Sectorul CIVES
 
 

Bădălan, protectorul călăului de la Otopeni

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Bădălan, protectorul călăului de la Otopeni

Mesajde Marius » Lun Mai 29, 2006 11:28 pm

Articol în "Jurnalul Naţional" din 29 mai 2006: http://www.jurnalul.ro/articol_53641/ba ... openi.html

Badalan, protectorul calaului de la Otopeni
29 Mai 2006 | de Vasile Surcel, Razvan Belciuganu
ANCHETA
Nesimtirea nu mai are limite la varful Statului Major General. Ionel Zorila, condamnat pentru moartea a 50 de militari si ranirea altor 13 in ziua de 23 decembrie 1989 la Aeroportul Otopeni, este expertul care ii organizeaza protocolul sefului Armatei, generalul Eugen Badalan.

Astfel, memoria unor tineri masacrati doar pentru ca isi faceau datoria este terfelita de fostul maior Badalan, care facea exces de zel in zilele Revolutiei la Arad si Timisoara. Desi a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la patru ani de inchisoare pentru macelul de la Otopeni din 1989, Ionel Zorila nu numai ca n-a fost incarcerat, ci a ajuns chiar in fieful Armatei.

CARIERA. La 10 martie 2003, calaul Zorila a fost angajat, rezervist fiind, pe perioada nedeterminata, pe functia de "expert 1A" la UM 02515. Adica exact locul de munca al sefului Armatei. La vremea respectiva, in fruntea Statului Major General se afla generalul Mihail Popescu, actual senator PSD, iar ministru – Ioan Mircea Pascu, actual deputat PSD. Biroul de presa al MApN a tinut sa ne precizeze ca angajarea s-a facut "cu respectarea prevederilor legale". Sustinerea concertata a capeteniilor MApN pentru Ionel Zorila s-a materializat prin numirea acestuia in functia publica de "consilier clasa I, grad superior" la aceeasi unitate. Asadar, pentru postul de functionar public, Zorila nu a dat concurs, ci a fost numit. Potrivit Biroului de presa al MApN, "structura la care este incadrat domnul Zorila a fost transferata la 15.11.2004 la Directia Administrativa si Servicii a MApN, iar dumnealui indeplineste in continuare atributiile specifice ale functiei pe care a fost incadrat, insa a renuntat la calitatea de functionar public". Ofiteri din Statul Major General ne-au dezvaluit ca raspunsul pe care ni l-a dat Biroul de Presa este unul foarte criptic, iar functia pe care este angajat Ionel Zorila este de sef Birou organizare si desfasurare activitati de reprezentare si protocol la seful Statului Major General. In acest moment, sef al SMG este nimeni altul decat generalul Eugen Badalan. Acesta nu are nici o apasare ca protocolul ii este facut de un condamnat pentru masacru. L-a preluat pe Zorila cu tot cu "cartea sa de vizita", in semn de inalta protectie. Ca un amanunt este de remarcat ca, pentru angajarea in MApN a unui ofiter, se stipuleaza ca doritorul trebuie sa nu fie condamnat penal si nici sa nu fie in curs de urmarire penala. In acelasi timp, pentru personalul civil este pusa drept conditie: "Persoana nu este pusa sub interdictie judecatoreasca, nu este cercetata penal ori condamnata pentru savarsirea unei infractiuni de natura sa o faca incompatibila cu functia vacanta scoasa la concurs".

