe site-ul: forum-academic.com la adresa:
http://www.forum-academic.com/news/CDP_21dec2004.htm

si,

SCRISOARE DESCHISA
adresata Excelentei Sale
CALIN POPESCU-TARICEANU, Prim Ministru al Guvernului Romaniei,
de universitari si cercetatori din tara si diaspora
Domnule Premier Popescu-Tariceanu,
Domnule Ministru de Stat Marko Bela,
Domnule Ministru al Educatiei si Cercetarii Mircea Miclea,

Aceasta scrisoare deschisa poate fi gasita si pe site-ul: forum-academic.com la adresa:
http://www.forum-academic.com/news/CDP_5ian2005.htm

Tot in acel site, puteti semna, lista de semnaturi de sustinere, in sprijinul celor doua demersuri. Va multumim !

moderator
Pentru o societate curata !
anti_nepotism
 
Mesaje: 20
Membru din: Vin Dec 31, 2004 4:12 pm
Localitate: ROMANIA

Un articol la tema

Mesajde anti_nepotism » Lun Ian 31, 2005 3:37 pm

As vrea sa fiu foarte clar, atunci cand sustin ca… nepotismul, este “vehicoulul” preferat, una dintre primele cauze favorizante care au permis raspandirea si incidenta, fara precedent, a coruptiei in Romania post-decembrista, aducand-o in situatia privilegiata de a se numara, in toate statisticile de profil, continuu si permanent, pe locurile fruntase. Desigur ca, nepotismul, asociat cu traficul de influenta, al doilea vehicul favorizant al coruptiei, isi fac simtita prezenta, nu numai in medii, cum este cel ilustrat in materialul documentar dedicat “clanului Zamfirestilor”, din Universitatea din Bucuresti. Nicidecum ! Cu o egala virulenta si savoare el nu a intarziat sa contamineze si medii cu mult mai sensibile, cum ar fi cel al serviciilor inteligente. Ba, mai mult decat atat, cele doua domenii, poate ca nu cu totul intamplator, se impletesc (prin intermediul unor figuri marcante) intr-un tot unitar, care face din coruptie o institutie, practic,… inexpugnabila. Ca este asa, dar si cum a fost posibil sa se ajunga la performante comparabile celor din mediile univesitare si academice, o ilustraza un articol de presa ce poate fi citit la adresa:
http://www.ziua.net/display.php?id=2710&data=2005-01-31
Armaghedonul spionilor
Un raport al unitatii de contrainformatii din SIE scotea la iveala, la finele anului 1997, in desavarsita limba de lemn securistica, urmatoarele "aspecte": "In activitatea Serviciului de Informatii Externe se manifesta o serie de disfunctii majore, care afecteaza, sub raportul finalitatii, indeplinirea misiunilor si activitatilor in exterior, determinate si favorizate de o conceptie de munca deficitara din punct de vedere al selectarii directiilor prioritare de actiune, adaptarea intr-un ritm prea lent la mutatiile operativ-informative survenite pe principalele spatii de actiune si nu in ultimul rand, de scaderea, cel putin aparent, a nivelului profesional al demersurilor specifice. A avut loc o scadere semnificativa a volumului si calitatii dispozitivelor informative externe, ceea ce s-a reflectat in diminuarea, de ansamblu, a potentialului informativ al Serviciului de Informatii Externe (...). Deteriorarea continua a climatului general de munca a fost favorizata si de atentia formala acordata de catre seful Serviciului de Informatii Externe problemelor de protectie contrainformativa specifica a activitatii si personalului. Semnalarilor ce i s-au facut nu le-a dat curs si nici nu a actionat pentru introducerea unui sistem corespunzator de teste si verificare a loialitatii cadrelor". De ce nu "dadea curs" generalul Ioan Talpes sesizarilor ofiterilor de contrainformatii ? Ce anume ascundea lipsa sa de "fermitate" ? O serie de rapoarte, ca si surse de presa ne-au oferit ocazia sa aruncam o privire in culisele celui mai discret serviciu secret din Romania - Serviciul de Informatii Externe (SIE). Astfel, incepem in paginile ziarului Ziua un "Armaghedon" al SIE - si o facem, nu intamplator, cu un personaj care nu a aparut pana acum mentionat in presa, desi Aurel Ceciu a stat, la propriu, in "spatele" activitatii Serviciului de Informatii Externe, fiind sef cu logistica al acestui serviciu secret.
Ziua si spionul - astazi, Aurel Ceciu
