Sectorul CIVES
 
 

Faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan!

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan!

Mesajde Marius » Vin Dec 22, 2006 10:50 am

La http://ro.altermedia.info/general/timio ... _5893.html puteţi vedea 4 filmuleţe filmate în 22 decembrie 1989 la Timişoara, cu mulţimea din Piaţa Operei cît şi cu discuţiile de culise din cadrul Frontului Democratic Român (comitetul revoluţionar înfiinţat în clădirea Operei din Timişoara).

Veţi putea admira urletul profund anticomunist al mulţimii: îl vrem pe Bălan! cît şi discuţiile dintre Radu Bălan (prim-secretarul PCR Timiş) şi FDR-işti. Lorin Fortuna, liderul FDR, îi pune o întrebare dură lui Bălan: care e poziţia partidului comunist?, la care primeşte răspunsul pentru care s-au jertfit victimele revoluţiei din Timişoara: Poziţia partidului comunist nu trebuie confundată cu poziţia lui Ceauşescu. Acelaşi Fortuna e bucuros că prin alegerea lui Iliescu şi Mănescu a impus practic linia politică la Bucureşti. Altă întrebare pusă lui Bălan a fost cine a dat ordin să se tragă la Timişoara, răspunsul lui Bălan fiind că generalul Stănculescu.

Precizez că aceste filmuleţe sînt parte din CD-ul pe care l-am depus ca probă în procesul Chiţac-Stănculescu, şi despre care am vorbit la tema respectivă pe acest forum. Pe CD totul era într-un singur film, cei de la Altermedia au împărţit filmul în 4.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

De la totalitarism la restructurare şi apoi la democraţie

Mesajde Camelian Propinatiu » Lun Ian 01, 2007 3:40 pm

În general nu se ştie mare lucru în restul ţării despre istoria revoluţiei timişorene după 22 decembrie 1989 ora 12. 08. Doar cine se documentează, în ţara asta fără biblioteci funcţionale, află câte ceva despre strania capitulare a FDR dinaintea FSN-ului sau despre romanul macabru al căutării morţilor Timişoarei.
A afla de recursul comitetului de la Operă la Radu Bălan este o surpriză neplăcută. Seamănă cu aducerea la putere a lui Iliescu la Bucureşti, cu oarecare opoziţie, e adevărat, dar acceptată de marea masă a demonstranţilor, lipsiţi de experienţă politică. Pare o lege a revoluţiilor anticomuniste, că de la totalitarismul de tip ceauşist nu se putea trece spre democraţie decât printr-o fază în care dogmaticii sunt înlocuiţi de reformişti. Ceea ce polonezii, ungurii şi cehoslovacii au experimentat de mult.
Se vede din aceste excepţionale documente că se face deja manipulare: "Îl vrem pe Bălan, că e bănăţean!". Şi, în plus, există deja în foaierul Operei teza catastrofală că nu pot exista două fronturi, că s-ar ajunge la război civil dacă s-ar încerca a coordona activitatea ţării de la Timişoara!
Trecerea prin perestroikism era, cred, firească. Ceea ce nu putea însă anticipa nimeni atunci era nenorocul românesc că Ceauşescu îl marginalizase pe Iliescu descoperind la el o sete de putere de aceeaşi natură cu a sa.
Camelian Propinatiu
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Ian 01, 2007 11:36 am


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009