TERORISTII. In noaptea de 22 decembrie, crainicii Televiziunii Romane Libere au anuntat ca spre Aeroportul Otopeni se indreapta trei autocamioane militare incarcate cu "securisti teroristi" care vor ataca acel punct strategic. In acest context, trebuie sa reamintim ca, incepand cu dupa-amiaza de 22 decembrie 1989, Trupele de Securitate fusesera trecute in subordinea MApN, dezarmate si trimise in unitati. In schimb, Armata, factor de represiune a miscarilor de protest, a "cotit-o" brusc si a trecut de partea revolutionarilor, pe care cu doar cateva ceasuri in urma ii vanase plina de zel prin toata tara. In conditiile extrem de complexe din acea perioada tulbure, paza Aeroportului Otopeni a revenit, bineinteles, Armatei. In acest scop s-au organizat mai multe dispozitive militare amplasate in intreaga zona. Unul dintre acestea a fost cel condus de capitanul Ionel Zorila, dispus la capatul principalei cai de acces spre aeroport. In acelasi timp, intrarea dinspre DN 10 era protejata de alte dispozitive militare dislocate fie pe estacada aeroportului, fie pe cladirile din jur, astfel incat intreaga zona era inchisa intr-un cleste compus din peste 100 de guri de foc. In seara de 22 decembrie, generalul Iosif Rus, comandantul de atunci al Aviatiei Militare, a aflat ca Aeroportul Otopeni urma sa fie atacat de teroristi. De unde stia el acest lucru? Nu s-a mai aflat nici pana in ziua de astazi. Cert este ca in jurul orei 22:00, dupa cum a rezultat in timpul procesului, el a luat legatura, pe telefonul guvernamental, cu generalul Grigorie Ghita, comandantul Trupelor de Securitate. Impreuna cu acesta s-a decis ca in sprijinul dispozitivului de aparare a aeroportului sa fie trimise si doua companii de la UM 0865, Scoala de subofiteri de la Campina. Sosite in apropierea Aeroportului Otopeni, cele trei camioane cu militari de la Campina au fost intampinate de capitanul Constantin Ionescu, ofiterul desemnat sa fie calauza care urma sa-i integreze pe nou-veniti in dispozitivul de paza fara nici un fel de incidente. Din pacate, aceasta operatiune de rutina a degenerat intr-un haos generalizat. Din motive inca neclare, generalii Ghita Grigorie si Dumitru Draghin, precum si capitanul Ionel Zorila nu au stiut sau nu au fost in stare sa le comunice celor amplasati in dispozitivul de aparare ca militarii de la Campina nu sunt teroristi si au venit sa-i ajute.

MASACRUL. Cand cele trei camioane au oprit in apropierea dispozitivului de paza existent, era inca intuneric si, ca un facut, se defectasera si statiile radio. La un moment dat, capitanul Ionel Zorila a tras in aer o rafala de avertisment. Acela a fost semnalul care a coborat iadul pe pamant. In doar cateva minute, 50 de militari au fost ucisi, iar alti 13 au fost raniti. Printre cei morti s-au numarat si "calauza" Constantin Ionescu si colonelul Ion Patras, comandantul unitatii de la Campina. In ploaia de foc a mai nimerit si un autobuz in care se aflau mai multi angajati civili ai aeroportului.


SENTINTA
"Condamna pe inculpatul Ghita Grigorie la 6 ani inchisoare si interzicerea timp de un an a drepturilor prevazute in art. 64, lit. a, b si c din Codul Penal, iar pe inculpatul Zorila Ionel la 4 ani inchisoare si interzicerea timp de un an a drepturilor prevazute in art. 64, lit. a, b si c din Codul penal, pe ambii pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa"
Curtea Suprema de Justitie
Completul de 9 judecatori
Sedinta publica de la 19 februarie 2001


PE MANA LUI JOITA


Chiar si asa, cei trei condamnati din "Dosarul Otopeni" au primit inca o mana de ajutor. In vara anului 2002, fostul procuror general, Joita Tanase, a promovat un recurs in anulare in favoarea inculpatilor.
Recursul in anulare a fost respins la 27 ianuarie 2003, astfel incat Draghin, Ghita si Zorila au ramas condamnati. Dar nu in aceleasi conditii.
Generalii au trecut pentru un timp prin puscarie. Condamnat la patru ani de detentie, Ionel Zorila a intrat sub incidenta Legii 543 de la 1.10.2002, prin care s-a dispus gratierea pedepselor de pana la cinci ani de detentie.


PROCESELE
Tragedia de la Otopeni a intrat in atentia anchetatorilor inca din anul 1990, dar "Dosarul Otopeni" a avut un traseu juridic la fel de incalcit ca majoritatea celorlalte dosare privitoare la mortii si ranitii Revolutiei. Singurii care au intrat in atentia anchetatorilor au fost generalii Dumitru Draghin si Grigorie Ghita si capitanul Ionel Zorila. Generalul Iosif Rus nu a fost deranjat deloc. Ba chiar a ajuns consilier al ministrului Apararii Nationale, pana, hat, in zilele noastre. De fapt, procesul "Otopeni" s-a judecat in doua "reprize". Prima dintre acestea a fost in anul 1994, cand generalul Dumitru Draghin a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Grigorie Ghita si Ionel Zorila au fost achitati. Ulterior, dosarul a fost restituit catre procurori, pentru completarea anchetei. In aceasta noua etapa s-au facut reconstituiri la fata locului, precum si exhumarea si reautopsierea catorva dintre cadavrele celor ucisi. In 2001, magistratii Curtii Supreme de Justitie i-au condamnat pe cei trei inculpati. Acuzati de comiterea infractiunii de ucidere din culpa, Dumitru Draghin a primit opt ani de inchisoare, Grigorie Ghita – sase ani, iar Ionel Zorila – patru ani
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde allcris » Mar Mai 30, 2006 9:54 pm