Aurel Florin Dan Ceciu s-a nascut in 4 mai 1948 in Busteni - Prahova, unde dupa 1989 si-a deschis un magazin si un restaurant. Pana in 1979, a functionat ca ofiter inginer in cadrul Directiei de inzestrare a Ministerului de Interne. Se zvonea in cadrul Securitatii, pana la fuga lui Ion Mihai Pacepa, ca ar urma sa se casatoreasca cu fiica acestuia; fireste ca planurile de mariaj au fost parasite de Ceciu, o data cu decizia luata de generalul Pacepa de a alege libertatea. Cu toate acestea, a fost mutat, departe de munca operativa, la scoala de Securitate de la Baneasa (intre 1980 si 1984) - ceea ce, unii dintre cei care l-au cunoscut, au socotit a fi o mare greseala facuta de regimul comunist, pentru ca in noul post a avut posibilitatea ca astfel sa cunoasca generatii intregi de ofiteri de informatii si contrainformatii, precum si posturile pe care acestia vor lucra. Dar cei ce il suspicionau de o eventuala tradare au gresit - pe Ceciu l-au interesat doar banii. Din noua sa pozitie de la scoala de Securitate, si-a ales viitoarea "tinta" spre a-i consolida ascensiunea in "aparat": datorita faptului ca Richard Winter era seful de cadre in CC al PCR si venea la unele activitati ale scolii de la Baneasa, a cunoscut-o cu astfel de prilejuri pe fiica acestuia, care pe atunci (in 1983) era proaspat divortata de baiatul fostului prim-secretar de la Arad. Fosta domnisoara Winter avea cu acesta si o fetita, ceea ce strica dosarul ambilor. Pana la urma, toate s-au reparat. Domnisoara Winter a avut o ascensiune fulminanta ca doamna Ceciu, iar primul ei sot, poate nu intamplator, a ajuns dupa 1989 ofiter in SIE, ca sef de serviciu in subordinea generalului Dumitru Ciobanu.
Dar sa revenim la personajul nostru. Nu a durat mult pana la casatorie, Adrian Ceciu fiind apoi (si nu intamplator) imediat promovat de Andruta Ceausescu, comandantul scolii de Securitate, in functia de loctiitor la comanda, responsabil cu probleme logistice si de transmisiuni - desi, din cauza pregatirii, acesta nu putuse urca, pana atunci, decat pana la gradul de capitan. De aici, a trecut in 1985 pe o functie similara (sef cu "spatele", adica problemele de administratie) la scoala de Militie, unde "l-a gasit" Revolutia.
"Revolutionarul" Ceciu
In cursul evenimentelor din decembrie 1989, Ceciu a fugit de la "locul de munca" si s-a numarat printre primii "defectori" din Ministerul de Interne: s-a prezentat la o unitate militara, unde, dupa cum sustin colegi ai sai din Securitate, "a tradat locul de asa-zisa retragere a conducerii - baza Petrachioaia, unde apoi s-a dus cu doua automobile sa-l captureze pe Andruta Ceausescu". Dar fostul sau protector nu era insa acolo, asa ca a indreptat "patrula" de militari si revolutionari spre domiciliul acestuia, unde pana in 1989 umblase cu "atentii" si "saru-mana". L-a gasit aici si l-a arestat, "in numele Revolutiei". Andruta Ceausescu locuia pe atunci nu departe de unul dintre cele mai conspirate sedii ale Securitatii - este vorba de sediul unitatii Actiuni Valutare Speciale, condusa de colonelul Anghelache, care strangea cotele de participare la contracte comerciale ale ofiterilor din ICE Dunarea, Romtehnica, Romcereal, Rompetrol, ARCOM, TERRA, etc. si le varsa la BRCE. Sediul era in strada Roma 48. Poate nu intamplator, casa din strada Roma a ajuns, dupa 1989, sediul oficiosului FSN "Dimineata". Ceciu i-a condus deci in strada Roma 48 pe militari. Aici se aflau retrasi ofiterii AVS, care nu erau inarmati si numai prezenta de spirit a comandantului patrulei militare a dus la evitarea unui macel: din 19 decembrie 1989, generalul Aristotel Stamatoiu ordonase depunerea armamentului ofiterilor DIE intr-un depozit de pe strada Batistei. "Baietii" isi pregateau "gulerele albe".
"Academia de Politie" - varianta romaneasca
Iata-l deci pe capitanul de militie Ceciu ajuns "combatant" al Revolutiei. Din aceasta postura, fostul capitan de Securitate l-a cultivat intens pe seful Academiei de Politie (fosta scoala de Militie), generalul Vasile Dobrinoiu, ca sa o angajeze pe sotia lui ca profesoara de engleza (cu gradul de capitan). De aici, doamna capitan Ceciu, fosta tovarasa Winter, a ajuns apoi sa lucreze la Pasapoarte, de unde s-a transferat la o firma turco-romana (care numara printre actionari pe nepoata generalului Dobrinoiu, casatorita cu patronul turc). In lumea afacerilor era insa mai greu: asa ca s-a intors la Directia Protocol a Academiei de Politie, cu gradul de maior. Doamna "profesoara" Ceciu, cum i-a placut sa i se spuna, se ocupa de intrarea pe "usa din dos" la scoala de politisti a unor fii si fiice de ofiteri MI, din serviciile secrete, justitie sau ai unor potentati oameni de afaceri. Un asemenea ofiter superior a platit admiterea fiului sau in 1996 cu doua tablouri, dar nu a putut face vreo sesizare: el insusi a sustras, in decembrie 1989, aceste tablouri din sediul Comitetului Central.