.... in sprijinul dispozitivului de aparare a aeroportului sa fie trimise si doua companii de la UM 0865, Scoala de subofiteri de la Campina.
UM 0865 Campina si Scoala de subofiteri de la Campina sunt doua unitati diferite. Ma intreb de ce dupa atata timp inca se mai vehiculeaza ideea ca militarii in termen care au cazut in ''capcana de la Otopeni'' au apartinut Scolii de subofiteri din Campina. Hei domnilor jurnalisti pentru conformitate incercati sa faceti diferentierea totusi. :x
allcris
 
Mesaje: 3
Membru din: Lun Mai 29, 2006 8:51 pm

Mesajde allcris » Sâm Iun 03, 2006 1:25 pm

"Mai sunt supravietuitori?" (Ion Iliescu)
Dosarul "Revolutia"


"La inceputul anului 1993, un grup de parinti si sotii ale militarilor si ofiterilor ucisi la Aeroportul International Otopeni, în dimineata zilei de 23 decembrie 1989, am avut o întâlnire la Cotroceni, cu fostul presedinte dl. Ion Iliescu, caruia am vrut sa-i prezentam cât mai exact ce s-a întâmplat cu cei ucisi, întrucât existau multe voci care sustineau deloc dezinteresati, o multime de neadevaruri.

Presedintele ne-a ascultat, întrebând la sfârsit de unde stim toate acestea. "De la supravietuitori", i-am raspuns noi, dânsul fiind extrem de surprins auzind ca mai sunt supravietuitori.

In aprilie 1993, un grup de parinti, sotii si 5 supravietuitori, împreuna cu 2 reporteri de la BBC si dna Elisabeth Spencer, am mers la monumentul ridicat în memoria militarilor ucisi la Aeroportul International Otopeni. Reporterii BBC, fiind interesati de istoria celor petrecute acolo, fiecare dintre supravietuitori povestind ce i s-a întâmplat. Dl. Ion Iliescu, conducându-l pe presedintele Bielorusiei la aeroport, ne-a remarcat, si la inapoiere s-a oprit la noi.

A fost înconjurat de noi toti, fiecare dorind sa-i povesteasca despre grozavia petrecuta acolo. A repetat întrebarea pe care a mai pus-o si la întâlnirea pe care a avut-o cu noi la Cotroceni: "Mai sunt supravietuitori?".

La raspunsul nostru afirmativ, nevenindu-i sa creada, a repetat obsedant întrebarea: "Mai sunt supravietuitori?". Au raspuns de data acesata numai supravietuitori. In acel moment dl. Ion Iliescu s-a înegrit si ne-a parasit imediat.

La aceasta întâlnire au participat:"
parinti, surori, ¤¤¤ "si cei 5 supravietuitori si dna Elisabeth Spencer"

(¤¤¤ Nota GID: preferam sa protejam identitatea martorilor care au semnat aceasta declaratie. Document oferit de Asociatia "21 Decembrie 1989").

sursa: gid-romania.com
articol: http://www.gid-romania.com/IndexSection ... =2&SID=203
allcris
 
Mesaje: 3
Membru din: Lun Mai 29, 2006 8:51 pm

alt articol despre Bădălan

Mesajde Marius » Mie Aug 02, 2006 8:41 pm

Alt articol despre Bădălan în "Jurnalul Naţional" din 3 august 2006: http://www.jurnalul.ro/articol_58671/va ... a_dna.html

Varful Armatei este sub ancheta DNA
03 August 2006 | de Razvan Belciuganu
Contractul de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup, derulat intre 2000 si 2004, cand in fruntea SMFT era generalul Eugen Badalan, actualul cap al Armatei, nu a respectat prevederile legii si a adus prejudicii MApN de milioane de euro. Acest lucru este aratat de procesul-verbal de cercetare administrativa al Sectiei de prevenire si combatere a fraudelor din MApN, inaintat Directiei Nationale Anticoruptie.

Nou-infiintata Sectie de prevenire si combatere a fraudelor din MApN a finalizat cercetarile administrative solicitate de Directia Nationala Anticoruptie privind contractul de schimb incheiat intre Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup, prin Tofan Steel SA, in iunie 2000. Este primul caz de mare amploare pe care l-a avut de rezolvat aceasta sectie. Procesul-verbal de cercetare administrativa are nu mai putin de 91 de pagini si 1.300 de anexe. "Trebuia sa raspundem la cele doua aspecte: legalitatea incheierii si legalitatea derularii contractului. Aceste capitole reprezinta si coloana vertebrala a procesului-verbal de cercetare administrativa pe care noi l-am intocmit la SMFT, adica UM 02490", ne-a declarat colonelul Constantin Tene, seful sectiei amintite.