Filiera functiona eficient, simplu si fara gres, toata lumea iesea castigata: doamna maior Ceciu-Winter medita la engleza "candidati" pe care dupa o selectie "materiala" severa ii "pasa" colonelului Ticlea (pe atunci prorector, fost coleg de facultate cu Doru Ioan Taracila, ministru de interne, caruia se pare ca ii datora ascensiunea). Din filiera mai facea parte si un anume Nistoreanu, persoana cu "relatii", care le aranja, in "contrapartida", profesorilor din Academia de Politie cursuri bine platite la facultati particulare. Conform unor rapoarte ale unui ofiter de contrainformatii din SIE care a analizat dosarul "Ceciu", s-a practicat frecvent "admiterea" la Academia de Politie pe aceasta retea, aceasta fiind utilizata in cadrul a multi studenti, fii de personalitati, oameni de afaceri etc. Cu un efect dublu: familia Ceciu castiga si bani, si influenta.
Astfel, ca sef al logisticii din Academia de Politie, Aurel Ceciu a stiut sa se "descurce" mai mult decat bine. Iar o intamplare i-a deschis portile catre "dragostea" sa dintai, serviciile secrete, unde, datorita "tradarii" sale din decembrie 1989, care nu a fost uitata de fostii camarazi din Securitate, ajunsi intre timp in functii inalte, nu cuteza sa spere ca se poate intoarce.
Ceciu intoarce spatele Politiei si intra in SIE
In perioada 1992 - 1994, dupa cum sustine o sursa care ii cunoaste bine biografia, Aurel Ceciu a reusit sa intre in gratiile sefului SIE, Ioan Talpes. La Academia de Politie, prin campul sau larg de relatii, seful logisticii s-a ocupat personal de "soarta" lui Codru Talpes, student al acestei institutii, la specialitatea Politia pentru Controlul Trecerii Frontierei. Codru Talpes era singurul student "decazarmat", deci nu statea la un loc cu ceilalti in caminele Academiei; Codru nu venea decat la examenele de sesiune; iar aceste examene ii erau "aranjate" lui Codru de comandantul Dobrinoiu sau de adjunctul sau cu "spatele", Aurel Ceciu. De fapt, la admiterea lui in 1992, cand dadea a doua oara acest examen, Codru a avut noroc si cu "tata Talpes": se afirma ca ar fi cunoscut dinainte subiectul la istorie, subiect scris tocmai de catre generalul Talpes, in seara dinaintea examenului, la o vila a SIE din Mangalia, unde se afla in concediu. Astfel, calea lui Ceciu spre o cariera in spionajul romanesc era deschisa. Dar intra aici ca sef cu "spatele", adica loctiitor cu problemele logistice - un sector de activitate pe care il stia deja foarte bine. Iar domnul Dobrinoiu avea, la randul sau, sa-si primeasca si el recompensa, ceva mai tarziu: un credit preferential de 10.700 USD de la Bancorex. Uitase, probabil, cum se numea prima sa lucrare, publicata inca in 1983: "Traficarea functiei si a influentei in dreptul penal". Dar, dupa ce a ajuns sef la Academia de Politie, mai avea nevoie de o carte, spre a deveni profesor universitar - a scos-o in 1995 la o editura privata, nu stim daca cu "sponsorizari". Titlul este, la fel, pe masura celor ce se petreceau pe atunci in Academia de Politie: "Coruptia in dreptul penal romanesc". Sau, mai bine spus, dupa cum zice un proverb romanesc, "pestele de la cap se-mpute".
Om gospodar, la plecarea din Academia de Politie, Aurel Ceciu a luat pana si candelabrul din Sala Oglinzilor (sala festiva), punand in loc "elegante" lampi de neon, dupa cum declara ulterior un colonel, sef al Directiei inzestrarii, ca si un alt fost cadru al Academiei, detasat ulterior intr-o alta unitate. Si pentru ca si parchetul din sala de festivitati era unul din esente rare, l-a schimbat si pe acela. Culmea este ca la momentul angajarii acestui intreprinzator ofiter in SIE, colonelul Grigoras, pe atunci fost sef al Contrainformatiilor, a ordonat investigatii din care au reiesit multe dintre faptele istorisite mai sus, ca si altele, chiar mai grave, dar care pot fi socotite inca secrete de interes operativ. Dar orice sef care doreste o curatire serioasa a spionajului romanesc si o clarificare a trecutului tulbure a acestui serviciu secret in tranzitie le poate gasi in dosarul sau de cadre. Revenim insa la momentul incadrarii in SIE, cand Talpes a citit materialele furnizate de colonelul Grigoras si a replicat ca "nu poate face nimic, Ceciu trebuie angajat" - incercand astfel sa camufleze relatia sa aparte cu fostul sef al logisticii de la Academia de Politie.
Aceasta relatie nu privea doar faptul ca Aurel Ceciu ii daduse o mana de ajutor fiului lui Talpes. Ea privea si afacerile. In cadrul Academiei de Politie lucra o antrepriza de constructii, condusa de Lucian Popescu, fratele vitreg al lui Andrei Hododi, patronul celebrei firme DUREF, care a prejudiciat statul cu sute de milioane de lei, imprumutati de la BANCOREX, pentru asa-zisele "inventii" ale lui Hododi, care promitea sa produca materiale de constructie din... gunoaie. Cu toata aberatia, escrocul a reusit: dupa cum declara un ofiter de informatii, Ceciu a facilitat o legatura intre Talpes si Hododi, acesta din urma obtinand, gratie inaltei protectii (poate si a unui comision), imprumuturi masive de la BANCOREX, garantate guvernamental, de care s-a ales gunoiul. De Hododi si caramizile sale maronii astazi nu se mai stie nimic, iar domnul Talpes are imunitate parlamentara.
Afacerile lui Ceciu
Nici domnul Ceciu nu a ramas departe de afaceri, luand exemplul sotiei. Ajuns deci responsabil cu logistica Serviciului de Informatii Externe si aflat sub protectia lui Talpes, a descoperit ca aici este un vad numai bun pentru facut bani. Si "sub acoperire", cum s-ar spune in termenii de specialitate. Inceputul a fost unul timid. Prin firma unui cunoscut, fostul fotbalist "stelist" Boc, despre care ofiteri ai Securitatii aveau inainte de 1989 informatii ca face bani din inchirierea cartii lui Pacepa "Orizonturi Rosii" - dar sub controlul serviciilor de contrainformatii militare - a adus si "dotat" Serviciul de Informatii Externe cu peste 50 de aparate de aer conditionat. Din comisionul obtinut (in 1994, cind s-a perfectat "afacerea", aceste aparate nu erau deloc ieftine), dar si din "comisioanele" ulterioare, Aurel Ceciu, ajuns intre timp din capitan de Securitate, apoi de Militie, apoi de Politie un ditamai locotenent-colonelul in SIE, si-a cumparat doua DAEWOO, un "Tico" si un "Espero" si a reusit sa-si termine o casa in constructie la Busteni.
Ceciu avea experienta afacerilor imediat dupa Revolutie, cand a deschis pe numele sotiei doua firme:
- WON TEHNIC SRL, cu sediul declarat pe Dionisie Lupu 65, Ap. 25. De fapt, aceasta firma nu avea nimic tehnic. Aici, fratele sotiei sale, Gerhard Winter, coordona prepararea de bauturi racoritoare intr-un garaj, inchiriat de Victor Nanescu (general SIE, despre care vom scrie in curand), de la ICRAL.
- WINTER INDUSTRIAL SRL, cea de-a doua firma, se ocupa, potrivit Registrului Comertului, cu prelucrari de metale si galvanizare.
Imediat dupa venirea lui Ceciu in SIE, s-au "dinamizat" insa relatiile cu BANCOREX-ul, cu care spionii romani aveau o lunga traditie de colaborare (din vremea in care banca se numea BRCE - Banca Romana de Comert Exterior - si ea gestiona, practic, toate afacerile si conturile Securitatii). "S-a format o adevarata echipa, cu Talpes, Tanasescu, Silinescu - adjunctii lui Talpes, n.n. - si Ceciu, care au penetrat puternic activitatea acestei banci, prin relatiile cultivate cu Hrebenciuc si Temesan", dupa cum sustine un fost ofiter de contrainformatii. Cadrele SIE au obtinut autoturisme Grand Cherokee, "imprumutate" din parcul de masini al BANCOREX. Unul a fost facut praf in timpul unei misiuni. Alte limuzine, Mercedes, Peugeot, au fost destinate sefilor. BANCOREX a "sponsorizat" inclusiv constructia noului sediu din padurea Baneasa, in contrapartida oferind sediul din Batistei. De aici, Ceciu si-a tras "grosul" banilor - si anume din contractarea lucrarilor de constructie si finisaje. Comisioanele i-au facut sa paleasca de invidie pe multi dintre vechii spioni proveniti din Securitate, care aveau si ei exercitiul "smenului", dar nu la o asemenea anvergura.
Dupa socul alegerilor din 1996, Ceciu a inceput sa stearga urmele legaturilor cu BANCOREX. El a vandut autoturismele obtinute de SIE de la banca unor particulari. Incepuse aceasta operatiune mai devreme, din 1995, cand a "casat" si a vandut 35 autoturisme, 2 microbuze si 1 autobuz (acesta din urma il achizitionase mai intai el, impreuna cu un fost coleg maior de la Academia de Politie).
O alta afacere, cea mai dubioasa pe care Aurel Ceciu a inceput-o ca sef al logisticii SIE sub Talpes, se refera la o frauda majora, de peste 1,5 milioane dolari. Ceciu nu credea ca PDSR va pierde alegerile. Asa ca, cu ocazia achizitionarii in 1996 de echipamente electronice pentru reutilarea transmisiunilor radio ale ambasadelor, fiind acoperit de colonelul Maeran, seful Cifrului Diplomatic si de generalul Alexandru (Bebe) Tanasescu, mana dreapta a lui Talpes, despre care am scris nu demult in paginile ziarului Ziua, Ceciu a achizitionat utilaje despre care ofiterii care le-au preluat au sustinut ca sunt invechite moral, de generatie 1990. Miza a fost mai subtila: aceste aparate radiau un camp magnetic de mare intensitate. Conform unor estimari facute in 1997, datorita aparaturii cumparate atunci, erau necesare cheltueli de peste 25 milioane dolari, pentru ca la MAE si la ambasade sa se construiasca camere de plumb pentru transmisionisti, ca sa impiedice interceptarea discutiilor si sa fereasca personalul de iradiere. Cheltuieli imense, care ar fi putut da o paine de mancat colonelului Ceciu, seful logisticii din Serviciul de Informatii Externe. Daca PDSR castiga alegerile. Dar le-a pierdut.