CONSTATARI. Potrivit colonelului Constantin Tene, din punct de vedere administrativ, s-a constatat o serie de incalcari ale actelor normative care ar fi trebuit sa stea la baza incheierii si derularii unui astfel de contract. "Ca o constatare si o amaraciune a comisiei, va pot spune ca acest contract, atat la incheiere, cat si la derulare, nu a fost guvernat de prevederile legale in vigoare la data incheierii si ulterior, in perioada de derulare a acestuia. Contractul s-a derulat intre anii 2000 si 2004, deci o perioada foarte lunga de timp", ne-a spus ofiterul. Obiectul acestui contract a fost transmiterea dreptului de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la MApN, o institutie publica, la un agent comercial si primirea, la schimb, a unor cantitati de anvelope de diferite tipuri si dimensiuni. S-a "parafat" atunci ca, in schimbul a 4.000 de autovehicule, Fortele Terestre sa primeasca 6.000 de anvelope. "Din punct de vedere al patrimoniului MApN, noi am considerat ca s-au incalcat o serie de legi, ordonante si alte acte normative specifice. Am cuantificat un prejudiciu destul de mare, insa nu va pot spune exact suma, intrucat este de competenta Directiei Nationale Anticoruptie sa o stabileasca", a afirmat colonelul Constantin Tene. Conform spuselor sale, ordinul de marime este de milioane de euro. Mai mult, ofiterul a dorit sa sublinieze: "Va pot spune ca noi am constatat ca a existat un anume dispret fata de lege in activitatile pe care le-am cercetat la SMFT, in sensul ca s-au neglijat total actele normative care reglementau contractele de schimb, de contabilitate, de gestiune si chiar si a celor existente la nivel national pe linia materialelor reciclabile".

AZIMUT. TAB-urile si tancurile "expirate" au fost incolonate spre firma Tofan

PREMEDITARE. "Statul Major al Fortelor Terestre a incheiat acest contract fara a avea bunurile in gestiune. Fac precizarea ca ma refer la UM 02490, nu la unitatile Fortelor Terestre. Daca judecam lucrurile dupa Codul Civil, intr-un contract de schimb consimtamantul nu trebuie sa fie viciat. Este una dintre conditiile cumulative pentru ca un contract de schimb sa nu fie lovit de nulitate. Atat timp cat nu avea bunurile in gestiune, trageti si dvs. concluzia daca acest consimtamant a fost viciat sau nu. De bunurile respective raspundeau alte persoane din punct de vedere al administrarii patrimoniului", ne-a mai precizat colonelul Constantin Tene. Ofiterul a gasit in timpul investigatiilor pe care le-a coordonat si semnale vehemente ale unor structuri ale MApN privind neregulile existente in acest contract, dar care nu au fost luate in seama. "Din constatarile noastre a rezultat ca structura de Audit Intern a minis-terului a sesizat in mai multe randuri SMFT, scris, in legatura cu anumite aspecte negative privind incheierea si derularea contractului de schimb si, indife-rent ce se spune, noi am conside-rat ca acele semnale care s-au tras erau suficiente in a impune respectarea legii in valorificarea tehnicii scoase din functiune din Fortele Terestre", a declarat colonelul Constantin Tene. In acelasi timp, ofiterul a mai subliniat: "A arata cu degetul ca, daca exista anumite anomalii sau prejudicii, vinovata ar fi Directia de Audit Intern, noi am considerat ca este o mare greseala din partea celor care ar face un astfel de gest, intrucat nu Directia Audit Intern a incheiat si derulat contractul, ci SMFT. Pe de alta parte, daca ceea ce a scris directorul Directiei Audit Intern era verificat si analizat, patrimoniul MApN era aparat".