Nota autorului: In decembrie 1997, Aurel Ceciu raspundea inca de "logistica SIE. A fost trecut in rezerva la inceputul anului 1998, nu mult dupa numirea la comanda SIE a lui Catalin Harnagea. Dupa cate stim, nu a fost "reactivat", ca atatia alti "afaceristi cu epoleti", chiar la vechiul loc de munca, dupa alegerile din 2000. Sa se fi intors la Academia de Politie ? O fi cu "spatele" prin SRI sau la vreo ambasada ? Imi e greu sa cred ca doamna si domnul Ceciu, acum, cand se afla la maturitatea "combinatiilor" lor, s-ar multumi doar sa se uite la telenovele.
Marius Oprea

.......................................................
moderator
Pentru o societate curata !
anti_nepotism
 
Mesaje: 20
Membru din: Vin Dec 31, 2004 4:12 pm
Localitate: ROMANIA

Articol

Mesajde m.amza » Vin Feb 02, 2007 12:25 pm

Uite aici un articol aparut in Cotidianul...

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=3 ... 1c8631c9ce

Universitatea Bucuresti, sub ocupatia familiilor
Iuliana Gatej

Sotia rectorului tine in mina contractele de cercetare ale universitatii, in valoare de 1.000 de miliarde de lei. Fiul presedintelui universitatii coordoneaza programele de masterat pentru America. Sotia si fiii secretarului stiintific din universitate conduc impreuna Departamentul de invatamint la distanta. Toate se intimpla la Universitatea Bucuresti. Cei care conduc institutia nu s-au marginit doar in a-si accepta rudele ca si cadre didactice. Mai mult, le-au permis sa dezvolte si afaceri cu universitatea.

La Universitatea din Bucuresti, pina si rectorul, Ioan Panzaru, lucreaza impreuna cu sotia sa, Rodica Panzaru. De meserie economist, sotia rectorului a venit la Universitatea Bucuresti in urma cu trei ani, pe cind sotul sau era prorector, si a obtinut un post in Departamentul de cercetare al institutiei. Rodica Panzaru are in mina toate contractele de cercetare ale institutiei. Ea se ocupa de contractele de cercetare incheiate de universitate cu diverse ministere si societati si coordoneaza toata activitatea stiintifica a institutiei. Universitatea din Bucuresti este institutia care a cistigat anul acesta cele mai multe contracte de cercetare, care „valoreaza aproximativ 1.000 de miliarde de lei“, asa cum spune Ioan Mihailescu, presedintele universitatii.

„Daca aveam 25 de ani, ma angajam in alta parte“

Ioan si Rodica Panzaru s-au casatorit in timpul studentiei. Dupa terminarea facultatii, ea a lucrat in comert exterior. „Acum nu mai exista rafinarii sau combinate chimice de care strainii sa fie interesati. Asa ca acum trei ani am vazut anuntul in ziar pentru postul de membru in Departamentul de cercetare al universitatii si mi-am zis ca nu pierd nimic daca incerc. Nu am intrat pe pile, pentru ca sotul meu este prea exigent“, spune Rodica Panzaru. Cu toate acestea, sotia rectorului nu este incintata de ceea ce face. „Nu fac o pasiune din ce fac eu la universitate. Noroc de contracte. Imi place sa ma ocup de ele. Desigur ca m-as fi angajat in alta parte, dar daca as fi avut 25 de ani. Eu voi scapa in citeva luni pentru ca ma pensionez“, spune sotia rectorului.

O suta de familii intr-o universitate

Pe linga faptul ca se ocupa de contractele de cercetare ale universitatii, Rodica Panzaru tine si evidenta cadrelor didactice angajate de UB, inclusiv a CV-urilor acestora. Chiar ea povesteste despre sotiile, copiii sau nepotii angajati in universitate si sustine ca unii nu se afla acolo pentru ca ar avea merite, ci au fost angajati datorita parintilor, sotilor sau unchilor. „In universitate sint aproximativ o suta de familii, sot si sotie sau parinte-copil. Sint exemple de copii buni, dar sint si parinti care inchid ochii pentru copiii lor care nu ar merita sa fie in universitate“, spune Rodica Panzaru. •
Psihologia e sub tutela Mitrofanilor

La Facultatea de Psihologie se preda in familie. Prodecanul Nicolae Mitrofan lucreaza alaturi de sotia sa Iolanda, dar si de fiul Laurentiu. Chiar daca sustine ca atit sotia, cit si fiul sau au ajuns sa lucreze in facultate in urma concursurilor pe care le-au dat, Nicolae Mitrofan recunoaste ca el i-a adus acolo. „Sotia mea a fost inainte cercetator. A dat concurs pentru a acoperi o disciplina pentru care nu existau oameni calificati, si anume Psihoterapia experientiala. Eu am fost cel favorizat pentru ca am adus in facultate cel mai competent specialist“, spune Nicolae Mitrofan.

„Toti depind de ce am facut eu“

In acelasi timp, Mitrofan este si presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania si presedintele Colegiului Psihologilor din Romania. Astfel, el reprezinta pe de-o parte interesele psihologilor, iar pe de alta parte, ca presedinte al Colegiului, le da autorizatii dupa care sa functioneze cabinetele lor, iar in cazul in care gresesc, le poate retrage. „Trebuia sa fiu decan ca sa fiu sef de clan, dar nu am vrut“, spune profesorul Nicolae Mitrofan. Seful psihologilor se lauda ca este unul dintre cei care au reusit sa salveze aceasta stiinta. „Toti cei de aici depind si de ce am facut eu, cum au fost: modernizarea facultatii, promovarea cadrelor didactice, imbunatatirea bazei materiale si altele“, spune Mitrofan. In legatura cu fiul sau, Laurentiu, Mitrofan spune ca nu l-a favorizat niciodata. „Fiul meu a predat initial ca preparator si asistent la Universitatea «Titu Maiorescu». Acum este lector si a dat concurs ca sa vina la noi, si este unul dintre cei mai apreciati de catre studenti“, se lauda Nicolae Mitrofan.