HAL DE CONTRACT
"Acest contract, atat la incheiere, cat si la derulare, nu a fost guvernat de prevederile legale in vigoare. A existat un anume dispret fata de lege in activitatile pe care le-am cercetat la SMFT, in sensul ca s-au neglijat total actele normative care reglementau contractele de schimb, de contabilitate, de gestiune si chiar si a celor existente la nivel national pe linia materialelor reciclabile" - colonel Constantin Tene, seful Sectiei de prevenire si combatere a fraudelor din MapN

PERSONAJE
Acest contract a fost semnat cand sef al Statului Major al Fortelor Terestre era generalul Mihail Popescu, cel care a devenit ulterior sef al Armatei, iar astazi este senator PSD. Mai mult, cum contractul s-a derulat intre 2000 si 2004, inseamna ca seful Statului Major al Fortelor Terestre din perioada aceea, generalul Eugen Badalan, actualul sef al Armatei, este unul dintre cei care a ignorat semnalele trase de Directia Audit Intern. Adica nu a bagat in seama exact semnalele identificate de Sectia de prevenire si combatere a fraudelor din MApN si care, daca ar fi fost ascultate, nu ar fi creat prejudicii patrimoniului MApN de milioane de euro.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Bădălan - cercetat penal

Mesajde Marius » Sâm Sep 09, 2006 1:16 pm

Bădălan - cercetat penal (ca şi Atanasiu):
http://evz.ro/article.php?artid=271464

Armata romana este in criza penala
9 Septembrie 2006
Mihai Mincan, Laura Gafencu

Seful politic si seful militar al armatei sunt urmariti penal, unul pentru abuz in serviciu, celalalt pentru coruptie.

Criza in armata romana. Dupa ce presedintele Traian Basescu si-a dat acordul privind inceperea urmaririi penale impotriva ministrului apararii, Teodor Atanasiu, ieri DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva sefului Statului Major General, Eugen Badalan.

Alaturi de acesta, alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale sunt acuzati de fapte de coruptie in dosarul privind schimbul de autovehicule uzate contra anvelope, schimb facut intre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Grup.

Surse judiciare au declarat ca pe lista celor 13 acuzati se gaseste si numele generalului Mihail Popescu, seful Statului Major al Fortelor Terestre la momentul semnarii contractului. Ministrul Atanasiu nu fusese ieri instiintat de punerea sub urmarire penala a generalului Badalan. La randul sau, seful Statului Major General nu a putut fi contactat, acesta fiind plecat din tara.

Anvelope pentru „fier vechi”

Octombrie 2000. Generalul Mihail Popescu devine seful armatei romane, iar la conducerea Statului Major al Fortelor Terestre este numit generalul Eugen Badalan. In timpul mandatului acestuia, 2000-2004, se deruleaza contractul dintre SMFT si Tofan Grup.

Potrivit acestuia, Statul Major achizitiona 6.000 de anvelope pentru masini de la Tofan Group, dand la schimb 4.000 de vehicule militare (TAB-uri), pe care armata le scosese din uz si le considera „fier vechi”.

Cercetarile in acest caz au fost demarate in aprilie 2006, un rol extrem de important avandu-l un raport de control intocmit de Sectia de prevenire si combatere a fraudelor din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Astfel, Corpul de Control din MApN sustine, in raport, ca acest contract a adus prejudicii mari armatei romane.

Atanasiu, la Parchet

Problemele ministrului apararii, Teodor Atanasiu, au inceput la jumatatea lunii iulie, cand a izbucnit scandalul legat de trimiterea unei telegrame catre atasatii militari de la ambasadele Romaniei, pentru ca acestia sa informeze statele unde activau despre retragerea trupelor din Irak.

Un alt scandal legat de numele lui Atanasiu a fost cel referitor la nota trimisa serviciului de informatii al armatei, DGIA, prin care aceasta trebuia sa desfasoare activitati de lobby printre ziaristi si parlamentari. Aceste doua cazuri s-au constituit intr-o plangere penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu.

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu l-a dat in judecata pe ministru pentru abuz in serviciu contra persoanei, in urma declaratiei ca ar fi aflat de la DIM ca da pe surse informatii care sa-l discrediteze. In urma acestor plangeri comisia speciala de la Cotroceni a ajuns la concluzia ca se impune inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Atanasiu.
--------------------------------------------------------------------------------
Acuzatie

Atanasiu: „Badalan a trimis telegrama cu retragerea din Irak”


Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, declara ca nu el, ci seful SMG, Eugen Badalan, a transmis atasatilor militari din ambasadele Romaniei cea dintai telegrama prin care anunta ca PNL a decis retragerea din Irak.

Atanasiu este trimis in urmarire penala, printre altele, si din cauza telegramelor cu pricina, expediate inainte ca propunerea PNL sa fie discutata (si respinsa) in CSAT. Conform lui Atanasiu, abia o a doua telegrama, trimisa de seful Directiei catre atasati, preciza ca retragerea nu a fost decisa oficial si explica etapele de parcurs.

Ministrul Atanasiu se afla in contradictie cu sine insusi. Cand Basescu a facut publica existenta telegramelor, declarandu-se „ingrozit” de continutul lor, Atanasiu, dar si Tariceanu nu au pomenit despre vreo responsabilitate a sefului SMG.

Ulterior, Atanasiu a fost audiat de comisiile parlamentare pentru aparare, dar tot nu a mentionat ca Badalan si-ar fi depasit atributiile. (Laura Ciobanu)
--------------------------------------------------------------------------------
Opinia analistului

„Exista probleme de credibilitate”

Daca ministrul si seful SMG se afla in vizorul justitiei, atunci „exista probleme de credibilitate in privinta leadershipului si managementului in MApN”, apreciaza analistul Iulian Chifu.

Acesta este convins ca acuzatiile la adresa ministrului ar putea starni perocuparea partenerilor militari ai Romaniei. „Suntem in momentul inceperii unui proiect extrem de important: achizitionarea categoriilor de armament, potrivit angajamentelor asumate fata de NATO, iar persoana care decide acest lucru trebuie sustinuta de cei din armata, care decide partea tehnica”, spune acesta. (Laura Ciobanu)
--------------------------------------------------------------------------------
Responsabilitate

Badalan, la dispozitia lui Basescu?

Cadrul legal in care se inscrie situatia generalului Eugen Badalan e circumscris normelor privind statutul cadrelor militare si functionarea MApN.

Astfel, potrivit articolului 89 din Legea 80/1995, ofiterii „cercetati in stare de libertate (...) sunt pusi la dispozitie”, adica se vor supune ordinelor primite de la superiori si vor fi remunerati cu suma minima corespunzatoare gradului pe care il detin. Generalul Eugen Badalan este insa chiar seful armatei, urmatorul ierarhic superior fiind chiar cel care l-a numit presedintele tarii, (Laurentiu Mihu)
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde ionel » Mar Sep 12, 2006 2:45 pm

Dar Zorila nu facea decat sa execute niste ordine - se afla in contact direct cu sefii - adevaratii autori morali ai masacrului, premeditat sau nu. Cine a facut armata stie despre ce este vorba: mai intai executi si abia apoi ai dreptul sa raportezi mai sus. Adica protestul il faci dupa...
Zorila era legat cu juramant, nu poate fi judecat precum o coada de topor.
Pacat de soldati...
ionel
 
Mesaje: 8
Membru din: Mar Sep 12, 2006 2:31 pm

Calaul de la Otopeni nu are cazier

Mesajde Marius » Lun Dec 04, 2006 8:19 pm

Calaul de la Otopeni nu are cazier
04 Decembrie 2006 | de Razvan Belciuganu, Vasile Surcel

Moartea a 50 de militari in ’89, "ingropata" de armata si justitie. Macelarul Ionel Zorila, condamnat pentru moartea a 50 de militari si ranirea altor 13 in ziua de 23 decembrie 1989 la Aeroportul Otopeni, nu are cazier. Masacrarea militarilor in termen de la Campina nu conteaza, pentru ca in acte Ionel Zorila este curat ca lacrima.

In urma cu cateva luni v-am dezvaluit ca Ionel Zorila, calaul a 50 de militari in decembrie 1989, invarte pe degete protocolul sefului Statului Major General, pe atunci generalul Eugen Badalan. La patru ani de la pronuntarea sentintei definitive in cazul sau, Ionel Zorila avea un trai caldut, la "umbra" sefului Armatei. De atunci am declansat o serie de investigatii pentru a vedea cum a fost posibil ca, la comanda Armatei, sa se sfideze cu atata nesimtire memoria celor 50 de tineri. Ionel Zorila a fost tinut in brate fara pic de rusine de cei mai instelati dintre militari, iar justitia, asa oarba cum e la varf, a facut posibil acest sacrilegiu.

SENTINTA. La 19 februarie 2001, Completul de noua judecatori al Curtii Supreme de Justitie decidea, in Dosarul nr. 40/2000, ca Ionel Zorila este condamnat la patru ani de inchisoare pentru ca in noaptea de 23 decembrie 1989 a pornit, cu rafala sa, masacrarea, in doar cateva minute, a militarilor trimisi de Comandamentul Trupelor de Securitate sa ajute dispozitivul de aparare al Aeroportului Otopeni. In Statutul Cadrelor Militare scrie negru pe alb, la art. 89: "ofiterii, maistrii militari si subofiterii condamnati, care anterior au fost suspendati din functii, se trec in rezerva incepand cu data suspendarii". Or, Ionel Zorila avea sa treaca in rezerva abia peste doi ani, la 5 februarie 2003.