Afacerea SPER e afacerea sotiei

Daca sotul conduce doua asociatii profesionale, si sotia Iolanda Mitrofan are una: Societatea de Psihoterapie Experientiala din Romania (SPER), care este, de fapt, o scoala pentru masteranzi. Toti cursantii sint instruiti in cladirile Universitatii Bucuresti, lucru care a deranjat conducerea. „Prorectorul Dana Marinescu a ridicat problema SPER in sedinta de senat universitar. A spus ca nu plateste chirie pentru spatii. Eu nu stiam nimic despre acest lucru. SPER ramine sub semnul intrebarii. Nu are nici o legatura cu universitatea“, spune Ioan Mihailescu, presedintele Universitatii din Bucuresti. Nicolae Mitrofan isi apara sotia, spunind ca „SPER este in colaborare cu universitatea si este controlata de catre universitate“.

Chiar daca afirma ca societatea sotiei sale nu ia bani pentru cursurile organizate, Nicolae Mitrofan vorbeste de afacere. „La SPER avem masterul gratis. Este afacerea sotiei, iar eu nu sint implicat deloc“, mai afirma Mitrofan.

Familia Mitrofan nu este singura din Facultatea de Psihologie. Tot aici mai preda la catedra de psihopedagogie speciala Emilian Verza alaturi de fiul sau, Florian. Sotii Ion si Georgeta Panisoara predau si ei impreuna, dar la catedra de pedagogie. •
Universitatea Bucuresti, sub ocupatia familiilor
Departamentul de invatamint deschis la distanta al Universitatii din Bucuresti - CREDIS - este condus tot de o familie de profesori, si anume familia Logofatu. Capul familiei, Bogdan Logofatu, este directorul departamenului, dar si secretarul stiintific al Universitatii Bucuresti. Sotia sa, Michaela, este directorul executiv. Ei au renuntat sa mai predea la Facultatea de Fizica din cadrul universitatii pentru a se ocupa mai bine de CREDIS.

Alaturi de ei, in departament lucreaza si cei doi fii. Cristian Logofatu se ocupa de partea financiar-contabila a Departamentului de invatamint la distanta. Al doilea fiu, Mihai Logofatu, este managerul programului CISCO, in domeniul retelelor de calculator, cu toate ca este in anul III la Academia de Studii Economice.

Afacere de familie facuta cu universitatea

„Noi am facut CREDIS-ul de la zero si nu aveam cu cine, asa ca ne-am adus copiii, care au dat si cu matura. In membrii familiei poti sa ai incredere. Cu ajutorul celor din familie am pus departamentul pe roate“, spune Michaela Logofatu. Departamentul se autofinanteaza, iar membrii familiei Logofatu si-au dezvoltat propria afacere. „Este oarecum «afacerea» noastra. Este aducatoare de bani si pentru noi, si pentru universitate si este foarte important sa fie facuta ca intr-o familie“, spune Michaela Logofatu. Banii sint adusi in Departamentul CREDIS din contracte si din taxele de la studenti. „Primesc un salariu de aproximativ 25 de milioane de lei. Este salariul calculat pe grila de salarizare de la universitate“, spune Michaela Logofatu.
Sociologia e sub clanul Zamfir

Facultatea de Sociologie de la Universitatea Bucuresti este condusa de familia Zamfir. Decanul facultatii, profesorul Catalin Zamfir (foto), este fostul consilier al primului-ministru Adrian Nastase pe probleme de saracie si este director la Institutul pentru Calitatea Vietii, subordonat Academiei Romane. Sotia sa, Elena Zamfir, este seful catedrei de asistenta sociala. In timp ce Catalin Zamfir era consilier la Guvern, ea era director general in Ministerul Educatiei pe probleme de integrare europeana.

Dar, alaturi de cei doi, la Facultatea de Sociologie preda si fiica lor, Luana Pop, care este conferentiar la catedra de sociologie, unde preda si tatal ei. Pina in urma cu citeva luni, sotul sau, Lucian Pop, a predat si el la Facultatea de Sociologie, la aceeasi catedra cu sotia si socrul sau. A renuntat si a plecat pe un post mai bun la Banca Mondiala.

Presedintele cumatru

Familia Zamfir are si alte rude alaturi in facultate. Ciprian Badescu, fiul lui Ilie Badescu, seful catedrei de sociologie, este finul familiei Zamfir. Cu Ciprian Badescu, conducerea universitatii a incheiat un contract prin care acesta a deschis un program de masterat in facultate.

„Eu nu am nici o legatura cu masteratul pe care il preda Ciprian Badescu. El nu a dat concurs ca si cadru didactic. El coordoneaza programul de masterat pe care l-a deschis in facultate. Chiar daca este finul meu, nu inseamna ca il promovez“, spune Elena Zamfir.