ETERNA JUSTITIE. Din momentul pronuntarii sentintei si pana in zilele noastre, Ionel Zorila a avut parte de o justitie blanda si care i-a facut toate favorurile, gratie procurorului general de la acea vreme, "maestrul" recursului in anulare, Joita Tanase. Executarea pedepsei a fost mai intai amanata de la 20 martie 2001 pana la 19 iunie 2001 inclusiv, pentru motive familiale si legate de locul sau de munca: sotia bolnava de hepatita, faptul ca are patru copii minori si pentru ca, prin punerea in executie a deciziei, "s-ar produce consecinte grave unitatii in care este incadrat, imaginea MApN fiind grav afectata in relatiile militare si politice internationale, condamnatul fiind singurul specialist in activitatea pe care o desfasoara". Pe atunci indeplinea "o functie in care avea gestiune materiala si urma sa finalizeze unele activitati aflate in derulare, cu nivel de confidentialitate ridicata", au mai motivat el si avocatul sau in cererea aprobata de judecatorul Traian Popescu, fost presedinte al Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti. Ei bine, Ionel Zorila a indeplinit din 1996 functia de ofiter 2 in cadrul Biroului secretariat la Statul Major al Fortelor Terestre, pentru ca la 1 martie 1998 sa fie pus la dispozitia SMFT. Dupa o perioada de timp a fost detasat la cabinetul sefului Statului Major General.

SUSPENDARILE. Prin adresa nr. 267/C/998/P/2001 a Parchetului Curtii Supreme de Justitie s-a comunicat suspendarea executarii pedepsei, conform Art. 412, al. 1 din Codul de Procedura Penala (care statueaza dreptul Procurorului General de a decide astfel), de la 19 iunie 2001 pana la 22 august 2001. Cu acelasi numar, acelasi procuror general Joita Tanase dispune si suspendarea executarii din 22 august 2001 pana la 17 octombrie 2001. Dupa acea data, Zorila a formulat o contestatie la executare pentru aplicarea Decretului de gratiere nr. 137/1997, de care nu se tinuse cont. Contestatia la executare i s-a admis si in temeiul art. 2 din Legea 137/1997 i s-a redus pedeapsa de la patru la doi ani de detentie. Celelalte dispozitii ale CSJ au fost mentinute. In sentinta initiala nu se mentioneaza si degradarea militara care se aplica in cazul pedepselor mai mari de zece ani. Trecerea in rezerva o putea dispune doar ministrul Apararii Nationale. Adica Ioan Mircea Pascu, al carui consilier a fost generalul Iosif Rus, comandantul Aviatiei Militare din decembrie 1989 si cel care ii adusese la Otopeni pe militarii masacrati de Zorila si ai lui. Asadar, lui Zorila i s-a suspendat succesiv, pana la 20 ianuarie 2002, executarea pedepsei de catre procurorul general. Apoi, prin adresa nr. 267/C/P/2001 din 27.02.2002, s-a dispus de catre procurorul general, printr-o adresa semnata de procurorul-sef de sectie, Emil Butuceanu, suspendarea executarii pedepsei pana la 27 martie 2002.

RECURSUL IN ANULARE. Parchetul General a promovat la 25 iunie 2002 recurs in anulare impotriva sentintei nr. 5 din 3 aprilie 2000 a CSJ si a deciziei nr. 20/19 februarie 2001, data de CSJ in completul de noua judecatori. In urma acestui fapt, tot dosarul a fost trimis de parchet la Curtea Suprema de Justitie si s-a dispus suspendarea executarii hotararilor judecatoresti numai pe latura penala, pana la judecarea recursului in anulare. La 27 ianuarie 2003 se respinge recursul in anulare al procurorului general.

CAZIERUL. Asadar, Ionel Zorila este nevoit, la 5 februarie 2003, sa treaca in rezerva. Potrivit presedintelui Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, intre 10 si 15 februarie 2003, TMTB a facut comunicarile privitoare la sentinta catre: IJP Vaslui, pentru operarea in cazier, Centrul Militar al Sectorului 5 Bucuresti, Politia Capitalei – Serviciul de evidenta informatizata a persoanei si la Sectia Financiara, in debit. Pentru pedeapsa de doi ani ramasa, i s-a aplicat Legea 543/2002, care, prin art. 1, gratia in intregime pedepsele de pana in cinci ani. Prin urmare, dosarul Zorila a fost inchis, el fiind gratiat total. Gratierea nu presupune insa si "albirea" cazierului. Deci acum trebuie sa aiba trecut in cazier pedeapsa chiar si asa, gratiata. Ei bine, desi presedintele TMTB ne-a declarat ca s-au facut respectivele comunicari pentru a se opera schimbarile de rigoare, conform Ministerului Administratiei si Internelor, Ionel Zorila n-are cazier. Dovada

Incredibil. Serviciul Cazier al politiei nu il are inregistrat pe Zorila.
Directia Informare si Relatii Publice a MAI ne-a transmis ca "decizia penala nr. 207/19 februarie 2001 a Curtii Supreme de Justitie – complet de noua judecatori, a fost comunicata MAI – IJP Bacau – Serviciul cazier judiciar, in luna martie 2004, pentru Draghin Dumitru si IJP Olt – Serviciul cazier judiciar pentru Ghita Grigore". "Ulterior, aceasta decizie penala a fost inaintata si luata in evidenta Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia cazier Judiciar – Statistica si Evidente operative, in aprilie 2004. Precizam ca pentru Zorila Ionel nu a sosit o decizie", se mai arata in raspunsul MAI la intrebarile noastre. Practic, Ionel Zorila parca nici n-a fost condamnat pentru moartea a 50 de oameni. Ba mai mult, s-a reangajat la MApN ca expert civil, beneficiind de obladuirea a doi fosti sefi ai Statului Major General, generalii Mihail Popescu si Eugen Badalan, carora le-a facut protocolul. De asemenea, a primit, la trecerea in rezerva, plati compensatorii de 24 de solde, adica peste 200 de milioane de lei. Toate acestea fara nici un pic de rusine.

http://www.jurnalul.ro/articol_67629/ca ... azier.html
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Nica Leon » Mie Ian 31, 2007 1:21 pm

ionel scrie:Dar Zorila nu facea decat sa execute niste ordine - se afla in contact direct cu sefii - adevaratii autori morali ai masacrului, premeditat sau nu.
Mai Ionele, mare dreptate ai! Eu, care cunosc atit de multe lucruri, nestiute de foarte multi dintre contemporanii mei, aflind ca a inceput procesul celor ucisi, cu premeditare, la Otopeni, am adresat justitiei o cerere, in care aratam ca doresc sa fiu acceptat ca martor al acuzarii.
Din dorinta de a se ascunde adevarul si pentru a-i proteja pe vinovati am fost refuzat, dar nu m-a cautat nici unul dintre reprezentantii celor care ar fi trebuit sa-i apere pe morti si sa le faca dreptate. Dar, asta e boporul, iar rezultatele sint pe masura.

Cine a facut armata stie despre ce este vorba: mai intai executi si abia apoi ai dreptul sa raportezi mai sus. Adica protestul il faci dupa...
Zorila era legat cu juramant, nu poate fi judecat precum o coada de topor.
Pacat de soldati...
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde Marius » Vin Feb 02, 2007 3:55 pm

Nica Leon scrie:Mai Ionele, mare dreptate ai! Eu, care cunosc atit de multe lucruri, nestiute de foarte multi dintre contemporanii mei, aflind ca a inceput procesul celor ucisi, cu premeditare, la Otopeni, am adresat justitiei o cerere, in care aratam ca doresc sa fiu acceptat ca martor al acuzarii.
Din dorinta de a se ascunde adevarul si pentru a-i proteja pe vinovati am fost refuzat, dar nu m-a cautat nici unul dintre reprezentantii celor care ar fi trebuit sa-i apere pe morti si sa le faca dreptate. Dar, asta e boporul, iar rezultatele sint pe masura.


Bine ar fi dacă dl. Nica ar publica o carte cu tot ce ştie despre revoluţie, inclusiv cu declaraţiile şi memoriile pe care le-a trimis parchetului. De pildă, aş fi interesat de declaraţiile date de Nica în 1989, cînd a fost arestat, inclusiv pentru a compara cu ce susţine acum.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Nica Leon » Lun Oct 22, 2007 3:42 pm

Declaraţiile pe care eu le-am dat atunci cînd am fost arestat, în 24 12 1989, se află în Dosarul Revoluţiei, la Parchetul Militar, unde am putut vedea una, pe cea mai scurtă. Am întrebat unde se află cea mai lungă şi mi s-a răsouns că este într-un alt volum.
Cred că nu este vina mea că românii nu m-au ascultat şi au preferat să se folosească de mintea lor, prea odihnită şi au votat crima, minciuna şi dezastrul.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009