Familia Zamfir are sustinere din partea conducerii universitatii, mai ales ca l-a nasit chiar pe fiul presedintelui Ioan Mihailescu. „Cunosc foarte bine situatia familiei Zamfir. Fiica a obtinut pe merit postul. Ea este in acelasi timp si cel mai mare critic al tatalui sau“, spune presedintele Mihailescu. •

*
Fiul presedintelui, sef peste masterate

Presedintele universitatii, Ioan Mihailescu, il are si el alaturi in institutie pe fiul sau, Marius Mihailescu. El coordoneaza programele de masterat MBA si a incheiat cu universitatea un contract in acest sens chiar in perioada in care tatal sau era rector. Initial, a propus acest tip de masterat Universitatii particulare „Nicolae Titulescu“, dar aceasta nu a acceptat oferta sa. In schimb, a primit raspuns favorabil de la Universitatea Bucuresti, condusa de tatal sau. „El a facut un mare favor Universitatii Bucuresti, aducind acest program de master. Fiul meu se gindea la un moment dat sa renunte, pentru ca eu fac parte din conducere, iar lumea spune ca eu il ajut, ceea ce nu este adevarat“, spune tatal, Ioan Mihailescu. Finantatorul masterului de MBA in Romania este Universitatea Tiffin din America, la care Marius Mihailescu

si-a terminat studiile. Cu Universitatea Tiffin din America are legatura presedintele Universitatii, Mihailescu. El a primit chiar diploma Doctor Honoris Causa din partea acestei institutii.

*
Hardau condamna clanurile

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a preluat ideea fostului ministru, Mircea Miclea, de a introduce in universitati un cod etic care sa elimine nepotismul. “Universitatea Bucuresti va trebui sa-si asume responsabilitatea luarii unei decizii pentru a corecta aceasta situatie, neacceptata si nefireasca pentru multi dintre membrii comunitatii academice. Codul Etic Universitar nu este nici inchizitie, nici politie, dar va reprezenta un standard de repere morale la care se vor raporta toate situatiile, inclusiv cea la care va referiti dumneavoastra, urmind ca mediul academic de la Facultatea de Psihologie de la Universitatea Bucuresti sa gaseasca o solutie pentru corectarea acestei situatii, care se gaseste undeva intre legalitate si moralitate”, spune Hardau.

Cursurile sint predate in familie

Familia Chelcea: Septimiu Chelcea – profesor la catedra de sociologie a Facultatii de Sociologie, iar fiul, Liviu, preda la aceeasi catedra.

Familia Verza: Emilian Verza – secretar stiintific si sef la catedra de psihopedagogie speciala a Facultatii de Psihologie, iar fiul, Florian, este asistent la aceeasi catedra.

Familia Panisoara: Ion si Georgeta sint profesori la catedra de pedagogie a Facultatii de Psihologie.

Familia Iova: Iancu Iova este profesor la Facultatea de fizica, dar si directorul Centrului de Cercetare in domeniul opticii. Sotia, Floriana, este conferentiar tot la Facultatea de Fizica.

Familia Matei: Ion Matei este profesor la Facultatea de Geografie, iar fiul, Marian, este asistent la aceeasi Catedra de geografie regionala.

Familia Zavoianu: Dinu si Raluca Zavoianu predau la catedre diferite din cadrul Facultatii de Chimie.

Familia David: Victor si Gabriela David predau la Catedra de chimie analitica a Facultatii de Chimie.

Familia Dumitrescu: Valerica Dumitrescu este seful Catedrei de Chimie Analitica de la Facultatea de Chimie, iar sotia, Nina, preda la aceasta catedra.

Familia Murgescu: Bogdan Murgescu este profesor invitat la master in cadrul Facultatii de Istorie si directorul Institutului Revolutiei din Bucuresti. Sotia, Mirela, preda tot la Facultatea de Istorie.

Familia Moldoveanu: Nicu Moldoveanu este seful Catedrei de teologie practica, iar fiul sau, Ioan, este lector la Catedra de teologie istorica.

Familia Bunaciu: Fratii Ioan si Otniel Bunaciu (decan) predau la Facultatea de Teologie baptista.

Familia Iga: Dumitru si Silvia Iga predau la Catedra de anatomie si oncologie a Facultatii de Biologie, unde si fiul lor a devenit asistent.

Familia Toma: Dolores si Radu Toma predau la Facultatea de Limbi straine, la sectia franceza.

Familia Teleman: Andrei si Ana Maria Teleman predau la facultatea de matematica, fiind cea de-a V-a generatie de matematicieni.
m.amza
 
Mesaje: 1
Membru din: Vin Feb 02, 2007 12:22 pm

Anterior

Înapoi la Combaterea nepotismului

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009